Сарагоса

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Сарагоса.
Сарагоса
Zaragoza
Знаме
      
Герб
Basilica del Pilar-sunset
Испания
41.65° с. ш. -0.8833° и. д.
Сарагоса
Арагон
41.65° с. ш. -0.8833° и. д.
Сарагоса
Страна Flag of Spain.svg Испания
Авт. област Арагон
Провинция Сарагоса
Площ 973,78 km²
Надм. височина 210-250 m
Население 682 004 души (2013)
700 души/km²
Пощенски код 50001-50020
Телефонен код +976 (+34 976)
МПС код Z
Официален сайт zaragoza.es

Сараго̀са (на испански: Zaragoza) е град в Испания, столица на автономния регион Арагон.

Населението на града е 682 004 души (2013), което го прави 5-ти по големина в страната. Сарагоса е важен индустриален център с добре развита тежка промишленост. Най-големият завод в града е автомобилостроителният завод на „Опел“ с над 8000 работници. Други важни отрасли са електротехническа (производство на перални, хладилници), електроника, фина механика и оптика, медицинска апаратура, локомотивостроене, селскостопанско машиностроене, химическа промишленост. От леката промишленост добре представени са текстилната и хранително-вкусовата.

В града има много културни забележителности, най-известните от които са Старата базилика, Базиликата „Нуестра Сеньора дел Пилар“, дворецът Алхаферия с мавърски архитектурни елементи и много други. Градът разполага и с 9 болници, сред които изпъква Университетската болница „Мигел Сервет" с 1 345 легла. Обществените библиотеки в града са 23 с 277 598 тома. Университетът на Сарагоса, където се обучават 40 000 студенти във 22 факултета, е основан през 1542 г. и е един от най-старите университети в света.

Сарагоса е седалище на Испанските военновъздушни сили, чиято база се използва и от Американските военновъздушни сили като тренировъчна база. В града е разположен също Щабът на Испанските сухопътни войски и Главната военна академия на Испания и някои други части.

Най-голямата фиеста в града са празненствата в чест на Девата от Пилар. Покровител на града е Сан Валеро (29 януари). Между 14 юни и 14 септември 2008 г. - 200 години след обсадата от Наполеон Бонапарт по време на Войната за независимост и 100 години след Испанско-френското изложение през 1908 г., в Сарагоса се провежда световно изложение „Експо 2008“, посветено на водата. Там е седалището на Секретариата на ООН за Десетилетието на водата. Сарагоса е 6-ят по туристическа посещаемост град в Испания. Там е живял и творил Гоя.

История

Lonja
„Ла Лонха“ в Сарагоса
Lonjazaragoza
Кръстати сводове в „Ла Лонха“

Сарагоса разполага с повече от 2000-летна история. Най-старите следи от живот датират от VII в. пр. Христа, от древни поселища от края на Бронзовата епоха.

Между 25 г. пр.н.е. и 12 г. пр.н.е. (или вероятно през 14 г. пр.н.е.) върху останките от древния иберийски град Салдувия Октавиан Август основава римски град, който нарича на себе си - Caesaraugusta - Colonia Caesar Augusta (на български: Колония Цезар Август). Градът е с правоъгълна планировка на застрояване и приблизителна площ от около 47 хектара. Малко по-късно градът процъфтява и се превръща в най-важното поселище по средното течение на Ебро.

През 452 г. градът е превзет от суевите, а през 466 г. - от вестготите, които го присъединяват към своето Кралство Толоса. Преживява френската обсада през 541 г. и множество атаки от страна на баските племена.

През VII век по време на епископите Браулио (епископ на града между 631 и 651 г.) и Самуел Тахóн (от 651 до 683 г.) Сарагоса е в апогея на славата си. През 714 г. градът е окупиран от сарацина Муса ибн Нусайр и става важен център за мюсюлманите, които го наричат Медина ал-Байда Саракуста (бялата Сарагоса). През 788 г. влиятелното семейство Бану Каси от Лéрида, прави Сарагоса столица на своето емирство. Поради непосредствената близост на християнските кралства мюсюлманите изграждат нови крепостни стени и разширяват града, създавайки 2 нови квартала - еврейски и на християнското малцинство. С разпадането на халифата на Кордоба през 1031 г. Сарагоса е обявена за столица на значимото Емирство Саракуста.

С подкрепата на кастилци и арагонци Алфонсо I отвоюва Сарагоса през 1118 г. и я превръща в столица на Кралство Арагон. Мюсюлманското население е принудено да се пресели извън стените на града, където създава нов, мавърски квартал, а центърът на града е заселен с християни и даден като феодално владение на Гастон IV де Беарне заради заслугите му при отвоюването.

В края на ХIII в. градът става център на Арагонското обединение (сдружение на благородници за ограничаване на кралската власт и поддържане на собствените им привилегии), което е унищожено от Педро Церемониалния (крал на Арагон, Валенсия и граф на Барселона) през 1384 г. По време на Инквизицията, наред с множеството бунтове, Сарагоса се прочува и с убийството на инквизитора Педро Арбуéс през 1485 г. През ХV в. се появяват предградията на земеделците и рибарите.

По време на управлението на Фернандо II де Арагон - Католика е основан Университетът на Сарагоса и се изгражда „Лонха“ (първата стокова борса), чиято сграда е запазена и до днес и функционира като общинска изложбена зала. Прогонването на евреите през 1492 г. и маврите през 1609 г. предизвиква известен застой в развитието на града, но въпреки това той не губи важността си с 25 000 жители през 1548 г.

Zaragoza - Plaza de Aragón - Estatua al Justicia
Паметникът на правосъдието (Хуан де Лануса) на площад „Арагон"

В края на ХVI в. Сарагоса става сцена на важни събития. Антонио Перес – държавен секретар на крал Фелипе II, е задържан и обвинен в измяна на Короната и убийство, за което трябвало да бъде съден от Върховния съд на Арагон. За да предотврати това, Фелипе II обявява секретаря си за еретик и разпорежда преместването му, за да бъде съден от Светата инквизиция - институция с по-висок ранг от Върховния съд. Когато обаче е изведен за преместването, народното недоволство принуждава Антонио Перес да се върне обратно в затвора. Кралят и Инквизицията заплашват с публични наказания за назидание. Фелипе II изпраща армията. Върховният съдия на Арагон Хуан V де Лануса, който застава начело на протестите, е задържан и екзекутиран без съд. Скоро след това протестите затихват, а този инцидент остава сред най-мрачните периоди на политически съзаклятия и интриги. В памет на събитията на площад „Арагон" (Plaza de Aragón) в Сарагоса е издигнат паметник на правосъдието.

География

Сарагоса е разположена в долината на Ебро, на мястото, където в реката се вливат притоците и Уерва и Гайего. Реката е от много голямо значение за града. Понастоящем, благодарение на Експо 2008, бреговете на Ебро се намират в много добро състояние. Работено е много, за да могат жителите на града да се наслаждават на природните дадености – създадени са дълги участъци с коловози за велосипеди, а също и паркове с различни услуги. Високият коефициент на изпаряемост, заедно с ниското ниво на валежите, благоприятстват развитието на степна растителност в околностите на Сарагоса – пейзаж, контрастиращ на богатата речна растителност. Като цяло растителността в града е типична за умерено-континенталния климат, по-рядко се срещат палми и кактуси. Мандарини се забелязват само в ботаническата градина, вероятно поради по-ниските температури през зимата. Често в парковете и по улиците се срещат иглолистни дървета от вида на боровете.

Климат

Сарагоса има средиземноморски континентален полупустинен климат. Екстремните температури не са рядкост. Зимите са много студени, с много облаци и отрицателни температури, особено през месеците декември и януари. Летата са горещи, с температури, понякога надвишаващи 35 °C, дори достигащи до 40 °C в някои дни. Валежите са оскъдни и предимно през пролетта, като годишното им ниво е около 315 mm. Най-високата регистрирана температура в историята е 43,1 °C на 22 юли 2009 г., а най-ниската – минус 14 °C на 1 януари 1888 г. Снеговалежите са изключителна рядкост поради малката надморска височина (210-250 метра). Средната скорост на вятъра е 19 km/h. Северният вятър е характерен за зимата и за началото на пролетта.

Икономика

Сарагоса е 4-ят по значимост град в Испания според Индекса за икономическа активност. В икономиката на града важно място заемат заводите „Опел" на „Дженерал Мотърс“ във Фигеруелас (малка община в провинция Сарагоса). Други важни компании са B/S/H (Bosch, Siemens, Balay) - електродомакински уреди, CAF - локомотиви и железопътни материали, Torraspapel - лидер в производството на хартия, Pikolin - матраци, Lacasa - шоколад, Hispano-Carrocera - автобуси, LeciTrailer - камиони, шасита, ремаркета и полуремаркета, контейнери и пр., пивоварният завод Ambar и др. Проекти като PLAZA (Plataforma logística de Zaragoza), която със своите 12 500 000 m² е най-голямата в Южна Европа, дават импулс на логистичния сектор през последните години, извеждайки търговския транспорт на региона на 3-то място в Испания след Мадрид и Барселона. Някои от фирмите, разположени в PLAZA, са Dell, Индитекс (Zara, Massimo Dutti), известната фирма за производство на детски играчки Imaginarium, Porcelanosa (обзавеждане и аксесоари за баня), веригата хипермаркети Eroski и множество други.

В края на 2007 г. е оповестено началото на макропроекта „Гран скала" – град на развлеченията, който ще бъде разположен в района на Лос Монегрос (между Сарагоса и Уеска) и в който Сарагоса се стреми да играе главната роля. Комплексът ще включва 32 казина, 70 хотела, 6 големи тематични парка и 12 по-малки, музеи, игрища за голф и хиподрум. Реализацията на проекта започва през 2011-2012 г., като през 2014 г., когато ще бъде приключена първата фаза, се очакват около 5,5 милиона туристи. През 2020 г., когато комплексът ще бъде завършен окончателно, туристите ще бъдат 25 милиона души. Стремежът е „Гран Скала" да се превърне в най-големия център на хазартните игри, след Лас Вегас.

Zaragoza 10
Изглед от Големия парк в Сарагоса
Zaragoza 11
Панаирът в Сарагоса, построен специално за Световното изложение 2008 г.

Milla Digital е проект, претендиращ да привлече фирмите, свързани с развитието на новите технологии. Изключително добрият имидж, изграден по време на Експо 2008, положителната оценка на ООН относно създаването на център за наблюдение и изследване на климатичните промени и не на последно място конкурентоспособността на проекта по отношение на цени и заплати (в сравнение с Мадрид и Барселона), спомага идеята да се реализира въпреки първоначалните колебания за нейната осъществимост.

Пуерто Венеция е друг от големите проекти в процес на изграждане. Става дума за 2-ия по големина в Европа парк за развлечения и търговия и 1-ви в Западна Европа. На площ от 206 000 m² са обединени мода, спорт, забавления и услуги. Ще разполага с най-голямата галерия за мода в Испания, разположена на площ повече от 72 000 m². Присъствието на "El Corte Inglés" (първата в Испания верига молове) и на IKEA – сред най-големите в страната магазина, превръщат Пуерто Венеция в нещо повече от атракция за арагонците. Паркът вече функционира на 1-ва фаза и досега е приел повече от 5 милиона посетители. Сарагоса е избрана за негово седалище поради това, че около 60% от населението и около 80% от богатствата на Испания са концентрирани в радиус от около 300 km от града.

Подобен род големи търговски инициативи стимулират развитието на редица дейности и създаването на множество офиси като внушителната сграда на World Trade Center Zaragoza.

Expo 2008 Zaragoza 0
Международното изложение в Сарагоса през 2008 г.

Комуникации

Tren Zaragoza
Гара Delicias, изглед отвътре

Сарагора е свързана с Мадрид, Барселона, Билбао и Валенсия (през Теруел) посредством автомагистрали. По автомагистрала А-3 се достига почти до Франция (в посока на тунела Сомпорт), въпреки че веднага след границата пътят се превръща в 3-класен заради необяснимата политика на френското правителство, което повече от 3 десетилетия отказва да инвестира в този маршрут, затруднявайки добрата комуникация между Сарагоса и Тулуза.

Градът разполага със собствено международно летище. През март 2008 г. е открит новият терминал с капацитет за 1 милион пътници и понастоящем, благодарение основно на компанията за нискотарифни полети Ryanair, има редовни полети до Лондон, Милано, Рим, Брюксел, Париж, Франкфурт, Мадрид, Палма де Майорка, Аликанте и Сантяго де Компостела. Що се отнася до търговския транспорт, летището на Сарагоса е в процес на изключителен подем, което през първите месеци на 2009 г. го поставя по значимост на 3-то място в страната. Предстои изграждането на нова модерна контролна кула.

На 11 октомври 2003 г. е открита новата високоскоростна железопътна линия (AVE) Мадрид – Сарагоса – Лèрида, осигуряваща връзка между Сарагоса и Мадрид само за 90 мин. На 20 февруари 2008 г. е открито продължението на линията до Барселона. От май 2007 г. новата железопътна гара Делисиас подслонява и централната автогара на града.

Транспорт

Zaragoza - Bizi
Стоянка на велосипеди в Сарагоса

В последните години градът е строен „на широко" с типично испански стил: широки улици, често пъти с еднопосочно движение за увеличаване на проходимостта на движението, удобни за пешеходците тротоари с възможности за движение с количка, паркови пространства за спорт и отдих и наличието на водни пространства и фонтани.

Основният градски транспорт в Сарагоса е автобусният. Фирмата концесионер осигурява заетост на почти 750 работници и служители и разполага с автопарк от близо 350 превозни средства, обслужващи 47 градски линии, по които се реализират около 15 милиона пътувания годишно. Функционира също и линия на така атрактивните туристически автобуси. От 2008 г. градът разполага и с редовна автобусна линия, обхващаща околните населени места. В проект е друга подобна линия с дестинация логистичната платформа PLAZA.

Първата фаза на първата трамвайна линия в града е открита на 19 април 2011 г., а втората фаза е в процес на изграждане и се очаква да бъде приключена през 2013 г. Макар и в начален стадий, се правят проучвания за изграждане на метро-линия по направление изток – запад.

Сарагоса разполага и с няколко околовръстни шосета, основните от които са:

  • Z-30 – градско шосе с ограничение 50 km/h, което значително облекчава трафика в центъра на града.
  • Z-40 – магистрала, обикаляща изцяло града и улесняваща транзитното преминаване, както и разделяне на градския и регионалния трафик от националния.

През 2008 г. е въведена системата за велосипеди под наем и са изградени допълнително 40 km велосипедни алеи, с което общата им дължина става 88,4 km. Към средата на 2009 г. се изчисляват на 9 000 ежедневните ползвания на тази услуга, в добавка към 20 000 придвижвания дневно със собствени велосипеди. Съществуват 100 стоянки за 1000 велосипеда. Услугата функционира целогодишно, без почивни дни. Работното време е от понеделник до четвъртък – 6.00 – 24.00 часа, в петък – 6.00 – 01.00 часа, събота, неделя и празници – 8.00 – 01.00 (съответно 24.00 часа, ако предстои работен ден). Годишният абонамент струва 20 евро.

Атрактивна услуга е разходката с кораб от пристанище Вадорей до района на Експо 2008, но поради проблеми с пълноводието на реката в някои периоди на годината тази услуга не се предлага постоянно.

За международното изложение през 2008 г. е изградена въжена кабинкова линия с дължина 1,5 km, която работи само в края на седмицата и в празнични дни.

Zaragoza 3
Интериор на Ibercaja Camon Aznar Museum с картини и гравюри от Гоя
Zaragoza 12
Паметник на Октавиан Август в историческия център на Сарагоса
Zaragoza 7
Останки от римска крепост
Zaragoza 1
Дворецът Алхаферия отвън

Побратимени градове

Външни препратки

12 век

12 век започва на 1 януари 1101 г. и свършва на 31 декември 1200 г.

Арагон

Арагон e автономна област в Североизточна Испания. Площта ѝ е 47 719 км², а населението 1 325 272 души (2008). Арагон е древно кралство, на чиято територия в днешно време се намират три провинции: Сарагоса, Уеска и Теруел. Най-високите върхове на Пиренеите са разположени в провинция Уеска.

Божидар Искренов – Гибона

Божидар Георгиев Искренов (Гиби) е бивш български футболист, национал.

Роден е на 1 август, 1962 г. в София.

Владислав Радимов

Владислав Николаевич Радимов е бивш руски футболист, роден на 26 ноември 1975 г. в Ленинград, СССР. Играл е на поста полузащитник. Треньор на Зенит-2.

Давид Вия

Давѝд Вийя Са̀нчес (на испански: David Villa Sánchez, [daˈβið ˈβiʎa ˈsantʃeθ]) е испански футболист, роден на 3 декември 1981 година. Играе за японския Висел Кобе. Дебютира в професионалния футбол през 2000 г. за родния Спортинг Хихон, състезаващ се тогава в Сегунда дивисион. През 2003 г. Вийя преминава в Реал Сарагоса, където изиграва два сезона. През 2005 г. преминава във Валенсия, като клуба плаща рекордните 12 милиона евро. Във Валенсия Вийя се утвърждава като един от най-добрите голмайстори в света. На 19 май 2010 г. е купен от Барселона за 40 млн. евро. Вийя изиграва 3 сезона в Барселона, където печели всички турнири на клубно ниво. През сезон 2013 – 14 играе в Атлетико Мадрид, след което напуска европейската футболна сцена, за да се присъедини към Ню Йорк Сити.

Вийя дебютира за националния отбор на Испания през 2005 г. Участва на световното първенство по футбол през 2006 г. като отбелязва 3 гола. На европейското първенство през 2008 г. Вийя вече е отвърден голмайстор и неизменна част от стартовия състав, вкарва 4 гола, ставайки голмайстор на първенството, а Испания става европейски шампион. През 2010 г. Вийя става световен шампион и получава Сребърна обувка на Световното първенство в Южна Африка за петте гола, които отбелязва. Вийя е футболистът с най-много голове за Испания – 59.

Европейски път E07

Европейски път E07 е автомобилен маршрут в Европа от град По, Франция до Сарагоса, Испания.

Европейски път Е804

Европейски път Е804 е част от европейската пътна мрежа. Започва от Билбао, Испания преминава през Логроньо и свършва в Сарагоса. Пътят следва маршрута на автомагистрала AP-68. Дължината му е 294 km.

Жерар Пике

Жерар Пике Бернабеу (на каталонски Gerard Piqué i Bernabéu) е професионален испански футболист, централен защитник. Играе за ФК Барселона. Висок е 194 сантиметра и тежи 85 килограма. Пике започва кариерата си в школата на каталунския гигант, но преди да подпише първи професионален договор с тима от „Ноу Камп“, Манчестър Юнайтед отмъква бранителя. Тимът на Сър Алекс Фъргюсън дори не плаща трансферна сума за испанеца.

Пике прави дебюта си за „червените дяволи“, като смяна на Джон О'Шей през октомври 2004 година в мач от Купата на лигата срещу Крю Александра (мачът завършва 3:0 за Юнайтед). На 4 август 2006 година Реал Сарагоса си осугурява услугите на защитника за сезон 2006/2007, като го привлича под наем. За арагонците Пике изиграва 22 мача в шампионата, в които бележи и 2 гола. На 27 май 2008 година Пике подписва четиригодишен договор с Барселона, като клаузата за откупуването му от друг отбор е фиксирана на 50 милиона песо.

На 11 февруари 2009 година играчът на Барселона прави дебюта си за Испания в мача срещу Англия в Севиля.

Испания

Кралство Испания (на испански: Reino de España, или Испания (España)) е държава, разположена в Югозападна Европа. Намира се на Иберийския полуостров (Пиренейския полуостров), където са и Португалия, Гибралтар и Андора. На североизток, по хребета на планините Пиренеи, е границата с Франция и малкото княжество Андора. Само на 14 километра южно от Испания е брегът на Мароко. Към Испания се числят Балеарските острови в Средиземно море, Канарските острови в Атлантическия океан, градовете Сеута и Мелиля в Северна Африка, както и много необитавани острови от средиземноморската страна на Гибралтарския проток, например Чафаринските острови, „скалите“ („peñones“) на Велес и Алхусемас, както и малкият остров Алборан.

С площ от 504 645 km², Испания е четвъртата по големина държава в Европа след Русия, Украйна и Франция и втора в Европейския съюз. Със средна надморска височина от 650 m, страната е сред най-планинските държави на континента. Според информацията от общинските регистрации от 2010, населението на Испания е 47 150 841. Конституцията на Испания определя испанския език (кастилски) за официален език, който всички граждани трябва да знаят и използват. Испанският е майчин език за 89% от населението на страната. Други испански езици имат коофициален статут в някои автономни региони.

Поради географското си положение, територията на Испания е подложена на много външни влияния още от праисторически времена. След женитбата на Католическите монарси Исабела и Фернандо в края на XV век, Испания се обединява и успешно завършва Реконкистата на полуострова от мюсюлманите. С откриването на Америка и последвалата колонизация, страната се превръща в първата глобална империя и най-мощната държава в света. Културното и историческо наследството е видимо и днес, като испанският е вторият най-разпространен език в света и е официален в 21 държави.

Според конституцията от 1978 г. Испания е социална и демократична правова държава под формата на парламентарна конституционна монархия. Съвременна Испания е високоразвита индустриално-аграрна страна. Силният следвоенен икономически растеж и развитието на търговията след като става член на Европейския съюз през 1986 г. прави икономиката на страната 13-та в света през 2010 г., с равнище на БВП на човек на населението е над средното за ЕС, преди Италия. Средната продължителност на живота, общественият транспорт, здравеопазването и инфраструктурата са на много високо равнище, което прави Испания 23-та държава в света по Индекс на човешкото развитие.

Кафу (футболист)

Маркош Еванжелища де Морайш с псевдоним Кафу (на португалски: Marcos Evangelista de Morais, съотв. Cafú, произнася се най-близко до Маркуш Иванжелища джи Мурайш, съотв. Кафу̀) е бивш бразилски футболист, десен защитник. Роден е на 7 юни 1970 г. в град Сао Пауло, Бразилия.

Коауила де Сарагоса

Коауила де Сарагоса за кратко Коауила (на испански: Coahuila de Zaragoza) е щат в северно Мексико. Коауила е с обща площ от 149 982 км², което го прави третият по големина щат в Мексико. Коауила е с население от 2495 200 жители. (преброяване 2005 г.) На север Коауила граничи с американският щат Тексас, където границата му съставлява 512 км от Границата между САЩ и Мексико. Столица на щата е град Салтильо.

Купа на краля

Купа на Краля е ежегоден футболен турнир за испанските футболни отбори. Провежда се е в чест на Краля на Испания (в случая – Хуан Карлос I) и пълното му наименование е (на испански: Copa de Su Majestad El Rey Don Juan Carlos I).

Наско Сираков

Наско Петков Сираков е български футболист, централен нападател и изпълнителен директор на ПФК Левски от 1999 до 2008 г. Роден е на 26 април 1962 г. в Стара Загора. Женен е за Илиана Раева – бивша състезателка по художествена гимнастика. Имат две дъщери.

Сираков е играчът с най-много голове в историята на Левски – 165.

Примера Дивисион

Примера Дивисион, също така позната като Ла Лига или Ла Лига Сантандер (заради спонсорски договорености със Сантандер), е дивизията от най-високо ниво на професионалната футболна лига на Испания. От 50-те години на XX век „Реал Мадрид“ (33 титли) и „Барселона“ (26 титли) доминират в това първенство. Другите отбори, печелили първенството, са „Атлетико Мадрид“, „Атлетик Билбао“, „Валенсия“, „Реал Сосиедад“, „Реал Бетис“, „Депортиво Ла Коруня“ и „Севиля“. Ла Лига се смята за едно от най-силните първенства в Европа заедно със Серия А,германската Бундеслига и английската Премиършип.

Суперкопа де Еспаня

Суперкопа де Еспаня (на испански Supercopa de España) е испански футболен трофей, организиран от Кралската испанска футболна федерация. Финалът се провежда от 1982 г., и в него се противопоставят Шампионът на Примера Дивисион срещу Носителя на Купата на Краля. Финалът се играе всяка година в края на август, и представлява официален старт на футболните мачове в Испания. Провежда се в две срещи при разменено домакинство, като домакин на първата среща е Носителят на Купата на Краля, а на реванша домакин е Носителят на Шампионската титла. До изданието му през 1996 г., ако носителят и на двете отличия е един и същ отбор, Суперкупата му се присъжда директно. От следващата година, това правило е премахнато, като във финала участва финалистът за Купата на Краля. Пример за това е сезон 1995-96, когато финалиста Барселона се изправя срещу спечелилия дубъл Атлетико Мадрид, и сезон 1997-98, когато срещу Барселона се изправя финалиста Майорка.

ФК Реал Сарагоса

„Реал“ е футболен клуб от Сарагоса, автономна област Арагон, Испания.

Основан е на 18 март 1932 г. Играе в Примера дивисион. Екипите са от бели фланелки и сини шорти. Отборът играе на Естадио Ла Ромареда с капацитет 34 596 места.

Франк Рейкард

Франклин Едмундо Рийкард (на нидерландски: Franklin Edmundo Rijkaard, произношение на нидерландски ) е холандски футболист и треньор по футбол. Той е роден на 30 септември 1962 в Амстердам. Той е от суринамски произход. Рийкард е играл за Аякс Амстердам, Реал Сарагоса и Милан. Има 73 мача за холандския национален отбор, в които е отбелязал 10 гола. От лятото на 2003 г. до лятото на 2008 г. е старши-треньор на ФК Барселона, а от 2009 води турският гранд Галатасарай.

Хасинто Кинкосес

Хасинто Кинкосес (на испански: Jacinto Quincoces) е испански футболист, защитник.

Хорхе Валдано

Хорхе Валдано (на испански: Jorge Alberto Francisco Valdano Castellanos) е бивш аржентински футболист, треньор, генерален мениджър на Реал Мадрид до 2011 г., участник в 2 световни шампионата, световен шампион през 1986 година в Мексико.

Роден е на 4 октомври 1955 г. в Лас Парехас, провинция Санта Фе, Аржентина.

Знаме на Испания Градове в Испания с над 100 000 жители

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.