Сан Марино

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Сан Марино.
Република Сан Марино
на италиански: Repubblica di San Marino
      
Девиз: Libertas
Свобода (на лат.)
Национален химн: Inno Nazionale della Repubblica
Местоположение на Сан Марино

Местоположение на Сан Марино
География и население
Площ 61,2 km²
(на 192-ро място)
Климат средиземноморски
Столица Сан Марино
43°56′ с. ш. 12°27′ и. д. / 43.933333° с. ш. 12.45° и. д.
Най-голям град Серавале
Официален език италиански
Население
(пребр., 2018)
33 344
(на 215-то място)
Гъстота на нас. 516 души/km²
(на 23-то място)
Управление
Форма унитарна парламентарна диархична република
Капитан-регенти Никола Селва
Мишеле Муратори
Организации ООН
История
Независимост от
Римската империя
3 септември 301
Икономика
БВП (ППС, 2019) $2,09 млрд.[1]
(на 175-то място)
БВП на човек (ППС) $60 651
(на място)
БВП (ном., 2017) $1,55 млрд.
(на 174-то място)
БВП на човек (ном.) $44 947
(на място)
ИЧР (2013) 0.875 (много висок)
(26-то)
Валута Евро (EUR)
Други данни
Часова зона CET (UTC+1)
Лятно време (UTC+2)
Код по ISO SM
Интернет домейн .sm
Телефонен код +378

Република Сан Марино е една от най-малките държави в света. Тя е изцяло обградена от Италия и се намира в Южна Европа.

История

Сан Марино е най-старата република в света. Основана е през 301 г. от опитен строител, наричан Свети Мариний. Тази малка държава е призната от Наполеонова Франция през 1797 г., а другите европейски държави правят това през 1815 г. на Виенския конгрес.

През септември 1944 г. Сан Марино е окупирана от германските войски. В периода 1945 – 1957 управлява коалиция на комунистическата и социалистическата партия, 1957 – 1986 – коалиция на левите партии, 1986 – 1992 – коалиция на комунистическата и християндемократичната партия, от 1992 г. – коалиция на социалистическата и християндемократическата партия. Сан Марино е членка на ООН от 1992 г.

Държавно устройство

Сан Марино е република, но също и диархия. Държавни глави са двама капитан-регенти, които се избират за 6 месеца измежду членовете на Големия генерален съвет (еднокамарен парламент – върховен държавен и законодателен орган). Изпълнителен орган – капитан-регентите съвместно с Държавния конгрес (правителството).

География

Сан Марино е анклав на Италия. Също така това е третата най-малка държава в Европа след Ватикана и Монако. Релефът е изцяло хълмист и неравен, тъй като държавата е разположена на североизточния склон на Апенините. Най-високата точка е върхът Монте Титано – 749 m над морското равнище. В страната няма водоеми със значителен размер. Климатът е средиземноморски. Средните годишни валежи варират между 550 – 600 мм. Летните температури варират между 20 и 30 °С, а зимните между -2 и 10 °С. Растителността е средиземноморска субтропична.

Стопанство

Стопанството е тясно свързано със стопанството на Италия.

Селско стопанство – зърнопроизводство и лозарство. Обслужване на чуждестранни туристи. Предприятия за керамика, текстил, сувенири, хранителни продукти. Важно перо в приходите на страната е издаването на пощенски марки и монети за колекционери

Население

Тъй като Сан Марино е обградено изцяло от Италия, няма значителна разлика между населението на Сан Марино и на Италия. Много италианци живеят в Сан Марино.

Говори се на италиански, а преобладаващата религия е римокатолицизмът.

Население – 27 хил. жители. Гъстота – 446,3 жит. на кв. км. Естествен прираст – 1,5. Средна продължителност на живота – мъже – 77 г., жени – 83 г. Етнически състав – санмаринци (италианци) – 98,5 %, други – 1,5 %.

Култура

Други

Фотогалерия

Parliament San Marino

Сградата на правителството

San-Marino-vista-1282

Почти цялата република може да се види от върха на планината Титано

Източници

  1. data.worldbank.org

Външни препратки

.sm

.sm е Интернет домейн от първо ниво за Сан Марино. Представен е през 1995 г. Администрира се от Telecom Italia San Marino.

Айртон Сена

Айртон Сена да Силва (на португалски: Ayrton Senna da Silva) е пилот от Формула 1, носител на три световни титли.

Загива на 1 май 1994 г. в турнира за Голямата награда на Сан Марино (на пистата Имола) след удар в предпазната стена на завоя Тамбурело, със скорост около 297 км/ч.

Апенински полуостров

Апенинският полуостров (на италиански: Penisola appenninica), или Италиански полуостров (Penisola italiana), е полуостров в Южна Европа.

Заема площ от 149 000 km². Вдава се на 1100 km в Средиземно море. Има слабо разчленени брегове на Йонийско, Адриатическо, Тиренско и Лигурско море. Наречен е по името на Апенинските планини, които заемат по-голяма част от територията на полуострова.

Има изразен субтропичен и средиземноморски климат. На него има действащ вулканизъм: Везувий, Флегрейските полета. По-големи реки са По, Тибър, Арно и др. На Апенинския полуостров са разположени 3 държави – Италия, Ватикан и Сан Марино.

Въоръжени сили на Сан Марино

Въоръжените сили на Сан Марино (на италиански: Forze Armate Sammarinesi) са държавната структура, натоварена от Конституцията на страната с опазването на суверенитета и териториалната цялост на Републиката. Съставени са от три професионални и една резервистка структури. Сан Марино е четвъртата най-малка по територия страна в света (трета, ако се броят териториалните води на Науру), изцяло заобиколена е от Италия и по тази причина зависи почти напълно от нея за своята сигурност (подобно на ситуацията между Монако и Франция). По тази причина реалните военни функции на въоръжените ѝ сили са почти напълно церемониални, а основните им задачи са по-скоро във функцията на опазване на обществения ред, гранична охрана и митнически контрол. Със своето общо население от около 37 000 жители Сан Марино разполага съответно и с едни от най-малките въоръжени сили в света.

Герб на Сан Марино

Гербът на Сан Марино е сред държавните символи на страната. Приет е през XIV век.

Голяма награда на Сан Марино

Голямата награда на Сан Марино е кръг от световния шампионат ФИА Формула 1, провеждащ се на пистата „Аутодромо Енцо и Дино Ферари“ в град Имола, в близост до Апенините, Италия, между 1981 и 2006 г. Нарича се „Голяма награда на Сан Марино“, на намиращата се близо държава, защото Голямата награда на Италия вече се провежда на Монца.

Дипломатически мисии на Сан Марино

Това е списък на посолствата и консулствата на Сан Марино по целия свят.

Държавно устройство на Сан Марино

Сан Марино е парламентарна република с правителство, излъчвано от парламента. Държавни глави са двама капитан-регенти, които се избират за 6 месеца измежду членовете на Големия генерален съвет (еднокамарен парламент – върховен държавен и законодателен орган). Изпълнителен орган – капитан-регентите съвместно с Държавния конгрес (правителството).

Президент:Капитан-Регенти Хулио Барбоса

Икономика на Сан Марино

Стопанството на Република Сан Марино е тясно свързано със стопанството на изцяло заобикалящата я Италия.

Селско стопанство – зърнопроизводство и лозарство.

Туризъм – обслужване на чуждестранни туристи.

Предприятия за керамика, текстил, сувенири, хранителни продукти.

Важно перо в приходите на страната е издаването на пощенски марки и монети за колекционери.

Имола (писта)

Аутодромо „Енцо и Дино Ферари“ (Autodromo Enzo e Dino Ferrari), повече известен като „Ѝмола“, е автописта за мотоциклетни и автомобилни състезания. Разположена е близо до малкия град Имола.

История на Сан Марино

Сан Марино е най-старата република в света, която все още съществува, както и едниствената оцеляла микродържава на Апенинския полуостров. Историята на страната е преплетена между средновековието, ренесанса и модерната история на полуострова, започвайки с независимостта от римската империя през 257 г.

Като Андора, Лихтенщайн и Монако, страната е пример за типичните средновековни градове-държави в Германия, Италия и Пиренеите.

Република Сан Марино е основана през 301 г. от опитен строител, наричан Свети Мариний. Тази малка държава е призната от Наполеонова Франция през 1797 г., а другите европейски държави правят това през 1815 г. на Виенския конгрес.

По-важни дати:

1862 - попада под протектората на новообразуваното (1861) Кралство Италия.

септември 1944 - окупирана от германски войски.

1945-57 - управлява коалиция на комунистическата и социалистическата партия,

1957-86 – коалиция на левите партии,

1986-92 – коалиция на комунистическата и християндемократичната партия,

от 1992 – коалиция на социалистическата и християндемократическата партия.Сан Марино е членка на ООН (1992).

Марке

Марке (на италиански: Marche, името се счита като множествено число: le Marche) е административен регион в централна Италия с 1 565 335 жители, чийто административен център е град Анкона. Заема площ от 9 366 км2. Граничи с регион Емилия-Романя (провинция Римини), с Република Сан Марино, с регион Тоскана (провинция Арецо), с регион Умбрия (провинция Перуджа), с регион Лацио (провинция Риети) и с Адриатическо море.

Население на Сан Марино

Населението на Сан Марино през 2000 г. е 26 937 души.

Национален отбор по футбол на Сан Марино

Националният отбор на Сан Марино представлява страната в международните футболни терени. Никога не се е класирал на световно или европейско първенство. Традиционен аутсайдер в квалификационните групи. Единствената победа в историята на отбора е в приятелски мач срещу Лихтенщайн. Единствените му две равенства в официални мачове са срещу Турция и Латвия в световни квалификации. Отборът има равенство с Естония 0:0.

Национално знаме на Сан Марино

Националното знаме на Сан Марино е държавен символ на страната. Състои се от 2 хоризонтални цветни полета: бяло (горе) и светло синьо (долу). В средата на знамето е изобразен националният герб на страната. Знамето има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 3:4 . Официалното знаме може да има съотношение 2:3 за международна употреба или в конкретно посочени случаи.

Сан Марино (Сан Марино)

Сан Марино е столица на Република Сан Марино, разположена на Апенинския полуостров, недалеч от Адриатическо море.

Населението на града е 4493 души според преброяването от 2005 година.

Списък на градовете в Сан Марино

В Сан Марино реално не съществуват градове в пълния смисъл на населени места с такъв статут, а замъци (castelli) и прилежащите им църковни общини (енории). Това административно деление е запазено от 1463 година насам, с промени единствено в броя на самостоятелните замъци и енориите. Най-голямото селище в страната Догана (около 7 хил. души) не е включено в таблицата, защото според законите на Сан Марино то е част от замъка Серавале, а не независима административна единица.

Списък на политическите партии в Сан Марино

Сан Марино има многопартийна система.

Химн на Сан Марино

Inno Nazionale della Repubblica (Национален химн на републиката) е националният химн на Сан Марино. Написан е от композитора Федерико Консоло и е приет през 1894 г.

Държави
Зависими територии
Непризнати държави

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.