Рюкю

Рюкю е японски архипелаг в Тихия океан. Включва и остров Окинава. Площта му е 2 422 км². Разпростира се на 1 200 км от остров Кюшу до Тайван. Населението му е около 1 500 000 жители, като 90 % живеят на о. Окинава. Столица и главен икономически център е град Наха. На 3,2 км от града има летище. Надморската му височина достига до 1 935 м на о. Яку. Архипелагът е сеизмична област. Климатът в субтропичен и тропичен. Често има тайфуни. Развити са земеделието и риболова.

Ryukyu map
Географско разположение на архипелага Рюкю

Литература

  • Emma E. Kuno The Situation in the Orient//The Journal of Race Development, Vol. 6, No. 4 (Apr., 1916), pp. 454-471.

Източници

  • Рюкю // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. – 3-е изд. – М.: Советская энциклопедия, 1969—1978.
30-ти северен паралел

30-тият северен паралел или 30° северна ширина e паралел, който се намира на 30° северно от екваториалната равнина. От началния меридиан на изток прекосява Африка, Азия, Тихия океан, Северна Америка, Атлантическия океан и Африка.

Административно деление на Япония

Япония е разделена на 47 префектури, които на японски се наричат: 都, то (за Токио); 道, до (за Хокайдо); 府, фу (за Осака и Киото) или 県, кен (за всички останали). Големината на една префектура е между 1 и 15 хиляди кв. км, население между 0,7 и 9 милиона души (изключение правят Хокайдо – площ 78 хил. кв. км и Токио – население 13 милиона души). Всяка префектура има управител и законодателен орган, избирани пряко от гражданите на префектурата.

Префектурите се групират в 8 региона: Хокайдо, Тохоку, Канто, Чубу, Кинки, Чугоку, Шикоку и Кюшу/Окинава. Това деление обаче е до голяма степен условно и в зависимост от случая, често се използват и алтернативни деления (като например Кансай, Токай и Ко-шин-ецу/Хокурику вместо Кинки и Чубу). В бъдеще се планира реорганизация на местната администрация и се очаква да се установят нови органи за самоуправление на ниво регион, но все още броят и границите на бъдещите региони не са решени и са предмет на активно обсъждане.

Следващото по-дребно административно деление след префектурата е селището. Селищата са градове (които биват 2 вида – 市, ши или 町, чо) и села (村, сон/мура). Едно или няколко села и чо-градове образуват 郡, гун, но въпреки че гун-името фигурира в официалните адреси, за други цели то почти не се използва. Префектура Токио съдържа още и 23 специални района (区, ку), които също са със статут на градове.

Битка за островите Рюкю

Битката за островите Рюкю е военна операция от Тихоокеанския театър през Втората световна война, продължила от януари до юни 1945 г. около островните групи Бонин и Рюкю. Целта на тази офанзива на Съюзниците, както и на Филипинската операция от 1944 г., Битката при Марианските острови и Палау през 1944 г. и други битки е оказване на натиск върху Японската империя и отнемане на ключови територии в Тихия океан.

Основните битки по суша са сраженията за Иво Джима (16 февруари – 26 март 1945) и Окинава (1 април – 21 юни 1945). Има и една голяма морска битка, която японците наричат „Тен-Го“ (7 април 1945) (в рускоезичната литература е известна като „Последният поход на Ямато“).

Бостън (тежък крайцер, 1942)

Бостън (на английски: USS Boston (CA-69/CAG-1)) e тежък крайцер типа „Балтимор“ на ВМС на САЩ, в периода 1951 – 1955 г. е снабден със зенитно-ракетен комплекс „Териер“, и става първият в света ракетен крайцер и главен кораб на едноименният тип.

Източнокитайско море

Източнокитайско море (на китайски Дунхай, дословно — «източно море»; на корейски: 동중국해; на японски: 東シナ海) е периферно море на Тихия океан, разположено между континентален Китай на запад, Южна Корея на север, Япония (о. Кюшу и о-вите Рюкю) на североизток и изток и остров Тайван на юг. На север се свързва с Жълто море, като границата се прекарва от брега на Китай северно от Шанхай до остров Чеджудо, на североизток чрез Корейския проток се свързва с Японско море, на изток чрез протока Шимоносеки – с Вътрешно Японско море, на югоизток чрез множество протоци в остроните Рюкю – с Филипинско море, а на юг чрез Тайванския проток – с Южнокитайско море.

Кампания Гуадалканал

Кампанията Гуадалканал, също известна като Битка при Гуадалканал, са военни действия между 7 август 1942 г. и 7 февруари 1943 г., в Тихия океан през Втората световна война.

Тази кампания, битка по земя, море и въздух, изправила Съюзническите сили срещу тези на Японската империя и е оценявана като стратегически важна във войната. Тя се състои на и около остров Гуадалканал, един от южните Соломонови острови и е първата по-голяма офанзива, организирана от Съюзниците срещу Япония.

-9.428, 160.054789

Карате

Карате (от японски: 空手, [kaɽate], изговор...) е бойно изкуство, възникнало на островите Рюкю в днешната японска префектура Окинава. То се развива на основата на местните техники те (手, буквално „ръка“) и китайското бойно изкуство кемпо. Карате е предимно ударно бойно изкуство, използващо удари с юмруци, колене и лакти, ритане и техники с отворена длан, макар че в някои стилове се прилагат също хващания, ключове, задържания и хвърляния.Карате възниква в Царство Рюкю преди неговото присъединяване към Япония през 19 век. То е пренесено в същинска Япония в началото на 20 век, когато културният обмен с Рюкю се засилва. През 1922 г. окинавския майстор Гичин Фунакоши прави първата демонстрация на карате в Токио и през следващите десетина години в основните японски университети са създадени клубове по карате. След Втората световна война в Окинава е разположена една от основните американски военни бази в региона и карате придобива популярност сред американските военни там, някои от които основават първите карате клубове в Съединените щати. Филмите за бойни изкуства през 60-те и 70-те години увеличават популярността на карате, като името му започва да се използва в разговорния език за всички ударни източни бойни изкуства.През втората половина на 20 век школи по карате започват да се появяват по целия свят, привличайки както хора с временен интерес, така и такива с желание за по-задълбочено изучаване на изкуството. Днес карате се практикува като средство за самоусъвършенстване, по културни причини, за самозащита и като спорт. Общият брой на практикуващите карате в света се оценява на около 50 милиона души.

Кюшу

Кюшу (на японски 九州, което означава „девет области“, по английската Система на Хепбърн Kyūshū) е вторият по население (13,44 млн души през 1995) и третият по площ (35 640 km²) остров в Япония. Името му идва от първоначалната административна уредба, когато островът е разделен на девет области.

Освен това Кюшу е името на един от 8-те региони на Япония. Към този регион спадат, освен самият остров, както и много други малки острови като напр. остров Цушима и островните групи Гото и Рюкю.

Окинава

Окинава може да се отнася за:

Окинава — най-големият остров от японския архипелаг Рюкю.

Окинава – група острови, влизащи в състава на архипелага Рюкю.

Окинава – най-южната японска префектура.

Окинава – втори по големина град в Префектура Окинава.

Окинава (остров)

Окинава (на японски: 沖縄本島) е най-големият от островите Рюкю, Япония. Дълъг е приблизително 100 km и е средно 11 km широк. Има площ от 1206,98 km2 към 1 октомври 2016 г. Намира се на около 640 km южно от останалата част от Япония, като разстоянието до китайския бряг е приблизително същото, а разстоянието до Тайван е 500 km. Районът на Наха, столицата на префектура Окинава в югозападната част на острова, има около 800 000 жители от общо 1,3 милиона на целия остров, а самият град има около 320 000.

Окинава е стратегическо място за въоръжените сили на САЩ след края на Втората световна война. На острова има около 26 000 души военен персонал на САЩ или около половината от всички американски части в Япония. Американските бази на Окинава играят критична роля в Корейската война, Виетнамската война, Афганистанската война и Иракската война. Присъствието на американски военни на Окинава причинява политически противоречия както на острова, така и в други части на Япония.Населението на острова, рюкюйци, са едни от най-дълго живеещите хора в света.

Осуми (острови)

Острови Осуми (на японски: 大隈諸島) или архипелаг Осуми са част от о-ви Рюкю, в северната част на о-ви Сацунан, северозападната част на Тихия океан. Островната група принадлежи на Япония.

Островната група лежи на юг от полуостров Осуми, на около 60 километра от о. Кюшу. Осуми имат вулканичен произход и обща площ 1,030 km2. Климатът е субтропически.

Населението е около 50 000 души, от които около 19 000 живеят в град Нишиноомоте на остров Танигашима. Цялата островна група влиза в състава на префектура Кагошима.

На остров Танигишима се намира космически център Танигашима, построен през 1969 г. От центъра се извършват изстрелвания на ракети-носители, които извеждат изкуствени спътници в орбита.

Осуми (пояснение)

Осуми може да се отнася за:

Осуми, бивша провинция на Япония

Осуми (полуостров)

Осуми (острови), архипелаг в северния край на острови Рюкю

Осуми (спътник), японски изкуствен спътник

Префектура (Япония)

Префектурата е административно-териториална единица в някои страни (Гърция, Китай, Бразилия, Мароко, Япония и др.).

Япония има 47 префектури, включващи:

1 метрополис – Токио,

района Хокайдо,

2 урбанистични префектури – Осака и Киото и

43 други префектури.Всяка префектура има свой собствен губернатор и еднокамерен парламент.

Пърл Харбър

21.3679, -157.9771

Пърл Харбър е залив в Тихия океан на остров Оаху, щата Хаваи, Съединените американски щати.

По-голямата част от залива е заета от централната база на Тихоокеанския флот на Военноморските сили на САЩ. До 1940-те години тя е най-модерната американска база. На 7 декември 1941 г. Япония напада Пърл Харбър и въвлича САЩ във Втората световна война.

Региони на Япония

Регионите на Япония не са официални административни единици, но традиционно се използват за регионалното деление на страната. Япония се дели на 8 региона. Страната има 8 върховни съдилища, но тяхната юрисдикция не отговаря на регионите по-долу.

Регионите от север на юг са:

Хокайдо (обхваща остров Хокайдо и близките острови, най-голям град Сапоро)

Тохоку (северен Хоншу, най-голям град Сендай)

Канто (източен Хоншу, най-големи градове Токио и Йокохама)

Чубу (централен Хоншу, включва и планината Фуджи), понякога регионът е разделян на:

Хокурику (северозападен Чубу, най-голям град Казанава)

Кошинецу (североизточен Чубу; най-големи градове Ниигата и Нагано)

Токай (южно Чубу)

Кансай (западен централен Хоншу, най-големи градове: Осака, Кобе и Киото)

Чугоку (западен Хоншу, най-големи градове Хирошима и Окаяма)

Шикоку (остров, най-големи градове Мацуяма и Такамацу)

Кюшу (остров, най-големи градове: Фукуока и Кумамото), който включва

Острови Рюкю и пефектура ОкинаваВъв всеки регион влизат по няколко префектури, освен в Хокайдо, в който влиза само префектура Хокайдо.

Тихоокеански театър на военните действия във Втората световна война

Тихоокеанският театър е един от четирите военни театъра по време на Тихоокеанската война между 1942 и 1945. Той придобива наименованието си от голямото съюзническо командване, наречено Тихоокеански зони и обхваща почти всички части на Тихия океан заедно с островите. Изключение правят Филипините, Нидерландска Индия (днешна Индонезия), Нова Гвинея (които спадат към югозападната тихоокеанска зона) и западната част на Соломоновите острови, както и Китай и Югоизточна Азия.

Основните сражения в тихоокеанския военен театър се осъществяват между силите на Японската империя и САЩ. Въвлечени са сухопътни, морски и въздушни части от Нова Зеландия също. Обединеното кралство, Австралия, Канада, Фиджи и други страни допринасят с военни единици и боеприпаси.

Филипинска плоча

Филипинската плоча е тектонска плоча, съставена главно от океанска кора и разположена под Филипинско море, източно от Филипините. Повече от филипинските острови, включително Лусон, са част от Филипинския подвижен пояс, който геологически и тектонски е независим от Филипинската плоча.

Плочата се движи с приблизително 6,35 cm годишно на северозапад спрямо Тихоокеанската плоча.

Филипинско море

Филипинско море (на тагалог: Dagat Pilipinas; на английски: Philippine Sea; на китайски: 菲律宾海; на японски: フィリピン海; на индонезийски: Laut Filipina) е море в западната част на Тихия океан, най-голямото на Земята с площ от 5726 хил.km2. Разположено е между Филипинския архипелаг и остров Тайван на запад, островите Рюкю (Нансей) на северозапад, Японските острови на север, островите Идзу, Огасавара (Бонин), Кадзан (Волкано) и Мариански на изток и островите Яп и Палау (от Каролинските острови) на юг. На югозапад се свързва с Молукско море и море Сулавеси, на запад чрез протоците Суригао с море Минданао, Сан Бернардино с море Самар, Бабуян, Лусон и Баши с Южнокитайско море, на северозапад чрез протоците между островите на архипелага Рюкю (Нансей) с Източнокитайско море, на север чрез протоците Хаясуи, Бунго, Кии и Наруто с Вътрешно Японско море. На изток и югоизток е широко отворено към останалата част на Тихия океан.Дължина от север на юг 4300 km, ширина до 2250 km, площ 5726 хил.km2, обем 23 522 хил.km3. Дъното на Филипонско море включва две големи подводни котловини Филипинската на запад и Западномарианската на изток, разделени от меридионално простиращият се подводен хребет Кюшу-Палау. Северно от Филипинската котловина е разположено подводното възвишение Бородино, някои от върховете на което се издигат над морското равнище – островите Бородино и Окинодайто. Диагонално от северозапад на югоизток през Филипинската котловина се простира подводния разлом Тайван-Палау (минимална дълбочина 2526 m). На северозапад успоредно на островната верига Рюкю се простира подводната падина Нансей (максимална дълбочина 7790 m), а на югозапад, успоредно на Филипинските острови – Филипивската падина с максимална дълбочина 10 265 m (третата по дълбочина подводна падина ва Земята след Марианската и Тонга). Температурата на водата на повърхността през февруари се изменя от 15°С на север до 28°С на юг, докато средната августовска температура е почти еднаква навсякъда 28 – 29°С. Соленост 34,3‰ на север, 35,1‰ на юг.

Япония

Япония (на японски: 日本, Нихон или Нипон, букв. „Място, където изгрява слънцето“, официално: '日本国', „Нихон коку“, „Нипон коку“, буквален превод: „Държавата Япония“) е островна държава в Източна Азия, разположена в Тихия океан, на изток от Китай, Корея и Русия. Площта ѝ е 377 973 km², а населението – 126 168 156 души (2018 г.) . Столица е град Токио, а официален език е японският. Япония е най-развитата държава в Азия. Историята на Япония се характеризира с влияние от външния свят, последвано от дълги периоди на изолация.

Икономиката на Япония е третата по големина в света. Япония е член на Организацията на обединените нации, Г-8, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Тя е световен лидер в производството на технологии и машини.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.