Руска рубла

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на рубла.
Руска рубла
Российский рубль
2000 rubles 2017 obverse
Банкнота от 2000 рубли

Страна Flag of Russia.svg Русия
ISO 4217 RUB
Разделение копейка
Банкноти 5; 10; 20; 50; 100; 500, 1000, 5000
Монети 0,01; 0,05; 0,1; 0,5; 1: 2; 5; 10
Централна банка Централна банка на Русия
Курс BGN EUR USD

Списък на парични единици

Руската рубла е паричната единица на Русия[1], Абхазия и Южна Осетия; възможно е да бъде приета за валута и на Приднестровието.

Използвана е в руските княжества (вкл. Великото московско княжество), Руското царство и Руската империя, както и в Таджикистан (1995 – 2000).

Кодът на валутата по международните стандарти е RUB. 1 рубла се дели на 100 копейки.

Бележки

  1. Джагитян Э.П. Руската рубла (Рубль). // Голяма руска енциклопедия (в 36 тома). 1 изд. Т. 28. Leonurus - Румчерод [Пустырник — Румчерод]. Москва, Издателство “Голяма руска енциклопедия“, 2015. ISBN 978-5-85270-365-1. с. 767. Посетен на 9 юни 2019. (на руски) ((ru))
ISO 4217

ISO 4217 е международен стандарт, установен от Международната организация по стандартизация (ISO), който дефинира трибуквени кодове за паричните единици.

ISO има и друг стандарт, дефиниращ трицифрени кодове за парични единици – ISO 3166.

В първоначалния вариант на стандарта за българския лев е определен кодът BGL, като кодовете BGJ и BGK се използват за лева пред деноминациите от, съответно, 1952 и 1962. След деноминацията от 1999 кодът на българския лев е BGN.

Икономика на Русия

Русия може да се характеризира като промишлено-аграрна страна в преход към пазарна икономика. В началото на 90-те години след отварянето на пазара икономиката губи конкурентоспособност и изпада в тежка криза. Множество банки фалират, а високото ниво на корупция води до съмнителни приватизационни сделки и появата на т.нар олигарси. Неспособността на правителството да се справи с хиперинфлацията води до имиграцията на съществена част от хората, заети в образованието и науката. Съживяването на износа на полезни изкопаеми, в частност нефт и газ, в краят на 90-те години е основна предпоставка за съживяването на икономиката, която в последните години отбелязва значителен растеж. Проблем пред по-нататъшното развитие остава неефективната съдебна система, както и мафията, която все още продължава да оказва значително влияние. Оборотът само на бизнесът с наркотици е около 8 – 9 млрд. долара, при държавен бюджет от 20 млрд. [1]. Географската разлика в икономическото развитие е значителна. Москва, в която живеят 7% от населението допринася с 27% от бюджетните постъпления.

Казахстанско тенге

Тенге (на казахски: Қазақ теңгесі) е паричната единица на Казахстан. Валутният код ISO 4217 е KZT.

Едно тенге се разделя на 100 тийна и е въведено в употреба през ноември 1993 г., за да замени използваната дотогава руска рубла. Казахстан е една от последните страни от бившите Съветски републики, която въвежда собствена валута.

Името на паричната единица произлиза от думата тенге, което на казахски и на повечето тюркски езици означава везни, теглилка. Произходът на думата е китайски и преминава в тюркските езици през монголски. Руската дума деньги (пари) има същия произход и е заемка от тюркските езици.

Калмикия

Република Калмикия (на руски: Респу́блика Калмы́кия; на калмик: Халмг Тангч) е субект в състава на Руската федерация, намираща се в Южния федерален окръг и Поволжкия икономически район. Площ 74 731 km2 (42-ро място в Русия, 0,44%). При преброяването на населението през 2010 г. е имала 289 481 души, а на 1 януари 2017 г. 277 803 души (80-то в Русия, 0,19%). Столица град Елиста. Разстояние от Москва до Елиста 1836 km

Това е единственият регион в Европа, където будизмът се практикува от по-голямата част от населението. Тя е известна като международен център на шаха, защото бившият ѝ президент Кирсан Илюмжинов е начело на Световната федерация по шахмат (ФИДЕ).

Новорусия (конфедерация)

Новорусия (на руски: Новоро́ссия; на украински: Новоросiя), пълно име Съюз на народните републики (Союз народных республик, СНР), е конфедеративна държава, съществувала в региона Донбас, Източна Украйна от 24 май 2014 до 18 май 2015 година.

Образувана е от самопровъзгласилите се непризнати държави Луганска народна република и Донецка народна република, като и двете имат граница с Русия. Украйна определя конфедерацията като лежаща в зона на антитерористични операции.

Наименованието на конфедеративния съюз го свързва (със заявявана историческа приемственост) с Новорусия – регион на Руската империя, обхващал днешните Южна и Източна Украйна и частично Ростовска област на Русия. СНР, по замисъл на нейните създатели, представлява съюз на републики, към който да се присъединят други републики, провъзгласени на територията на Украйна, преимуществено от историческата Новорусия.

Рубла

Рубла е името на валута, използвана в Русия и исторически свързани с нея страни:

беларуска рубла, парична единица на Беларус

руска рубла, парична единица на Русия

съветска рубла, парична единица на бившия Съюз на съветските социалистически републики

преводна рубла, разчетна (безналична) парична единица на бившия Съвет за икономическа взаимопомощ

приднестровска рубла, парична единица на Приднестровието

Руска империя

Руска империя (на руски: Российская империя) e официално название на Русия от 1721 до 1917 г. Названието е въведено от Петър I, който приема титлата император. Столицата на Руската империя е град Санкт Петербург (от 1914 – Петроград).

Руско царство

Руското царство (на руски: Русское царство), срещано и като Московско царство или Московска държава, е наименованието на руската държава от 16 януари 1547 г. до 22 октомври 1721 г. Столица на царството до 1712 г. е Москва. Руското царство е правоприемник на Великото московско княжество и е наследено от Руската империя. Руското царство се среща с няколко наименования в руската книжнина: Русія, Росія, Россия или Московска държава.

Световна валута

Във валутния пазар и в международните финанси световна валута, наднационална валута или глобална валута означават валута, с която се търгува на международно ниво без установени граници.

Списък на паричните единици по страни

А · Б · В · Г · Д · Е · Ж · З · И · Й · К · Л · М · Н · О · П · Р · С · Т · У · Ф · Х · Ц · Ч · Ш · Щ · Ю · Я

Описани са официалните парични единици и подразделенията им в 187 държави и класирането им според броя на страните, в които основното им име е едно и също.

*Всички подразделения представляват 0,01 от основната единица. Случаите, в които това е различно са означени в текста

Чеченска република Ичкерия

Чеченска република Ичкерия (на чеченски: Noxçiyn Paçẋalq Noxçiyçö, Нохчийн Республика Нохчийчоь), съкратено ЧРИ, е сепаратистко държавно образувание, провъзгласено през 1991 г. на части от територията на тогавашната Чечено-ингушка автономна съветска социалистическа република (в състава на РСФСР, СССР). Де факто е ликвидирана от Въоръжените сили на Русия през 2000 г.

Като субект на международното право ЧРИ не е призната от никоя страна в света. Като квази-държавно образувание е призната от бившето (1993) грузинско правителство в изгнание на Звиад Гамсахурдия.

През 2000 г. тогавашният президент Зелимхан Яндарбиев добива официално взаимно признаване между Чеченска република Ичкерия и движението на талибаните, под чийто контрол по онова време се намира близо 90% от територията на Афганистан.

Провъзгласяването на независимост довежда до тежък военен конфликт между правителството на Руската федерация и чеченските сепаратисти.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.