Риф

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Риф.
Boa viagem
Коралови рифове в плитководното крайбрежие на град Ресифи, Бразилия.

Рифът е надводно или подводно възвишение издигащо се от морското дъно.[1] Най-често рифовете са разположени верижно. Изградени са от ронливи пясъци, чакъли или гравий (следствие от абиотични процеси в близост до абразионни брегове с широко развит бенч) или от твърди скали (коралови рифове) в тропическите морета, формирани в резултат на биотичните процеси при коралите и водораслите, виреещи в богата на варовик среда.

Като термин в мореплаването означава пясъчна ивица, скала или скален масив, разположени под повърхността на водата, но на достатъчно плитко, за да създават опасност за корабите.

Бележки

  1. ibl.bas.bg
11 юни

11 юни е 162-ият ден в годината според григорианския календар (163-ти през високосна). Остават 203 дни до края на годината.

Rainmaker

Rainmaker е 37-мият сингъл на британската хеви метъл група Айрън Мейдън и втори от албума им „Dance of Death“. В по-голямата си част песента е написана от китариста на групата Дейв Мъри. Концепцията е замислена от вокала Брус Дикинсън, който веднъж казва в студиото, че началният риф го кара да си мисли за дъжд. Песента няма връзка с едноименния роман на Джон Гришам от 1995 г. Китарното соло се изпълнява от Дейв Мъри. Обложката е взета от видеото, режисирано от Хауърд Грийнхал. Сингълът съдържа и двоен плакат.

Атол

Атолът е вид нисък коралов остров, каквито се намират в тропическите океани и състоящ се от коралов риф, заобикалящ централна низина. Низината може да бъде част от острова, но обикновено е част от морето (т.е. – лагуна) или много рядко заградено тяло от прясна или солена вода. Тези острови са характерни с малката си надморска височина. Изградени са изцяло от карбонатни скали – остатъци от мъртви корали, изградили острова. Почвеният слой е тънък и слабо плодороден, а подпочвените води са полусолени и с непостоянен режим. Поради това на тях растат предимно кокосови палми.

Белиз

Белиз (на английски: Belize, до 1973 г. Британски Хондурас), е държава в Централна Америка. Официалният език в страната е английският, което я прави единствената англоговореща държава в Централна Америка. Наименованието Белиз е утвърдено от руски език, като всъщност правилното произношение и правопис на названието на страната е Белийз.

Голям бариерен риф

Големият бариерен риф (на английски: Great Barrier Reef) е най-голямата в света система от коралови рифове и острови, съставена от над 2 900 отделни рифа и 900 острова, разположени в Коралово море край североизточния бряг на Австралия в ивица с дължина 2 300 km и площ около 344 400 km².Големият бариерен риф може да се види с просто око от Космоса и е най-голямата отделна структура на Земята, създадена от живи организми. Той е съставен и изграден от милиарди малки организми, известни като коралови полипи. Рифът поддържа голямо биоразнообразие и е включен в Списъка на световното наследство през 1981 година. CNN го обявява за едно от Седемте природни чудеса на света, а Куинсландският национален тръст го определя като емблема на щата Куинсланд.Голяма част от рифа е защитена от Морския парк на Големия бариерен риф, който ограничава въздействието на човешките дейности, като риболов и туризъм. Други екологични заплахи за рифа и неговата екосистема са изливането на повърхностни води от сушата, промяната в климата, съпътствана с обезцветяване на коралите, и периодичните скокове в популацията на морската звезда трънен венец. Според изследване от 2012 година след 1985 година рифът е загубил повече от половината от своята коралова покривка, а през 2016 година е установено, че обезцветяването е обхванало значителни области от северните части на рифа.Големият бариерен риф е познат и се използва от столетия от аборигените и е важна част от културата и духовността на местните общности. Благодарение на голямото биоразнообразие, топлите води и лесния достъп за живеещите по корабите, кораловият риф е и много популярна туристическа дестинация, особено в областта на островите Уитсънди и град Кернс. Туризмът е важен за икономиката на региона, създавайки над 3 милиарда австралийски долара годишни приходи.

Джорджия

Джорджия (на английски: Georgia [ˈdʒɔrdʒə]) е щат в САЩ, чийто пощенски код е GA, а столицата се казва Атланта. Джорджия е с население от 10 214 860 жители (2015) и има обща площ от 153 909 km², от които 148 880 km² суша и 4705 km² вода (3,1%). Известен е като „Прасковения щат“

Кингман (риф)

Кѝнгман (на английски: Kingman reef) e коралов риф в северната част на Тихия океан. Обща площ – 0,03 km². Рифът е открит от американския морски капитан Едмънд Фанинг на 14 юни 1798 г. Наречен е в чест на американеца У. Кингман, който първи дава описание на рифа през 1853 г. Анексиран от САЩ през 1922 г. В края на 1930-те години лагуната на рифа е използвана от авиокомпанията Pan American като промеждутъчна база за хидросамолети по пътя между Хаваите и Самоа.

Рифът е разположен на 1600 km южно от Хавайските острови. Най-високата точка е 1 m над равнището на морето. По време на прилив, островът се намира под вода.

Кингман е забележителен с това, че на него се намират около 200 вида корали, както и огромно количество гигантски молюски. От 2001 г. е национален природен резерват.

Рифът Кингман е сниман в документалния филм на BBC „Тайните на Тихия океан“ (четвърта серия).

6.4, -162.4

Китарен риф

Китарният риф представлява серия от последователно изсвирени акорди, оформящи даден ритъм или мелодия. Използва се най-вече в рок и джаз музиката в поддържащата ритъм секция, но не рядко са и като водещ елемент, а при метъла почти всички песни са изградени главно от китарни рифове, които са основната характеристика на този жанр. Рифовете могат да бъдат бързи, бавни, продължителни или отсечени, в зависимост от темпото и структурата на песента.

Корали

Коралите (Anthozoa) са клас морски мешести организми, които съществуват като малки полипи, обикновено под формата на колония от много идентични индивиди. Част от коралите, които отделят калциев карбонат, за да си изградят външен „скелет“, са отговорни за създаването на коралови рифове.

Въпреки че коралите могат да улавят планктон посредством копривни клетки на пипалата си, те добиват повечето от хранителните си вещества чрез симбиоза с едноклетъчни водорасли, наречени зооксантели. В резултат на това, повечето корали зависят от слънчевата светлина и растат в плитки, прозрачни води – обикновено на дълбочина по-малка от 60 метра. Тези корали допринасят за изграждането на физическата структура на кораловите рифове, които се развиват в тропичните и субтропичничните води – например Големият бариерен риф край бреговете на Австралия. Други корали обаче нямат съпътстващи водорасли и могат да живеят в много по-дълбоки води – например в Атлантическият океан, където студеноводният род Lophelia оцелява при дълбочини от 3000 m. Корали са откривани и на брега на щата Вашингтон (САЩ) и на Алеутските острови в Аляска.

Коралов риф

Коралов риф се нарича геологическа структура, образувана от колонии от коралови полипи и някои видове водорасли, можещи да извличат калциев карбонат от морската вода. Образуват се в плитчините на тропическите морета. Общата площ на кораловите рифове в света превишава 27 млн. км². Намират се основно в Тихия и Индийския океан.

Коралово море

Коралово море (на английски: Coral Sea; на френски: Mer de Corail) е периферно море на Тихия океан разположено източно от Австралия. На запад се простира до Австралия (от 30°ю.ш. до 10°ю.ш.), на север – до бреговете на остров Нова Гвинея, архипелага Луизиада и островите Ренел и Сан Кристобал (от Соломоновите острови), на изток мие бреговете на островите Санта Крус и Новохебридските острови, а на югоизток – на островите Нова Каледония. На северозапад чрез Торесовия проток се свързва с Арафурско море на Индийския океан, а на север чрез множеството протоци в архипелага Луизиада – със Соломоново море. На североизток и изток множеството протоци между островите Санта Крус и Новохебридските острови го свързват с останалата част на Тихия океан, а на югоизток се свързва с море Фиджи. Южната граница с Тасманово море се прекарва по линията от крайните южни острови на архипелага Нова Каледония, до рифа Елизабет и след това по 30°ю.ш. до крайната източна точка на Австралия.

Куинсланд

Куинсланд (на английски: Queensland) е щат в Австралия. Столица и най-голям град е Брисбейн.

Лагуна

Лагуна (итал. laguna, от лат. lacus – езеро) е плитък водоем, залив, отделен от морето с пясъчна коса или коралов риф.

В англоезичната литература като лагуни често се приемат и лиманите, които се образуват около устията на реките. Обикновено лагуните имат по-голяма площ и издължена форма успоредна на брега, докато лиманите са просто потопена речна долина, отделена (напълно или частично) от морето с пясъчна коса.

По българското крайбрежие типична лагуна представлява Поморийското езеро, което сега е превърнато в солници. Езерата, образувани при устията на реките Ропотамо и Велека, се наричат лагуни, въпреки че по произход те са по-скоро лимани. Лагуните, които са напълно отделени от морето или океана могат да са с прясна или бракична вода.

Една от най-известните лагуни е Венецианската лагуна, намираща се в северната част на Адриатическо море. Тя има площ 550 квадратни километра, от които 8% е суша във вид на острови.

Като лагуни също се приемат и плитчините, които се намират зад коралов риф или плитчина в океаните, но при тях има постоянен водообмен с океана и те са със същата соленост. Лагуните, образувани зад коралов риф често представляват вътрешната зона на атол. При този тип атолови лагуни в някои участъци дълбочината може да е значителна.

Лагуните често са уникални природни биотопи. Те служат за приют на водни птици, диви животни и риби. Много лагуни не съдържат думата „лагуна" в името си.

В Латинска Америка често думата лагуна се използва за назоваване на реки.

Лайн (острови)

Островите Лайн (на английски: Line Islands) са архипелаг в Микронезия, западната част на Тихия океан, между Хавайските о-ви на север и архипелага Туамоту на юг.

Архипелагът включва 8 острова, 2 атола и 1 риф с обща площ 514,74 км2 и население 8813 жители през 2005 г.

От тях 1 атол, 1 остров и рифът Кингмън, с обща площ 11,04 км2 и население от само 4 души, принадлежат на САЩ. Останалите – с 503,7 км2 и 8809 души, са част от Република Кирибати.

Тук се намира най-големият атол в света – Киритимати, с площ 322 км2.

Мелиля

Мелѝля (на испански: Melilla, произнася се по-близко до Мелийя) е автономен испански град, разположен в Северна Африка, в източната част на планинската верига Риф, на брега на Средиземно море, срещу бреговете на Иберийски полуостров. Граничи с Мароко.

Мароко претендира за града, както и за Сеута, твърдейки че е част от неговата територия. Правителството на Испания никога не е поддържало никакъв тип спогодба относно тези градове.

Конституцията на Испания от 1978 установява петата си уредба, която дава право на градовете Сеута и Мелиля да се управляват като автономни, ако техните кметове го желаят. След приемането на Статута на автономност на Мелиля (Жизнеспособния закон) градът се счита автономен. Първият кмет-президент е политикът от Народната партия Игнасио Веласкес Ривера, а сегашният е Хуан Хосе Имброда (от Народната партия).

Градът има 84 450 жители (2014 г.) с най-висок прираст за Испания. 65% от населението произхожда от Иберийския полуостров. 30% от населението са мюсюлмани, повечето от марокански произход. Следват евреите, които наброяват около 1000 души. Гъстотата на населението е 6866 д/км² (2014).

През 2002 година, в опит да намали вълната от нелегални имигранти от Мароко, испанското правителство изгражда петметрова ограда, с телени заграждения от двете и страни, около целия град (La Valla de Melilla). Оградата и нейната сянка се виждат от сателит и могат да бъдет видени чрез Google Earth.

През 2006, когато са привършени и последните строителни работи, единствените възможни начини за достъп до Мелиля по суша стават двата гранично контролно пропускателни пункта в западната и южната част на града. Официален език е испанският.

Остров

Остров се нарича част суша, обградена от воден басейн, която не се смята за континент. Островите могат да се намират в океан, море, езеро, залив или река. Някои острови са достатъчно големи, с извори и плодородна почва, за да са населени.

Група от острови, разположени сравнително близо едни до други, се наричат архипелаг, а състоящи се от коралов риф, заобикалящ централна низина – атоли.

Соломонови острови

Архипелагът Соломонови острови се намира в югозападната част на Тихия океан.

Климатът е тропически с температури от 25 °C до 32 °C. През нощта температурите падат до 2 – 5 °C. От април до октомври духа предимно югоизточен вятър. Дъждовният сезон започва през ноември и продължава до март, като е характерен със силните мусонни ветрове.

Архипелагът включва 6 по-големи и 992 по-малки острови, атоли и рифове с площ 28 446 км². Разпръснат е на 249 000 морски мили.

Най-високата точка е на остров Гуадалканал – връх Макаракомбу (2447 м).

Главните острови са:

Първият европеец, посетил Соломоновите острови, е испанският мореплавател Алаваро де Менданя и Нейра на 2 февруари 1568 г. Първоначално Менданя решил, че е открил митичната страна Офир, където според легендата били скрити съкровищата на цар Соломон. Името, което откривателят им дава, е в чест на тази историческа и библейска личност.

Пълно описание на островите е направено през 1767 година от англичанина Филип Картърет.

През периода 1893 – 1900 г. те са обявени за британска колония.

Хавайски острови

Хавайските острови, известни в миналото като Сандвичеви острови, сформират архипелаг от 24 острова и атоли в Тихия океан, разпределени в две групи – югоизточни (подветрени) 14 броя и северозападни (наветрени) 10 броя. Островите отстоят на 3000 km (1860 мили) от най-близкия континент, което ги прави най-изолирания архипелаг на земята. Общата площ на островите възлиза на 28 311 km², а населението – 1 360 301 жители (2010 г.)

Политически Хавайските острови формират 50-ия американски щат Хаваи, с изключение на атола Мидуей, който е включен в територията на САЩ, наречена Малки далечни острови.

Хавайските острови са с важно транспортно-географско значение. Островите са разположени на дължина около 3800 km от северозапад на югоизток. Главният остров е Хаваи, дал името на архипелага. Тук се издига конусът на вулкана Мауна Кеа (Бяла планина), чийто връх е най-високата точка на островите (4205 m н.в).

Архипелагът се състои от 24 вулканични и коралови острова. Най-големите от тях са обитаеми, като местното население отглежда ананаси, захарна тръстика, кафе и други. Хавайските острови са едни от най-посещаваните туристически места на Земята.

Друго име, с което е известна островната група е Сандвичеви острови, наречени така от открилия ги на 18 януари 1778 г. английски мореплавател Джеймс Кук в чест на лорд Сандвич, командващ Британското адмиралтейство. На 14 февруари 1779 г. на остров Хавай между моряците от третата експедиция на Кук и туземците възниква стълкновение, при което Джеймс Кук е убит.

Южна Каролина

Южна Каролина (на английски: South Carolina, [saʊθ kærəˈlaɪnə]) е щат в САЩ, чийто пощенски код е SC, а столицата се казва Колумбия. Южна Каролина е с население от 5 024 369 жители (2017). Южна Каролина е с обща площ от 82 933 km², от които 77 978 km² суша и 4 955 km² (6%) вода.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.