Риболов

Риболовът е лов на риба, който може да бъде както промишлен (когато рибата се лови в големи количества, обикновено с цел използване като храна), така и спортен (за лично удоволствие, което включва понякога уловът да не бъде употребен за храна, а да бъде пуснат обратно в природата).[1]

36-pesca,Taccuino Sanitatis, Casanatense 4182.
Dorado en el río juramento, Dique El Tunal
Риболов

Промишлен риболов

Промишленият риболов включва използване на кораби снабдени със специални риболовни приспособления – най-често различни видове мрежи. Към него спада и разполагането на постоянни мрежи във водата (наричани таляни/даляни, когато са в морето).

Спортен риболов

Спортният риболов се поделя основно на подводен (често с използване на харпун и подводна екипировка) и обикновен, който на свой ред се дели на морски (от брега или от лодка), в спокойни води (язовири, езера и т.н.) и речен (обикновено става дума за улов на шаран, речен кефал, бяла риба, щука, сом, мряна, уклей, пъстърва). Съществува и подледен спортен риболов, при който обект на улова са предимно:костур, червеноперка, щука, бяла риба, пъстърва

При спортния риболов се използват комплект риболовни принадлежности (такъм от турк. takım – съвкупност, комплект):риболовен прът тип:телескоп без водачи, телескоп с водачи тип: мач, болонезе, спининг, фидер, макара, плувка, тежест, звънче (шпионка), риболовно влакно (корда), кука, повод, вирбел, блесна и други.

Бележки

  1. ibl.bas.bg
Бели Лом (язовир)

Бели Лом е язовир в Област Разград на река Бели Лом. Разположен между селата Крояч, Манастирци и Студенец. В експлоатация от 1963 г. Срещат се следните рибни видове: шаран, сом, каракуда (таранка), толстолоб, червеноперка, бяла риба (сулка), костур, кротушка, черен и бял амур, слънчева риба, блескач.

Бракониерство

Бракониерството е незаконен лов или риболов, често за удоволствие или материал, като кожа или бивни. Бракониерите биват наказвани според закона на съответната страна.

В България ловът или риболовът е незаконен (нелегален), когато:

се практикува без да се „притежава редовно заверен билет за лов или с билет за лов, но без писмено разрешително за ловуване“ (Закон за лова и опазването на дивеча, чл. 84, ал. 1)

се практикува извън разрешените за лов места

се практикува извън разрешеното време

не отговаря на обектите за лов вписани в разрешителното за ловуване (например застрашени видове в „Червената книга на България)“

Бяло море

Бяло море или Егейско море (изписване до 1945 година Бѣло море или Егѣйско море; на гръцки: Αιγαίο Πέλαγος, Егѐо Пѐлагос, на турски: Ege Denizi, Ѐге Денизѝ) е полузатворено море, част от Средиземно море, разположено между Балканския полуостров на запад и север, Мала Азия на изток и остров Крит на юг. На североизток чрез протока Дарданели се свързва с Мраморно море. Южната граница на Бяло море според Международната хидрографска организация се прокарва от крайбрежието на Мала Азия (южно от курорта Мармарис), северозападното крайбрежие на остров Родос, протока Карпатос, южното крайбрежие на остров Карпатос, северния бряг на остров Касос, протока Касос, северното крайбрежие на остров Крит, протока Антикитира, остров Антикитира, протока Китира, източния бряг на остров Китира и завършва в крайната югоизточна част на полуостров Пелопонес. В тези си граници дължината му от север на юг е около 650 km, а максималната ширина в южната част около 450 km. Има площ от 214 000 km².

Вашингтон (щат)

Вашингтон (на английски: Washington) е щат в северозападната част на САЩ, с пощенски код WA и столица Олимпия. На север граничи с канадската провинция Британска Колумбия, на изток с щата Айдахо, на юг с Орегон, а на запад с Тихия океан. Най-големият град е Сиатъл.

Щатът е кръстен в чест на Джордж Вашингтон, първият президент на Съединените щати, и е създаден от западната част на Вашингтонската територия, която е прехвърлена от Великобритания през 1846 г., съгласно Орегонския договор. Влиза в състава на Съюза като 42-ия щат през 1889 г.

Вашингтон е 18-ият по големина щат с площ от 184 667 km2 и 13-ият по население щат, с повече от 7,4 милиона души. Около 60% от жителите на Вашингтон живеят в метрополния регион на Сиатъл.

Вашингтон е водещ производител на дървен материал. Неговата здрава повърхност е богата на елха, бучиниш, пондероса, бял бор, смърч, лиственица и кедър. Щатът е най-големият производител на ябълки, хмел, круши, червени малини, масло от мента и череши, и се нарежда високо в производството на кайсии, аспержи, сух ядлив грах, грозде, леща, масло от мента и картофи. Животновъдството и животновъдните продукти имат значителен принос за общите приходи на стопанствата, а търговският риболов на сьомга, камбала и дънната риба допринася значително за икономиката на държавата. Вашингтон се нарежда на второ място след Калифорния в производството на вино.

Вашингтон е един от най-богатите и най-либерално прогресивни щати в страната. Той последователно се нарежда сред най-добрите за продължителността на живота и ниската безработица. Заедно с Колорадо, Вашингтон е един от първите щати, които легализират лечебния и рекреационен канабис, сред първите тридесет и шест щати, легализирали еднополовите бракове и един от едва четирите щати, които легално извършват аборт преди решението на Върховния съд от 1973 г. Жителите на щата също така одобряват легализирането на подпомогнато самоубийство в референдума от 2008 г. и в момента е един от едва пет щата (Орегон, Калифорния, Колорадо и Върмонт, както и окръг Колумбия), където тази практика се извършва.

Далян

Далян или талян, е неподвижно морско риболовно съоръжение. Състои се от мрежи, разположени вертикално във водата перпендикулярно на брега. Чрез него се лови риба от движещите се край брега рибни пасажи – цаца (копърка, трицона), сафрид или хамсия. До втората половина на XX век даляните са ловяли също скумрия и паламуд.

Съгласно българския „Закон за рибарството и аквакултурите“, даляните са промишлени съоръжения, собственост са на държавата и се отдават на концесия. [1]

Езерово (язовир)

Езерово е язовир на река Каялийка в България и е втори по поречието на реката след язовир Брягово. Използва се за напояване и рибовъдство.

Етнография

Етнографията (от гр. εθνος – „етнос“ (народ) и γραφω – „пиша“) е историческа и културологическа дисциплина, която се занимава с изследването на обичаите, традициите, бита, културата, облеклото, диалектните и говорните различия, занаятите, музикалните инструменти, семейните и родови взаимоотношения и вярвания в различните исторически периоди в развитието на дадена популация.

Така например в българската етнография се изучават културните различия между основните български етнографски групи – шопи, добруджанци, тракийци, македонци, рупци, балканджии и торлаци, които принадлежат на един етнос – българския, но имат различия в говора, облеклото, народното творчество и някои традиции и обичаи.

В България има няколко специализирани етнографски музея:

Етнографски институт с музей на БАН, София

Етнографски музей, Берковица

Етнографски музей, Бургас

Етнографски музей, Бяла черква

Регионален етнографски музей, Пловдив

Етнографски музей, Варна

Етнографски музей, Враца

Етнографски музей, Елхово

Етнографски музей, Малко Търново

Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство, Трявна

Етнографски музей, Черни Осъм

Етнографски музей, Чирпан

Музей на дунавския риболов и лодкарство, Тутракан

Етнографски музей, Етъра

Жребчево (язовир)

„Жребчево“ е язовир на река Тунджа, България. Наименованието му идва от останалото на дъното му село Жребчево (старо име Атлари).

Намира се в красива подпланинска местност. Площта му се простира от градовете Николаево и Гурково, и село Паничерево (Област Стара Загора), през Община Твърдица до селата Баня и Асеновец в Община Нова Загора (Област Сливен).

Наименуван е на потопеното в него през 1965 година село Жребчево. Построяването му започва 1964 г. и приключва 1969 г., когато е и въведен в експлоатация. В чашата на язовира са също и бившите села Запалня и Долно Паничерево.

Разположен на 25 км² площ, „Жребчево“ е четвъртият по големина язовир в България, след „Мандра“, „Искър“ и „Студен кладенец“.

В североизточния му край се намира потопената при заливането му църква Св. „Иван Рилски“, която е единствената останка от село Запалня.

Язовирът има много ръкави с удобни за риболов места. Тъй като водата от язовира се използва за напояване, през лятото той се източва значително, което обуславя сезонния характер на риболова (костур, червеноперка, сом). В устието на язовира на река Тунджа се среща също щука.

До бента на язовира са разкрити останки от римска крепост.

Лиценз

Лиценз или лицензия е дума от латински произход, означаваща разрешение за извършване на определено действие. Юридическият термин се отнася за документ или административен акт, с който се дава разрешение от единственото лице, организация или от държавата, овластени да дадат такова разрешение.

Лицензът определя конкретните дейности, които са разрешени и конкретните условия, които трябва да се спазват. За разлика от договорите, в най-общия случай лицензът е тясно свързан със законите на държавата и неспазването на предвидените условия автоматично отнема разрешението за извършване на посочената дейност.

Примери за лицензи са лицензия за пощенски услуги, за извършване на приватизационни сделки, давани от държавата, или разрешителното за лов или риболов.

Лицензът за свободна документация на ГНУ е пример за лиценз за отворено съдържание. Той се основава на законите за авторско право в различните държави, според които единствено авторът на дадено интелектуално творение може да разреши ползването, разпространението и/или промяната му. Ако авторът избере за произведението си Лиценза за свободна документация на ГНУ, той дава на всеки правото и техническата възможност да ползва, разпространява и променя произведението, стига новите му версии да се предлагат със същия лиценз и условия. Никой издател не може да откаже да отстъпи правата за промяна и разпространение, защото в този случай самият той губи правата за разпространението му; прилагането на лиценза за Уикипедия гарантира, че натрупаните знания ще останат достъпни.

Лов

Ловът е вид дейност, при която се преследват, залавят и/или убиват животни с различна цел. Ловецът може да бъде животно или човек, а в някои случаи думата се използва и за представители на другите царства в живия свят.

Целта може да бъде за развлечение (спорт, фотосафари и др.) или прехрана.

Също така чрез ловуването на едър дивеч и хищници се прави подборен отстрел с цел запазване популацията на определен вид (убиват се старите и слаби животни) или контролирането на същата (ако определен вид хищници е с брой над допустимия за стрната).

Ловува се с голи ръце, капани, хладни и огнестрелни оръжия, с помощта на други животни (кучета, птици, както и някои по-специфични методи като звукови източници имитиращи съответно мъжкия или женски екземпляр на даден вид, заслепяване, отрови, и др. В България е разрешен ловът с кучета, огнестрелно оръжие, капани за избирателен лов и звуково примамване(без използване на електронни имитатори на животински звуци). Ловът с грабливи птици е известен като соколарство и все още не е разрешен в България. Ловът на риба се нарича риболов.

Лодка

Лодката е малък плавателен съд, конструкция, която може да се държи над вода и да се придвижва и управлява от хората в нея. Размерите са най-различни, като най-често срещаните са от 4 до 8 метра. Те са значително по-малки от корабите.

Лодката отговаря на нуждите на морския или речния транспорт и позволява различни дейности. Основното им предназначение е превоз на къси разстояния на хора, малки товари (стоки), риболов, разходка с лодка или други услуги, като например безопасността на други лодки, и спорт. Може да се задвижва с гребла, ветрила, бутален двигател с вътрешно горене или чрез смесване на някои от горните начини.

Лодките придружават човека в неговата еволюция. Незаменими по време на големи войни и завоевания, а също и за риболов за прехрана, те са трансформирани и сега са неразделна част от модерните търговски и военни системи. Няколко милиона рибарски лодки се използват от няколко десетки милиона рибари.

Те също така взимат участие в големите проучвания, научните открития и разпространението на големите култури. Позволяват да се споделят изобретения като компаса или барута. Докато лодките са използвани в миналото предимно за търговия, те също така се използват и за научни изследвания и културна дейност.

Малдиви

Малдивите (среща се и като Маледиви) (на дивехи: ދިވެހިރާއްޖެ) са островна държава в Индийския океан, състояща се от група атоли и намираща се на югозапад от Индия и на около 700 км югозападно от Шри Ланка. Те са най-малката азиатска държава и по население, и по територия.

Най-високата им точка е 2,3 метра над морското равнище, а средната им височина е 1,5 м. Общата им площ е 300 км². Столицата се намира на най-големия атол и се нарича Мале. Малдивите нямат нито една река или голямо езеро и се чувства недостигът на питейна вода. Температурата на въздуха целогодишно е между 24 °C до 33 °C.

Оркни

Оркни, също познато като Оркнейски острови (на английски: Orkney Islands), е архипелаг в северна Шотландия. В състава му влизат около 20 обитаеми острова и 50 съвсем малки острови. Обща площ 963 кв.км. Развити риболов и овцевъдство. Тук се намира военноморска база Скапа Флоу. Най-големият остров е Мейнланд с площ 523,25 кв. км, деветия по големина остров сред Британските острови.

Оркни е една от 32-те области в Шотландия.

Пловдив (област)

Област Пловдив е област в България. Разположена е в централната част на Южна България на площ от 5972,9 km2 (5,4% от територията на държавата) и има население 683 027 души (по окончателни данни от преброяване 2011).

На север областта граничи с област Ловеч, на изток – с област Стара Загора, на югоизток – с областите Хасково и Кърджали, а на юг – с област Смолян. Западната ѝ граница е с област Пазарджик, а северозападната – със Софийска област. Пощенските кодове на населените места в област Пловдив са от 4000 (за град Пловдив) до 4399. МПС-кодът ѝ е РВ.

Производство

Продукцията, в икономически смисъл, е процесът на създаване на стопански и нестопански блага или предмети, служещи за удовлетворение на човешките потребности.Условно може да бъде разделена в следните категории:

1) добив на дарове от природата в готов вид (лов, риболов, дърводобив);

2) отглежане и размножаване на животни и растителни продукти, с помощта на природата (селско стопанство и неговите подотрасли: лесовъдство, животновъдство, рибовъдство и пр.);

3) преработка на дарове от природата във вида, от който се нуждае човечеството (обработваща промишленост);

4) предлагане на стопански и нестопански блага от производителите към потребителите (търговия и услуги).

Северно море

Северно море е полузатворено море в Атлантическия океан, намиращо се между Британските острови и Скандинавския полуостров.

Фолкландски острови

Фолкландските острови (понякога Фолклендски острови) (на английски: Falkland Islands) са британска задморска територия, разположена на архипелаг в Южния Атлантически океан, на около 483 км (300 мили) източно от крайбрежието на Южна Америка, 1080 км западно от британската територия Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови (скалите Шаг) и 940 км северно от остров Елефант в Южните Шетландски острови, Антарктика.

В испаноезични източници се използва името Малвински острови (на испански: Islas Malvinas, по-рядко Islas Falkland). Островната група е с вулканичен произход, като се отличават два по-големи острова – Западен Фолклънд и Източен Фолклънд.

До XX век островите са обект на вековен спор между Аржентина и Великобритания, който довежда до военен конфликт между двете държави през 1982 г., наречен Фолкландска война. Войната е спечелена от Великобритания и островите остават нейно отвъдморско владение, но Аржентина не се отказва официално от претенциите си.

На островите е разположена британската военновъздушна база Маунт Плезънт, а кралският флот редовно патрулира водите на Югозападния Атлантик от своята база в Меър Харбър близо до Маунт Плезънт. Фолкландците имат свои доброволчески Отбранителни сили на Фолкландските острови, както и въоръжени патрулни кораби, които контролират риболова в изключителната икономическа зона на островите.

Административен център на територията е Порт Стенли. Останалата част на страната си фолкландците наричат „Кемп“ (Camp, местна фолкландска дума от испанското campo, поле). Икономиката се базира предимно на риболов, овцевъдство и туризъм, проучват се запасите от нефт в шелфа на островите. Населението към 2008 г. е 3140 души, от които 92% живеят в града Повечето са от британски произход. Официалният език е английски.

Черни Лом

Черни Лом е река в Северна България, област Търговище – общини Търговище, Попово и Опака и област Русе – общини Две могили и Иваново, лява съставяща на река Русенски Лом. Дължината ѝ е 130 km, която ѝ отрежда 19-то място сред реките на България.

Шараноподобни (надразред)

Шараноподобните или Сомоподобни (Ostariophysi) са надразред животни от клас Лъчеперки (Actinopterygii).

Те включват 5 съвременни разреда с близо 8 хиляди вида и са вторият по многообразие на видовете надразред риби, обхващайки 28% от всички видове риби и 68% от сладководните. Много видове се използват за храна, за спортен риболов, за декоративни и изследователски цели.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.