Република Кипър

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кипър.
Република Кипър
на гръцки: Κυπριακή Δημοκρατία
на турски: Kıbrıs Cumhuriyeti
— частично призната държава —
      
Национален химн: Ύμνος εις την Ελευθερίαν
Наименование на местния жител: кипърец
Местоположение на Кипър

Местоположение на Кипър
География и население
Площ 9 251 km²
(на 161-во място)
Води 9%
Столица Никозия
35°10′ с. ш. 33°22′ и. д. / 35.166667° с. ш. 33.366667° и. д.
Най-голям град Никозия
Официален език гръцки, турски
Население
(пребр., 2016)
Повишение 848 319[1]
(на 156-то място)
Гъстота на нас. 123 души/km²
(на 111-то място)
Управление
Форма Президентска република
Президент Никос Анастасиадис
История
Независимост от Великобритания
16 август 1960
Влизане в ЕС 1 май 2004
Икономика
БВП (ППС, 2010) $ 23,291 млрд
(на 113-то място)
БВП на човек (ППС) $ 28 378
Валута Евро (EUR)
Други данни
Часова зона UTC+2
Код по ISO CY
Интернет домейн .cy
Телефонен код +357

Република Кипър (остаряло българско наименование: Кипрос) е държава, разположена на остров Кипър. Двата основни и официални езика в Република Кипър са гръцкият и турският. Остров Кипър е разделен на три части – Република Кипър (член на ЕС), Севернокипърска турска република (която няма официално международно признание извън Турция) и британските военни бази Акротири и Декелия.

История

В Кипър са открити находки от неолита (7000 – 3800 г. пр. Хр.).

Едни от първите заселници на острова са микенците и финикийците (1050 – 600 г. пр. Хр.), а по-късно там се заселват и асирийци, египтяни и перси (700 – 475 г. пр. Хр.). Последни там се установяват гърците.

EdwardICrusadeMap
Карта на Кипър и Близкия изток през 1271 г.

През Средновековието там се утвърждават кръстоносците, които завземат острова на 1 юни 1191 г. Офанзивата е водена от Ричард Лъвското сърце.

През 1271 г. Кипър е подложен на атака от мамелюците, но те са спрени при Лимасол. По това време владетел на Кипърското кралство е Хуго III, който наследява на трона Хуго II.

На 1 октомври 1960 г. Кипър получава независимост от Великобритания. Първият президент на републиката е архиепископът Макариос III (1913 – 1977), който обединява църковната и светската власт. През 19631964 г. настъпват размирици, организирани от гръцки националисти. През 1964 г. в страната са разположени базите на умиротворителните войски на ООН, чиято мисия продължава до днес. На 20 юли 1974 г. турските войски предприемат десант, след прогръцкия преврат, организиран от режима на полковниците с цел присъединяване към Гърция и така стъпват на северното крайбрежие на острова. Те завземат около една трета от острова и окупират северната му част. През 1983 г. в окупираната от турците част на острова предводителят на турските кипърци Рауф Денкташ основава Севернокипърска турска република.

До 1960 г. островът е колония на Великобритания, след което получава независимост. Все още на острова се намират две действащи военни бази под юрисдикцията на Обединеното кралство.

През 1974 г. след кратък период на насилие между гърци и турци, близо една трета от острова е окупирана от турски войски по силата на Гаранционния договор от 1960 г. Хиляди кипърски гърци са принудени да избягат за една нощ от домовете си на юг, губят цялото си имущество и никога повече не се завръщат в домовете си. Създадена е Севернокипърската турска република. Окупираните територии са разделени чрез „Зелена линия“, дълга 180 km и охранявана от войски на ООН. Тази граница минава през столицата Никозия, която е последната разделена столица в света след падането на Берлинската стена. През 2007 г. части от границата са разрушени откъм южната ѝ половина.

Кипър е населен още от зората на човешката цивилизация. Владян е от Рим, древна Гърция, Египет, Османската империя, Венеция в различните периоди от своята история. Влиянието на тези култури може да се наблюдава върху намерените артефакти и произведения на изкуството. Островът е изключително богат на исторически забележителности – замъкът на Пафос, разкопките на комплекс от древни вили, Гробниците на Кралете, християнски базилики, древни езически храмове, укрепления и неолитни поселища.

География

Природа

Природата е съчетание от планини и равнини. Има две основни планински вериги – Пентадактилос в северната и Троодос в централната и югоизточната част на острова. Между тях се простира плодородната равнина Месаория.[1] Десет процента от територията е използвана за пасища. В миналото островът е бил покрит с гори, но днес те са изсечени и на тяхно място има маквиси и твърди иглолистни гори.

Климатът е субтропичен и средиземноморски, с мека зима и сухо, горещо лято. През лятото няма дъжд, а през зимата падат оскъдни валежи.

Средни температури за Кипър
температура яну фев мар апр май юни юли авг сеп окт ное дек
минимална 3 °C 6 °C 7 °C 11 °C 16 °C 20 °C 23 °C 22 °C 19 °C 16 °C 11 °C 7 °C
максимална 15 °C 16 °C 19 °C 23 °C 29 °C 33 °C 44 °C 45 °C 45 °C 28 °C 22 °C 17 °C

Политика

Република Кипър е член на Европейския съюз от 1 май 2004 г. Еврото е въведено като официална валута от 1 януари 2008 г. При започването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС Брюксел постави предварителното условие за изтегляне на военните ѝ сили от Кипър.

Държавно устройство

Република Кипър е президентска република, като всяка новоизбрана президентска двойка получава мандат от пет години. Изпълнителната власт се упражнява от 11-членен министерски съвет. Президентът определя министрите, членове на министерския съвет и правителствения говорител. Министрите ръководят работата на повереното им ведомство, отговарят за прилагането на законите, подготовката на проектобюджета на министерството.

Законодателната власт по конституция принадлежи на парламента. Парламентът на Република Кипър се избира за срок от 5 години по пропорционалната система. Съгласно конституцията на републиката съдебната власт е независима. Основен орган на съдебната власт е Върховният конституционен съд на Република Кипър. Съдебната власт се упражнява от Върховния съд и на него са подчинени 6 областни съдилища и неголям брой районни съдилища. Председателите на ВКС и ВС се определят от президента за срок от 5 години.

Местното самоуправление се упражнява от градските и селските общински съвети. Градските общински съвети се занимават с управлението на градовете и големите селскостопански райони на страната, докато селските общински съвети упражняват местно самоуправление в рамките на селата. Те са независими от държавата органи и членовете им се избират на общински избори с обикновено мнозинство.

Административно деление

Cyprus districts
Окръзи

Кипър е съставен 6 окръга, разделени на общо общини, но заради разделението на острова е прието той да бъде разделян на Северна (турска) и Южна (гръцка) част.

Окръзи:

Население

Население (1961 – 2003) Възрастова структура (2005)
Население (1961 – 2003)
Възрастова структура (2005)

Градът с най-голямо население е Лимасол – над 70 000 души. Столицата Никозия е на 3-то място по брой на населението с 42 000 жители. Ако се отчита агломерацията, столицата е най-големият град на острова с 210 000 души население. Повечето гърци изповядват православно християнство, а турците – ислям.

Сред работещите в Кипър през 2011 г. европейци най-много са българите и румънците.[2]

Стопанство

Основните икономически дейности на острова са туризмът, износът на текстилни и занаятчийски изделия и търговското корабоплаване. Традиционните занаяти включват изработката на бродерии, грънци и медни изделия.[1]

Повечето от културите, които се отглеждат в Кипър, са познати, но интересна част от стопанството е коренът на растението трилистник, наречен също „холукаси“. Голям процент от частните стопанства се занимават с отглеждането на този корен. Земите се обработват усилено, което се дължи на малките частни стопанства. Отглеждат се овце, кози и прасета, риболовът също е развит.

Други

  • Комуникации в Кипър
  • Транспорт в Кипър
  • Армия на Кипър
  • Външна политика на Кипър

Вижте също

Източници

  1. а б Европейски съюз/Кипър
  2. Сред работещите в Кипър европейци най-много са българите и румънците

Външни препратки

Гермасогия

Гермасо̀гия (на гръцки: Γερμασόγεια) е предградие на град Лимасол, в Кипър. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. има 8,535 жители.

Като Полемидия

Ка̀то Полемѝдия (на гръцки: Κάτω Πολεμίδια) е предградие на Лимасол в Кипър. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. има 18,452 жители.

Киперунда

Киперу̀нда (на гръцки: Κυπερούντα) е село в Кипър, окръг Лимасол. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 1,497 жители.

Панагия (окръг Пафос)

Панагѝя (на гръцки: Παναγία) е село в Кипър, окръг Пафос. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 564 жители.Намира се на 35 минути от международното летище в Пафос. Името на селото идва от многото църкви и манастири в района. Панагия е гръцкото наименование на Дева Мария. Първият президент на Република Кипър, Макарий III Кипърски е роден в Панагия през 1913 г.

Полеми

Полѐми (на гръцки: Πολέμι) е село в Кипър, окръг Пафос. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 737 жители.Намира се на 4 км северно от Летимву.

Полис (окръг Пафос)

По̀лис или още По̀лис Хрисоху̀с (на гръцки: Πόλις Χρυσοχούς) е град в Кипър, окръг Пафос. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. градът има 1847 жители.Намира се на 36 км северно от Пафос.

Сарама

Сарама̀ (на гръцки: Σαραμά) е изоставено село в Кипър, окръг Пафос. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото няма жители.Намира се на 7 км южно от Лисос.

Севернокипърска турска република

Севернокипърската турска република, съкратено СКТР (на турски: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti или KKTC), е непризната държава, заемаща северната част на остров Кипър. Нарича се Турска федеративна държава Северен Кипър от 1975 до 1983 г.

Турция е единствената страна, признала независимостта на Северен Кипър. Съгласно международното право, Република Кипър запазва суверенитета си над цялата територия, влизаща в състава ѝ до 1974 г. Именно към това мнение се придържат всички останали държави и ООН.

СКТР е отделена от останалата част на Кипър посредством буферна зона. Линията, разделяща острова на два сектора (така наречената „Зелена линия“), се охранява от контингент на ООН (ЮНФИКИП).

Столицата на СКТР е северната част на град Никозия, чиято южна част съответно е столица на Република Кипър.

Симу

Сѝму (на гръцки: Σίμου) е село в Кипър, окръг Пафос. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 171 жители.Намира се на 5 км северозападно от Фити.

Ставрокону

Ставроко̀ну (на гръцки: Σταυροκόννου) е село в Кипър, окръг Пафос. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 102 жители.Намира се на 12 км северно от Куклия.

Струмби

Струмбѝ (на гръцки: Στρουμπί) е село в Кипър, окръг Пафос. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 461 жители.Намира се на 17 км североизточно от Пафос. Селото е известно с годишния си фестивал на виното „Дионисия“, на името на древногръцкия бог на виното Дионис, който се провежда в края на август. През 1953 г. земетресение от 6.0 по Рихтер разрушава първоначалното местоположение на селото, което е изградено наново в близост.

Тала (окръг Пафос)

Та̀ла (на гръцки: Τάλα) е село в Кипър, окръг Пафос. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 1605 жители.Намира се на 6 км северно от Пафос.

Тримитуса

Тримиту̀са (на гръцки: Τριμιθούσα) е изоставено село в Кипър, окръг Пафос. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото няма жители.Намира се на 6 км югозападно от Лисос.

Триния

Триния (на гръцки: Θρινιά, Триня̀) е село в Кипър, окръг Пафос. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 53 жители.Намира се на 3 км северно от Агиос Димитрианос.

Фалия

Фа̀лия (на гръцки: Φάλεια) е село в Кипър, окръг Пафос. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 4 жители.Намира се на 3 км южно от Статос-Агиос Фотиос.

Фасли

Фа̀сли (на гръцки: Φάσλι) е изоставено село в Кипър, окръг Пафос. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото няма жители.Намира се на 2 км южно от Андролику.

Филуса Хрисохус

Филу̀са Хрисоху̀с (на гръцки: Φιλούσα Χρυσοχούς) е село в Кипър, окръг Пафос. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 41 жители.Намира се на 12 км югоизточно от Полис.

Финикария

Финика̀рия (на гръцки: Φοινικάρια) е село в Кипър, окръг Лимасол. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 243 жители.Намира се на 14 km североизточно от Лимасол.

Фити

Фѝти (на гръцки: Φύτη) е село в Кипър, окръг Пафос. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 97 жители.Намира се на 25 км североизточно от Пафос.

Държави - членки на Европейския съюз Знамето на Европейския съюз
Държави - членки
Преговарящи кандидати
Кандидати
Потенциални кандидати
Страни и територии в Азия
Държави
Зависими територии
Непризнати държави

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.