Развлечение

Развлечението е вид човешка дейност или поведение, предназначени за отпускане и създаване на удоволствие.

Формите на развлечение са много и разнообразни – телевизия, кино, театър, музика, радио, хазартни игри и други.

Обикновено се практикува в свободното време и като правило е пасивно. Например гледането на филм или опера е развлечение, докато свиренето на инструмент или спортните занимания за собствено удоволствие може да се считат за хоби.

Индустрията, която се занимава с осигуряването на развлечения, се нарича развлекателна индустрия или още шоубизнес.

Simon Cowell
Саймън Кауъл, известно име в развлекателната индустрия
Белият дом

Белият дом (на английски: The White House) е официалната резиденция на президента на САЩ. Сегашното название на сградата е дадено през 1901 г. от президента Теодор Рузвелт, а преди това сградата е наричана Президентски дворец, Президентска къща или Седалище на изпълнителната власт.

През декември 1790 г. президентът Джордж Вашингтон подписва документ, наречен Act of Congress, в който определя град Вашингтон за столица по следния начин: ...резиденцията на федералното правителство ще бъде в окръг, чиято площ няма да бъде по-голяма от 10 квадратни мили на крайбрежието на Потомак.... Намира се на адрес Вашингтон (окръг Колумбия), Пенсилвания авеню 1600.

Лично президентът заедно с градския архитект Пиер Л'Енфант избира мястото, върху което да бъде построен президентският дворец. Обявеният конкурс за проект е спечелен от Джеймс Хобън. Сградата започва да се изгражда през октомври 1792 г., а официално е предадена за използване през 1800 г.

Първият президент, който я използва като своя резиденция, е Джон Адамс. От тогава до сега всяка президентска двойка извършва някакви промени в интериора на сградата, тъй като Белият дом е не само административна сграда, но и частен дом на президента и неговото семейство. Сградата е също така единствената резиденция на президент в света, която е отворена за публични посещения.

По време на съществуването си Белият дом претърпява 2 пожара – по време на Британско-американската война (1814) и през 1929 г., когато пожар обхваща западното крило.

Вътрешното разпределение на Белия дом е преустроено по времето на президента Хари Труман и непроменени остават само външните му стени.

Шестетажната сграда има 132 стаи и 32 бани, 412 врати, 147 прозореца, 4 стълбищни клетки и 3 асансьора. В сградата има условия за развлечение, като тенис корт, басейн, киносалон, спортни уреди и др. Тя е една от най-популярните туристически забележителности в САЩ.

В Белия дом се провеждат заседанията на правителството на САЩ, той е работно място за щаба на президента. За охраната му се грижи United States Secret Service.

Бруст

Бруст (от немски: Brustschwimmen, Брустшвимен – „гръдно плуване“) е най-популярният стил в плуването за развлечение и един от основните стилове в състезателното плуване. Той е един от най-лесните и релаксиращи стилове за начинаещи. Състезателите обаче го намират за труден, защото за него е необходима повече енергия, отколкото за кроула и гърба, когато се плува със скорост. Стилът претърпява големи промени откакто е въведен през 17 век. Сега повечето плувци използват техника създадена от унгарския треньор Йозеф Наги през 80-те години на миналия век. Брустът е най-бавният от четирите официални състезателни плувни стила. Най-добрите плувци в света го плуват със средна скорост около 1,67 метра в секунда.

Видин

Вѝдин е областен и общински град в Северозападна България, разположен по поречието на река Дунав. Той е административен и стопански център на едноименните община Видин и област Видин.

НСИ определя населението на града на 41 583 жители към 2018 г.

Златоград

Златогра̀д е най-южният град в България. Той се намира в област Смолян и е в близост до границата с Гърция. Градът е втори по големина в областта след Смолян и е административен център на община Златоград.

Кухня (помещение)

Кухнята е стая, или отделно помещение в сграда, предназначено за приготвяне на храна. Основната дейност в кухнята е готвенето и консумирането на храна, но може да се ползва и за развлечение.

Лас Вегас

Лас Вегас (на английски: Las Vegas; в превод от испански „Ливади“ или „Плодородни долини“) е най-гъсто населеният град в щата Невада, Съединените американски щати, окръжен център на окръг Кларк и международно известен център за почивка, пазаруване, развлечение и хазарт.

Основан е през 1905 и официално става град през 1911 г. Той е най-големият американски град, основан през 20 век. Населението на Лас Вегас е 641 676 жители (по приблизителна оценка от 2017 г.).Център на хазартните забавления в Съединените щати, на големите казина, Лас Вегас е рекламиран като „Развлекателната столица на света“, добре известен като „Град на греха“ благодарение на легализирания хазарт, предлагането на алкохолни напитки по всяко време и различните форми на забавления за възрастни. Бляскавият вид на града го прави привлекателно място за снимане на филми и телевизионни предавания. Снимачните площадки са една от забележителностите на този град.

Хазарт, туризъм и отдих са в основата на икономиката на града.

Лас Вегас привлича посетители не само с игралните зали, но и с различни спортни прояви, концерти, театрални представления, състезания за красота.

В града се открояват танцуващите фонтани на хотел Беладжио, копието на Айфеловата кула, хотел „Париж“, пресъздадената Венеция с канали, Хеопсовата пирамида със Свинкса, и др. Основните обекти за посещение се намират в близост до източната част на града. Вегас е известен и като градът на Елвис, заради участията на Краля на рока през 60-те години във Вегас.

Привлекателни са също възможностите за незабавна сватба, екскурзиите за меден месец.

Литература

Литература (на латински език litera, literatura) са (най-често) произведения от писмен вид, в които авторът разказва опредени сюжети, история, която е измислена с цел развлечение, поука... В сюжета участват герои, които са действащи лица на историята. Като носители на литературен текст най-често се смятат книгите, но литературата може да присъства и в интернет, като цитати или като цели текстове публикувани в уеб пространството. Тя може да съществува и под формата на устни наративи.

Лов

Ловът е вид дейност, при която се преследват, залавят и/или убиват животни с различна цел. Ловецът може да бъде животно или човек, а в някои случаи думата се използва и за представители на другите царства в живия свят.

Целта може да бъде за развлечение (спорт, фотосафари и др.) или прехрана.

Също така чрез ловуването на едър дивеч и хищници се прави подборен отстрел с цел запазване популацията на определен вид (убиват се старите и слаби животни) или контролирането на същата (ако определен вид хищници е с брой над допустимия за стрната).

Ловува се с голи ръце, капани, хладни и огнестрелни оръжия, с помощта на други животни (кучета, птици, както и някои по-специфични методи като звукови източници имитиращи съответно мъжкия или женски екземпляр на даден вид, заслепяване, отрови, и др. В България е разрешен ловът с кучета, огнестрелно оръжие, капани за избирателен лов и звуково примамване(без използване на електронни имитатори на животински звуци). Ловът с грабливи птици е известен като соколарство и все още не е разрешен в България. Ловът на риба се нарича риболов.

Ломец

Ломец е село в Северна България. То се намира в община Троян, област Ловеч. Разположено в полите на Троянския Балкан, Ломец е подходящо място за отдих и развлечение.

Мултимедия

Мултимедията е средство за съчетаване на звук, изображение, анимация, видео и други типове медия, целящо осигуряване на среда за обучение, отдих, развлечение и творчество.

Пушене

Пушенето е специфично човешко действие, при което някаква субстанция, най-често тютюн е изгаряна и димът е вдишван. В процеса на горене се освобождават активните съставки на наркотични вещества като например никотин и става възможна абсорбацията им от белите дробове. Най-разпространено е пушенето на цигари - фабрично произведени, или ръчно свити с тютюн и тънки листчета хартия („листчета за цигари“, „цигарени книжки“). Други, не толкова популярни, варианти са: пушене на пури, с лула, наргиле или бонг.

Тютюнопушенето е най-разпространената форма на пушене и се практикува от над един милиард хора по света. По-рядко използвани наркотични субстанции за пушене са канабисът и опиумът. Повечето наркотици, приемани посредством пушене, водят до пристрастяване и зависимост. Някои от тях са определяни като „твърди наркотици“, например хероин и крек кокаин, но употребата на тези вещества е характерна за малко социални групи.

Историята на пушенето може да се проследи назад до 5000 пр.н.е. Има сведения за практикуването му в много различни култури по света. Тютюнът е култивиран и използван за пушене в Америка поне от 5000 години. Началото се свързва с Централна Америка - онези части от Андите, които днес са част от Перу и Еквадор. Пушенето на канабис в Индия се е практикувало повече от 4000 години. В началото пушенето се развива като част от някои религиозни церемонии. След завладяването на Америка от европейците, тютюнопушенето се разпространява по цял свят като форма на развлечение.

Отношението към пушенето е варирало през годините в различните части на света. Приемано е и като изтънчено, и като вулгарно занимание, и като възвишена, и като греховна практика. Сравнително отскоро и най-вече в развитите общества, пушенето се възприема в определено негативна светлина. Доказаните опасности за здравето, които крие пушенето, провокират вземането на редица мерки: забрана на рекламирането на цигари, кампании насочени срещу тютюнопушенето, ограничения на пушенето на обществени места и др.

Спортна гимнастика

Спортната гимнастика е вид летен олимпийски спорт, включващ състезания на гимнастически уреди като упражнения на земя, прескоци и други.

Общото наименование гимнастика включва също художествената гимнастика, както и несъстезателни занимания за развлечение и запазване на физическата форма.

Гимнастическите уреди в спортната гимнастика са различни за мъже и жени. Спортистите изиграват съчетанията си за време от 30 до 90 секунди, в зависимост от уреда.

Като спорт възниква в Древна Гърция, макар че още в Древен Китай и Индия са използвали подобни уреди за лечение и профилактика преди това. През 1881 година е основана Международната федерация по гимнастика. За първи път спортната гимнастика е включена в програмата в Олимпийските игри през 1896 година, но на жените се разрешава да участват едва през 1928 г.

Строително инженерство

Строителното инженерство е една от професионалните дисциплини на инженерството, която основна цел е в проектирането, изпълнението, надзора и поддържането на сгради и съоръжения, така че те да отговарят на изискването за нормално експлоатиране на съответната сграда или съоръжение. Основните принципи, които се използват в строителното инженерство включват познания в областта на строителните материали, висша математика, строителна механика, сградостроителство, сеизмично инженерство, земна механика (геомеханика), механика на флуидите и други специфични конструктивни дисциплини. В зависимост от специализацията строителното инженерство се разделя на няколко основни клона:

- Конструктивно инженерство;

- Строителство на пътища и ЖП линии;

- Водоснабдяване и Канализация;

- Хидротехническо инженерство.

Всеки клон се занимава с отделни видове съоръжения и сгради. Основен обект на конструктивното инженерство е проектирането, оразмеряването и конструирането на носещата конструкция на сградите и съоръженията.

От функционална гледна точка, сградите се делят на:

- Жилищни – еднофамилни къщи, жилищни блокове и кооперации, хотели, мотели;

- Обществени – административни, учебни, здравни, сгради за развлечение и спорт, сгради за търговска дейност;

- Промишлени сгради – заводи, фабрики, цехове и т.н. обслужващи промишления отрасъл.

- Аграрнии сгради – сгради на селското стопанство.

За всички видове сгради действат различни норми и правила за проектирането им от конструктивна гледна точка.

Съоръженията, които са обект на проектиране от конструктивното инженерство са:

- транспортни съоръжения: мостове, пътища, тунели;

- Инженерни съоръжения: Кули, Мачти, Комини, Водни Кули;

- Геотехнически съоръжения: Подпорни стени, Фундиране, Укрепване на свлачища.

Сградите и съоръженията от материално-конструктивна гледна точка се делят на:

- Стоманобетонни конструкции;

- Стоманени конструкции;

- Дървени и пластмасови конструкции;.

Туризъм

Туризъм, в класическия смисъл, се нарича пътуване с цел отдих и развлечение. Той може да се разглежда и като стопански отрасъл, който обслужва туристическата дейност. Основател на българския туризъм е българският писател и общественик Алеко Константинов. Понятието произлиза от френската дума „tour“ (обиколка).

Туризмът има важно значение в социален и икономически аспект. Благодарение на него човешкото здраве и трудоспособността се стабилизират и се разкриват работни места, които понякога са основен източник на доходи за определено селище и подобряват жизнения стандарт в него. В личен план, пътуванията, които хората предприемат, често обогатяват тяхната езикова, познавателна и социална култура.

Хоби

Хоби (на английски: hobby) е вид развлечение, занимание и увлечение, практикувано през свободното време. Хобитата на хората са много разнообразни в зависимост от техните интереси и умения. Хобито се различава от професионалната работа по това, че то в повечето случаи не носи парични облаги и се практикува доброволно в удобно време. Но не са малко случаите в които една и съща дейност се извършва от някои като хоби, а от други като професия.

Човек който се занимава в свободното си време с някаква дейност за удоволствие се нарича любител или аматьор (на английски: hobbyist).

Едно от най-разпространените хобита е пътешествието и туризмът. Други популярни хобита са плетене, бродиране, изработка на оригами, рисуване, дърворезба, спорт, игра на карти и табла, градинарство и готвене.

Хумор

Хуморът е ефект, при който способността или качеството на хора, обекти или ситуации поражда чувства на развеселеност и смях у други хора. Терминът включва форма на развлечение или комуникация между хора, която предизвиква такива чувства.

Може в определени случаи да бъде предизвикван чрез ирония, хипербола, стереотипи, игра на думи, оксиморон, пресилени или неочаквани жестове и движения, имитиране на някого и др.

Терминът произлиза от хуморната медицина на древните гърци, според която съчетание от течности известни като хумори (на гръцки: χυμός, chymos, буквално: сок, метафорично: вкус) контролират човешкото здраве и емоции.

Черна комедия

Черната комедия представлява поджанр на комедията и сатирата, при който теми и случки, които се смятат за табу, се представят по саркастичен или хумористичен начин, но без да губят своята сериозност. Синоним може да бъде изразът „черен хумор“. Комедиантите използват похватите на черния хумор, за да провокират у зрителя чувство на дискомфорт и порив на сериозни мисли, но в същото време и усещане за развлечение и забава.

За пръв път наименованието „черен хумор“ е употребено във френската книга „Антология на Черния Хумор“ („Anthologie de l'humour noir“)

Предмет на черната комедия са теми, като: престъпление, смърт, домашно насилие, наркотици, изнасилване, убийство, самоубийство, тероризъм, война и различни други. Теми като: полова дискриминация, расизъм, хомофобия, както и различни шеги, свързани с религията или с хората с увреждания, се смятат за „безвкусни“.

Черньово

Черньово е село в Западна България. То се намира в Община Ихтиман, Софийска област. Разположено е на 5 км югоизточно от град Ихтиман.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.