Прищина

Прѝщина (на албански: Prishtine, на сръбски: Приштина или Priština) е най-големият град, административен център на Прищински окръг, и столица на обявилата независимост през 2008 г. Република Косово или според резолюция № 1244 на ООН – Автономен окръг Косово в състава на Сърбия с малко над 200 000 души население.

Прищина
Prishtina / Prishtinë
— град —
      
Герб
Prishtina Collage
Kosovo relief location map
42.6667° с. ш. 21.1667° и. д.
Прищина
Страна Flag of Kosovo.svg Косово
Окръг Прищински
Община Прищина
Площ 572 km²
Надм. височина 652 m
Население 204 725[1] души (2015)
Кмет Шпенд Ахмети
Пощенски код 10000
Телефонен код 38
МПС код 01
Официален сайт www.prishtina-komuna.org

Население

Етнически състав

Етнически групи Население Процент
албанци 161 314 78,7%
сърби 27 293 13,3%
цигани 6 625 3,2%
други 9 861 4,8%
Общо 205 093 100%

Политика

Политическият живот в града е доминиран от Демократическата лига на Косово.

Инфраструктура

В близост до града се намира международното летище „Адем Яшари“. Силното нарастване на населението на града след войната води до сериозен натиск върху инфраструктурата-канализация и улици. Сериозни проблеми има и с водоснабдяването и електроснабдяването. Телефонната мрежа в града е модернизирана и заедно с двата мобилни оператора-IPKO и VALA осигурява сравнително добра телефонна комуникация за жителите и гостите на града. В по-голямата част на града е възможно ползването на интернет-услуги.

История

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Прищина е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[2]

Личности

Родени в Прищина

  • Flag of Bulgaria.svg Никола Марков (1889 – ?), македоно-одрински опълченец, дюлгерин, Солунски доброволчески отряд[3]
  • Flag of the United Kingdom.svg Рита Ора (1990), британска певица с албански корени.
  • Flag of Kosovo.svg Ера Истрефи (1991) – певица

Побратимени градове

Външни препратки

Източници

  1. ask.rks-gov.net
  2. „Македоно-одринското опълчение 1912 – 1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр. 428 и 872.
  3. „Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр. 428.
Бранислав Нушич

Бра̀нислав Нушич (на сръбски: Бранислав Нушић или Branislav Nušić; на арумънски: Alchiviadi al Nusha) е виден сръбски писател и комедиограф.

Градове в Сърбия

Град в Република Сърбия може да означава традиционно голямо населено място (подобно на общоприетото значение на славянската дума „град“ и производни от същия корен), но също така официално и административно-териториална единица, включваща населени места.

Драголюб Беквалац

Драголюб Беквалац (на сръбски: Драгољуб Беквалац ) е сръбски футболен треньор, който е начело на Раднички.

Европейски път Е80

Е80 е международен път, част от европейската пътна мрежа. Той започва от в най-западната част на континента – Лисабон, Португалия и завършва на източната граница на Турция с Иран. Е80 е един от европейските пътища, преминаващи през територията на България – от Калотина до Капитан Андреево по автомагистрала Тракия и автомагистрала Марица.

Страни и градове, през които преминава европейски път Е80

Португалия: Лисабон – Сантарем – Лейрия – Коимбра – Авейру – Визеу – Гуарда – Вилар Формозу

Испания: Саламанка – Валядолид – Бургос – Виктория-Гастеиз – Сан Себастиан

Франция: Пау – Тулуза – Нарбон – Ним – Екс-ан-Прованс – Ница

Италия: Вентимиля – Савона – Генуа – Ла Специя – Милярино – Ливорно – Гросето – Рим – Пескара

Хърватия: Дубровник – Цавтат

Черна гора: Петровац – Подгорица – Биело поле

Косово (частично призната държава): Нови пазар – Косовска Митровица – Прищина

Сърбия: Ниш – Цариброд

България: София – Пловдив – Свиленград

Турция: Одрин – Бабаески – Силиври – Истанбул – Измит – Адапазаръ – Болу – Гереде – Илгаз – Амасия – Никсар – Рефахие – Ерзинджан – Аскале – Ерзурум – Агръ – Гюрбулак

Иран: БазарганОбщата дължина на Европейски път Е80 от Лисабон до границата с Иран е 6102 km.

Европейски път Е851

Европейски път Е851 е международен път част от Европейската пътна мрежа. Започва от Петровац, Черна гора и свършва в Прищина, Косово. Дължината му е 160 km.

Пътят минава през: Петровац - Бар - Улцин - Шкодра - Призрен - Прищина.

Иван Иванич (дипломат)

Иван Иванич (на сръбски: Иван Иванић или Ivan Ivanić) e сръбски дипломат и политик, историк и етнограф, деец на сръбската пропаганда в Македония.

Автор на многобройни трудове за етническите групи на Балканите. Пише и пътеписи, в които описва пътуванията си из Косово, Метохия, Македония и Албания.

КФ Флямуртари (Прищина)

„Флямуртари“ (на албански: Klubi Futbollistik Flamurtari Prishtina) е косовски футболен клуб от град Прищина, частично призната държава Косово. Играе в Супер лига на Косово, най-силната дивизия на Косово. Вторият по популярност клуб в столицата.

Косово

Косово (на албански: Kosova или Kosovë; на сръбски: Косово и Метохија или Kosovo i Metohija) е частично призната държава на Балканския полуостров.

До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически областта да не е под контрола на сръбското правителство от 1999 г. Формално Косово е част от Сърбия, но след Косовската война се управлява като протекторат на ООН. През ноември 2006 г. в Сърбия се провежда референдум за нова конституция на републиката, според която Косово остава автономна област, но с по-широка автономия. Това е отхвърлено от предимно албанското население, което не участва в референдума.

Косовска битка

Битката на Косово поле на 15 юни 1389 г. е епизод от османското завладяване на Балканите.

В нея едни срещу други застават сърбите според сръбската историография, предвождани от княз Лазар Хребелянович, и османските турци начело с емира Мурад I. Според османски летописци във войската на княз Лазар участват също и българи, унгарци, албанци, власи и чехи.

До битката се стига, след като през 1385 г. османците завладяват София и достигат до границите на владенията на Моравското княжество край река Морава. През 1386 г. Лазар сключва споразумение с Мурад, но то се оказва нетрайно. При Плочник (на брега на река Топлица) частите на Лазар успяват да разбият османците, но Мурад подготвя нов поход. Осъществяването на плановете му е забавено от измяната на част от васалите му – търновския владетел Иван Шишман и Добротица отказват да предоставят на Мурад военни подкрепления за войната срещу Лазар. Потенциалната заплаха от Търновското царство е неутрализирана през 1388 г. с поход на османския пълководец Али паша в Североизточна България. През следващата година Мурад потегля срещу Лазар.

Решителната битка се състои в местността Косово поле, северозападно от Прищина между реките Лаб и Ситница. Към княз Лазар се присъединява владетелят на Косово и Скопие Вук Бранкович. Крал Твърдко I изпраща на помощ от Босна отряд начело с войводата Влатко Вукович Косача. Първият сблъсък между двете войски е успешен за християнската войска, която обръща в бягство лявото османско крило. В началото на битката загива Мурад. Според полулегендарни сведения убийството му е дело на легендарния велможа Милош Обилич. Командването на османските войски е поето от Мурадовия син Баязид. Той успява да постигне обрат в развоя на битката. Княз Лазар е убит, а християнските войски са принудени да отстъпят с големи загуби.Схващането, че Косовската битка завършва с тежко поражение на християните, е широко разпространено. Съществува и теза, че битката завършва без ясен победител, а съществува и мнение, че християните удържали фронта на османското настъпление към Европа.. Наследникът на княз Лазар, Стефан Лазаревич, е принуден да се признае за васал на новия османски владетел Баязид I.

Прищина (окръг)

Прищински окръг се намира в източната част на Косово. Административен център на окръга е град Прищина. В състава му влизат 7 общини. Населението на Прищински окръг е 477 302 души според преброяването от 2011 година.

Сава Петрович

Сава Петрович Гърмия (на сръбски: Сава Петровић Грмија) е сръбски революционер и офицер, войвода на чета на Сръбската пропаганда в Македония от началото на XX век.

Светислав Симич

Светислав (Света) Симич (на сръбски: Светислав Симић или Svetislav Simić) е сръбски дипломат, секретар на външното министерство на Сърбия, журналист, сред най-изявените сръбски държавни дейци за подпомагането на сръбската пропаганда в Македония в началото на XX век.

Социалистическа автономна област Косово

Социалистическа автономна област Косово (на сърбохърватски: Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo, Социјалистичка Аутономна Покрајина Косово) е съставна част от Социалистическа република Сърбия от 1963 г., както и федерална единица на Социалистическа федеративна република Югославия от 1974 до 1990 г. Столицата ѝ е гр. Прищина.

Суперлига на Косово

Райфайзен Суперлига Косово (на албански: Superliga e Futbollit të Kosovës) — най-висшата футболна лига в Косово. Създадена през 1945 година, и за това време е сменяла много пъти името си. В този момент в лигата играят 12 отбора. Клубовете играят всеки срещу всеки по 3 пъти. Шампионата има 33 кръга. В края на сезона двата клуба, заели последните места, отпадат, а третия клуб в края играе квалификации .

Тирана

За футболния отбор вижте Тирана (отбор).

Тирана (на албански: Tiranë или Tirana) е столицата и най-големият град в Албания. Географските ѝ координати са 41°19′39″ с. ш. 19°49′08″ и. д.41.3275° с. ш. 19.818889° и. д.41.3275, 19.818889 и се намира окръг Тирана, област Тирана. По данни от 2008 г. населението ѝ е 618 431 души. Основана през 1614 г., Тирана става столица на Албания на 27 март 1921 г., наместо Дуръс.

ФК Прищина

„Прищина“ (на албански: Klubi Futbollistik Prishtina) е косовски футболен клуб от град Прищина, частично призната държава Косово. Играе в Супер лига на Косово, най-силната дивизия на Косово. Най-популярният клуб в столицата.

Хасан Прищина

Хасан бей Прищина (на албански: Hasan Bej Prishtina), роден като Хасан Бериша, е албански и османски политик, министър-председател на Албания и революционер. Като такъв има връзки с национално-освободителните балкански движения на българи и хървати.

На независими държави
На зависими територии
На непризнати държави

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.