Пийт Мондриан

Питер Корнелис (Пийт) Мондриан (р. 7 март 1879 – п. 1 февруари 1944) е холандски художник, който едновременно с Василий Кандински и Казимир Малевич поставя началото на абстракционизма.

Пийт Мондриан
Piet Mondriaan
Мондриан през 1899 г.
Рождено име Pieter Cornelis Mondriaan
Роден
Починал
Националност Флаг на Нидерландия Нидерландия
Стил абстракционизъм
Академия Кралска академия за изящни изкуства в Амстердам
Направление живопис

Биография и творчество

Мондриан започва кариерата си като учител по рисуване в начално училище. Ранните му картини са пейзажи от Холандия в духа на импресионизма. Увлича се от теософията на Елена Блаватска. Дълбоко е впечатлен от творческите търсения на кубизма на изложбата на кубистите в Амстердам през 1911 г. През 1912 г. се преселва в Париж. За да ознаменува началото на новия си живот променя фамилното си име на Мондриан (Mondrian вм. Mondriaan). Първата световна война прекарва в родината си. През 1915 г. се сближава с художника Тео ван Дьосбург, заедно с когото основава движението „Де Стил“ (De Stijl) и художествено списание със същото име. Списанието става орган на неопластицизма – утопия на новата пластична култура като пределна съзнателност в предаването на обобщената красота и истина с помощта на най-аскетични средства, с основни, първични цветове, линии и форми. Това нефигуративно направление Мондриан последователно развива във Франция, където живее от 1919 до 1938 г., по-късно в Англия, а от 1940 г. – в САЩ. През американския период от своето творчество Мондриан прави опит да приспособи принципите на неопластицизма за предаване на динамични ефекти („Буги-вуги на Бродуей“). Умира от белодробно възпаление.[1]

Оформлението на нюйоркското ателие на Мондриан, в което той работи само няколко месеца, и което било щателно увековечено във фотографии и на кинолента от негови приятели, става сякаш последната творба на майстора. Тези „Стенописи“ са представяни на изложби в Ню Йорк, Лондон, Токио, Сао Пауло, Берлин. Парижкото жилище на Мондриан, неговата лула и очилата му са увековечени в минималистичните фотографии на Андре Кертес (1926), станали емблематични за съвременното фотоизкуство.

Галерия

Piet Mondrian, 1908-10, Evening; Red Tree (Avond; De rode boom), oil on canvas, 70 x 99 cm, Gemeentemuseum Den Haag

„Вечер: Червеното дърво“ (1908 – 10)

Piet Mondrian, 1909, View from the Dunes with Beach and Piers, Domburg, MoMA

„Изглед към дюните с плажа и вълнолома, Домбург“ (1909)

Tableau I, by Piet Mondriaan

„Табло I“ (1921)

Piet Mondriaan, 1930 - Mondrian Composition II in Red, Blue, and Yellow

„Композиция II в червено, синьо и жълто“ (1930)

Piet Mondriaan, 1939-1942 - Composition 10

„Композиция № 10“ (1939 – 42)

Piet Mondriaan Victory Boogie Woogie

„Victory Boogy Woogy“ (1942 – 44)

Източници

 1. Michel Seuphor, p. 188. ((en))

Литература

 • Seuphor M. Piet Mondrian, life and work. New York: Harry N. Abrams, 1957.
 • Piet Mondrian, 1872 – 1944: centennial exhibition. New York: Guggenheim Museum, 1971.
 • Chandler A. The aesthetics of Piet Mondrian. New York: MSS Information Corp., 1972.
 • Threlfall T. Piet Mondrian: his life’s work and evolution, 1872 to 1944. New York: Garland Pub., 1988.
 • Deicher S. Piet Mondrian, 1872 – 1944: structures in space. Köln: Benedikt Taschen, 1995.
 • Mondrian: Great Modern Master/ Faerna José María, ed. New York: Harry N.Abrams, 1995.
 • Schapiro M. Mondrian: On the Humanity of Abstract Painting. New York: George Braziller, 1995.
 • Joosten J.J., Welsh R.P. Piet Mondrian: Catalogue Raisonné. New York: Harry N. Abrams, 1998.
 • Bax M. Complete Mondrian. Hampshire: Lund Humphries, 2001.
 • Rembert V. Piet Mondrian in the USA: the artist’s life and work. Dulles: Parkstone Press, 2002.

Външни препратки

7 март

7 март е 66-ият ден в годината според григорианския календар (67-ми през високосна). Остават 299 дни до края на годината.

Абстракционизъм

Абстракционизъм, или абстрактно изкуство (на латински: abstractio – нещо отвлечено) е вид модернистично направление в изкуството, което се отличава с отказа си да изобразява предметите и събитията и с откъснатостта си от фигуративния подход към действителността. Една от целите му е да постигне хармония чрез съчетаване на цветове и геометрични форми, способни да предизвикат различни асоциации и емоции.

Възниква през 1910 – 1913 г. с разслояването на кубизма (който също използва геометрични фигури и пресичащи се плоскости), експресионизма и футуризма.

Първите вълни абстрактни художници идват от течението на свободното рисуване, произлизащо от експресионизма – Василий Кандински и Джаксън Полък – и от близката до кубизма геометрична абстракция, на която се посвещават Казимир Малевич, Пийт Мондриан, Франтишек Купка.

Амерсфорт

Амерсфорт е община и вторият по големина град в провинция Утрехт в централна Нидерландия. Градът се развива с бързи темпове, но има добре съхранен и запазен средновековен център. Амерсфорт е един от основните жп-възли в страната заради местоположенето си. През града минават двете основни жп линии в Нидерландия, които съединяват източната със западната и северната с южната част на страната. Амерсфорт отпразнува своята 750-годишнина през 2009 г.

Баухаус

За групата „Баухаус“ вижте Баухаус (група).

„Баухаус“ (на немски: Hochschule für Bau und Gestaltung – Висше училище по строителство и художествено конструиране, Staatliches Bauhaus) е името, с което е известно висшето художествено училище в Германия и свързаната с него художествената школа за визуално-пластични изкуства, дизайн и занаяти, която се превръща в център на модернизма през първата половина на ХХ век.

Визуална поезия

Визуална поезия (на немски: Visuelle Poesie или Visuelle Poesie; на английски: Visual poetry; на френски: Poésie visuelle) е общо понятие за всички видове поезия, при които визуалното представяне на един текст е значим елемент в творческата концепция. Визуалната поезия се разграничава от калиграфията и типографските художествени форми, в които се търси ново визуално оформление на вече съществуващи текстове.

Изобразително изкуство

Изобразителното изкуство, наричано напоследък с чуждици като визуално изкуство или визуални изкуства (на английски: visual arts), е художествено творчество, чиято цел е възпроизвеждане на околния свят.

То включва както изящното изкуство (традиционните пластични изкуства), така и близки и нови форми като декоративно-приложно изкуство и др.

Много изкуства (сценични изкуства, концептуално изкуство, текстилни изкуства) включват аспекти на изобразителното изкуство. Към него се причисляват приложните изкуства като промишлен дизайн, графичен дизайн, моден дизайн, интериорен дизайн и декоративно изкуство. Разграничението е подчертано от художници от Движението „Изкуства и занаяти“, оценили характерните за дадена област форми на изкуството като висши форми. Училищата по изобразително изкуство правят разграничение между изобразителното изкуство и занаятите, според което занаятчията не може да се счита за практик в изкуствата.

Засилващата се тенденция към привилегированата живопис и в по-малка степен към скулптурата, над другите изкуства е характерна черта на западното изкуство, както и в изкуството на Източна Азия. В двата региона живописта е била оставяна в най-високата степен на въображението на художника, а в най-отдалечените райони се разчитало най-вече на ръчния труд – в китайска живопис най-високо ценени били тези стилове на „учената живопис“, поне на теория практикувана от сръчни аматьори. Западната йерархия на жанровете отразява подобни нагласи.

Минимализъм

Минимализмът е течение в съвременното изкуство, възникнало като продължение на модернизма и добило отчетливост към края на 50-те години на 20 век. Неговата основна идея се предава с формулата „По-малкото е повече“ („Less is more“), популяризирана от Мис ван дер Рое. Проявления на минимализма като естетика се наблюдават във всички познати видове изкуства. Ричард Волхайм е един от първите критици, които дават определения за 'минималното изкуство'

Модерно изкуство

Модерното изкуство е период в историята на изкуството, който започва с Едуард Мане и импресионизма. Терминът е сравнително неясен и понякога разговорно обозначава всички творби на съвременното изкуство.

От средата на 20 век има засилена дискусия за края на периода и дали съвременните творби все още са модерно изкуство или вече се числят към постмодернизма. В живописта се включват художествени творби до 1970-те години.. Според други източници краят на модернизма е поставен с раждането на поп арта през 1950-те години.

Нидерландия

Кралство Нидерландия (на нидерландски: Koninkrijk der Nederlanden) или само Нидерландия (Nederland), наричана също Холандия, е държава, конституционна монархия, разположена основно в Северозападна Европа и включваща територии извън Европа (Аруба, Бонер, Кюрасао, Синт Мартен, Синт Еустациус, Саба).

Под името Нидерландия може да се разбира страната – само европейската част на държавата (която граничи на север и запад със Северно море, на юг с Белгия и на изток с Германия), докато с пълното име Кралство Нидерландия се обхваща цялата държава, тоест страната заедно с отвъдморските територии.

Нидерландия е сред най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света. Известна е със своите диги, вятърни мелници, дървени обувки, лалета и осезаема толерантност в обществото. Либералната ѝ политика често се споменава зад граница. Страната е домакин на Международния съд и други международни организации.

Както е записано в конституцията, официалната столица (hoofdstad) на Кралство Нидерландия е Амстердам, а Хага (Den Haag или 's-Gravenhage) е административната столица, където се намират правителството (regeringszetel), дворецът на монарха (residentie), както и повечето чуждестранни посолства. Най-големият град е Амстердам.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.