Парижки клуб

Парижкият клуб е неформална междуправителствена организация, отпускащи кредити на държавно ниво. Съставен е от представители на 20-те най-богати държави в света.

Клубът извършва финансови услуги, сред които преструктурирания и опрощаване на външните дългове на нуждаещите се страни. Длъжниците най-често са препоръчвани от Международния валутен фонд, когато останалите възможности за решаване на финансовите задължения са изчерпани.

Първото събиране на Клуба се организира през 1956 г. по идея на Франция за провеждане на консултации и преговори с Аржентина. Оттогава до 2004 г. Клубът е подписал 383 договора по задълженията на 79 държави на обща сума от 427 млд. долара.

Срещите на Клуба са с честота 10 – 11 пъти за календарна година. Те се провеждат в Министерството на финансите на Франция. Технически Клубът се обслужва от секретариат назначен и финансово обезпечен от домакините.

Подобна организация, но на частните кредитори, е Лондонският клуб.

Организация

Секретариат

Секретариатът е създаден, за да подготвя по-добре преговарящите сесии. Той се състои от десет души от Министерството на финансите във Франция.

Главната му роля е преди всичко да защитава общите интереси на страните кредитори участващи в клуба и да спомага за взимането на решения с консенсус по време на вътрешни дискусии. За да постигне този ефект Секретариатът подготвя преговарящи сесии с помощта на специфичен метод.

В ранните етапи на дискусията, Секретариатът анализира дадената страна и капацитетът и за разплащане, след което предлага предложение към кредиторите, което се дискутира на така наречената „магическа маса“. Секретариатът е отговорен за изготвянето на протоколите от проведените разговори.

Също така има за цел да подпомага и да гарантира спазването на различните споразумения в протоколите и да поддържа външните отношения с трети държави кредитори и търговски банки.

Председател

От 1956 г., председателят на Парижкия клуб се избира от Френската хазна.

Председателя на Парижкия клуб е Бруно Безар, генерален ръководител на френската хазна.

Заместник-председател е Гиом Шабер, ръководител на отдела за развитие на Министерството на финансите.

Заместник-председател е Арно Бюизе. По време на заседания е задължително поне един от тези председатели да присъства.

По време на преговорните сесии, председателя на Парижкия клуб в повечето случаи министърът на финансите на Франция, играе ролята на посредник между кредиторите, които разработват предложенията за това как да се третира даден дълг.

Той е длъжен да представи условията на длъжника относно даден кредит, които след това се договарят от кредиторите. Ако длъжникът откаже да приеме оферта от кредиторите, започва реално договаряне, като в случая министърът играе ролята на медиатор. Договаряне между кредитори и страна длъжник приключва тогава, когато има подписан протокол.

Структура на организацията

Сесия tours d’horizon

Всеки месец, Парижкия клуб се събира за така наречената сесия „tours d’horizon“. По време на срещите се правят прегледи на положението на страните длъжници, които биха могли да търсят помощ за кредетиране. В повечето случаи Tours d’horizon приключва с проучване целящо да определи правилата и методите, по които Парижкия клуб да се намесва с помощ.

Членове на Парижкия клуб

Map of Paris Club
Държавите от Парижкия клуб

Постоянни членове на Парижкия клуб са 20 държави:

Flag of Australia.svg Австралия Flag of Denmark.svg Дания Flag of the Netherlands.svg Нидерландия Flag of France.svg Франция
Flag of Austria.svg Австрия Flag of Ireland.svg Ирландия Flag of Norway.svg Норвегия Flag of Switzerland.svg Швейцария
Flag of Belgium.svg Белгия Flag of Israel.svg Израел Flag of Spain.svg Испания Flag of Russia.svg Русия
Flag of the United Kingdom.svg Великобритания Flag of Italy.svg Италия Flag of the United States.svg САЩ Flag of Japan.svg Япония
Flag of Germany.svg Германия Flag of Canada.svg Канада Flag of Finland.svg Финландия Flag of Switzerland.svg Швейцария

Всички кредитори членове на Парижкия клуб могат да участват в Tours d’horizon и могат да бъдат наблюдатели по време на преговори, дори и да нямат претенции към дадената държава.

Като цяло делегацията на кредиторите е водена от старши делегат от Министерство на Финансите на Франция (с изключение на САЩ, там делегацията е водена от представител на Министерството на външните работи). Длъжникът е представен от съответния министър на финансите.

Специални участници

Официалните кредитори могат да участват активно в преговорните сесии или в месечни Tours d’horizon дискусии. Участвайки в тези дискусии по покана те трябва да действат добронамерено и да спазват определени практики.

Следните кредитори са участвали в споразумения на Парижкия клуб: Абу Даби, Аржентина, Бразилия, Народната банка на Китай, Корея, Кувейт, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Португалия, Южна Африка, Тринидад и Тобаго, Турция.

Наблюдатели

Наблюдателите биват канени на преговорните сесии на Парижкия клуб, но те не могат да участват в самото договаряне, нито да подписват споразумението, което формализира резултата от преговорите.

Видове наблюдатели:

- Представители на международни институции:

- Представители от трети страни в Парижкия клуб участват като специални участници при условие, че постоянните членове и страните длъжници приемат тяхното присъствие.

Лист на председатели

  • Жан-Клод Трише (1985 – 1993)
  • Кристиан Ноайе (1993 – 1997)
  • Жан Пиер Жуйе (2000 – 2005)
  • Ксавие Муска (2005 – 2009)
  • Рамон Фернандес (2009 – 2014)
  • Бруно Безар (от юни 2014 г.)

Принципи на Парижкия клуб

„Парижкият клуб е неправителствена институция, съчетаваща прагматично англо-саксонско въображение.“ – Жан-Клод Трише, 2006

Парижкият клуб не е юридическо лице или консултативен текст. Той съставен от няколко принципа и правила, които му позволяват да бъде гъвкав при справяне с различни ситуации около страните длъжници. Липсата на формализация помага за различен метод на помощ в зависимост от конкретния случай.

С течение на годините, Парижкият клуб разработва метод за разсрочено разплащане на дълг. Въпреки това той има правото и свободата да променя правилата по всяко време. Страната длъжник трябва да се свързва с Парижкия клуб, за да получи помощ за своя дълг. Нейното искане трябва да съдържа детайлно описание на своето икономическо и финансово състояние и невъзможността да обслужи своя външен дълг.

Солидарност

Всички членове на Парижкия клуб се съгласяват да действат като група в отношенията си с дадена страна длъжник.

Консенсус

Решения от Парижкия клуб не може да се вземат без консенсус между страните-участнички кредитори.

Обмен на информация

Парижкият клуб е уникален форум за споделяне на информация. Членовете му редовно обменят мнения помежду си относно положението на страните длъжници. За да може дискусиите да са продуктивни обсъжданията се пазят в тайна.

Всеки отделен случай

Парижкия клуб взима решения въз основа на всеки отделен случай, за да се подходи индивидуално към страна длъжник.

Условия

Парижкият клуб преговаря за преструктуриране на дълг със страна, която:

  • Има нужда от облекчаване на своя дълг като се задължава да представи точно описание на своето икономическо и финансово състояние
  • Изпълнява и е отдадена да прилага реформи за възстановяване на своето икономическо и финансово състояние
  • Демонстрира явни резултати от прилагането на реформи по програми на МВФ

Преговори

Преговорите обикновено се провеждат в конферентна зала в Париж и се председателстват от френската хазна, въпреки че друга държава може да бъде домакин и председател на преговорите.

Председателят започва сесията след няколко приветстващи думи и официалното заседание започва с изявление на министъра на страната длъжник, който основно представя писмено искане за лечение на дълга.

Това изявление е последвано от изявления на представителите на МВФ, Световната банка и банката на регионалното развитие. Този процес представлява първата част на срещата.

Вторият кръг събира страни кредиторки, и представители на МВФ и Световната банка, като наблюдатели, без да присъства длъжника. Кредиторите излизат с договорено предложение, което се представя на страната длъжник от председателя.

Страната длъжник може да направи изменения или да се съгласни с условията. Този цикъл на теза и контра-оферта, с посредничеството на председателя, може да отнеме известно време. Обикновено е възможно да се постигне споразумение по обяд на следващия ден. Веднага след като бъде постигнато споразумение, секретарят изготвя документ, наречен съгласуван протокол който съдържа условията на договарянето

Външни препратки

Лондонски клуб

Лондонски клуб е неформална организация на частни (недържавни) кредитори на държавно ниво, подобна на Парижкия клуб. Първата среща на Лондонския клуб е през 1976 по повод проблемите с държавния дълг на Заир.

Освен това Лондонският клуб урежда разплащанията от страните към търговските банки.Например реструктурираният дълг на Русия към Лондонския клуб към 2009 г. възлиза на 21,2 милиарда долара, наследен от съветската ера.

Париж

Париж (на френски: Paris; IPA: [pa.ˈʁi]) е столицата и най-големият град на Франция. Разположен е в меандър на река Сена, която го разделя на 2 части – десен бряг (Rive droite) на север и по-малкия ляв бряг (Rive gauche) на юг. Реката е известна с многобройните си кейове, които в голямата си част са озеленени и предназначени за разходка, с букинистите – продавачи на книги на открито, и с историческите мостове, свързващи северната и южната част. Париж също така е прочут с големите си булеварди, засадени с кестени, най-прочутият от които е Шанз-Елизе, както и с редица архитектурни забележителности.

Градът има население от малко над два милиона жители (преброяване през 2015 г. – 2 206 488 жители). Много по-голямата парижка агломерация, с диаметър близо 120 km, има малко над дванадесет милиона жители (преброяване през 2015 г. – 12 532 901 жители) и е втората по население в ЕС след Лондон. Положението му на важен търговски и културен център, както и силното развитие на науката, образованието, развлекателната индустрия, медиите, модата и изкуствата, затвърждават статута му на един от най-важните и значими градове в световен мащаб.

Още от Х век Париж е един от главните градове на Франция: намира се в сърцето на богат земеделски район, с кралски замъци, абатства и катедрала; през XII век с откриването на Сорбоната градът става едно от първите университетски средища, както и център на изкуствата. Постепенно кралската власт се установява трайно в града − неговата политическа и икономическа мощ не спира да расте. В началото на XIV век Париж вече е един от най-важните центрове на западния свят. През XVII век градът е столица на най-мощната европейска държава, през XVIII век е културен център на Европа, а през XIX век става център на изкуството.

Днес Париж и регионът, със своите 533,6 милиарда евро брутен вътрешен продукт (БВП) за 2007 г., произвеждат повече от една четвърт от БВП на Франция. Според оценки от 2005 г., БВП на Париж е най-големият БВП на европейски град и пети в света. В Парижката агломерация се намират 38 от 500-те най-големи компании на света, които са съсредоточени в няколко бизнес квартала, най-голям от които е Дефанс. Париж е седалище на няколко международни организации, като ЮНЕСКО, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Международната търговска палата с Международния арбитражен съд, както и неформалния Парижки клуб.

В града се намират множество паметници на културата, което отразява водещото му значение в световната история, що се отнася до сферата на културата, икономиката и науката. Годишно градът се посещава от 45 милиона туристи (от които 60% чуждестранни) и символите му са едни от най-лесно разпознаваемите в световната култура.

ФК Пари Сен Жермен

„Пари Сен Жермен“ (на френски: Paris Saint-Germain F.C., кратки форми ПСЖ или Пари СЖ) е професионален футболен клуб, базиран в Париж, Франция. Клубът е основан на 12 август 1970 г. вследствие от сливането на ФК Париж и Стад Сен Жермен. „ПСЖ“ е неизменен участник във френската Лига 1 от 1974 г. насам и е единственият френски отбор, който след своето влизане в елита никога не е изпадал. „Парижани“ са и актуален рекордьор по продължителни сезони в Лига 1 със своите 46 участия.

„Пари Сен Жермен“ е най-титулуваният отбор в страната по общ брой спечелени трофеи – 40. Клубът е 8 пъти шампион на Франция, 12 пъти носител на Купата на Франция, има в актива си и 8 Купи на Лигата и 9 Суперкупи на страната. „ПСЖ“ е вторият френски отбор, печелил европейски клубен трофей – Купа на носителите на купи през 1996 г. „Пари Сен Жермен“ е единственият френски футболен отбор, избиран за клуб на годината в класацията на „Международната федерация по футболна история и статистика“ IFFHS през 1994 г. и номер едно в годишната ранглиста на УЕФА през 1998 г. В периода 1993 – 1997 г. „ПСЖ“ достига 5 поредни полуфинала в европейските клубни турнири, включително два финала през 1996 и 1997 г.

„ПСЖ“ играе своите домакински мачове на „Парк де Пренс“ от 1974 г. насам и тренира в „Кан де Лож“, наследен от „Стад Сен Жермен“, намиращ се в Сен Жермен ан Ле. На емблемата на клуба са изобразени името на столицата и Айфеловата кула, която е в червено с бели контури, а под нея е изписано името „Сен Жермен“. Емблемата вдъхновява прочутия френски дизайнер и бивш собственик на „ПСЖ“ Даниел Ещер, да създаде през 1973 г. „историческия“ екип на „парижани“: синьо с червена вертикална линия в средата, оградена от тънки бели ивици. Девизът на клуба е „Ici c'est Paris!“. „Пари Сен Жермен“ е един от най-популярните футболни клубове във Франция заедно със своя голям съперник Олимпик Марсилия. Дербито между двата клуба е най-значимият мач във френското първенство и е популярно под името „Льо Класик“.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.