Падуански университет

Падуанският университет (на италиански: Università degli Studi di Padova) е университет в град Падуа, Италия.

Той е най-старият в Италия след университета в Болоня. Основан е през 1222 от голяма група студенти и преподаватели, напуснали Болоня, търсейки по-голяма академична свобода. В него са преподавали Петрарка и Галилей, получили са образованието си личности като Данте и Коперник.

Падуански университет
Università degli Studi di Padova

Universitas Studii Paduani
Palazzo Bo (Padua)
Клуатр на Падуанския университет
Девиз на латински: Universa Universis Patavina Libertas
(на български: Свобода за Падуа, универсална и за всички)
Основаване 1222
Вид Държавно финансиран
Ректор Джузепе Закариа
Преподаватели 2201
Студенти 65 000
Местоположение Падуа, Италия
Цветове падуанско червено     
Сайт www.unipd.it
Italy Veneto location map
45.42° с. ш. 11.87° и. д.
Местоположение в Италия Венето

Галерия

Liston

Листон

Théâtre-anatomique-Padoue

Анатомичен театър на Падуанския университет

OrtoBotPadova Incrocio viali

Университетска ботаническа градина

Външни препратки

Андреас Везалий

Андреас Везалий (на латински: Andreas Vesalius; на нидерландски: Andries van Wesel) е брабантски анатом и лекар. Той е автор на книгата „De humani corporis fabrica“, която поставя началото на съвременната анатомия на човека.

Антонио Негри

Антонио (Тони) Негри (на италиански: Antonio Negri) е италиански философ марксист.

Антонио Розмини

Антонио Розмини Сербати (на италиански: Antonio Rosmini Serbati) е италиански философ, теолог и духовник на Римокатолическата църква. Той е многостранен мислител, който изучава задълбочено гръко-римската култура, обръщайки внимание и на римското право в някои свои фундаментални трудове.

Виторино да Фелтре

Виторино да Фелтре (на италиански: Vittorino da Feltre) роден като Виторино Рамболдини (Vittorino Ramboldini), е италиански ренасансов хуманист и учител. Той е най-прочутият учител по неговото време. Световна слава му донася дейността в т.нар. „Дом на радостта“, който Виторино основава в двора на мантуанския граф Джовани Гонзага.

Гуидобалдо дел Монте

Гуидобалдо дел Монте (на италиански: Guidobaldo del Monte) е италиански математик и астроном.

Джовани Пико дела Мирандола

Джовани Пико дела Мирандола (на италиански: Giovanni Pico della Mirandola; на латински: Ioannes Picus Mirandula) е италиански философ, изтъкнат представител на ренесансовия хуманизъм.

Джузепе Коломбо

Джузепе Коломбо (на италиански: Giuseppe Colombo), по-известен с прякора си Бепи Коломбо, е италиански учен, математик и инженер в Падуанския университет, Италия. Добре познат е с изследванията си върху планетата Меркурий и по-точно как космически кораб да влезе в резонансна орбита на планетата с многобройни прелитания около нея. Тези изследвания помагат на апарата Маринър 10 до влезе в орбита около Меркурий.

Ученият е направил и множество изследвания, свързани с пръстените на Сатурн, най-вече с наблюдения от Земята, в ера преди космическите изследвания да достигнат външната Слънчева система. Участвал е планирането на полета на Джото до Халеевата комета, но умира преди изстрелването на сондата.

Апаратът BepiColombo е наименуван в негова чест, както и един от по-светлите участъци в пръстените на Сатурн.

Йоан Каподистрия

Йоан Каподистрия или Йоанис Каподистрияс (на гръцки: Ιωάννης Καποδίστριας) е руски и гръцки държавник, министър на външните работи на Русия (1816-1822) и първи министър-председател на независима Гърция (1827-1831).

Йоанис Котуниос

Йоанис Котуниос (на гръцки: Ιωάννης Κωττούνιος, понякога Κοττούνιος) е виден ренесансов гръцки философ и писател, известен като Мъдрецът от Верия.

Марко Бианчини

Марко Леви Бианчини (на италиански: Marco Levi Bianchini) е италиански психиатър.

Николай Коперник

Николай Коперник (на латински: Nicolaus Copernicus Torinensis; на полски: Mikołaj Kopernik; на немски: Nikolaus Kopernikus) е полски математик и астроном от времето на Ренесанса, живял в провинция Кралска Прусия, част от територията на Кралство Полша, и писал главно на латински. Той е първият Ренесансов учен, който предлага хелиоцентричната система като по този начин слага Слънцето вместо Земята в центъра на Вселената.

Първото изложение на своята система той прави в ръкопис от около 40 страници, който се разпространява след 1514 г.. Най-важното съчинение на Коперник, „За въртенето на небесните сфери“ (De revolutionibus orbitum coelestium), публикувано малко преди неговата смърт през 1543 година, често е приемано за началото на съвременната астрономия, на Коперниковата революция и на научната революция като цяло. Работата на Коперник стимулира последвалите научни изследвания, превръщайки се в ключов момент от историята на науката.

Един от универсалистите на Ренесанса, освен астроном Коперник е и математик, лекар, полиглот, филолог, преводач, художник, католически духовник, юрист, държавен служител, офицер, дипломат и икономист. Макар астрономията да е само странично занимание сред множеството му дейности, точно в тази област той оставя своето най-трайно наследство.

Николай Кузански

Николай Кузански (на латински: Nicolaus Cusanus, на български известен и като Николай от Куза) е немски мислител от 15 век, философ, теолог, учен, математик, църковно-политически деятел.

Ожие Гислен дьо Бюсбек

Ожие Гислен дьо Бюсбек (на френски: Ogier Ghislain de Busbecq; на латински: Augerius Gislenius Busbequius) е фламандски писател, дипломат и естественик.

Роден е през 1522 година в Комин, по това време част от Хабсбургска Нидерландия, като извънбрачно дете на дребен благородник. Постъпва на служба при хабсбургските императори и в средата на 50-те години е посланик в Константинопол, откъдето се връща през 1562 година, след което заема различни придворни и дипломатически постове. Известен е с книгата си „Legationis turcicae epistolae quatuor“, съдържаща негови наблюдения от престоя му в Османската империя, включително бележки за флората и фауната на региона, както и единствените запазени преки свидетелства за езика на кримските готи.Ожие Гислен дьо Бюсбек е убит на 28 октомври 1592 година край Руан.

Падуа

Падуа (на латински: Padua; на италиански: Padova, Пàдова) е град в Североизточна Италия, център на провинция Падуа в област (регион) Венето.

Разположен е на река Бакильоне, на 40 km западно от Венеция. Населението на града е 213 259 души по данни на преброяването през 2010 г.

Паоло Тосканели

Паоло Тосканели (на италиански: Paolo dal Pozzo Toscanelli) е флорентински учен, известен с приносите си в областта на астрономията, медицината, географията и математиката. Превежда книгата „География“ на Клавдий Птолемей.

Райнхолд Меснер

Райнхолд Меснер (на немски: Reinhold Messner) е известен алпинист, пътешественик и изследовател от Южен Тирол, Италия.

Меснер прави първото изкачване на връх Еверест без кислороден апарат, заедно с Петер Хабелер (май 1978 г.). Той е и първият човек, изкачил сам Еверест – при това за пръв път в чист алпийски стил, за пръв път в следмусонния сезон и, разбира се, без допълнителен кислород (август 1980 г.). Първият алпинист в света, изкачил всичките 14 осемхилядници (1970 – 1986), всички без допълнителен кислород, някои от тях по нови маршрути; на четири осемхилядници е бил по два пъти. Автор е на над 80 книги.

Уилям Харви

Уилям Харви (на английски: William Harvey), понякога неправилно Уилям Харвей, е английски лекар, анатом и физиолог, който пръв точно описва системата на човешкото кръвообращение в своя труд „Анатомично изследване на движението на сърцето и кръвта у животните“ (1628).

Чезаре Мусати

Чезаре Мусати (на италиански: Cesare Musatti) е италиански математик и психолог. Считан е за едни от пионерите в гещалт теорията и психоанализата в Италия. Един от най-известните му ученици е Фабио Метели.

Якопо Рикати

Якопо Франческо Рикати (на италиански: Jacopo Francesco Riccati) е италиански математик, добил известност с диференциалното уравнение, кръстено на негово име — уравнение на Рикати.

Въпреки че първоначално се записал да учи право в Падуанския университет, под влиянието на приятеля си Стефано дели Анджели Рикати продължава да учи математика. Скоро се прочува и получава покана от Петър Велики да оглави Научната академия на Санкт Петербург. Рикати отхвърля това и други предложения, само и само да остане в Италия.

Работите му в областта на хидравликата имали голям принос за родната Венеция, тъй като изчисленията послужили при строежите на диги покрай каналите. Математическите му резултати са в областта на диференциалните уравнения, където предлага методи за понижаване на реда на уравненията, които впоследствие биват широко възприети. Писал е трудове и по диференциална геометрия и механика на флуидите.

Рикати поддържал научна кореспонденция с Якоб Бернули и множество европейски математици и имал голямо влияние над Леонард Ойлер и Даниел Бернули. Синът на Якопо Рикати, Винченцо, последвал стъпките на баща си и станал пионер в областта на хиперболичните функции.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.