О Рен

О Рен (на френски: Haut-Rhin, „Горен Рейн“) е департамент в регион Гранд Ест, източна Франция. Образуван е през 1790 година от южните части на провинция Елзас. Площта му е 3525 км², а населението - 764 205 души (2016)[1]. Административен център е град Колмар.

О Рен
Haut-Rhin (68)
Знаме
      
Герб
Разположение на О Рен във Франция
Разположение на О Рен във Франция
Регион Гранд Ест
Префектура Колмар
Подпрефектури Алткирш, Мюлуз, Тан-Гебвилер
Площ 3525 km²
Население (2016) 764 205 души
217 души/km²
Окръзи 4
Кантони 17
Общини 366
Председател на
Общия съвет
Ерик Строман (Републиканците)

Източници

  1. INSEE. „Estimation de la population au 1er  janvier 2016. Séries par région, département, sexe et âge de 1975 à 2016“. Посетен на 3 май 2017 г.
Ба Рен

Ба Рен (на френски: Bas-Rhin, „Долен Рейн“) е департамент в източна Франция, регион Гранд Ест. Образуван е през 1790 година от северните части на дотогавашната провинция Елзас. Разположен е между Вогезите и река Рейн и граничи с департамента О Рен на юг, с департаментите Вож, Мьорт и Мьорт е Мозел на запад и с Германия на север и изток. Площта му е 4755 km², а населението – около 1 120 944 души (2016). Административен център е град Страсбург.

Буш дю Рон

Буш дю Рон (на френски: Bouches-du-Rhône, „Устие на Рона“) е департамент в регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг, южна Франция. Образуван е през 1790 година от западните части на провинция Прованс. Площта му е 5 087 km², а населението - 1 967 299 души (2009). Административен център е град Марсилия.

Вал д'Оаз

Вал д'Оаз (на френски: Val-d'Oise, „Долина на Оаз“) е департамент в регион Ил дьо Франс, северна Франция. Образуван е през 1968 година от северните части на дотогавашния департамент Сен е Оаз. Площта му е 1 246 km², а населението - 1 168 892 души (2009). Административен център е град Сержи.

Вар (департамент)

Вар (на френски: Var) е департамент в регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг, югоизточна Франция. Образуван е през 1790 година от югоизточните части на дотогавашната провинция Прованс и получава името на река Вар. Площта му е 5 973 km², а населението - 1 007 303 души (2009). Административен център е град Тулон.

Виен (департамент)

Виен (на френски: Vienne) е департамент в регион Аквитания-Лимузен-Поату-Шарант, западна Франция. Образуван е през 1790 година от източната част на дотогавашната провинция Поату и малки части от Анжу и Сомюроа и получава името на река Виен. Площта му е 6990 km², а населението - 426 066 души (2009). Административен център е град Поатие.

Воклюз

Воклюз (на френски: Vaucluse) е департамент в регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг, югоизточна Франция. Образуван е през 1793 година от части на департаментите Буш дю Рон, Дром и Бас Алп и получава името на селището Воклюз, днес Фонтен дьо Воклюз. Основната част от територията на департамента до 1791 година съставлява папските владения Авиньон и Комта Венесен. Площта му е 3567 km², а населението – 540 065 души (2009). Административен център е град Авиньон.

Дьо Севър

Дьо Севър (на френски: Deux-Sèvres, „Два Севъра“) е департамент в регион Аквитания-Лимузен-Поату-Шарант, западна Франция. Образуван е през 1790 година от централните части на дотогавашната провинция Поату и малки части от Ангумоа и Анжу и получава името си от реките Севър нантез и Севър ниортез. Площта му е 5999 km², а населението - 366 339 души (2009). Административен център е град Ниор.

Елзас

Елзас (на немски: Elsaß; на френски: Alsace, произнася се „Алзас“) е френска област на границата с Германия. Преминавала многократно във владение на една или друга държава. След Първата световна война е отнета от Германия заедно с Мозел и върната на Франция. През 2016 г. Елзас е присъединен към новия регион Гранд Ест.

Елзаският език, говорен от част от населението, се класифицира като горногермански диалект с немалко френски заемки. Докато единственият официален език е френският, от 1992 г. насам се правят опити за запазване на диалекта от изчезване, чрез въвеждане на двуезично обучение.

Зундгау

Зундгау (на немски: Sundgau, Südgau, Suntgowe, Oberelsass) е средновековно гау-графство в южен Елзас в днешния департамент О Рен, Франция, между градовете Базел, Белфорт и Мюлхаузен.

През Средновековието територията на тогавашния Елзас е разделена на две гау-графства, „Нордгау“ (Nordgowe, „Unterelsass“) i Зундгау.

Колмар

Колма̀р (на френски: Colmar, на елзаски Kulmer) е град в североизточна Франция, регион Гранд Ест. Той е административен център на департамент О Рен, както и седалище на агломерацията Колмар – Рибовиле. Колмар е третата по големина община в историческата област Елзас. Намира се в подножието на Вогезите в Елзаската равнина. Реките Ил и Лош минават през града.Колмар се споменава за първи път през 9 век. Имперски град в Свещената Римска империя и член на Декаполиса. В края на Средновековието и през Ренесанса се развива с бързи темпове. Въпреки че е обграден с крепостни стени, страда от размириците в периода на Реформацията и на Селската война. След Тридесетгодишната война влиза в границите на Франция. Анексиран е от Германия пред 1871 г., а при примирието след Първата световна война през 1918 г. е върнат на Франция.В Елзас Колмар е вторият по големина на културното наследство град. Той се нарежда след Страсбург и преди Селеста. В града могат да се видят една съборна църква, множество манастири и къщи, датиращи от периода на Средновековието. В Колмар се намира музеят Унтерлинден, къщата музей на Бартолди (създател на Статуята на свободата в Ню Йорк и родом от Колмар), Природно-исторически музей, музей на играчките и др. В града има Университетски технологичен институт, който е част от Университета на горен Елзас. В Колмар има седалище на военен гарднизон.Благодарение на своето разположение в центъра на лозовите масиви на Елзас, на благоприятния си климат и на близостта си до Вогезите, Колмар е известен с нарицателното име „Столица на елзаските вина“.

Крьоз (департамент)

Крьоз (на френски: Creuse) е департамент в Централна Франция, регион Аквитания-Лимузен-Поату-Шарант. Граничи с департаментите От Виен на запад, Ендър и Шер на север, Алие на североизток и Пюи дьо Дом на изток. Разположен е в Централния масив и е наречен на пресичащата го от югоизток на северозапад река Крьоз. Департаментът е образуван през 1790 година върху част от територията на дотогавашната провинция Марш. Населението му е 123 584 души (2009), а административен център е град Гере.

Лоар Атлантик

Лоар Атлантик (на френски: Loire-Atlantique, „Атлантическа Лоара“) е департамент в регион Пеи дьо ла Лоар, западна Франция. Образуван е през 1790 година от югоизточните части на провинция Бретан. Площта му е 6 815 km², а населението - 1 266 358 души (2009). Административен център е град Нант.

Мартиника

Мартиника (на френски: Martinique; на испански: Martinica) е задморско владение на Франция със статут на регион и департамент. Заема площ от 1128 km2. Административен център е град Фор дьо Франс.

Мен е Лоар

Мен е Лоар (на френски: Maine-et-Loire, „Мен и Лоара“) е департамент в регион Пеи дьо ла Лоар, западна Франция. Образуван е през 1790 година от основната част на провинция Анжу. Площта му е 7166 km², а населението - 803 573 души (2009). Административен център е град Анже.

Мюлуз

Мюлу̀з (на френски: Mulhouse; на немски: Mülhausen, Мюлхаузен, на елзаски Milhüsa) е град в североизточна Франция, департамент О Рен на регион Гранд Ест. Разположен е на река Ил, близо до нейното вливане в Рейн. Населението на града е около 111 400 души (2007), а на градската агломерация — около 234 000 души (1999). Мюлуз разполага с общо летище с швейцарския град Базел, което се намира на територията на Франция.

Сарт (департамент)

Сарт (на френски: Sarthe) е департамент в регион Пеи дьо ла Лоар, северозападна Франция. Образуван е през 1790 година от централните части на дотогавашната провинция Мен и получава името на река Сарт. Площта му е 6206 km², а населението – 561 050 души (2009). Административен център е град Льо Ман.

Тарн (департамент)

Тарн (на френски: Tarn) е департамент в регион Окситания, южна Франция. Образуван е през 1790 година от части на дотогавашната провинция Лангедок. Площта му е 5758 км², а населението - 388 456 души (2016). Административен център е град Алби.

Френска Гвиана

Френска Гвиана (на френски: Guyane française) е отвъдморски департамент (département d’outre-mer или DOM) и същевременно административен регион на Франция (което прави Френска Гвиана част от Европейския съюз). Разположена е в североизточната част на Южна Америка. Граничи със Суринам на запад, Бразилия на юг и Атлантическия океан на север и изток. Административен център е град Кайен.

На територията на Френска Гвиана се намира космодрумът „Куру“, от който се осъществяват изстрелвания на апарати по космическата програма на Европейския съюз чрез ракетите Ариана.

Шарант (департамент)

Шарант (на френски: Charente) е департамент в регион Аквитания-Лимузен-Поату-Шарант, западна Франция. Образуван е през 1790 година от старата провинция Ангумоа и някои съседни територии. Площта му е 5956 km², а населението - 351 563 души (2009). Административен център е град Ангулем.

Метрополни
Отвъдморски

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.