Овча купел

„Овча купел“ е квартал в София, част от район „Овча купел“ на Столична община. Застрояването му започва през 1914 година.[1] В началото на 60-те години е построен новият стадион „Славия“, където играе едноименният футболен отбор ПФК „Славия“. 6 септември е празник на квартала, отбелязван със събор, на който има сцена, маси, въртележки и атракции.

Името на квартала е свързано с термална вода, която излиза на земната повърхност: овчари, които водели стадата си там, знаели, че овцете с охота газят из мочурливите ливади. След земетресение през 1858 г. бликнала топла вода, а овцете не я отбягвали и били като къпани, откъдето дошло и името, буквално „овча къпалня“.

По-късно водата е каптирана и е построена баня, която функционира до началото на 80-те години. В близост до нея е построена и болница за рехабилитация, която разполага с малък плаж, отварян през летните месеци. Кварталът е имал статут на курортна местност.

Балнеокомплексът се намира от западната страна на Владайска река, а спортният комплекс „Славия“ – от източната.

Овча купел
— квартал —
Сградата на банята

Сградата на банята
България
42.6762° с. ш. 23.2639° и. д.
Овча купел
София
42.6762° с. ш. 23.2639° и. д.
Овча купел
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област София
Община Столична община
Част от София
Надм. височина 719 m

История

Квартал „Овча купел“ се застроява като софийска махала в средата на 19 в., в района около банята. През 1922 г. е открито читалище, преименувано по-късно на името на Никола Вапцаров. То се намира в най-източната част на квартала, там където е прекарана трамвайната линия №5 към кв. „Княжево“. През 1963 г. зад читалището е построена сградата на техникум „Киров“, а то остава в североизточния ъгъл на неговия двор.

Кварталът се разраства в западна посока, като изграденият през социализма жилищен комплекс приема същото името за двете си части – „Овча купел“ 1 и 2. Комплексът е изграден до началото на 90-те години, при застрояване с едропанелни жилищни сгради от серия Бс-69-Сф-УД-83, както и с блокове, построени по система „едроплощен кофраж“. Кварталът разполага с мини паркове за разходки и детски увеселителен парк.

Транспорт и инфраструктура

В квартала минават трамвай 11 и автобуси 11, 45, 60, 73, 102.

В краткосрочен план през квартала ще минава и третият метродиаметър на Софийското метро.

Една от софийските автогари е разположена в едноименния квартал – автогара „Овча купел“, извършваща предимно вътрешни превози. Оттам тръгват множество автобуси за екскурзии в близко разположената планина Витоша.

Въпреки че се намира на 6 км от центъра на София, инфраструктурата е проблемна, с нередки задръствания около квартала.

Обществени институции

Икономика

  • Търговски център – бул. „Президент Линкълн“ /кръстовището с ул. „Монтевидео“ („Niki“ и др.);
  • Филиал на „Фантастико“ – ул. „Любляна“ 42 А;
  • Филиал на „Билла“ – бул. „Президент Линкълн“ 72;
  • Супермаркет от веригата „Лидъл“ – бул. „Президент Линкълн“ 76 („Esmara“, "Pepperts", „Crivit“, "Lupilu", „Meradiso“ и др.);
  • Хипермаркет „Кауфланд“ – ул. „Кукуряк“ 3 („Danone“, „Granini“, „BBB“ и др.)
  • и други.

Галерия

Ovcha Kupel E4

кв. Овча Купел, София – сградата на Банята

Ovcha Kupel E3

Олющената фасада на банята

Ovcha Kupel E2

ул. „Киевска“

Ovcha Kupel (Sofia)

Кокетна къща в квартала

Ovcha Kupel E5

ул. „Ангелов връх“

Ovcha-kupel-Zagrebska-street

ул. „Загребска“

Ovcha Kupel E1

Стара къща с куличка

Зимна панорама на Овча Купел 2

Зимна панорама на Овча Купел

Бележки

  1. Кираджиев, Светлин. София. 125 години столица. 1879-2004 година. ИК „Гутенберг“, 2006. ISBN 978-954-617-011-8. с. 100.

Външни препратки

Автобуси в София

Автобусният транспорт в София започва да функционира на 20 април 1935 г. Стопанисва се от Столичната община. Част от автобусните линии са отдадени с концесия на частни фирми.

Средната скорост на автобусите е 19,4 km/h към 2010 г. За сравнение метрото в София се движи с 38,84, а трамваите – с 12,7 km/h.

Барите

„Барите“ е квартал на София, разположен в югозападната част на града. Намира се южно и западно от кв. „Факултета“ и северно от ж.к. „Овча Купел 1“ и „Овча Купел 2“. В близост до квартала е разположен парк, където се намира Висшето строително училище „Любен Каравелов“. Инфраструктурата на квартала е лоша, липсват удобни транспортни връзки. Застроен е предимно от къщи и бараки, населени най-често от цигани. Много често кварталът е смятан за част от кв. "Факултета".

На 16 октомври 2006 г. вестник „Капитал“ информира, че Софийският градски съд „уважи искането и наложи възбрана на имотите, притежавани от Красимир [Големия Маргин] и Мария Маринови“, един от които е „дворно място в квартал „Барите“.“

Висше училище по застраховане и финанси

Висшето училище по застраховане и финанси (съкратено ВУЗФ) е частно специализирано висше училище в София, България. Намира се на адрес София 1618, ж.к. Овча купел, ул. „Гусла“ 1.

Това е частно висше училище в областта на бизнеса, финансите, застраховането, мениджмънта и маркетинга.

Владайска река

Владайска река е река в България, област София, ляв приток на Перловска река от басейна на Искър. Дължината ѝ е 37 km.

Владайска река извира на около 300 m северозападно от Черни връх на 2245 m н.в. Тече на северозапад, преминава през местностите „Торфено бранище“ и „Златните мостове“ и се спуска по дълбока, стръмна и залесена долина към село Владая. В селото реката завива на североизток, навлиза в София, като пресича кварталите Княжево, Карпузица и Овча купел и промишлена зона „Средец“. Оттам навлиза в централната част на града по бул. „Инж. Иван Иванов“ и после по бул. „Сливница“. След площад „Сточна гара“ минава през промишлена зона „Хаджи Димитър“, през кв. Орландовци, на север от кв. Малашевци и на изток от кв. Бенковски. Под Обрадовския манастир се влива отляво в Перловска река на 515 м н.в. на 500 м преди устието на последната в река Искър.

Площта на водосборния басейн на реката е 151 km2, което представлява 58,8% от водосборния басейн на Перловска река. Основни притоци са: река Планиница (вливаща се отдясно между Владая и София), Горнобанска река (ляв приток, в кв. Овча купел) и Суходолска река (ляв приток, на изток от кв. Бенковски). Над нея в София има десетки мостове. По-известни сред тях са, „Мостът на героите“, Александров мост и Лъвов мост.

Сродногодишният отток на реката при станция „Княжево“ е 0,65 m3/s, като максимумът е през месеците април-юни, дължащ се на снеготопенето във Витоша, а минимумът – август-октомври.

Цялото корито на реката в чертите на София е коригирано.

В миналото е била наричана Луда Елешница, и Клисурска (по старото име на кв. „Княжево“ – Клисура).

Горна баня

Горна баня е квартал на София и част от административния район Овча купел на Столична община. Намира се в югозападния край на столицата. На юг граничи с кв. Княжево, на север и изток с кв. Овча купел. Известен е с минералните си води и най-чистия въздух в София, благодарение на уникалното взаимодействие между въздушни течения от Владайското дефиле, Бучинския проход и Сливнишкото поле, осигуряващи постоянно проветрение и препятстващи задържането на мъгли.

Горнобански манастир

Люлинският манастир „Св. св. Кирил и Методий“ (наричан и Горнобански) е действащ манастир на Българската православна църква.

Евхаристински манастир (София)

Манастирът „Сестри евхаристинки“ е действащ католически манастир и дом на сестрите евхаристинки. Той е разположен в квартал „Овча купел“ в град София и се намира до сградата на Нов български университет.

Киноцентър

Киноцентър е квартал на София разположен в южната част на града. Намира се в полите на Витоша между кв. „Бояна” и кв. „Драгалевци”. Кварталът е известен с това, че в него се намира Националният киноцентър – „Бояна- филмс", който отделя вилната зона със същото име от жилищния квартал. Между квартал „Киноцентъра“ и вилната зона се намира и „Ботаническата градина” към БАН. Северно от квартала минава Околовръстното шосе на София. Кварталът е застроен предимно с луксозни еднофамилни къщи. Автобус №64 дава достъп от квартала до центъра на София, а автобус №111 до кварталите „Младост”, „Овча купел”, „Горна баня” и „Люлин”.

Мало Бучино

Ма̀ло Бу̀чино е село в Западна България. То се намира в район Овча купел на Столична община, област София. Населението му е около 586 души (2015).

Маршрутни таксита в София

Това е списък на маршрутите на маршрутни таксита в София.

Монтевидео (улица в София)

„Монтевидео“ е улица в Западна София, кв. Овча купел. Повечето хора от кв. Овча Купел приемат улицата като “овчакупелската Витошка”

Простира се между бул. „Никола Петков“ на юг и ул. „Гайтанци“ на север.

Никола Мушанов (булевард в София)

„Никола Мушанов“ е булевард в София. Наречен е на българския политик Никола Мушанов.

Простира се между ул. „Житница“ на юг, южно от която се нарича бул. „Овча купел“, и бул. „Възкресение“ на север.

Овча купел (булевард в София)

„Овча купел“ е булевард в София.

Простира се между бул. „Цар Борис ІІІ“, източно от който се нарича ул. „Тодор Каблешков“, и ул. „Житница“ на запад, след която се казва бул. „Никола Мушанов“.

Овча купел (район)

„Овча купел“ е един от големите административни райони на Столична община. Включва кварталите „Суходол“ и „Горна баня“ и жилищните комплекси „Овча купел“, които са образно разделени чрез различни географски обекти и затова е прието разделението „Овча купел“, „Овча купел-1“ и „Овча купел-2“, както и село Мало Бучино. Районът е важен транспортен център. Минават автобуси 60, 11, 102, 73 и 45. В скоро време в градоустройствения план се включва и изграждане на трети метродиаметър. „Овча купел“ е и една от най-старите части на София. Съществувал е много преди другите квартали, но като отделна част.

Пивоварна Павлово

„Павлово“ е бивша пивоварна фабрика, със седалище град София, основана през 1882 г. и прекратила самостоятелното си съществуване през 1927 г. Днес бившата пивоварна се използва от „Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки“ ЕООД, и в нея се помещава музея Дом на виното.

Професионална гимназия по електротехника и автоматика

Професионална гимназия по електротехника и автоматика (ПГЕА) в кв. Овча купел, София, България е училище с дългогодишна история и традиции в обучението на професионални кадри от областта на силовата електротехника, електроенергетиката, автоматиката и роботиката . В гимназията се обучават ученици от седми до дванадесети клас.

Славия (стадион)

42.675178, 23.271919

„Славия“ е стадион, намиращ се в квартал Овча купел в София.

На него домакинските си мачове играе футболният отбор „Славия“. Разполага с 25 556 седящи места.

Суходол (квартал)

Суходол e разположен на около осем километра западно от центъра на София, в близост на град Банкя и квартал Горна Баня. Районът е известен с минералните си води, с прекрасния ландшафт и близостта до горите на Люлин планина.

Цар Борис III (булевард в София)

Цар Борис III е основен булевард в София.

Започва от моста над бул. „Акад. Иван Евстратиев Гешов“, където се отделя от бул. „Ген. Тотлебен“. Прекосява няколко столични квартала – ж.к. Лагера, ж.к. Хиподрума, кв. Красно село, като преминава съвсем близо до самия пазар със същото име и покрай Колежа по мениджмънт, търговия и маркетинг, кв. Бъкстон, където се намира и 6-то Районно полицейско управление, кв. Павлово и едноименния пазар, през кв. Княжево и достига до вилна зона Черният кос, където се движи успоредно на Владайската река. Накрая, напускайки границите на София, се влива в европейски път E79 в посока Перник и Кулата.

Квартали и жилищни комплекси на София

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.