Общежитие

Общежитие е място за временно пребиваване на студенти, ученици или сезонни работници докато са на работа, служба или завършват обучението си[1]. Общежитията се ползват срещу заплащане.

Следва да се различават студентските от работническите общежития. В една стая могат да живеят по няколко човека. Тоалетните и баните могат да са общи и нивото на комфорт обикновено зависи от подръжката на помещението. Студентските общежития са снабдени с читални, където студентите могат да учат за изпити.

Различните страни имат различни закони и регулации за тези, които живеят на общежитие.

ISH - Arbeitsräume 02
Общежитие в Германия

Галерия

Student kitchen in Flogsta

Общежитие в град Упсала, Швеция, 2004 г.

TV room in Flogsta

Спалня в общежитие в град Упсала, Швеция, 2004г

Източници

  1. Hostel tips, INSPIRE ME
Баня

Къпалня (или още баня) е помещение (или сграда с такова помещение), предназначено за измиване, хигиенизиране или третиране на тялото.

Обикновено банята е оборудвана със съоръжения за измиване на тялото с вода, пара или други начини на къпане, специфични за различните народи.

Бриз (квартал на Варна)

Квартал „Бриз“ (или „Почивка“) се намира в източната част на Варна в район Приморски, североизточно от ж.к. „Чайка“.

„Бриз“ е сред най-динамично развиващите се квартали в града. Строят се много жилищни сгради. Тук са разположени Четвърта езикова гимназия и Професионалната гимназия по хранително-вкусова промишленост и химични технологии, както и Департаментът за информация, квалификация и продължаващо образование (ДИКПО) на Шуменския университет (бивш Институт за усъвършенстване на учителите – Варна) с общежитие. В квартала се намира студиото на БНТ – телевизия „Варна“, която излъчва програма „Море“.

Елисейна

Елисѐйна е село в Северозападна България. То се намира в община Мездра, област Враца.

Затвор

Затвор е място, където лица биват физически задържани и, обикновено, лишени от свобода. Затварянето в затвора е правно наказание, което може да бъде наложено от държавата (или в някои страни – щат) за извършването на престъпление.

Затварянето може да бъде в изпълнение на влязла в сила съдебна присъда или също обвиняемите в криминални престъпления могат да бъдат държани в затвора, докато изчакват съдебен процес или съдебно решение (с други думи лица, спрямо които е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“).

Затворите могат да бъдат използвани и за политическа репресия, обикновено от авторитарни режими.

Казарма

Казарма е обект (сграда, помещение) за продължително разполагане на личния състав на военни формирования. В по-общ смисъл се използва като название на времето, през което се отбива редовната военна служба или даже – на наборната армия изобщо.

Лоджия

Лоджия (от италиански: Loggia) е част от сграда, която е частично отворена, но за разлика от балконите и терасите е разположена от вътрешната страна на нейните фасади.

Магазин

Магазин (на френски: magasin) е търговско помещение, здание или част от него, специално оборудвано с цел продажба на стоки и оказване на определени услуги на купувачите.Магазините са снабдени също така с административни и битови помещения и огромни складове, където се получава и и се извършва предварителната подготовка на стоките и материалите. Други необходими атрибути на съвременните магазини са касовите апарати.

Магазините могат да бъдат за дрехи, за храна и други стоки и услуги. През 21 век голяма част от тях се намират в търговски центрове, стават популярни и интернет магазините.

Обор

Оборът или подникът е заградено място със селскостопанска постройка или навес за отглеждане на едър и дребен рогат добитък.

Може да включва отделени сектори или помещения с няколко предназначения:

помещение за подслон на добитъка – основно

склад за фураж

общ склад

помещение за работниците и др.Според вида на отглежданите животни оборът се нарича още:

конюшня – за коне

краварник – за говеда

овчарник – за овце

кошара – за кози и овце

Плувен басейн

Плувен басейн, понякога за кратко наричан само басейн, е спортно съоръжение, водоем, предназначен за практикуване на плуване и други водни спортове като водна топка, скокове във вода, водна топка, синхронно плуване и пр.

Басейнът е изкуствено създадено място, пълно с вода и се строи най-често от бетон, макар че има и случаи, когато се изработва от пластмаса, метал или дърво. Съществуват най-различни форми и големини на плувните басейни, а също така открити и закрити такива водоеми.

Според предназначението си плувните басейни биват: развлекателни, за спортни цели, за медицински нужди, балнеологични, аквапаркове, специализирани, плувни комплекси и др.

За състезания се ползват басейни с правоъгълна форма и със стандартни дължини от 25 или 50 метра. Последният се нарича още олимпийски басейн.

Под

Под е равната повърхност на вътрешна стая, по която се стъпва и ходи. Подът може да е от пръст, например в пещери, а може и да е многослоен, използващ последната дума на техниката и модата. Днешните подове са обикновено циментени, като върху тях се слага някакво подово покритие. Най-често използваните подови настилки са паркет, мокет, балатум или плочки. Някои подове, обикновено в стари сгради, може да се състоят от мраморни мозайки или други декоративни елементи.

Сграда

Сградата или зданието е съоръжение, трайно свързано със земята и предназначено да предпазва хора или предмети от атмосферните въздействия. Сградите могат да имат различна сложност - от прост навес, предпазващ от дъжда отделен човек, до болничен комлекс с регулирана температура, въздушни потоци, осветление, газово съдържание, движение на бактерии и частици, налягане на въздуха и човешка дейност.

Всяка сграда съдържа поне няколко от следните основни подсистеми:

носеща конструкция

архитектурни елементи

електрическа инсталация

водопровод и канализация

отопление, вентилация и климатизация

пожароизвестителна и пожарогасителна инсталация

вътрешен транспорт: асансьори, ескалатори и други

Склад

Склад е помещение, сграда или район, предназначени за съхраняване на стоки и ценности.

Изпълнява функцията на натрупване на резерви на материални ресурси, необходими за осигуряване на промените в търсенето и предлагането на пазара, а също така на синхронизацията на скоростта на потока от товари.

Обикновено представляват огромни зали с високи тавани в индустриалните части на градовете. Използват се от производотели, износители, вносители, търговци и трнспортни работници. Има място за товарене и разтоварване на стоката. Много често складовете се строят до железопътни гари, пристанища или летища.

Има производствени, военни, сезонни и други видове складове. По друг критерий могат да се разделят на закрити, полузакрити и открити.

Спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“

Националното спортно училище „Генерал Владимир Стойчев“ е средно общообразователно училище с обучение от шести до дванадесети клас. Випускниците, положили успешно матура, получават Диплома за средно образование, с която могат да кандидатстват във висши учебни заведения в България и в чужбина. Освен общообразователната програма се преподават дисциплини, свързани със спорта, като например „Теория и методика на спортната тренировка“, „Спортно право“, „Спортен мениджмънт“, чуждоезична подготовка, свързана със спорта и др.

Това е първото спортно училище в София. Открито е на 1 септември 1974 г. под методическото ръководство на ВИФ, днес НСА. От 1 октомври 1975 г. до 1997 г. е ведомствено училище „Чавдар“ към МО и развива 30 вида спорт. От 1998 г. е държавно към МОН, а от 2003 г. – към ММС, сега Министерство на физическото възпитание и спорта. От 1987 г. училището неизменно е сред водещите в страната по постигнатите резултати в спортната и общообразователната подготовка. За ученици от провинцията е осигурено общежитие.

В 45-годишната история на СУ „Генерал Владимир Стойчев“ възпитаниците на училището са спечелили 15 олимпийски медала и още 480 отличия от световни и европейски първенства и световни купи за мъже, жени, юноши и девойки.

Олимпийски медалисти, които са възпитаници на СУ „Генерал Владимир Стойчев“ и шампиони на ЦСКА, са шампионката от Пекин`2008 в гребането Румяна Нейкова, двукратната олимпийска шампионка в спортната стрелба Мария Гроздева, първата олимпийска шампионка на училището Таня Богомилова, сребърните медалисти Весела Лечева (спортна стрелба) и Адриана Дунавска (художествена гимнастика) и носителите на бронзови отличия от олимпиади Мартин Маринов (кану-каяк), Диана Дудева (спортна гимнастика), Адриан Душев (кану-каяк), Евгени Щерев (карате) 1992 г. и Кирил Терзиев (борба свободен стил).

Стадион

Стадионът е място, където се играят спортове на открито, провеждат се концерти и други мероприятия. Той се състои от поле или сцена, които са частично или напълно заобиколени от постройка, направена за да могат зрителите да гледат пряко събитието.

Стълбище

Стълбище, или само стълби, е конструктивен функционален елемент, обигуряващ вертикална връзка между отдалечени големи хоризонтални повърхности.

Тази връзка се осъществява посредством по-малки и по-малко отдалечени хоризонтални повърхности, наречени стъпала. Стълбищата може да са прави или вити. Ескалаторите представляват специален вид подвижни стълбища. Алтернатива на стълбищата са асансьорите и лифтовете. Всички те имат за цел да обезпечат безопасността на хората, които ги използват. При евакуация се използват именно стълбищата, защото при спиране на тока асансьорите, лифтовете и ескалаторите може да заседнат.

Трапезария

Трапезарията е жилищно помещение за хранене. В днешно време трапезарията обикновено е свързана с кухнята за удобство при сервиране, въпреки че в средновековието често се е намирала на отделен етаж. По традиция трапезарията е обзаведена с голяма трапеза (маса за хранене) и комплект трапезни столове. Най-разпространената форма на масата е правоъгълната, с два стола с подлакътници в краищата си и четно число столове без подлакътници по дългите си страни.

Фоайе

Фоайе (от френски), също вестибюл (от френски) или лоби (от английски) се нарича голяма, просторна стая в театър, кино, опера или концертна зала, намираща се в непосредствена близост до залата за изпълнение. Използва се преди дадено представление и в почивките, но най-вече за срещи и коментари след представлението. Често срещана практика е във фоайетата да има някакви мебели за сядане, картини и друг вид изобразително изкуство по стените, а понякога и буфет.

В къща, фоайето е малка площ непосредтвено до входа или малка стая в непосредствената близост до входната врата. В повечето случаи се използва за закачане на връхни дрехи и чадъри. Най-често в него се среща закачалка, огледало и рафт за обувките. Може да има и малък вграден гардероб.

Хотел

Хотелът е общодостъпна сграда за подслон, която осигурява срещу заплащане стаи за временно пребиваване и нощуване. Някои хотели са част от хотелски вериги. С времето, елементарните условия за пребиваване, включващи стая с легло, шкаф, малка маса и умивалник, се замененя от стаи с модерно обзавеждане, включващо климатик и мултифункционални бани.

Предшественик на хотелите са хановете, а днес местата за подслон с по-непретенциозни условия ориентирани главно към студенти се наричат хостели.

Художествено ателие

Художествено ателие (на френски: atelier) или просто ателие за кратко е работната стая, един вид работилницата на художник, фотограф или скулптор. Съществува и така нареченото модно ателие, където се изработват дрехи, обикновено от известен моден дизайнер.

Едно художествено ателие разполага с платна, стативи, четки, бои, глина и други необходими материали за създаване на произведение на изкуството. Може да има и място, където да позират хора. Обикновено е добре осветено, излагането на слънчева светлина е от особено важно значение.

Помещения и архитектурни елементи
Обществени
Транзитни
Складови помещения
и помещения за съхранение
Общи жилищни помещения
Помещения за уединение
Свързани
с изкуство и занаяти
Спортни
Архитектурни елементи
Свързани термини

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.