Нор

Нор (на френски: Nord) е департамент в северна Франция, регион О дьо Франс. Граничи с департаментите Ен, Сом и Па дьо Кале на югозапад, с Белгия на североизток и със Северно море на северозапад.

Нор е най-северният департамент на Франция и името му означава „север“. Той е и департаментът с най-голямо население в страната след Париж – 2 603 723 жители по данни от 1 януари 2016 г.[1]. Нор включва територията на Френска Фландрия – части от графствата Фландрия и Ено, присъединени към Франция през 1659, 1668 и 1678. Административен център е град Лил.

Нор
Nord (59)
Знаме
      
Герб
Разположение на Нор във Франция
Разположение на Нор във Франция
Регион О дьо Франс
Префектура Лил
Подпрефектури Авен сюр Елп, Камбре, Дуе, Дюнкерк, Валансиен
Площ 5743 km²
Население (2016) Повишение 2 603 723 души
Окръзи 6
Кантони 41
Общини 648
Председател на
Общия съвет
Жан-Рьоне Льосерф

Източници

  1. ((en)) ((de)) Nord, www.citypopulation.de
Абатство Креспин

Абатство Креспин (на френски: Abbaye de Crespin) е историческо бенедиктинско абатство, в Креспин, департамент Нор, регион Нор-Па дьо Кале, Северна Франция.

Административно деление на Демократична република Конго

Демократична република Конго се разделя на 10 провинции и столицата Киншаса, която има статут на провинция:

Бандуну

Централно Конго

Екваториална провинция

Западен Касаи

Източен Касаи

Катанга

Киншаса

Маниема

Северно Киву

Източна провинция

Южно Киву

Арпени

Арпени(на арменски: Արփենի) е село в Армения.

Бира дьо Гард

Бира дьо Гард (на френски: Biere de Garde, в превод – „бира за съхраняване, отлежала бира“), известна и под името „бира от избата“, е традиционен фермерски ейл от района Нор-Па дьо Кале, Северна Франция.

Валансиен

Валансиѐн (на френски: Valenciennes) е град в Северна Франция, департамент Нор на регион О дьо Франс. Разположен е на река Еско. Населението на града е около 42 700 души, а на градската агломерация – около 400 000 души (2006).

Вилньов д'Аск

Вилньо̀в д'Аск (на френски: Villeneuve d'Ascq) е град в северна Франция. Разположен е в департамент Нор на регион О дьо Франс. Той е град-сателит на Лил. Отстои на около 10 км източно от Лил и на около 10 км западно от границата с Белгия. Има жп гара по линията от Лил до белгийския град Турне. Население му е 61 151 жители по данни от преброяването през 2006 г.

Департаменти на Франция

Департаментите са административни единици, съставни подразделения на регионите във Франция. Също както регионите, те се управляват от общински съвет, избиран за 6 години с преки избори. Основната роля на този съвет е финансирането икономическата и социалната сфера. Главният град на департамента носи името префектура. Правителството е представено в департамента от назначение от него префект. В работата си префектът се подпомага от няколко заместник префекти, със седалища в окръжните градове.

Франция е разделена на 101 департамента, 96 от които са на територията на Европа и 5 са отвъдморски. Департаментите са номерирани според подредбата им по азбучен ред, като тези номера се използват в пощенските кодове и номерацията на превозните средства.

Повечето от департаментите имат площ от 4000 до 8000 km² и население между 250 000 – 1 000 000 жители. Най-големият по площ департамент е Жиронд (10 000 km²), а най-малкият – Париж (105 km², като не са включени предградията). Най-големият по население департамент е Нор (2 550 000 жители), а най-малкият – Лузер (74 000).

Като териториални единици департаментите са създадени след Френската революция, на 4 януари 1790 г., с цел да се заменят съществуващите по това време провинции с по-рационална административна система, като по този начин се заличават следите от предходния режим, заличават се културните разлики между различните провинции и се създава по-хомогенна нация. Първоначално техният брой е бил 83, но по време на Империята е достигнал 130. След падането на Империята през 1815 г. департаментите стават 86, а през 1860 г. се прибавят Ница и Савоя. Реорганизациите на Парижкия регион (1964 г.) и Корсика (1976 г.), свързани с разделянето на съществуващите департаменти на няколко по-малки, прибавят нови 6 департамента.

Дуе

Дуѐ (на френски: Douai) е град в Северна Франция, департамент Нор на регион О дьо Франс. Разположен е на река Скарп, близо до Лил и границата с Белгия. Той е важен център на въгледобива, химическата и машиностроителната промишленост. Населението на града е около 42 800 души (2006), а на градската агломерация, включваща и Ланс – около 553 000 души (1999).

Дюнкерк

Дюнкѐрк (на френски: Dunkerque) е град в Северна Франция. Разположен е на брега на Северно море в регион О дьо Франс, департамент Нор. Първите сведения за града датират от 7 век. Има жп гара. Текстилна промишленост, риболовна база и петролна рафинерия. Дюнкерк е третото по големина пристанище в страната след Марсилия и Хавър и десето в Европейския съюз с 48,5 милиона тона преминали товари през 2005 г. Населението му е около 69 500 души (2007).

Йемтланд (лен)

Йемтланд (на шведски: Jämtlands län) е лен разположен в северната част на Швеция. От североизточна към югоизточна посока граничи съответно с лените Вестерботен, Вестернорланд, Йевлебори и Даларна, а на запад с норвежките фюлке Нор-Трьонелаг и Сьор-Трьонелаг. Територията на лена обхваща бившите историческите провинции Йемтланд и Хередален, както и части от историческите провинции Онгерманланд и Хелсингланд. Лен Йемтланд заема 12 % от територията на Швеция със своята площ от 49 443 km2, което го прави третият най-голям лен по площ в страната. В рамките на Йемтланд живее 1,5 % от населението на Швеция или едва 126 209 , което го прави и един от най-рядко населените (2,55 д/km2). Административният център на лена е град Йостершунд и от 1 юни 2008 година областен управител е Брит Болин Олсун.

Обособяването на лена като регионална единица става през 1810 година, което е събитие от вътрешно- и външнополитически характер. През 1810 година, ленът или по-скоро историческата провинция е всъщност Йемтланд-Хередален, факт отразен върху герба на лена. Гербът на лена е разделен на две и в отделните части присъстват символите на историческите провинции Йемтланд и Хередален.

В политиката на съвременния лен Йемтланд доминират народните партии, като например Социалдемократичната партия и Централната партия, нещо което е необичайно за Швеция, но подобно на ситуацията в норвежкия фюлке Нор-Трьонелаг.

Кристина Младенович

Кристина Младенович (на сръбски: Кристина Младеновић, Kristina Mladenović) (родена на 14 май 1993 г. в Сен Пол сюрМер, Нор) е френска професионална тенисистка от сръбски произход.

Тя печели титлата на смесени двойки на турнирите Уимбълдън 2013 и Australian Open 2014 заедно с канадеца Даниел Нестор.

Лил

Лил (на френски: Lille; на нидерландски: Rijsel, Рейсел) е град в Северна Франция, главен административен център на регион О дьо Франс, департамент Нор и окръг Лил. Основан е през 11 век. Има жп възел, както и аерогара. Съществува и речно пристанище на река Дьоюл. Разположен е в близост до границата с Белгия. Населението на града е около 226 000 души (2007), а на градската агломерация, разположена на френска и белгийска територия и включваща още градовете Рубе, Туркоан и Кортрейк – 1 143 125 души (1999).

Мартенска бира (Франция)

Френската мартенска бира (на френски: Bière de Mars), известна и под името Пролетна бира (на френски: Bière де Printemps), е традиционен френски ейл от района на Нор-Па дьо Кале, Елзас, Лотарингия (регион) и Шампан-Ардени, Северна Франция.

Нор-Па дьо Кале

Север-Па дьо Кале (на френски: Nord-Pas de Calais) е регион в Северна Франция до 2016 година, когато е присъединен към новия регион О дьо Франс. Той включва френската част от Фландрия и е един от най-гъсто населените и индустриализирани в страната. Граничи със Северно море на северозапад, с Белгия на североизток и с регион Пикардия на юг. Столица е град Лил.

Нор-Трьонелаг

Нор-Трьонелаг в превод Северен Трьонелаг е фюлке (област) в Норвегия. Населението е 131 555 жители (2010 г.), а има площ от 22 412 кв. км. Намира се в часова зона UTC+1, а лятното часово време е по UTC+2. Областта носи това име от 1919 г. Административен център е град Стайнхер. От 1950-те години насам населението в областта нараства с темпове под средното национално ниво. В религиозно отношение/или липса на такова жителите са: 91,22% християни, 8,28% други/атеисти, и 0,50% други религиозни.

Нор Кианк

Нор Кианк (на арменски: Նոր կյանք) е село и община в Армения, област Ширак. Според Националната статистическа служба на Република Армения през 2012 г. общината има 1953 жители.

Сен Ланделин (бира)

„Сен Ланделин“ (на френски: Saint Landelin) е марка френска абатска бира, тип ейл, произведена и бутилирана в пивоварната „Les Brasseurs de Gayant“ в гр.Дуе, департамент Нор на регион Север-Па дьо Кале, Северна Франция.

Списък на градовете във Франция

Това е списък на общините във Франция с най-голямо население.

Данните са от преброяването, проведено през 2014 във Франция

Харков (Армения)

Харков (на арменски: Խարկով; на турски: Yenikëy) е село в Армения, област Ширак. Според Националната статистическа служба на Република Армения през 2011 г. общината има 4 жители.

Метрополни
Отвъдморски

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.