Нов свят

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Нов свят.
CartedAmerique.jpeg
Карта на Новия Свят (1774)

Новият свят е наименованието на Америка, с което европейските мореплаватели и откриватели от края на 15 век (Великите географски открития), наричат земята отвъд Атлантика, противопоставяйки я на Стария свят – Европа, Азия и Африка, поради обстоятелството, че в новооткритите земи в сравнение със стария свят, всичко е ново и различно – природа, земеделски култури, нови хора със специфична цивилизация и култура – индианците и т.н.

Според легендата, Христофор Колумб вярва до края на дните си в това, че е открил нов път към Индия, но скоро на всички става ясно, че Колумб е открил не нов презморски път към Индия, а нов континент. Главната заслуга за установяване на това, е на Америго Веспучи, на чието име е кръстен и новооткрития от европейците континент. По-късно към Новия свят се включва и Австралия с Нова Зеландия.

Днес терминът Нов свят се използват рядко, само в исторически контекст, както и за разграничаване на биологичните видове и при класификация за произход на вината в лозаро-винарската индустрия.

Наименование

Инка Гарсиласо де ла Вега обяснява понятието „Нов свят“ като наново открита част от Стария свят. И това не бива да подвежда хората в мислене, че съществуват множество други светове. Той твърдо заявява, че има само един свят и всяка различна от това твърдение мисъл я обвинява за еретическа.[1]

Вижте също

Литература

  • де ла Вега, Инка Гарсиласо – История на империята на инките, Том 1 – превод Мария Арабаджиева. 2006, Мария Арабаджиева, София. ISBN 954-584-333-0

Източници

Бележки

  1. де ла Вега, стр. 40
17 ноември

За терористичната организация вижте Седемнадесети ноември17 ноември е 321-ият ден в годината според григорианския календар (322-ри през високосна). Остават 44 дни до края на годината.

Brave New World

Тази статия се отнася за албума на Айрън Мейдън. За едноименния роман на Хъксли вижте Прекрасен нов святBrave New World е 12-ия студиен албум на британската хеви метъл група Айрън Мейдън. Той отбелязва завръщането на бившия вокал Брус Дикинсън и китариста Ейдриън Смит. Това е първият албум с трима китаристи и показва ново, прогресив звучене на групата. "The Wicker Man", "Ghost of the Navigator", "Brave New World" и "Blood Brothers" са класика. Албумът е кръстен на романа "Прекрасен нов свят". "Brave New World" и "Out of the Silent Planet" излизат като сингли.

Аладин (филм, 1992)

„Аладин“ (на английски: Aladdin) е американски анимационен музикален фентъзи филм от 1992 г. Това е тридесет и първият анимационен филм на Дисни и четвъртата продукция по време на филмовата епоха на Дисни, извастна като Дисни Ренесанс. Филмът е продуциран и режисиран от Рон Клемънтс и Джон Мъскър и е базиран на арабската приказка Аладин и вълшебната лампа от книгата Хиляда и една нощ, а също и на френския превод на книгата от Антони Жалан. Филмът е озвучен от Скот Уайнгър, Джонатан Фрийман, Робин Уилямс, Линда Ларкин, Франк Уелкър, Гилбърт Готфрид и Дъглас Сийл. Филмът разказва за Аладин, арабско бездомно момче, което намира вълшебна лампа, съдържаща джин. За да скрие лампата от Великия везир, Аладин се превръща в богат принц и се опитва да впечатли султана и неговата дъщеря.

Премиерата на Аладин е на 25 ноември 1992 г. Неговите продължения са съответно „Аладин и завръщането на Джафар“, анимационният сериал Аладин и „Аладин и царят на разбойниците“. На 24 май 2019 г. е премиерата на едноименния фотореалистичен компютърен анимационен римейк, режисиран от Гай Ричи.

Америго Веспучи

Америго Веспучи (на италиански: Amerigo Vespucci; на испански: Américo Vespucio / Amerigo Vespucci) (1454 – 1512) е италиански търговец, мореплавател и картограф. Участник в I испанска (1499 – 1500) и I португалска (1501 – 1502) експедиция край бреговете на Южна Америка. Официално все още се приема, че е първият, който публично изказва предположението, че тези земи са нов континент, а не част от Азия. През 1507 г. германският картограф Мартин Валдзеемюлер в „Увод в космографията“ нарича на негово име новооткрития континент.

Антиутопия

Антиутопия или дистопия – (от гръцки δυσ – лош, непоносим и τόπος – място; cacotopia, dystopia) – общество или общност, описани в условията на несъществуващ дехуманизиран, нежелан свят. Понятието се разглежда като критически поглед върху съответен утопичен план, представен в бъдещето и доведен до кошмарни крайности. Често може да се определя и като антоним на Утопия на Томас Мор. Антиутопичните сюжети представят тоталитарни режими, свръхтехнологични общества, екологични катастрофи и др. Антиутопични сюжети се наблюдават в литературни творби, филми, игри, граничещи между фантастичното и реалното.

Беотия

Беотия (на гръцки: Βοιωτία, старогръцко произношение – Бойотия, новогръцко – Виотия) е областна единица в Гърция, част от област Централна Гърция.

Берлинска стена

Берлинската стена (на немски: Berliner Mauer) служи за граница между Германската демократична република и Западен Берлин от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г. Разделя западната част на град Берлин от цялата територия на ГДР и от източната част на града.

Берлинската стена става един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат стената загиват между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад.

Драма

Драмата е сред 3-те основни литературни рода, наред с лириката и епоса. Писателите на драматически произведения (т.е. пиеси) се наричат драматурзи, а техните творби най-често биват изпълнявани от театрални актьори в театри.

В основата на драматичната творба е конфликтът, изразяващ социални и духовни противоречия и протичащ в драматургическо действие. Свързана е със сценичното изпълнение и с неговите изисквания за време, пространство и театрална техника. Основните видове драма са: трагедия, комедия и сатира (понякога към тези 3 вида се добавя и трагикомедията).

Думата „драма“ (на старогръцки език: δρᾶμα) означава „действие“. Драмата води началото си от култа към бог Дионис. Изпитва влияния от Елевзинските мистерии и от култа към мъртвите, тъй като по време на погребения в Древна Гърция и в Тракия са се възпроизвеждали събития, герои на които са били мъртвите. Драмата е тясно свързана и с от култа към героите през епохата на Античността, а и в наше време. В древногръцката драма хората са призовани да задават въпроси, а боговете да им отговарят. Също така на сцената на древногръцката драма нямало жени, а женските персонажи били изигравани от мъже, преоблечени като жени. В днешно време, почти без изключение, на театралните сцени ролите биват играни както мъже, така и жени.

Драмата възниква и се формира в контекста на атинските празници в Древна Гърция, наречени Големи Дионисии, и в началото на развитието си изпълнява свещени (сакрални) функции. Има най-силни изяви през VI-V век пр. Хр. Основните 3 жанра на класическата старогръцка драма са: трагедия, сатирна драма и комедия.

Епоха на платното

Епохата на платното (обикновено обхващата периода 1571 – 1862 г.) е в ново време период в развитието на корабостроенето и корабоплаването, през който международната търговия се осъществява, а морските битки се водят с ветроходни кораби. През тази епоха се реализира триъгълна търговия и се колонизира Нов свят от Европа.

Условно периода започва от битката при Лепанто, понеже масово в нея са използвани гребци на галерите, и продължава най-късно до битката на Хемптон рейд по време американската гражданска война – в която ветроходни кораби изиграват значителна роля за изхода на сражението. Предходно, през 1790 г. във второто Роченсалмско сражение по време на Шведско-руската война (1788 – 1790), ветроходите за последно играят основна роля във важно морско сражение.

За откриването на Америка също са използвани ветроходни кораби – каравели, обаче до битката при Лепанто все пак и гребците имат важно значение. На практика през епохата на платното Европа осъществява колонизация на света.

Еторе Скола

Еторе Скола (на италиански: Ettore Scola) е италиански режисьор и сценарист, известен с филми като „Обичахме се толкова много“ (1974), „Грозни, мръсни и зли“ (1976), „Един особен ден“ (1977), „Терасата“ (1980), „Сплендор“ (1988) и много други.

Западно полукълбо

Западното полукълбо е частта от земното кълбо на запад от Гринуичкия меридиан (начален меридиан 0°) и на изток от антимеридиана (180°). Това полукълбо понякога се нарича американското полукълбо или Новият свят, защото включва изцяло Южна Америка и Северна Америка, а също така и много малки части от Европа и Африка.

Нов свят (1909)

„Нов свят“ е българско списание, издавано в Гранит Сити, Илинойс, САЩ в 1909 година.

Издавано е от Станислав Шумков. Поставя си за цел да информира американското общество за положението на българите в Македония.. Списанието представлява луксозно, модерно илюстровано 16-странично издание. Шумков успява да издаде 2 броя от него.

Нов свят (пояснение)

Нов свят може да се отнася за:

Нов свят, акериканският континент, като противопоставяне на Европа (Старият свят);

„Нов свят“, българско емигрантско списание в Гранит Сити, САЩ, излизало в 1909 година.

Олдъс Хъксли

Олдъс Леонард Хъксли (на английски: Aldous Leonard Huxley) е британски писател, поет, драматург, публицист и автор на пътеписи.

Орки (Warcraft)

Орките са раса, част от измисления свят, в който се развива действието на компютърните игрите от серията Warcraft, създадени от компанията Blizzard Entertainment.

Дивите, зеленокожи орки са едни от най-плодовитите раси в Азерот. Те често биват смятани за брутални и безмозъчни, непритежаващи никаква човещина или съпричастие към другите раси. Родени в адския свят на Драенор, орките биват доведени в кралство Стормуинд през пространствен портал, познат като Тъмния портал и принудени да водят война с Хората.

Въпреки че малко са тези, запознати с историята им, орките някога са били част от благородно шаманистично общество в света на Драенор. За нещастие, гордите Оркски кланове биват покварени от Горящия легион и използвани като пионки в инвазията на Легиона в Азерот. Орките успяват да се разбунтуват и в крайна сметка успяват да спомогнат за побеждаването на демоничните им господари. Предвождани от младия вожд Трал, орките възвръщат своята сила и чест. Орките се местят от Източните Кралства към Калимдор, където създават своя нация в територията Дуротар.

Сега Орките са готови да се сражават не с цел завладяване, а с цел оцеляване в този нов свят.

Столица: Оргримар Предводител-Трал

Възможни класове: Warrior, Hunter, Rogue, Warlock, Shaman

Полска обединена работническа партия

Полската обединена работническа партия, съкратено ПОРП (на полски: Polska Zjednoczona Partia Robotnicza, PZPR), е полска комунистическа партия, създадена след обединението на Полската работническа партия и лявото крило на Полската социалистическа партия, управлявала Полската народна република до 1989 година.

През януари 1990 година ПОРП е преименувана в Социалдемокрация на Република Полша (Socjaldemokracja Rzeczypospolitej Polskiej), a от април 1999 е част от Съюз на демократичната левица (Sojusz Lewicy Demokratycznej, SLD).

Прекрасният нов свят

„Прекрасният нов свят“ (на английски: Brave New World) е роман на Олдъс Хъксли, издаден през 1932 година. Определян е от самия автор като антиутопичен. Заглавието на романа идва от реплика на Миранда от „Бурята“ на Шекспир (действие 5, сцена 1):

„О, чудо! Колко

красиви същества! Ах, как прекрасни

били човеците! И как щастлив си

със тях, нов свят!“

Разрушителят (филм)

„Разрушителят“ (на английски: Demolition Man) е американски филм на режисьора Марко Брамбила. Главните роли се изпълняват от Силвестър Сталоун, Уесли Снайпс и Сандра Бълок.

Филмът прави препратки към антиутопичния роман „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли.

Фермата (предаване)

Фермата е българската версия на риалити шоуто „The Farm“. Българската версия започва да се излъчва на 13 септември 2015 г. по bTV. Водещи и продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.