Нов български университет

Нов български университет (известен още като НБУ) е български частен университет. Основната му база е разположена в София в две сгради (наричани 1-ви и 2-ри корпус), като притежава и други академични бази из страната, а също и собствена университетска библиотека в София – Библиотека на НБУ. Университетът разполага със собствено издателство [1]. В Нов български университет се обучават годишно около 10 000 студенти в над 50 бакалавърски, около 100 магистърски и 35 докторски програми, обновявани всяка година според изискванията на пазара на труда и академичните търсения на общността на НБУ.

Образователната философия на НБУ се основава на либералната идея за образование, свързващо придобиването на знания и професионалното специализиране с общото духовно развитие и етични стойности.

Мисията на Нов български университет е:

 • да бъде ориентирана към своите студенти автономна академична институция за изграждане на предприемчиви личности, отговорни за собственото си развитие.
 • да бъде среда за развитие на социално ангажирани личности, подготвени за живот в условията на демокрация, гражданско общество, пазарни отношения, европейско и световно интегриране.
 • да бъде либерална академична институция, основана на връзката между образование, изследване и предприемчивост.
 • да осигурява интердисциплинно общо и тясно специализирано образование, основано на изследвания и на връзка с практиката.

Девизът на университета е „Ne varietatem timeamus“ – „Да не се боим от разнообразието“.

Нов български университет
NBU - Opening academic year 2015-2016
Девиз Ne varietatem timeamus
Да не се боим от разнообразието
Основаване 18 септември 1991 г.
Вид частен
Ректор Проф. д-р Пламен Бочков
Студенти 10 000
Местоположение София, България
Сайт www.nbu.bg
NBU blue
Sofia location map
42.6775° с. ш. 23.2531° и. д.
Разположение в София

История

Авторът на идеята за Нов български университет е проф. Богдан Богданов. Той е създател на университета като продължение на Дружеството за нов български университет, заедно с организационен комитет от учени, изследователи и предприемачи, като „Целта на дружеството е да проучва, разработва и прилага нови образователни подходи и програми, на основата на които да бъде създадена нова и алтернативна образователна институция, адекватна на демократичните промени в България след 1989“ [2]. Проф. Богданов е председател на Настоятелството и изпълняващ длъжността ректор на НБУ от основаването му до 1995 г.

Университетът е учреден на 18 септември 1991 година с решение на Седмото велико народно събрание.

НБУ получава институционална акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация за максималния период в три поредни акредитации – през 2001 г., през 2006 г. и през 2013 г. През 2004 година университетът е акредитиран и от The Open University във Великобритания.

Нов български университет въвежда за първи път в България кредитната система; обучението по образователните степени специалист, бакалавър и магистър; дистанционното и продължаващото обучение; електронното обучение.

Личности със световна известност са почетни доктори и почетни професори на НБУ, сред които – Александър Фол, Вера Мутафчиева, Жан-Пиер Вернан, Жил Липовецки, Милчо Левиев, Ричард Рорти, Робърт Йънг, Райна Кабаиванска, лорд Ралф Дарендорф, Волфганг Изер, Томас Сибиък, Стив Форбс и др. [3][4]

През 2014 г. режисьорът Атанас Киряков посвещава документалния си филм „Остров на надеждата“ на Нов български университет.[5] [6] [7]

Ректори

Име Период
1. проф. Богдан Богданов, д.н. 1991 – 1995
2. проф. Иванка Апостолова 1995 – 2002
3. доц. Сергей Игнатов, д.н. 2002 – 2009[8]
4. доц. Людмил Георгиев 2009 – 2012[9]
5. проф. Пламен Бочков 2012-[10]

Университетска структура

Учебен процес

Обучението в НБУ се организира от факултети и центрове за продължаващо обучение. Факултетите предоставят образователните степени. Те осигуряват свързването на изследователската научна дейност с нейната практическа реализация. Центровете за продължаващо обучение предоставят система от академични лекции, курсове, учебни програми и майсторски класове и осигуряват обучение за учащи от различни възрасти и професии. Основните учебни звена са следните:

Изследвания и творческа дейност

Изследователската и творческата дейност се организират от департаментите и изследователските центрове. Департаментите обединяват преподаватели и изследователи от едно научно направление и свързват НБУ с извън-университетски дейности, организации и др. Те работят по национални и международни проекти, предлагат нови учебни програми и се грижат за тяхното развитие, привличат нови преподаватели и следят за качеството на обучението.

Департаменти:

Центрове:

Програми

Бакалавърски

Всички програми на Нов български университет се обявяват в електронния каталог на университета.

Магистърски

Всички програми на Нов български университет се обявяват в електронния каталог на университета.

Докторски

Всички програми на Нов български университет се обявяват в електронния каталог на университета.

Рейтинг

Към октомври 2014 г. изследване на испанския Висш съвет за научни изследвания поставя Нов български университет на 2078 място в света по качество, като той изпреварва всички български университети с изключение на Софийския университет.[11] В изданието на Рейтингова система на висшите училища през 2014 г. НБУ е в ТОП 5 на всички направления, в които обучава студенти. През 2014 г. университетът се изкачва още веднъж и вече е в ТОП 4 на всички направления, в които обучава студенти. Това го поставя в абсолютна лидерска позиция в страната, в сравнение с тясно специализирани висши училища или университети с натрупана над 100-годишна история и събирани с десетилетия библиотеки. НБУ несъмнено е най-динамично развиващият се университет в България.

Библиотека на НБУ

Библиотеката на Нов български университет е създадена през 1995 г. Библиотеката разполага със съвременни технологични съоръжения и достъп до 26 световни електронни бази данни.

Удостоена е с национална награда „Христо Г. Данов“ в категория „Библиотеки и библиотечно дело“ (2007).[12]

Университетски театър

New Bulgarian University - Theatre (Entry)
Вход към новата зала на Университетския театър на Нов български университет

Университетът има собствен театър, наречен Университетски театър на НБУ, по-рано известен като „Театър на голия охлюв“. Създаден е през 2000 г. като самостоятелна структурна единица в рамките на Нов български университет.

Театърът има за цел да представя разработки на преподаватели и студенти от Нов български университет, както и да създава творчески партньорства в национален и международен контекст.

Театърът разработва следните направления:

 • Научноизследователски проекти;
 • Собствени продукции и копродукции;
 • Представяне на учебни продукти в публични пространства;
 • Тренингови и семинарни сесии в областта на съвременните театрални теории и практики.

Носител на различни национални и международни награди за професионално и студентско творчество.

През февруари 2010 г. официално е открита Университетската театрална база, която приютява странстващата практика на Театър на голия охлюв. Залата е полифункционална, с възможности за представяне на театрални спектакли, кинопрожекции, концерти, лекции, дебати и т.н. Капацитетът ѝ е 120 места, разположени амфитеатрално. Осветителната, аудио- и мултимедийната система имат възможност да се преконфигурират – в зависимост от разположението на публика и от игралното пространство. Аудиосистемата е снабдена с Dolby surround, което позволява прожектирането на филми с качествен звук. В залата е изградена високотехнологична климатична инсталация, прокаран е жичен и безжичен интернет.[13]

Галерия УниАрт

Галерия УниАрт на Нов български университет е открита на 19 май 2012 г. в Нощта на музеите в София. По-голямата част от изложените експонати са дарение от семейството на Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара и член на Настоятелството на НБУ.[14]

Спортна база на НБУ

New Bulgarian University - Playground
Игрище на Нов български университет

Университетът разполага с игрище на открито за мини футбол с изградени спортни съоръжения за волейбол, бадминтон и хандбал. Настилката му е от изкуствена трева Edel grass. Има осветление.[15]

Източници

 1. Издателство на Нов български университет, сайт на НБУ.
 2. Биография, личен сайт на проф. Богдан Богданов
 3. Почетни доктори на Нов български университет, сайт на НБУ.
 4. Почетни професори на Нов български университет, сайт на НБУ.
 5. „Остров на надеждата“, част 1, Youtube, публикуван на 15.08.2014 г.
 6. „Остров на надеждата“, част 2, Youtube, публикуван на 15.08.2014 г.
 7. „Остров на надеждата“, част 3, Youtube, публикуван на 15.08.2014 г.
 8. „Преизбраха Сергей Игнатов за ректор на НБУ“, monitor.bg, 8 декември 2006 г.
 9. „Доц. д-р. Людмил Георгиев е новият ректор на НБУ“, mediapool.bg, 21 август 2009 г.
 10. „Доц. д-р Пламен Бочков е новият ректор на НБУ“, 24chasa.bg, 21 февруари 2012 г.
 11. New Bulgarian University / Нов български университет, Webometrics.
 12. „Национална награда Христо Г. Данов 2007 – номинации и наградени“, в. „Култура“, бр. 24 (2463), 22 юни 2007.
 13. Университетски театър, сайт на НБУ.
 14. История на галерия УниАрт, сайт на галерията.
 15. Спортна база на открито, сайт на НБУ.

Външни препратки

Александър Йосифов

Александър Йосифов е български композитор, диригент и музикален педагог. Директор на „Балкантон“ (от 1968 до 1986 година), председател на Виенския клуб в София, професор в Нов български университет.

Александър Фол

Александър Николаев Фол е български историк, филолог и политик от Българската комунистическа партия (БКП). Една от основните фигури в българската тракология, той е близък с Людмила Живкова, дъщерята на диктатора Тодор Живков, и през 1979 – 1986 година е министър на народната просвета.

Носител е на орден 13 века България – 1984 г., орден „Стара планина“ (2003) и на най-високото отличие на СУ – медала „Св. Кирил“ със синя лента (2000). Кавалер е на френския Орден за изкуства и науки (1998). Почетен професор на Нов български университет (2003).

Антони Славински

Проф. Антони Димитров Славински е български политик. Почетен професор на Нов български университет (2000).

Библиотека на Нов български университет

Библиотеката на Нов български университет е създадена през 1995 г. от сливането на три библиотеки – старата библиотека на АОНСУ, библиотеката на Магистърски факултет и библиотеката на департамент „Право“. Откриването на обновения библиотечен комплекс става факт на 17 юни 1998 г. През 2007 г. отваря врати читалня „Проф. Иванка Апостолова, д.н.“. Библиотеката разполага със съвременни технологични съоръжения.

Библиотеката на Нов български университет е удостоена с национална награда „Христо Г. Данов“ в категория „Библиотеки и библиотечно дело“ (2007).

Богдан Богданов

Проф. Богдан Иванов Богданов е президент на Нов български университет, председател на Настоятелството на НБУ, класически филолог, преводач, университетски мениджър. Професор е в Софийския университет по старогръцка литература и култура в Катедрата по класически филологии.

Книгите и изследванията му са в областта на университетското образование, старогръцката литература, културата, философията, човешките отношения. Участва в създаването на Нов български университет и е начело на неговото настоятелство от 1995 г.

Васил Димитров

Проф. Васил Димитров Георгиев е български актьор и педагог. Почетен професор на НБУ.

Веселин Методиев

Веселин Методиев Петров е български историк и политик, заместник министър-председател и министър на образованието и науката в правителството на Иван Костов, преподавател в Нов български университет.

Екатерина Михайлова

Екатерина Иванова Михайлова е български политик от Демократи за силна България (ДСБ). През периода от 2001 до пролетта на 2002 г. е председател на Съюза на демократичните сили (СДС).

Иван Маразов

Иван Русев Маразов е български изкуствовед, културолог, траколог и политик от Българската социалистическа партия (БСП). На президентските избори през 1996 г. е кандидат за президент от листата на БСП.

Йордан Ефтимов

Йордан Ефтимов е български поет, литературовед, литературен критик, радио- и телевизионен водещ на предавания за книги и литература.

Любен Прашков

Любен Прашков е български изкуствовед, реставратор и преподавател в Нов български университет. Баща на художника Кирил Прашков.

Мариана Евстатиева

Професор Мариана Евтимова Евстатиева-Биолчева е българска режисьорка, преподава кино- и телевизионна режисура в Нов български университет. Почетен професор на Нов български университет (2007). Съпруга на проф. Боян Биолчев.

Милчо Левиев

Милчо Исаков Левиев е български джаз музикант, композитор, аранжор и пианист, работил през голяма част от живота си в Съединените щати. Брат е на художника Йоан Левиев.

Община

Общината е административна единица в много съвременни държави, като най-често обхваща едно или няколко селища и се ползва с известно самоуправление. Обикновено общините имат определена територия с постоянно население. Административният статут и обхвата на общините варира значително в различните държави.

Пламен Орешарски

Пламен Василев Ореша̀рски е български политик, финансист и преподавател в УНСС и НБУ. От 29 май 2013 г. до 6 август 2014 г. оглавява правителството на Република България с мандат на БСП и с подкрепата на ДПС и „Атака“, избран от 42-то обикновено Народно събрание.

Сергей Игнатов

Сергей Симеонов Игнатов е български историк-египтолог и политик.

Основател на египтологията в България. От 19 ноември 2009 г. до 6 февруари 2013 г. е министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов. Проф. Игнатов е първият българин, избран за ректор на европейски университет – Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс от 1 март 2018 г. Той също така е и първият и за сега единствен българин, който е бил Ректор на два различни университета, след като през 2002 г. поема Нов български университет, а през 2006 г. е избран за втори мандат в НБУ.

Понастоящем е Ректор на EHU, професор по египтология в Нов български университет и ръководител на Български институт по египтология. Специалист по ориенталистика (странознание на Азия и Африка), води и курс „Идеята за държавност“ в департамент Национална и международна сигурност на НБУ.

Член на Friends of Europe, член на Настоятелството на South-East European Research Centre (SEERC), член на Настоятелството на Нов български университет.

Университетски театър на НБУ

Университетски театър на Нов български университет е установеният през 2010 г. в собствена сграда гастролиращ „Театър на голия охлюв“. Това е най-новият театър на София.

Цветана Манева

Проф. Цветана Георгиева Манева е българска театрална и киноактриса. Председател е на Съюза на артистите в България от 1986 до 1989 година. Почетен професор на Нов български университет (2003).

Юлиан Попов

Юлиан Попов е български писател и журналист, министър на околната среда и водите в състава на правителството на Марин Райков.

Образование и наука в София

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.