Неаполски университет Федерико Втори

Неаполският университет „Федерико Втори“ (на италиански: Università degli Studi di Napoli Federico II) е сред най-големите университети в Италия.

История

Основаване

Университетът в Неапол е основан на 5 юни 1224 г. от императорът на Свещената римска империя и крал на Сицилия(Сицилианска държава) - Федерико Втори. Федерико Втори създава институция за Висше образование. Той е назначил първите професори в университета и е имал цялата власт, независимо от Хартата. Федерико Втори е бил отдаден на учението и е предоставял възможност не само на аристократи и високопоставени лица да продължат образованието си в университета. Неаполския университет е затварял своите врати два пъти, съответно през годините 1234 и 1239 г.

Анжуйска династия

Анжуйска династия контролира южна Италия след 1254 г. Строгите правила от Федерико Втори са били запазени. Завършилите университета е трябвало да държат изпит пред Кралската комисия. По време на арагонското господството на 15 век (1442-1501) хуманитарните науки стават основна цел на висшето образование в Неапол, до този период, религиозните направления са били приоритетни в образованието. Университетът е затворен и отворен отново през 1465 г. след споразумение между крал Феранте и Павел II.

Осемнадесети век

През 1777 г. Неаполския университет е преместен в "Collegio del Salvatore" (Колежът на Салваторе), тази сграда и днес се използва от университета.

Период на Бурбоните

По време на реставрацията на Бурбоните университетът губи своя висок авторитет и позицията на най-авторитетен университет в Южна Италия. През 1860 г. Неаполския университет включва шест училища: Училище по теология, Училище по право, Училище по математика, Училище по медицина, Училище по изкуства и Училище по естествени науки.

Република Италия

След 1877 г. няколко нови сгради влизат в състава на университета. Неаполския университет е бомбандиран през 1943 г., но продължава своята работа. През 1980 г. в университета се обучават студенти от Италия, Европа, Азия и Африка. Броят им достига 100 000.

Подразделения

„Наука и технологии“
 • Факултет по науки
 • Факултет по инженерство
 • Факултет по архитектура
„Науки за живота“
 • Факултет по медицина и хирургия
 • Факултет по фармация
 • Факултет по ветеринарство
 • Факултет по агрикултурни науки
„Социални и хуманитарни науки“
 • Факултет по икономика
 • Факултет по право
 • Факултет по либерално изкуство
 • Факултет по политически науки
 • Факултет по социология

Неаполитанският университет включва 87 департамента.

Възпитаници

 • Никола Абаньоно — философ
 • Николо Капасо — поет, журналист, теолог
 • Доменико Котуньо — лекар
 • Енрико Де Никола – първият президент на Република Италия
 • Джорджо Неаполитано – президент на Република Италия
 • Мауро Пиконе — математик
 • Никола Ромео - един от основателите на Алфа Ромео

Източници

Антонио Лабриола

Антонио Лабриола (на италиански: Antonio Labriola) (2 юли 1843, Касино - 12 февруари 1904, Рим) - италиански философ, първият италиански марксист. Учи в Неаполския университет. Основният му труд е "Очерци по материалистическото разбиране на историята" - в 4 тома - 1895 - 1898 г.

Бенедето Кроче

Бенедето Кроче (на италиански: Benedetto Croce) е италиански интелектуалец, философ, критик и политик. Представител на неохегелианството, Кроче оказва голямо влияние върху естетиката през първата половина на 20 век. В своите трудове почти изцяло отрича нуждата от литературни родове и видове. Според него техните функции са аналогични с тези на рафтовете в една библиотека.

Джамбатиста Вико

Джамбатиста Вико (на италиански: Giovanni Battista (Giambattista) Vico или Vigo) е италиански мислител, историк и философ. Известен е най-вече като автор на „Новата наука“ (Principi di Scienza Nuova d'intorno alla Comune Natura delle Nazioni), книга съдържаща неговата историко-философска концепция.

Настроен неодобрително към собствената си съвременност, Вико остава непризнат, но ретроспективно в неговото творчество се откриват актуални идеи от теория на повествованието, историцизма и др., а множество съвременни мислители се позовават на него (напр. Бенедето Кроче, Самюел Бекет, Хейдън Уайт).

Джордано Бруно

Джордано Бруно (на италиански: Giordano Bruno), известен още като Бруно от Нолано или Бруно Ноланеца, е италиански философ, астроном, математик и драматург, който първи отстоява идеята за безкрайността на Вселената. Неговите космологични теории надминават хелиоцентричната система на Николай Коперник и определят Слънцето като една от безбройно многото свободно движещи се други звезди.

Изгорен жив на клада от властите на Папската държава през 1600 г., след като Светата инквизиция го обвинява в ерес. След неговата смърт идеите му стават популярни и през XIX и XX век на него се гледа като на мъченик за свободната мисъл и модерната наука, въпреки че основните обвинения срещу него да са били на догматическа, а не научна основа.

Луиджи Мираля

Луиджи Мираля (на италиански: Luigi Miraglia; на латински: Aloisius Miraglia) е виден италиански класически филолог, учен, преподавател и автор на учебници. Основател и президент на Академия Вивариум Новум, намираща се в Рим, Италия.

Никола Ромео

Никола Ромео е италиански инженер и предприемач, собственик на италианския автомобилен производител Alfa Romeo.

Паоло Сорентино

Па̀оло Сорентѝно (на италиански: Paolo Sorrentino) е италиански режисьор и сценарист.

Саманта Кристофорети

Саманта Кристофорети е италианска астронавтка, родена на 26 април 1977 година в Милано, Италия, пилот и инженер.

Тя държи рекорда за жени за най-дълъг престой в космоса при полет (199 дни и 16 часа) и най-дългия непрекъснат космически полет от европейски астронавт Тя е първата италианка в космоса. Тя е и първият човек направил и изпил еспресо кафе в космоса.

Умберто Нобиле

Умберто Нобиле (на италиански: Umberto Nobile) е италиански строител на дирижабли, изследовател на Арктика, генерал.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.