Неапол

Неапол (на италиански: Napoli, от гръцкото Nea polis, Нов град) след Рим и Милано е третият по големина град в Италия.

Неапол
Napoli
Знаме
      
Герб
Napoli6
Италия
40.8333° с. ш. 14.25° и. д.
Неапол
Кампания
40.8333° с. ш. 14.25° и. д.
Неапол
Страна Flag of Italy.svg Италия
Регион Кампания
Площ 117,27 km²
Надм. височина 17 m
Население 957 811 души (2011)
8168 души/km²
Пощенски код 80100
Телефонен код 081
МПС код NA
Официален сайт www.comune.napoli.it

Обща информация

Неапол е италиански град с 976 177 жители, столица на провинция Неапол и на региона Кампания. Нарежда се на трето място по население след Рим и Милано. Метрополисът на Неапол, който се състои от столицата и 172 други общини, наброява население от 4 434 136 жители.

Разположен е почти централно на едноименния залив между Везувий и вулканичната област на Кампи Флегрей. Неговото голямо артистично и архитектурно наследство е защитено от Юнеско, която в 1995 включва историческия център на Неапол, най-широкия в Европа, между местата на световното хуманитарно наследство.

Основан е между IX и VIII век пр. Хр. от гръцки колонизатори, по-късно е наново издигнат като Неаполис в края на VI в. и началото на V век пр. Хр и се нарежда между главните градове на Велика Гърция. В своята почти трихилядолетна история Неапол попада последователно под дълги и многобройни чуждестранни владения, тъй като покрива една важна позиция за Италия и Европа.

След Римската империя, през VII в. градът формира автономно херцогство, независимо от Византийската империя; впоследствие, през XIII в. за приблизително 600 години става столица на Неаполитанското кралство. От Неапол, в началото на XV в., под водачеството на Ладислао I ди Дурацо, тръгва първото усилие за обединение на Италия; впоследствие градът се превръща в политически център на Арагонската империя. Поради исторически, художествени, политически и географски причини става, от късното Средновековие до Обединението, един от главните културни центрове, наравно с другите европейски столици.

Вече като столица на Кралството на двете Сицилии, след присъединяването към Кралство Италия, градът и най-общо казано цялата южна част на Италия, претърпяват относителен социално-икономически упадък. В Неапол се намира Вила „Роузбъри“, една от трите официални резиденции на Президентството на Републиката.

География

Градът е главен административен център на областта (регион) Кампания и едноименната провинция Неапол. Разположен е живописно край Неаполитанския залив. Населението на града е 963 357 жители към 30 септември 2009 г.

История

През античността

Неапол вероятно е бил основан от жителите на тогавашната гръцка колония Куме (Cumae) приблизително през 750 г. пр.н.е. На няколко километра от Куме бива построен друг град – Партеноп (сег. възвишение в средата на Неапол Pizzofalcone). След заселването Партеноп се разширява до подножието на планината и старият град приема името Неапол (от гръцки nea poli – нов град). [1]

Скоро Неапол започва да се смята за един от най-проспериращите градове в Магна Греция (на латински: Magna Graecia – „Велика Гърция“, от гръцки Μεγάλη Ελλάς, Мегали Елас). Сключеният договор за съюз с тогава разрастващия се Рим през 326 г. пр.н.е., довел до една относителна независимост. Но по време на римските граждански войни 88 – 82 г. пр.н.е. Неапол бива присъединен към Римската империя като зависима провинция от римския държавник Луций Корнелий Сула.

В Римската империя той е играел относително малка роля, но точно тогава гръцкото население все повече и повече намалявало за сметка на латините, докато накрая към средата на 300 г. то бива напълно претопено от етническа и културна гледна точка.

Както в столицата, така и в Неапол, раннохристиянските общности биват периодично подлагани на преследвания и гонения. Те често са се укривали в катакомбите, които са им служили като място за събрания, за погребения и за разучаване на техния култ. Това положение се променя едва през 313 г. с помощта на Миланския едикт. Катакомбите са запазени и до днес и могат да бъдат видени и разгледани.

Последният западноримски император Ромул Августул бива свален от престола и през 476 г. изпратен „в пенсия“ вероятно близо до Неапол.

Паметници и туристически забележителности

Napoli Castel Nuovo Maschio Angioino, a seat of medieval kings of Naples and Aragon 2013-05-16 14-05-42
Замъкът Нуово (Maschio Angioino), Неапол

Неапол е един от световните градове с най-голяма гъстота на културни ресурси и паметници, които свидетелстват за неговата историческа и художествена еволюция. Историческият център, включен в списъка на световното културно наследство на Юнеско, е резултат на застъпването на архитектурни стилове, като обхваща приблизително 2800 години история и наследство на различни цивилизации – фактори, допринесли за една универсална стойност без еквивалент. Върху една относително малка територия се намират голям брой замъци, кралски резиденции, величествени сгради, исторически църкви, останки от класическата епоха. Можете да се възхитите на наследството на тази хилядогодишна история в целия град и околностите му.

Все пак, слабото разработване и липсата на средства за евентуална реставрация, водят до разруха или упадък на част от това наследство (има повече от 160 църкви в историческия център с тежки структурни проблеми, сгради, а също така фонтани, обелиски, антични архитектурни обекти и др.). За да се справят с тази спешна ситуация, много граждански организации търсят намесата на Юнеско. Също така, въпреки постоянния ангажимент на асоциациите за защита на неаполитанското наследство, които навременно уведомяват компетентните органи за най-критичните ситуации, случаите на разруха засягат също и различни обекти извън центъра на Неапол.

Религиозна архитектура

Християнските катакомби, изградени отвъд стените представляват първите свидетелства за изкуството, историята и архитектурата на християнски Неапол, и в продължение на векове характеризират социално-религиозния живот на града.

Различните чуждестранни владичества, които характеризират историята на Неапол, повлияват значително върху религиозната обстановка в града, както в случая с Анжуйското и Арагонското царуване; в следващите векове градът бива здраво свързан с католическата реформа, под владичеството на испанските Хабсбурги.

През XVII в. имало стотина конвенти и манастири, а църквите през XVIII в. били около 500, заради което градът печели името градът на 500-те купола. В по-модерни времена, през периода на Възстановяването, земетресенията и най-вече 181-та бомбардировки на Втората световна война, броят на неаполските църкви намалява с повече от 60. Днес Неапол продължава да притежава най-големият в света брой църкви, манастири и други религиозни обекти. Дори и да вземем предвид само исторически значимите църкви, броят им е особено висок, те достигат 448 броя.

Много са забранените църкви, със затворени от векове врати или изоставени без надзор, но също така често приютяващи работи с висока художествена стойност (като например църквата Santa Maria della Sapienza на Виа Константинополи, в която се намират картини на Лука Джиордано и богат бароков интериор).

Сред най-важните църкви на града заслужават да се отбележат: la Basilica di Santa Chiara, la Cattedrale, la Chiesa dei Girolamini, la Chiesa del Gesù Nuovo (или Trinità Maggiore), San Francesco di Paola, la Basilica santuario di Santa Maria del Carmine Maggiore, la Basilica di Santa Maria della Sanità, la Chiesa di Sant'Agostino alla Zecca (o Sant'Agostino Maggiore), la Chiesa di San Domenico Maggiore и la Chiesa di San Giovanni Maggiore. С висока архитектурна стойност, и един от най-добрите примери за барокова архитектура, е църквата la Certosa di San Martino.

Спорт

Футболният отбор на града носи името Наполи. В него е играл прочутият аржентински футболист Диего Марадона.

Известни личности

Panorama serale
Нощен изглед от Неапол
Родени в Неапол
Починали в Неапол
Други личности, свързани с Неапол

Международни отношения

Източници

  1. ((de)) Weltgeschichte: Schicksale der Menschheit von der Frühgeschichte bis ins Atomzeitalter, Dr. Hermann Meyer, стр. 60, Bertelsmann (Gütersloh), 1963.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Napoli“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Арцано

Арца̀но (на италиански: Arzano) е град и община в Южна Италия, провинция Неапол, регион Кампания. Разположен е на 74 m надморска височина. Населението на общината е 34 903 души (към 2010 г.).

Ачера

Ачера (на италиански: Acerra; на латински: Acerrae) e град и община в провинция Неапол, регион Кампания, в Южна Италия. Намира се на 15 км североизточно от Неапол.

Има 55 527 жители (31 декември 2009).

Градът е основан от оските и е важен град в Съюза на дванадесетте етруски града. Получава пръв в региона през 332 пр.н.е. титлата „civitas sine suffragio“ (град без право на гласуване). През Средновековието Ачера e лангобардско графство на фамилиите Медания и Аквино.

Граняно

Граня̀но (на италиански: Gragnano) е град и община в Южна Италия, провинция Неапол, регион Кампания. Разположен е на 141 m надморска височина. Населението на общината е 29 719 души (към 2010 г.).

Кардито

Кардѝто (на италиански: Cardito) е град и община в Южна Италия, провинция Неапол, регион Кампания. Разположен е на 33 m надморска височина. Населението на общината е 21 302 души (към 2010 г.).

Кастеламаре ди Стабия

Кастеламаре ди Стабия (на италиански: Castellammare di Stabia, Castiellammare, Castllammare) e пристанищен град и община на Неаполитанския залив в Южна Италия с 65 922 жители (31 декември 2017 г.). Намира се в провинция Неапол, регион Кампания. Основан е през 1785 г. на мястото на затрупания от Везувий древен град Стабии.

Ливери

Лѝвери (на италиански: Liveri) е село и община в Южна Италия, провинция Неапол, регион Кампания. Разположено е на 90 m надморска височина. Населението на общината е 1669 души (към 2010 г.).

Марилянела

Марилянѐла (на италиански: Mariglianella) е градче и община в Южна Италия, провинция Неапол, регион Кампания. Разположено е на 28 m надморска височина. Населението на общината е 7468 души (към 2010 г.).

Неаполитански език

Неаполитанският език е романски език, говорен основно в Неапол в Италия и в близките му региони, както и сред някои емигрантски общности извън страната. През 1976 г. хората, говорещи неаполитански като майчин език, наброяват 7047 399. Езикът няма статут на официален и не се изучава в училище.

Неаполитанско кралство

Неаполитанското кралство (на италиански: Regno di Napoli) е историческа държава, която е съществувала на територията на днешна Италия в периода от 1282 до 1816 г. Териториите на Неаполитанското кралство са обхващали земите на областите Калабрия, Кампания, Базиликата, Молизе, и Абруцо, които се намират в днешна Средна и Южна Италия. През 1816 г. след Виенския конгрес Неаполитанското кралство се обединява със Кралство Сицилия в т.н. Кралство на двете Сицилии.

Пимонте

Пимо̀нте (на италиански: Pimonte) е община в Южна Италия, провинция Неапол, регион Кампания. Разположена е на 406 m надморска височина. Населението на общината е 6033 души (към 2010 г.).

Административен център на общината е градче Пиаца (Piazza).

Поцуоли

Поцуо̀ли (на италиански: Pozzuoli) е град и община в Южна Италия.

Сава Муткуров

Сава Атанасов Муткуров е български и руски офицер – генерал-майор от пехотата, политик – регент на Княжество България (1886 – 1887), военен министър (1887 – 1891) в правителството на Стефан Стамболов.

Той е първият български офицер, получил орден „За храброст“ I ст., и първият български офицер с генералско звание.

Сант'Антимо

Сант'А̀нтимо (на италиански: Sant'Antimo) е град и община в Южна Италия, провинция Неапол, регион Кампания. Разположен е на 58 m надморска височина. Населението на общината е 34 041 души (към 2014 г.).

Торе Анунциата

Торе Анунциата (на италиански: Torre Annunziata) е град и община с 43 893 жители (1 април 2010) в провинция Неапол, регион Кампания, Южна Италия. От 1997 г. намиращият се там археологичен обект Villa Oplontis принадлежи към Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В града живеят 16 130 частни домакинства. Между 1991 и 2001 г. броят на населението намалява от 52 875 на 48 011. Това е спад от 9,2 %.

Торино

Торино (на италиански: Torino) е четвъртият по големина град в Италия след Рим, Милано и Неапол, но третият по икономическа мощ, изпреварващ по този показател Неапол. Разположен е в северозападната част на страната и е важен промишлен център, както и столица на региона Пиемонт. През града текат четири реки: По в източната част, Дора Рипария, пресичаща го близо до центъра, в посока запад-изток, Сангоне затваряща Торино откъм юг и Стура ди Ланцо, затвярящо го от своя страна от север.

Торино има 910 431 жители към 1 февруари 2010 г., но заедно с предградията броят нараства на около милион и половина.

Градът е известен с централата на ФИАТ и двата си футболни клуба Ювентус и Торино.

От 10 до 26 февруари 2006 г. в Торино се провеждат Двадесетите зимни олимпийски игри.

Фратамаджоре

Фратамаджо̀ре (на италиански: Frattamaggiore) е град и община в Южна Италия, провинция Неапол, регион Кампания. Разположен е на 44 m надморска височина. Населението на общината е 30 108 души (към 2010 г.).

Черкола

Чѐркола (на италиански: Cercola) е град и община в Южна Италия, провинция Неапол, регион Кампания. Разположен е на 75 m надморска височина. Населението на общината е 19 336 души (към 2010 г.).

Чичано

Чича̀но (на италиански: Cicciano) е град и община в Южна Италия, провинция Неапол, регион Кампания. Разположен е на 50 m надморска височина. Населението на общината е 12 290 души (към 2010 г.).

Южна Италия

Южна Италия (на италиански: Italia Meridionale, Sud Italia, Bassa Italia) е южната част на полуостров Италия. Състои се от регионите Абруцо, Молизе, Кампания, Базиликата, Пулия и Калабрия, на територията на които, от своя страна, са разположени 25 административни провинции.

Административни центрове на провинциите в Италия

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.