Монреал

Монреал (понякога Монтреал, на френски: Montréal; на английски: Montreal) е вторият по големина град в Канада и най-големият в провинция Квебек. Населението на града е 1 856 449 души (2009), а в целия метрополис живеят 3 635 571 (2009). Общата площ на Монреал е 366,02 km². Смята се, че Монреал е четвъртият по големина град в света, в който френският е официален език.[1]

Монреал
Montréal
— град —
Знаме
      
Герб
Old Port of Montreal (French- Vieux-Port de Montréal)
Канада
45.5089° с. ш. -73.5617° и. д.
Монреал
Квебек
45.5089° с. ш. -73.5617° и. д.
Монреал
Монтреал
45.5089° с. ш. -73.5617° и. д.
Монреал
Страна Flag of Canada.svg Канада
Провинция Квебек
Площ 431 km²
Надм. височина 6 – 233 m
Население 1 649 519 души (2011)
3827 души/km²
Кмет Дени Кодер
Основаване 1642
Официален сайт www.ville.montreal.qc.ca

История

Археологически разкопки показват, че Първите нации, местното население, окупират острова на Монреал преди 4000 г. До 1000 г. сл. Хр. те започват да култивират и отглеждат царевица. В рамките на няколкостотин години те строят укрепени селища. Ирокезите на св. Лаврентий, хора, различни от ирокезите, живеещи в днешен Ню Йорк, основават селището Ошелага (Hochelaga) в подножието на Маунт Роял, два века преди французите да пристигнат. Археолози намират доказателства за тяхното обитаване там и на други места в долината датиращи от поне 14 век. Френският изследовател Жак Картие посещава Ошелага на 2 октомври 1535 г. и изчислява популацията на местни хора в селището, че е „над хиляда човека“.

География

Намира се на около 150 km източно от столицата на страната Отава. Разположен е на едноименния остров, на мястото на сливането на реките Свети Лаврентий и Отава. Името на града идва от една от географските забележителности на острова – възвишението Маунт Роял (Mount Royal), което се издига на 232 m, със своите отличителни три хълма.

Освен главния остров, Монреал е разположен и на 74 по-малки острови.

Архитектура

В продължение на век и половина, Монреал е индустриалният и финансов център на Канада. Разнообразието от сгради включва фабрики, асансьори, складове, мелници и рафинерии, които днес осигуряват наследство от исторически и архитектурен интерес, особено в района на центъра на града и Старото пристанище. В града се намират 50 национални исторически места на Канада, повече от който и да е било друг град.

Много от историческите сгради в Стария Монреал са все още в оригиналния си вид: базиликата Нотр-Дам дьо Монреал, пазарът Бонсекур, и впечатляващите седалища на всички най-големи канадски банки на улица Сейнт Джеймс (на френски: Rue Saint Jacques). Ораторията св. Йосиф, завършена през 1967 г., основната сграда на Юниверсите дьо Монреал, построена в стил ар деко от Ернес Кормие (Ernest Cormier), известната офис кула Place Ville Marie, противоречивия Олимпийски стадион и околните строежи, са някои от забележителните примери за архитектурата през 20 век.

Квартали

Градът се състои от 19 по-големи района, разделени на квартали. Районите са: Côte-des-Neiges–Notre-Dame-de-Grace, The Plateau Mount Royal, Outremont, Ville Marie, Mercier–Hochelaga-Maisonneuve, Rosemont–La Petite-Patrie, Villeray–Saint-Michel–Parc-Extension, Anjou, Montréal-Nord, Rivière-des-Prairies–Pointe-aux-Trembles, Saint-Leonard, Ahuntsic-Cartierville, L'Île-Bizard–Sainte-Geneviève, Pierrefonds-Roxboro, Saint-Laurent, Lachine, LaSalle, The South West, Verdun. Много от тези райони преди са били самостоятелни градове, които стават част от Монреал през януари 2002 г. в резултат на общинската реорганизация на Монреал.

Икономика

До началото на 1970-те години Монреал е водещ индустриален център в Канада. Англо-американският капитал и франкофонската евтина работна ръка способстват за бързото развитие на града. Дълги години огромна част от емигрантите от Европа пристигат именно тук, в търсене на работа в многобройните фабрики и пристанището на Монреал, едно от най-големите в света. Постепенно с понижаване на значението на английския език и растящия френско-канадски национализъм, карат много американски и английски компании да изтеглят бизнеса си от града, което довежда до продължила над 20 години икономическа депресия.

След 1995 г. положението започва постепенно да се стабилизира и подобрява и много от световните компании се завръщат в Монреал. Днес градът е дом на компании като Banque Nationale du Canada (най-голямата банка в страната), Air Canada, Bombardier, Alliance Films и други.

В Монреал се намират и седалището на ICAO и Световната антидопингова агенция (WADA).

Спорт

Хокеят е най-популярният спорт в града. Местният отбор Монреал Канейдиънс е един от „оригиналните шест отбора“, основатели на лигата.

Градът е кандидат за зимните олимпийски игри през 1956 г., но губи от Кортина д'Ампецо.[2] В него се провеждат летните олимпийски игри през 1976 г.

Медия

Монреал е добре обслужван от медията, включвайки френски и английски телевизии, вестници, радио станции и списания. Има четири ефирни английски телевизионни станции: CBMT-DT (CBC Television), CFCF-DT (CTV), CKMI-DT (Global) and CJNT-DT(City), както и пет ефирни френски телевизионни станции: CBFT-DT (Radio-Canada), CFTM-DT (TVA), CFJP-DT (V), CIVM-DT (Télé-Québec), и CFTU-DT (Canal Savoir).

Монреал има четири ежедневни вестника: английският Montreal Gazette и френските La Presse, Le Journal de Montréal, Le Devoir. Съществуват и два френски ежедневника, които се раздават безплатно: Métro и 24 Heures. Монреал има множество ежеседмични таблоиди и обществени вестници обслужващи различни квартали, етнически групи и училища.

Образование

С четири университета, седем други институции, даващи дипломи, и 12 колежа за общо и професионално образование (CEGEP) в радиус от 8 km, Монреал има най-високата концентрация на ученици с образование след

McGill University, Winter
Университетът McGill

средното от всички най-големи градове в Северна Америка (4.38 ученика на 100 жители, следвайки Бостън с 4,37 ученика на 100 жители. През 2016 година, QS Best Student Cities определя Монреал за седмото най-добро място в света за студенти във висшето образование.[3]

Висше образование

 • Университетът Мак Гил (McGill University) е водещият англоезичен изследователски университет в Канада[4] и едно от най-реномираните висши училища в света. Университетът има 12 нобелови лауреата, 3 носителя на наградата Пулицър и 141 носителя на стипендията Родс. Сред възпитаниците му са 3 канадски премиера и 13 съдии от Канадския Върховен Съд. 
 • Университетът Конкордия (Concordia University) е англоезичен държавен университет, създаден през 1974 след сливането на йезуитският колеж Лойола и Университета Сър Джордж Уилямс. Университетското бизнес училище, Джон Молсън, е сред десетте топ бизнес училища в Канада.
 • Монреалският университет (френски: Université de Montréal (UdeM)) е вторият по големина изследователски университет в Канада. Две отделни институции се помещават в университета: Монреалското политехническо училище (френски: École Polytechnique de Montréal), което е училище по инженерство, и Висшето училище по търговия (френски: HEC Montréal), бизнес училище.
 • Университетът на Квебек в Монреал (Université du Québec à Montréal (UQÀM)) е монреалският филиал на Университета на Квебек. UQÀM в общи линии специализира в либералните изкуства.
 • Университетът на Квебек също има три отделни училища в Монреал: Висше училище по технологиите (ETS), Национално училище по публична администрация (ENAP) и Национален научноизследователски институт (INRS).
 • Монреалският институт по теология на свещениците от Сейнт-Сулпис (IFTM) специализира в теология и философия.
 • Монреалската музикална консерватория предлага бакалавърска и магистърска степен за класическа музика. 

В допълнение, два френскоезични университета, Университета на Шербрук (Université de Sherbrooke) и Университета Лавал (Université Laval) имат филиали в Монреал.

Известни личности

Родени в Монреал
Починали в Монреал

Побратимени градове

Бележки

 1. , след Париж (9,6 милиона жители), Киншаса (9,3 милиона) и Абиджан (5,1 милиона)
 2. www.skimuseum.net. 29 октомври 2017
 3. QS Best Student Cities 2016
 4. University rankings Canada 2017: Medical/Doctoral
Българи в Канада

Българите в Канада са между 27 260 (2006) и 150 000 души. Около 50 хиляди български граждани. Към тях спадат жители с български произход, българско гражданство, говорещи български език, с българско самосъзнание, български атеисти или принадлежащи на Българската православна църква (Български източноправославен диоцез на Америка, Канада и Австралия) или представители на други български религиозни общности.

Поради това, че някои от българите в Канада са български граждани, те официално влизат в преброяването на населението и на България, която включва в официалното преброяване и българските граждани, живеещи в други държави.

Голяма награда на Канада

Голямата награда на Канада е кръг от световния шампионат на ФИА - Формула 1. Първото състезанието като част от календара на Формула 1 е през 1967 г., а от 1978 г. се провежда на пистата Жил Вилньов в Монреал, Канада.

Жил Вилньов (писта)

Жил Вилньов Сиркуит (Circuit „Gilles Villeneuve“) е писта за автомобилни състезания в Монреал, Канада.

Носи името на легендарния канадски пилот от близкото минало Жил Вилньов.

Категория „Висши“ на WTA

Категория "Висши" е нова категория тенис турнири на Женската тенис асоциация, която влезе в сила от WTA Тур 2009. Тя замени турнирите от I и II категория и намали броя им от 26 на 20.

Тази категория включва следните състезания:

Задължителни висши – четирите турнира в Индиън Уелс, Кий Бискейн, Мадрид и Пекин с еднакъв награден фонд при мъжете и жените от 4,5 мил. долара;

Висши 5 – пет турнира в Дубай, Рим, Синсинати, Торонто/Монреал и Токио с награден фонд от 2 мил. долара;

Висши – десет турнира с награден фонд от 600 хиляди до 1 мил. долара;

Шампионат на WTA Тур – провежда се в края на всеки сезон с участието на най-добрите тенисистки според отделна класация от ранглистата на WTA. Наградният фонд е 4,45 мил. долара.

Квебек

Квѐбек (QC; на френски: le Québec; произношение: на английски: Куебѐк; на френски: Кебѐк) е най-голямата по площ провинция в Канада и втората по население (7 509 928 души през 2004) след Онтарио. Говори се главно френски, като в Квебек е съсредоточена най-компактната франкофонска общност в Северна Америка. Столицата е Квебек, а най-големият град – Монреал.

Летни олимпийски игри

Летните олимпийски игри са най-голямото международно спортно събитие, в което спортисти от цял свят се състезават в различни спортове. Провеждат се на всеки 4 години.

Модерните олимпийски игри се подновяват през 1896 г., когато се провеждат I летни олимпийски игри в Атина.

Следващите олимпиади са:

1900 — II летни олимпийски игри в Париж

1904 — III летни олимпийски игри в Сейнт Луис

1906 — Неофициални летни олимпийски игри в Атина

1908 — IV летни олимпийски игри в Лондон

1912 — V летни олимпийски игри в Стокхолм

1916 — Поради Първата световна война не се провеждат VI летни олимпийски игри в Берлин.

1920 — VII летни олимпийски игри в Антверпен

1924 — VIII летни олимпийски игри в Париж

1928 — IX летни олимпийски игри в Амстердам

1932 — X летни олимпийски игри в Лос Анджелис

1936 — XI летни олимпийски игри в Берлин

1940 — Поради Втората световна война не се провеждат XII летни олимпийски игри в Токио/Хелзинки.

1944 — Поради Втората световна война не се провеждат XIII летни олимпийски игри в Лондон.

1948 — XIV летни олимпийски игри в Лондон

1952 — XV летни олимпийски игри в Хелзинки

1956 — XVI летни олимпийски игри в Мелбърн и Стокхолм

1960 — XVII летни олимпийски игри в Рим

1964 — XVIII летни олимпийски игри в Токио

1968 — XIX летни олимпийски игри в Мексико

1972 — XX летни олимпийски игри в Мюнхен

1976 — XXI летни олимпийски игри в Монреал

1980 — XXII летни олимпийски игри в Москва

1984 — XXIII летни олимпийски игри в Лос Анджелис

1988 — XXIV летни олимпийски игри в Сеул

1992 — XXV летни олимпийски игри в Барселона

1996 — XXVI летни олимпийски игри в Атланта

2000 — XXVII летни олимпийски игри в Сидни

2004 — XXVIII летни олимпийски игри в Атина

2008 — XXIX летни олимпийски игри в Пекин

2012 — XXX летни олимпийски игри в Лондон

2016 — XXXI летни олимпийски игри в Рио де Жанейро

Летни олимпийски игри 1944

Тринадесетите летни олимпийски игри е трябвало да се проведат в Лондон, Англия, но събитието така и не започва поради избухването на Втората световна война. Другите градове кандидатирали се за домакинство са Рим, Детройт, Лозана, Атина, Будапеща, Хелзинки и Монреал.

Следващите олимпийски игри са в Лондон през 1948.

Летни олимпийски игри 1956

Шестнадесетите летни олимпийски игри се провеждат в Мелбърн, Австралия от 22 ноември до 8 декември 1956 г. Състезанията по конен спорт се провеждат в Стокхолм, Швеция поради наложената карантина в Австралия. Така това стават единствените олимпийски игри, провели се на 2 континента. Другите градове, кандидатирали се за домакинство, са Мексико, Буенос Айрес, Монреал и още шест американски града.

В началото повечето членове на МОК не одобряват кандидатурата на Мелбърн поради географското положение на града. Игрите е трябвало да се проведат по време на австралийското лято, като в същото време в Европа и Северна Америка е зима. Опасенията на олимпийското движение са били, че атлетите от другите континенти трудно биха могли да се аклиматизират.

Появилите се финансови затруднения в Австралия принуждават президента на МОК да потърси заместващ град. Като такъв е определен Рим и до април 1955 все още не е сигурно дали ще има игри в Мелбърн. Въпреки че градът изостава със строежите, в началото на 1956 е установено, че Мелбърн е готов да приеме олимпиадата.

Поради суецката криза Египет, Ирак и Ливан отказват участие. По същото време Испания, Холандия и Швейцария обявяват, че няма да вземат участие поради намесата на СССР в унгарската революция. Две седмици преди откриването Китай също бойкотира игрите, тъй като на Тайван е позволено да участва като самостоятелна страна.

Летни олимпийски игри 1976

Двадесет и първите летни олимпийски игри се провеждат в Монреал, Канада от 17 юли до 1 август 1976 г. Другите градове, кандидатирали се за домакини, са Москва и Лос Анжелис.

Игрите са организирани с огромен финансов дефицит.

Международна организация на труда

Международната организация на труда или съкратено МОТ (на английски: International Labour Organization, ILO; на френски: Organisation internationale du travail, OIT) е специализирана агенция на Организацията на обединените нации.

Занимава се с трудови теми и въпроси, в частност международните стандарти на труда и достоен труд за всички .

Мери Пиърс

Мери Пиърс (на английски: Mary Pierce) е професионална френска тенисистка. Тя е родена в Монреал, Квебек, Канада на 15 януари 1975 г.

Започва да тренира тенис на 10-годишна възраст, а на 14 вече е професионалистка.

Молсън Коорс

„Молсън Коорс“ (на английски: Molson Coors Brewing Company) е северноамериканска пивоварна компания, създадена през 2005 г. чрез сливането на канадската компания Molson Canada Inc. и американската Coors Brewing Company.

През 2012 г. "Молсън Коорс" (Molson Coors Brewing Company) придобива пиваварната компания "СтарБев" за 2.65 млрд. евро, а по този начин и притежаваната от нея българската пивоварна "Kаменица"АД.

Монреал Канейдиънс

„Монреал Канейдиънс“ е клуб по хокей на лед от НХЛ в Монреал, провинция Квебек, Канада.

Наименованието на клуба е Le club de hockey Canadien, но сред англоговорещата част на Канада и САЩ е популярен под наименованието Монреал Канейдиънс.

Това е най-старият непроменен клуб в НХЛ, сред най-успелите клубове в спортната история на Северна Америка.

Той е измежду „оригиналните 6 отбора“, заедно с Бостън Бруинс, Ню Йорк Рейнджърс, Чикаго Блекхоукс, Торонто Мейпъл Лийвс и Детройт Ред Уингс.

Отборът е в източната конференция, североизточна дивизия. Има най-много спечелени шампионати – 24.

Монреал Стрийт Съркит

45.518889, -73.552222

Монреал Стрийт Съркит (Montreal Street Circuit) е градска писта, разположена на улиците на Монреал.

Предназначена е за стартове от календара на Формула Е. Дълга е 2,745 км и има 14 завоя. Разположена е около небостъргача Мезон Радио-Канада. Дебютният старт е проведен на 29 юли 2017 г.

Монреал еПри

Монреал еПри е кръг от шампионата за болиди с електрическо задвижване Формула Е под егидата на ФИА. Провежда се от сезон 2016/17 на първенството всяка година на временната писта Монреал Стрийт Съркът на улиците на Монреал, Канада.

Надя Петрова

Надежда „Надя“ Петрова (на руски: Надежда Викторовна Петрова) е руска тенисистка, родена на 8 юни 1982 г. в Москва, Русия.

Родена е в спортно семейство на лекоатлети, като баща ѝ е състезател по мятане на чук, а майка ѝ Надежда Илина е бронзова медалистка в щафетата на 400 м на олимпийските игри в Монреал през 1976 г.

Започва да тренира тенис на осем годишна възраст, а на 17 става професионалистка.

Национална хокейна лига

Националната хокейна лига на САЩ и Канада известна най-вече с абревиатурата НХЛ (National Hockey League NHL (ен ейч ел)). НХЛ е професионална спортна организация съставена от отбори от САЩ и Канада – където е известна с френското си име LNH (Ligue Nationale de Hockey). „НХЛ“ е една от най-големите спортни лиги в Северна Америка.

Норма Шиърър

Норма Шиърър (Norma Shearer) е канадско-американска актриса и холивудска звезда.

Уилям Шатнър

Уилям Алън Шатнър (роден на 22 март, 1931 в Монреал, Квебек) е канадски актьор, който става известен с ролята си на Джеймс Т. Кърк от телевизионния сериал Стар Трек: Оригинални серии.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.