Метрополен регион

Метрополният регион или метрополисен регион (на английски: metropolitan area) е район, най-често обхващащ 1 доминиращ или по-рядко няколко големи града, по-малки градове, други селища и урбанизирани територии.

Доминиращият голям град е наричан метрополис (от гръцки) или с производното метрополия. Метрополисът свързва населени места в района социално, икономически, транспортно, географски и културно.

За разлика от агломерацията метрополният регион обхваща няколко големи града, разстоянията между които може да са значителни, а свързването помежду им да се основава на икономическо преплитане и пътуващи работници, живеещи в друг град.

Когато няколко метрополни области се намират в съседство, се получава общ мегалополис.

Дефиниция (ЕС)

Евростат – статистическата агенция на Европейския съюз, е създала концепция, наречена големи урбанизирани зони, която представлява опит да се даде хармонизирана дефиниция на понятието метрополен регион. [1]

Превод

Терминът има 2 варианта на английски: metropolitan area и metropolitan region, откъдето идват и множеството варианти на български:

  • метрополисен регион/район, метрополисна област – от метрополис (названието на централния град)
  • метрополен регион/район, метрополна област – от метрополия (названието на централния град)
  • метрополитен регион/район, метрополитна област [2] – без основание
  • метрополитански регион/район, метрополитанска област – без основание

Източници

  1. Urbanaudit.org  Archibald Knox. // Посетен на 27 октомври 2010. (на английски)
  2. Публично-частно партньорство, община Варна

Вижте също

Агломерация

Агломерацията в градоустройството е селищно образувание, възникнало в резултат от свързване на големи градове и разположени около тях по-малки селища в обща урбанизирана територия. Агломерация понякога се нарича и процесът на агломериране, създаващ агломерации.

Условията за възникването на агломерации са териториалната близост на населените места и сложните многообразни връзки между тях (транспортни, промишлени, социални, културни). Сред най-големите агломерации в света днес са тези на Токио – 34,2 млн. жители, Гуанджоу – 24,9 млн. жители, Сеул – 24,5 млн. жители, Делхи – 23,9 млн. жители, Мумбай – 23,3 млн. жители, Мексико – 22,8 млн. жители и др. Най-големи агломерации в Европа са Лондонската, Парижката, Московската.

Създаването на агломерации представлява интерес за демографията и градоустройството, като агломерация е самата урбанизирана територия, а процесът се нарича субурбанизация. Агломерациите представляват обединение на големите градове с разположените около тях по-малки селища, които се наричат съответно ядро и агломерирани селища. Околните агломерирани селища са наричани още спътници (satellite city, cité satellite, Satellitenstädte, город спутник, микрорайон, сателит) или предградия, понякога градове-спални (dormitory town, cité-dortoir, Trabantenstädte). Условия за протичане на процеса са териториалната близост и съществуващите разнообразни производствени, транспортни, културни връзки.

Сливането на съседни агломерации, при което се образува много голяма по площ урбанизирана територия, се нарича метрополен регион или мегалополис.

Бад Дюркхайм

Бад Дюркхайм (на немски: Bad Dürkheim) е град в югозападната част на Германия, във федералната провинция Рейнланд-Пфалц. Населението му е 18 469 жители (по приблизителна оценка от декември 2017 г.).Разположен е на Пътя на виното по източните сколонове на планината Пфелцервалд и Горнорейнската долина. Градът е част от Метрополен регион Рейн-Некар. Бад Дюркхайм е център на виненото производство, балнеоложки център и богат на история град.

Намира се на 30 km от Кайзерслаутерн, 20 km от Манхайм и 15 km от Нойщат ан дер Вайнщрасе.

Градът е известен и с най-големия празник на виното – „Вурстмаркт“, посещаван от над 1 милион гости всяка есен.

Вормс

Вормс (на немски: Worms; на латински: Borbetomagus или Civitas Vangionum) е град в Западна Германия, в провинция Рейнланд-Пфалц. Разположен е на река Рейн и е част от Метрополен регион Рейн-Некар.

Построен от келтите като Борбетомагус, Вормс се бори с Кьолн, Аугсбург и Трир за титлата на най-стар град в Германия. Градът е единственият немски представител в „Най-старите европейски градове“.

Вормс е известен като град на нибелунгите, на Лутер и с катедралата „Св. Петър“.

Горносилезка метрополия

Горносилезката метрополия (на полски: Górnośląski Związek Metropolitalny; на немски: Oberschlesischer Metropolenverbund) е метрополен регион в Южна Полша, Силезко войводство. Заема площ от 1 217,94 км2.

Канзас Сити (Канзас)

Канзас Сити (на английски: Kansas City) е град в щата Канзас, САЩ.

Има население от 152 938 жители (по приблизителна оценка от 2017 г.), а общата му площ е 331 km².

Заедно с разположения на другия бряг на река Мисури едноименен град в щата Мисури образува метрополен регион Канзас Сити.

Канзас Сити (Мисури)

Канзас Сити (на английски: Kansas City) е най-големият град в щата Мисури, Съединените американски щати.

Има население от 444 965 жители (2005), общата му площ е 823,7 km².

Заедно с разположения на другия бряг на река Мисури едноименен град в щата Канзас образува метрополен регион Канзас Сити.

Сред прякорите на града е „Градът на фонтаните“, тъй като е на 2-ро място от градовете в света (след Рим) по брой фонтани – с над 200 фонтана.

Курпфалц

Курфюрство Пфалц, съкратено Курпфалц (на немски: Kurpfalz) е историческа област около горното течение на Рейн. Курфюрството съществува в рамките на Свещената Римска империя до 1803 година. Владетелят на Курпфалц, наречен пфалцграф на Рейн, традиционно е бил един от най-влиятелните в Свещената Римска империя. От 1214 г. владетелите са от династията Вителсбахи. Столица на графството е бил първо Хайделберг, а впоследствие Манхайм.

Днес Курпфалц не е самостоятелна административна единица, а обхваща части от югозападна Германия: Баден-Вюртемберг, Рейнланд-Пфалц, Хесен, Бавария, Саарланд и от френската област Елзас. В центъра е разположен Метрополен регион Рейн-Некар.

Ландау

Ландау (на немски: Landau) е град, който се намира в област Рейнланд-Пфалц, Германия. Градът е част от Метрополен регион Рейн-Некар. Университетски град и културен център от регионално значение. Обграден е от лозя и е част Палатинатския винен район и от т. нар. Немски път на виното.

Първите сведения за Ландау датират от 1106 г. През 1276 г. е създаден августински манастир. През 1291 г. кралят на Германия Рудолф I обявява града за свободен имперски град. Между 1680 и 1815 г. е част от Франция, а през 1816 г. е даден на кралство Бавария. По време на Втората световна война, Ландау е важен за окупационните сили разположени във Франция.

Лудвигсхафен

Лудвигсхафен (на немски: Ludwigshafen am Rhein) е град в югозападната част на Германия.

Известен е преди всичко като седалище на най-голямата химическа компания в света – BASF.

Мауер

Мауер (на немски: Mauer; в превод стена) е германско селище и община в провинция Баден-Вюртемберг, на около 17 км от град Хайделберг. Селището е световноизвестно с разкопките, при които са намерени останките на преисторическия Хайделбергски човек (Homo heidelbergensis).

Метрополен регион Рейн-Некар

Метрополен регион Рейн-Некар (на немски: Metropolregion Rhein-Neckar), само Рейн-Некар (Rhein-Neckar), още Регион Рейн-Некар (Region Rhein-Neckar) или Рейн-Некар-Драйек (Rhein-Neckar-Dreieck, „драйек“ = триъгълник), е историко-географски и (от 2005 г.) статистически метрополен регион в югозападната част на Германия. Обхваща части от федералните провинции Баден-Вюртемберг, Рейнланд-Пфалц и Хесен.

Метрополис

Метрополис, срещано и като метрополия, e много голям град, доминиращ в своята урбанизирана област, наречена метрополен регион или метрополисен регион. Този град е най-значимият икономически, политически и културен център на региона, както и важен център за регионални и международни връзки. Терминът се използва за големи градове или урбанизирани райони, чието население може да е от 1 до 5 и повече милиона жители. Големите градове, които са част от урбанизирана територия, но не са неин център, не са метрополиси, а само част от нея.

Мичиган

Мичиган (на английски: Michigan, [ˈmɪʃɨɡən]) е щат в региона на Големите езера и Средния Запад в САЩ. Името на щата идва от думата мишигамаа на оджибуе, която означава „голяма вода“ или „голямо езеро“. С население от около 10 милиона Мичиган е десетият щат по население и единадесетият по площ в Съединените щати. Столицата е град Лансинг, а най-големият град е Детройт. Метрополен регион Детройт е измежду най-населените и големи метрополитни икономики в страната.

Мичиган е единственият щат, който се състои от два полуострова. Долният полуостров е във формата на ръкавица. Горният полуостров (често наричан на английски „the U.P.“) е отделен от Долния полуострав от протока Макинак, 8-километров канал, който свързва езерото Хюрън с езерото Мичиган. Макинакският мост свързва двата полуострова. В Мичиган има още 64980 вътрешни езера.

Нова Англия

Нова Англия (на английски: New England) е географски регион в североизточната част на САЩ, състоящ се от щатите Мейн, Масачузетс, Ню Хампшир, Върмонт, Роуд Айлънд и Кънектикът. Граничи с щата Ню Йорк на запад и с канадските провинции Ню Брънзуик и Квебек на североизток и север респективно. Атлантическият океан се намира на изток и югоизток, а Лонгайлъндският проток е на юг. Бостън е най-големият град в Нова Англия, както и столицата на щата Масачузетс. Най-големият метрополен регион е Голям Бостън с близо една трета от цялото население на региона, който също включва и Устър, Масачузетс (вторият най-голям град в Нова Англия), Манчестър, Ню Хампшър (най-големият град в Ню Хампшър) и Провидънс, Роуд Айлънд (столицата и най-големият град на Роуд Айлънд).

Физическата география на Нова Англия е разнообразна за такава малка област. Югоизточна Нова Англия е покрита от тясна крайбрежна равнина, докато в западните и северните райони преобладават хълмовете и износените върхове на северния край на Апалачите.

Нова Англия е първото място на американския континент, където се заражда американската литература и философия, и първият район, който се преобразява по време на Индустриалната революция. Районът е известен със строгата си индивидуалност от останалата част на Америка, доколкото могат да съжителстват пуританство наравно с либерализъм, аграрен и индустриален имидж, изолация и имиграция.

Цялото население на Нова Англия е 14 853 290 (2018).

Нойщат ан дер Вайнщрасе

Нойщат ан дер Вайнщрасе (на немски: Neustadt an der Weinstraße, в превод "Нов град на Пътя на виното") е град в югозападната част на Германия във федералната провинция Рейнланд-Пфалц.

Разположен е по източните сколонове на планината Пфелцервалд и Горнорейнската долина. Градът е част от Метрополен регион Рейн-Некар. Той е център на район с винено производство, в който се провежда всяка година конкурсът за Немска кралица на виното.

Район на Голям Лос Анджелис

Районът на Голям Лос Анджелис или само Голям Лос Анджелис (на английски: Greater Los Angeles Area или Greater Los Angeles) е метрополен регион в Южна Калифорния, САЩ.

Това е вторият по население метрополен регион след този на Ню Йорк с общо 17 776 000 жители (1 юли 2006) и площ от 12 562 км² (4850 мили²).

Хелзинки

Хелзинки (на фински: Helsinki, на шведски: Helsingfors, Хелсингфорс) е столицата и най-големият град на Финландия. Намира се в община Уусимаа, на територията на югозападна Финландия. Разположен е на брега на Финския залив, част от Балтийско море. На изток се намира на около 400 km от Стокхолм; западно, на 300 km от Санкт Петербург; на север, на 80 km от Талин, с които столицата дели обща история.

Към 31 октомври 2010 година населението на Хелзинки наброява 588 195 души.

Голямо Хелзинки, както се нарича столичният метрополен регион, обхваща и съседните градове Еспоо и Вантаа. Същите градове са граничещи с Хелзинки – съответно на запад и на север; и Кауниайнен, който е анклав на територията на Еспоо. Хелзинкската метрополия е най-северната метрополия в света, а самият град е най-северната столица на страна членка на Европейския съюз. Градът е двуезичен като финският и шведският са равноправни, въпреки че мнозинството владее само фински.

Хелзинки е политическият, финансов, културен, научноизследователски и образователен център на страната, както и един от най-важните градове на територията на Северна Европа – близо 70% от седалищата на всички международни компании се намират в неговия регион. Летището във Вантаа, обслужващо Хелзинки, е фактически главното летище на Хелзинки, поемащо и изпращащо почти всички международни полети в страната.

Въпреки че Вантаа и Еспоо често се разглеждат като предградия на Хелзинки, те сами по себе си са отделни финландски административни единици. Предприемани са няколко инициативи двата града да бъдат присъединени към Хелзинки и техният статут на град да бъде елиминиран, но не е постигнато съгласие.

На 31 януари 2011 година градският съвет на Вантаа отхвърля отправеното от Хелзинки предложение двата града да се слеят.

Швецинген

Швецинген (на немски: Schwetzingen) е град в югозападната част на Германия, във федералната провинция Баден-Вюртемберг. Намира се между градовете Франкфурт и Щутгарт и на около 15 км от градовете Хайделберг и Манхайм. Тук се намира и бившата лятна резиденция на князете от Курпфалц. Швецинген е познат в Германия и с името „Малкия Версай“ заради двореца в споменатата резиденция. Двореца и живописната стара част на града се посещават от много туристи. Населението на града е 21 546 жители (по приблизителна оценка от декември 2017 г.).В града се намира „Ксилон-музеум“ (Xylon-Museum und –Werkstätten), фокусиращ дейността си върху съвременната гравюра на дърво.

Шпайер

Шпайер (на немски: Speyer) е град в югозападната част на Германия федералната провинция Рейнланд-Пфалц. Той е разположен между градовете Франкфурт и Карлсруе, близо до Манхайм и Хайделберг. Днес той е известен с богатата си история и своята катедрала, която е най-голямата запазена църква на света, построена в епохата на романското изкуство и е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.