Ман (остров)

Ман (на английски: Isle of Man; на манкски: Ellan Vannin) е коронно владение на Великобритания. Представлява остров в архипелага Британски острови, намиращ се в Ирландско море, между Великобритания и Ирландия.

Островът-държава има специфичен статус на политическа зависимост от Британската корона и формално не е част от Обединеното кралство нито от Европейския съюз. На флага на острова е изобразен символът трискелион.

Държавен глава на острова е кралица Елизабет II. Короната се представлява от лейтенант-губернатор. Въпреки че островът не е част от Великобритания, връзките с външния свят и защитата на острова са поети като задължение от Обединеното кралство.

Остров Ман не е част от ЕС, но му е разрешен свободен внос на стоки в съюза.

Остров Ман
на английски: Isle of Man
— владение на Великобритания
      
Герб
(герб)
Девиз: Quocunque Jeceris Stabit
Накъдето и да го хвърлиш, той ще стои
Национален химн: Arrane Ashoonagh Vannin
Местоположение на остров Ман

Местоположение на остров Ман
География и население
Площ 572 km²
Води 1%
Климат умерен
Столица Дъглас
54°15′ с. ш. 4°30′ з. д. / 54.25° с. ш. 4.5° з. д.
Най-голям град Дъглас
Официален език английски, мански
Население
(пребр., 2016)
83 314
Гъстота на нас. 150 души/km²
(на 78-мо място)
Управление
Форма парламентарна конституционна монархия
Лорд Елизабет II
Главен министър Хауърд Куайли
Организации ООН
История
Основаване 1765
Икономика
БВП (ППС, 2014) $7,43 млрд.
(на 161-во място)
БВП на човек (ППС) $84,600
(на място)
ИЧР (2010) 0.849 (висок)
(14-то)
Коеф. на Джини 0.41 (нисък)
Валута Британска лира (GBP)
Други данни
Часова зона GMT
Лятно време (UTC+1)
Код по ISO IM
Интернет домейн .im
Телефонен код +44

История

Островът е бил заселен от келтите. През 5-6 век населението е християнизирано от ирландски монаси.

От 9 век започват нашествия на нормани и с времето островът става тяхно местообитание.

През 1266 г. островът става част от Шотландия, но през цялото време на шотландско господство към него проявяват претенции монарсите на Англия.

В крайна сметка остров Ман става протекторат на Англия през 1333 г. През 1828 г. статутът на острова става зависима от Великобритания територия.

До средата на 19 век официален език на острова е местното келтско наречие манкс.

Владетели на острова

  • От 836 до 1265 г. – крале на острова са местни благородници;
  • от 1265 до 1290 г. – монархът на Шотландия;
  • от 1296 до 1313 г. – монархът на Англия;
  • от 1313 до 1333 г. – островът е спорен между Шотландия и Англия;
  • 1333 г. – английският крал Едуард III го обявява за владение на английската корона и го дава под властта на благородната фамилия de Montacute;
  • от 1405 до 1504 г. островът е във владение на благородния род Стенли;
  • през 1504 г. Томас III Стенли е обявен за Лорд на Ман и титлата се приема по наследство от фамилията до 1736 г.;
  • от 1736 до 1765 г. за Лорд на Ман е титулуван Джеймс Мъри, наследен от Джон Мъри;
  • през 1765 г. кралят на Англия приема титлата Лорд на Ман, което положение е валидно до днес.

География

Бреговата линия на острова е 160 km. Климатът е умерен, характеризиращ се с прохладно лято и мека зима. Средно четири месеца годишно небето над остров Ман е облачно. Територията е хълмиста на Север и на Юг, като между тези хълмове се простира една долина.

На територията на острова няма находища на природни ресурси. Обработваемата земя е едва 9%, а останалите 91% са вечнозелени пасища, гори и планини.

Най-често срещаните проблеми с околната среда на острова се свежда до замърсяването на въздуха от прелитащи самолети.

Население

През 2010 г. е извършено преброяване на населението на остров Ман, което възлиза на 76 512 души (по този показател острова е на 199 място в света) Средната възраст на населението е 42,3 години. Възрастовата структура на населението е следната:

- от 0 до 14 години: 16,9%

- над 15 до 64 години: 66,0%

- над 64 години 17,1%

Средната продължителност на живота на населението на остров Ман е 78,82 години. Основният говорим език е английският.

Политическо устройство

IsleofManmap
Карта на остров Ман
IoM
Сателитна снимка на острова
Isle-of-Man-Ramsey-Kirk-Michael
Остров Ман

Глава на държавата е монархът на Великобритания, носещ титлата Lord of Mann. Той е представен на острова от лейтенант-губернатор с мандат от 5 години. Остров Ман има собствен парламент от две камари – Tynwald (Thingvöller), който е действащ от 979 г.

Столица на острова е град Дъглас.

Правителството на острова е от 9 министерства, начело с министър-председател, избиран от парламента за мандат от 5 години. Външната политика и отбраната на острова са дело на Великобритания.

На острова няма административно деление на области, но въпреки всичко налице са 24 местни области, във всяка от които се провеждат избори.

Националният празник е „Tynwald day", който се празнува на 5 юли.

Законите, които се прилагат на остров Ман, са тези, които се прилагат в Британия, допълнени от манксиския устав.

Право да участват в избори имат всички жители на острова, навършили 16 години.

Икономика

Офшорните банки, производството и туризма са ключови сектори на икономиката на остров Ман. Правителството стимулира високотехнологични компании и финансови институции да отварят офиси на острова, с което се цели разширяване на възможностите за реализация на местното население. В резултат на ориентацията към високите технологии, селското стопанство и риболова (основни стълбове на икономиката в миналото) допринасят все по-малко към брутния вътрешен продукт на острова. Правителството е намерило и друг начин за привличане на чуждестранни инвестиции, а именно регистрирането на сайтове за онлайн хазарт и филмова индустрия. Търговията на острова е предимно с Великобритания, но също така пазарите на Европейския съюз са отворени.

БВП на острова е 2 719 000 000 американски долара, като растежът му е 5 м2% (по данни от 2005 г.). Формирането на БВП по сектори е 86% от сферата на услугите, 13% от сферата на индустрията и 1% от земеделие. Работната сила на острова е 39 690 души (2001 г.). Безработицата на острова е ниска, през последните години е под 2%.

Туризмът е основният поминък и източник на средства на остров Ман. Пример за това е, че през 1992 г. островът е бил посетен от над 300 хиляди туристи.

Част от населението работи в аграрния сектор, занимавайки се с отглеждане на картофи, овощни култури, а също така с говедовъдство, овцевъдство и птицевъдство.

Промишлеността има второстепенно значение и е развита най-вече леката промишленостхранителната и текстилната.

Основното, което остров Ман изнася на външните пазари, е херинга, обработени миди, телешко и агнешко месо. Внасят се основно дървен материал, торове и риба.

Островът издава собствена емисия пощенски марки.

Комуникации

Стационарните телефонни линии на острова са 51 000. Основните средства за комуникация са мобилни телефони, стационарни телефони и факсове.

От територията на острова се излъчват 7 радиостанции, като телевизията се приема от Великобритания.

Транспорт

Остров Ман разполага с едно летище, 63 km жп линии и 500 km асфалтирани пътища. Островът разполага с две пристанища – това в столицата Дъглас и в град Рамзи.

Външни препратки

Twitter

Twitter (произнася се Туитър) е безплатна социална мрежа и микро-блог услуга, която позволява на потребителите да изпращат и четат статус съобщения, познати като туитове. Туитовете са текстово-базирани съобщения с размер до 140 символа, съхранявани в страницата с потребителския профил на автора им и изпращани към другите потребители – известни като последователи, които са се абонирали за тях. Изпращачът може да ограничи достъпа до статус съобщенията си до кръга от приятели или да позволи отворен достъп до тях. Туитовете могат да бъдат изпращани през уеб страницата на Twitter, през SMS или през приложения, написани от трети лица, с помощта на публикуваното от Twitter API. Услугата е достъпна безплатно през Интернет, но изпращането на туитове през SMS се облага с такса от страна на GSM оператора.

От своето създаване през 2006 Twitter спечели значимост и популярност в световен мащаб. Понякога услугата бива наричана „SMS-ът на Internet“.

Twitter потребителите могат да комуникират през SMS посредством пет номера в САЩ, Канада, Индия, Нова Зеландия и Ман (остров). Съществува и кратък номер за достъп във Великобритания, достъпен само за потребителите на клетъчната мрежа на Vodafone.

От 2009 г. компанията е блокирана от Китай.

Би Джийс

„Бий Джийс“ или „Би Джийс“ (на английски: Bee Gees) е австралийско-британска музикална група, основана през 1958 година от братята Бари Гиб (роден 1 септември 1946) и близнаците Морис Гиб и Робин Гиб (родени 22 декември 1949).Те са родени на остров Ман, по-късно семейството им се премества във Великобритания, а през 1958 г. емигрира в Австралия.

Започват кариерата си в Бризбейн и стават широко известни след завръщането им в Англия в края на 1966 г. Най-популярни са в края на 1960-те и началото на 1970-те години, когато изпълняват хармоничен софт рок, както и в края на 1970-те години, когато са сред водещите изпълнители на диско музика.

Групата работи заедно до смъртта на единия близнак Морис Гиб през 2003 година. През 2009 година съставът е отново реформиран, но се разпада отново през 2012 г., когато умира и другият близнак Робин Гиб.

Дъглас (остров Ман)

Дъглас е столица и най-голям град на остров Ман. Селището е центъра на острова за бизнес, финанси, пренос на стоки, транспорт, пазаруване и за развлечения. Тук се намира и правителството на остров Ман.

ЛГБТ права в Европа

Законното положение на хомосексуалността в Европа има различен характер, в зависимост от държавите. Така например, седем от общо десет страни, който са узаконили еднополовите бракове, се намират в Европа (към 2011); други 14 европейски държави са легализирали граждански съюз или друга форма на еднополово съжителство. Независимо от широко разпространеното преследване на което са били подлагани в миналото лесбийки и гей мъже, като се започне от късната Римска Империя и се стигне до края на 20 век – включвайки преследването на хомосексуални по време на Втората Световна Война − днес гей хората се радват на по-широки права в Европа, в сравнение с хората от други континенти.

Ман (пояснение)

Ман може да се отнася за:

Ман, остров в Ирландско море

Ман, град в Кот д'Ивоар

Ман, град в Мианмар

Ман, град в САЩ, Западна Вирджиния

МАН, германски автомобилен холдинг

Льо Ман, град във ФранцияХораТомас Ман (1875-1955), немски писател

Хайнрих Ман (1871-1950), немски писател

Хенри Ман (р. 1928), американски юрист

Острови на Великобритания

Великобритания (остров)

Остров Браунси

Шетландски острови

Западни острови

Северна Европа

Сѐверна Евро̀па е термин за северната част от Европа, макар че точните граници са неясни и размити и определянето варира. Ето и следните дефиниции:

Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция както и Аландските острови, Фарьорски острови, Ян Майен, Шпицберген.Макар политически и исторически да са близко до Северна Европа Гренландия въпреки това географски е по-близка до континента Северна Америка. Покрай това заедно с някои от по-долу изброените варира определянето за региона:

Прибалтийските републики: Естония, Латвия и Литва

Британските острови: Остров Великобритания, Нормандски острови, Остров Ман (виж също и Западна Европа)

Ирландия

Гранични зони или в близост до Балтийско море и Северно море т.е. Северозападна Русия (включително Калининград), Северна Полша, Северна Германия, Холандия, Белгия, Люксембург и френския регион Север-Па дьо Кале

Понякога и Ленинградска област, Република Карелия и Мурманска област (виж също и Източна Европа)Обединените нации определят Северна Европа като:

Дания

Фарьорски острови (Дания)

Естония

Финландия

Оланд (Финландия)

Исландия

Ирландия

Ман

Литва

Латвия

Норвегия

Шпицберген и Ян Майен (Норвегия)

Швеция

Великобритания

Гърнси и Джърси (Великобритания)

Преди 19 век терминът „Северен“ е бил обикновено със значение Северна Европа в смисъл, че включва скандинавсите страни, Европейска Русия, Прибалтийските републики (в това време Лифландия и Курландия) и Гренландия.

В ранната ера когато Европа била доминирана от Средиземноморския регион (т.е. Римската империя) всичко, което не е близо до това море е било Северна Европа включително Германия, Ниската земя (виж Холандия) и Австрия. Това значение е все още употребявано и днес в някой контекст като дискусията за Северния ренесанс.

Списък на страните

Този списък съдържа имената на всички международно признати суверенни държави, на де факто държавите без международно признание, и на зависимите територии.

__БЕЗ СЪДЪРЖАНИЕ__

Списък на страните в Европа

Европа географски се ограничава от Северния ледовит и Атлантическия океан, Средиземно и Черно море, планините Кавказ и Урал. По исторически и културни причини, геополитическите граници на континента са значително по-широки и обхващат територии от Азия (Русия, Турция, Кипър, Кавказки републики), Африка (Испански владения), Арктика (Руски и Норвежки владения) и Северна Америка (Датски владения).

Европа (един от най-малките континенти на Земята) е политически поделен на около 50 независими държави, 6 непризнати или полупризнати държави и голям брой територии с особен статут. Според формата на държавно устройство, на континента съществуват 5 федерални държави и една Конфедерация, а според формата на държавно управление – 38 републики и 12 монархии.

Всички страни на континента са членове на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Организацията на обединените нации (с изключение на Ватикана), Съвета на Европа (с изключение на Беларус). 28 страни членуват в Европейския съюз, три са официалните кандидати за членство.

Списък на страните по площ

Това е списък на страните в света, подредени по площ. Площта е изразена в квадратни километри. За подреждането се използва главната държава (където е нужно), като се дават и площите на зависимите от нея територии, както и общата площ.

Териториите включват вътрешни за страната водни площи (езера, водоеми и реки).

Бележка: Площта на Земята е 510 065 284 km² – 70,8% (361 126 221 km²) от земната площ е вода, а 29,2% (148 939 063 km²) е суша.

Трискелион

Трискелион (от гръцки: τρισκελης – „трикрак“) е древен знак, показващ три бягащи крака, излизащи от една точка.

Трискелионът е традиционен символ на Сицилия, където е наричан trinacria; на остров Ман, където се нарича Tree Cassyn Vannin на манкс и на Бретан, където се нарича Triskèle. Ингушетия също има трискелион на знамето си.

ФА Вейз къп

ФА Вейз къп е купа по футбол в която играят отбори от Уелс, Англия, Каналните острови и остров Ман. Финалът за купата се играе на Уембли стейдиъм

Държави
Зависими територии
Непризнати държави
Съставни страни и зависими територии на Обединеното кралство
Съставни страни
Задморски територии
Коронни владения
Суверенни бази

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.