Люлин (планина)

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Люлин.
Люлин
Изглед от планината Люлин

Изглед от планината Люлин
Relief Map of Bulgaria
42.65° с. ш. 23.15° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България
Софийска област
Област София
Област Перник
Част от Завалско-Планска планинска редица
Най-висок връх Дупевица
Надм. височина 1255,8 m
Подробна карта
Bulgaria geographic map Zavala Plana bg

Люлин е планина в Западна България, на границата между Софийска градска, Софийска и Пернишка област и е част от Завалско-Планската планинска редица на Средногорието.

География

Планината е разположена между Софийската котловина на североизток, Брезнишката котловина на запад и Пернишката котловина на югозапад. На северозапад чрез Радуйската седловина (830 m) се свързва с планината Вискяр, а на югоизток Владайската седловина я свързва с Витоша. Дължината ѝ между двете седловини е около 20 km, а ширината 12 – 13 km.

Lulinp03
Върховете Дупевица и Добринова скала
Lulinp02
Манастирски поляни
Lulinp05
Люлинов рид
Lulinp12
Манастир „Св. св. Кирил и Методий“

Билото на планината е плоско и се издига на 1100 – 1200 m н.в., като над него стърчат заоблени върхове. Най-високият е връх Дупевица (1255,8 m), разположен в най-югоизточната част. Североизточните склонове, обърнати към Софийската котловина, са по-стръмни от тези на югозапад към Пернишката котловина, които са полегати. Седловината Бучин проход (южно от Банкя) я разделя на 2 части – по-обширна, но по-ниска северозападна част и по-малка, но по-висока югоизточна.

Изградена е от варовици, туфи, туфити и андезити. По билото на планината преминава главният вододел на България между водосборните басейни на Черно море и Егейско море. Югозападните ѝ склонове се отводняват от малки десни притоци на Струма, а североизточните от левите притоци на ИскърСуходолска река и др.

Преобладаващата почвена покривка е представена от канелени и светлокафяви горски почви. Югоизточната ѝ част е обрасла с широколистни гори и пасища, а северозападната е обезлесена.

В планината Люлин е намиран скакалец Гръцка сага – на дефилето на Владайска река над Княжево, където през 1938, 1939 и 1940 г. са уловени 6 женски индивида, определени правилно едва през 2003 г.

Селища

В подножията на планината са разположени 2 града и 10 села. В североизточното подножие, на границата със Софийската котловина са разположени югозападните квартали на столицата София – Суходол, Горна баня и Княжево, а по северното подножие са град Банкя и селата Иваняне, Клисура, Мала Раковица и Мало Бучино. На северозапад, в Радуйската седловина е село Радуй, а на югоизток, оттатйк Владайската седловина – село Владая. По югозападното подножие са селата Големо Бучино, Дивотино, Драгичево и Люлин.

Транспорт

През седловината Бучин проход между селата Мало Бучино и Големо Бучино преминава участък от неотдавна пуснатата в експлоатация отсечка от автомагистрала „Люлин“.

По югоизточното подножие, през Владайската седловина, между село Мърчаево и квартал Княжево на столицата, на протежение от 14,7 km преминава участък от първокласен път № 6 от Държавната пътна мрежа ГКПП Гюешево – София – Карлово – Бургас.

През средата на планината, от Дивотино до Банкя, на протежение от 14 km преминава участък от третокласен път № 602 от Държавната пътна мрежа Перник – Банкя – София.

През 2-те крайни седловини, отделящи я от съседните планини, преминават участъци от трасетата на 2 жп линии на БДЖ: София – Перник – Благоевград – Кулата през Владайската седловина и Перник – Волуяк през Радуйската седловина.

Туризъм

Люлин планина е интересно място за туризъм. Макар и да е доста по-малка от популярния си съсед Витоша, тя предлага интересни места и туристически атракции, които могат да бъдат обиколени и разгледани в рамките на един ден. Планината е доста разнообразна. Северният склон е покрит от дъбови и букови гори, през които има направени няколко туристически пътеки. Те са маркирани за улеснение на туристите. Южните склонове на планината са обезлесени. Те са покрити с тревна растителност и ниски храсти – шипки и други подобни. Той е и значително по-беден на водни ресурси.

Има няколко интересни варианта за туризъм из планината. От м. Манастирски поляни може да се тръгне към град Банкя, Владая или към върховете на планината – в. Дупевица и в. Добринова скала. В южното подножие на в. Добринова скала, в югозападна посока на около стотина метра от върха, преминава черен път с маркировка, водещ към хижа „Люлин“ и идващ от вилна зона Манастирски поляни“.

Има възможност за кратка разходка над вилна зона „Манастирски поляни“ до Горнобанския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, известен още и като „Св. Крал“. Манастирът е основан през 15 век. До манастира се стига по асфалтов път дълъг 1 km, който започва от просторен паркинг във вилна зона „Манастирски поляни.

При изкачване на връх Дупевица се откриват други възможности за туризъм. От там може да се продължи на запад по билото на планината, до Добринова скала и по пътя, водещ към Банкя, да се слезе на голямата поляна Люлинов рид, която е видима от м. Манастирски поляни. Тази поляна е известна също като Летището, ползвана е от селскостопанската авиация по времето на социализма. Под нея има път, който води обратно до вилна зона „Манастирски поляни“, като преминава край Горнобанския манастир. В обратната посока същият път води и към Банкя. Близо до пътя се намират чешмичка и параклис в гората. От връх Дупевица може да се слезе и по северния склон по пътечка в гората и да се стигне до Горнобанския манастир.

Друг интересен маршрут, тръгващ от върха, води към Владая. В близост до портала на поделението тръгва пътека, която стига до Владайския манастир „Св. Петка“. Минава се покрай красива брезова гора. Манастирът е основан по време на Втората българска държава и е възобновен през ХХ в. Понастоящем е постоянно действащ. Състои се от черква, жилищни и стопански сгради и параклис „Св. Неделя“. Черковният иконостас е обявен за паметник на културата.

Друго интересно място в планината е Войнишкият паметник. Той се намира в поляните над горнобанското танково поделение. До него може да се стигне по черен път, тръгващ от местността Кърлежа в Манастирски поляни. До паметника има и чешмичка. От същото място в Манастирски поляни тръгва и стръмна пътека, по която за 15 минути се слиза на пътя София – Перник. Минава се през местността Черния кос, а по средата на разстоянието има чешмичка, до която минава черен път, по който може да се стигне до прекрасната скална местност, която всеки жител или гост на столицата е виждал минавайки по шосето идващо от Перник.

Топографска карта

  • Лист от карта K-34-47. Мащаб: 1 : 100 000.
  • Лист от карта K-34-59. Мащаб: 1 : 100 000.

Източници

Банкя

Ба̀нкя (остар. Банки) е известен национален и международен балнеоложки курорт, град и същевременно район на София, област София, Западна България. Разположен е в полите на Люлин планина в близост до международния път Белград – Истанбул, известен в древността като Диагоналния път.

Курортът е национален център за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на застрашените от тях. Славата му се дължи на факта, че и въздухът, и водата му притежават изключителни лечебни свойства. Той съчетава в себе си климато- и балнеолечение.

През 1969 г. село Банкя е обявено за град, а през 1979 г. е обособен, заедно с прилежащите села, като район на София. Днес Банкя се разраства с кварталите си Градоман, Вердикал и Михайлово и двете прилежащи села – Иваняне и Клисура.

Бенковски (квартал)

Бенковски е квартал на гр. София, разположен в северните покрайнини на града. Образуван е през 1954 г. при обединението на селата Биримирци и Обрадовци.

Владайски манастир

Владайският манастир „Света Петка“ е действащ девически манастир на Българската православна църква.

Манастирът е бил двупрестолен, посветен на двете светици. Затова днес, носейки името на св. Петка, а в манастира са построени параклис и нова църква в чест на св. Неделя.

Големо Бучино

Големо Бучино е село в Западна България. То се намира в община Перник, област Перник.

Големобучински манастир

Големобучинският манастир „Възнесение Господне“ е манастир на Българската православна църква, част от Софийската епархия.

Горнобански манастир

Люлинският манастир „Св. св. Кирил и Методий“ (наричан и Горнобански) е действащ манастир на Българската православна църква.

Дивотински манастир

Дивотинският манастир „Света Троица“ е български православен манастир.

Намира се в Люлин планина, в землището на село Дивотино (община Перник), на около 1 – 2 км юго-западно от квартал Михайлово на Банкя.

Понастоящем е постоянно действащ, мъжки. Има статут на паметник на културата.

Дупевица

Дупевица е най-високият връх на Люлин планина, висок 1256 метра. Върхът е разположен в източния дял на планината. В съседство с него се намира изключително интересната местност Добринова скала, от която се открива чудесна панорамна гледка.

До връх Дупевица и до Добринова скала може да се стигне за около час и половина, като се тръгне от вилна зона Бонсови поляни. От там започва асфалтов път, който води до старо военно поделение, намиращо се в планината. До 1997 г. то е действащо и достъпът до връх Дупевица, който се намира в рамките на обекта, е ограничен. Днес поделението не функционира и вървейки по асфалтовия път, туристът може лесно да стигне почти до самия връх. Това е и най-удобният начин да се отиде и до Добринова скала, която се намира на около 800 – 1000 m западно от връх Дупевица.

Княжево

„Княжево“ е квартал на българската столица София. Намира се на изхода на града в посока към югозападната част на страната, между булевардите „Цар Борис III“, „Никола Петков“ и квартал „Горна баня“, като при бул. „Цар Борис III“ е разположен двустранно на булеварда до края на къщите към подножието на Витоша. Западната част на Княжево лежи на склона на Люлин планина, където Владайската река разделя Витоша от Люлин.

Красна поляна (квартал)

Красна поляна е един от най-старите и озеленени квартали на София, намиращ се в близост до централната градска част (1,5 км от идеалния център).

Криви камък

Криви камък (местното население нарича върха Криви камик) е връх в Люлин планина. Намира се на около 1.5 km. в посока север-североизток от село Люлин, Пернишко и на 12 km. югозападно от Банкя. Надморската му височина е 1127,78 m. Характерни за Криви камък са чистият въздух и обзорната гледка от три от страните му. Виждат се всички села в Пернишко, самият гр. Перник, Банкя, с.Дивотино, с.Люлин и части от гр. София.

Люлин

Люлин може да се отнася за:

Люлин (планина), планина в Западна България

Люлин (Област Перник), село в Област Перник, България

Люлин (Област Ямбол), село в Област Ямбол, България

Люлин (хижа), туристическа хижа в Люлин планина

Люлин (район), един от 24-те административни района на Столична община и Област София

Люлин (квартал), жилищен комплекс в град София

Люлин (магистрала), автомагистрала между София и Перник

Люлин (тунел), тунел на АМ „Люлин“

Люлин (тунел в София), тунел в София

Люлин (виадукт), виадукт на АМ „Люлин“

Люлин (връх), връх на остров Ливингстън, Антарктика

ФК Люлин, футболен клуб от София

Люлин (пивоварна), софийска пивоварна със старо име „Македония“

Люлин (въстание), селско въстание в Китай през 1 век

Люлин (магистрала)

„Люлин“ е бивша автомагистрала в Западна България. Свързва София и Перник с дължина от 19,135 км. С решение на МС от 27 декември 2018, магистрала Люлин спира да съществува самостоятелно, поради малката си дължина, тя става част от магистрала Струма с наименование по националната класификация А3.

С наименование А6 се преименува магистралата от София до ГКПП Калотина (АМ Европа).

Магистрала Люлин представлява двулентов автомобилен път с допълнителна аварийна лента и разделителна ивица . Магистралата е част от път Е79 и Общоевропейските транспортни коридори номер IV и VIII.

Общата стойност на проекта за изграждането на магистралата е 185 млн. евро, като от тях 135 млн. евро са безвъзмездна помощ по програма ИСПА . Високата цена на пътя се обяснява с преминаването му през пресечен терен, което изисква множество мостове и тунели, както и с покриването на определени еко- и шумоизолационни изисквания.

Люлин (област Перник)

Люлин е село в Западна България. То се намира в община Перник, област Перник, на 8 km североизточно от град Перник.

Люлин (хижа)

Хижа „Люлин“ се намира в Люлин планина.

До нея може да се стигне дори с кола по асфалтов път от село Люлин. Любителите на туризма могат да стигнат пеш от Банкя за около 2 часа.

Мало Бучино

Ма̀ло Бу̀чино е село в Западна България. То се намира в район Овча купел на Столична община, област София. Населението му е около 586 души (2015).

Мещица

Мещѝца е село в Западна България. То се намира в община Перник, област Перник.

Суходол (квартал)

Суходол e разположен на около осем километра западно от центъра на София, в близост на град Банкя и квартал Горна Баня. Районът е известен с минералните си води, с прекрасния ландшафт и близостта до горите на Люлин планина.

Суходолска река

Суходолска река е река в България, област София, ляв приток на Владайска река от басейна на Искър. Дължината ѝ е 24 km.Суходолска река извира от северното подножие на връх Дупевица в Люлин планина. До кв. „Суходол" тече на север в дълбока залесена долина. След това коритото ѝ е коригирано и минава южно и югоизточно от жк „Люлин", през кв. „Връбница", южно от жк „Надежда", западно и северно от кв. „Орландовци" и източно от кв. „Бенковски“ се влива отляво във Владайска река на 518 m н.в.Площта на водосборният басейн на реката е 50 km2, което представлява 33,1% от водосборния басейн на Владайска река.Максималният отток на Суходолска река е през месеците април-юни, дължащ се на снеготопенето, а минимумът – август – октомври.Основен и най-голям приток – река Стубела (десен).

Северно от кв. „Суходол" е изграден язовир „Суходол" за регулиране оттока на водите на реката и нейните по-малки леви притоци.

Планини в България

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.