Льовен

Льовен (на нидерландски: Leuven; на френски: Louvain) е град в Централна Белгия, център на провинция Фламандски Брабант. Разположен е на река Дейле и населението му е около 90 000 души (2004).

Първото споменаване на Льовен е от 891, когато викингите понасят тежко поражение близо до селището. През 11 век градът се превръща във важен център на търговията и производството на текстил. През 15 век в него е основан Льовенския университет, най-големият в Белгия и най-старият в Нидерландия.

Двете световни войни през 20 век нанасят големи поражения върху Льовен, като университетската библиотека е срината два пъти. Възстановена е след края на Първата световна война с помощта на американски благотворителни фондации и германски обезщетения. След Втората световна война се налага библиотеката да бъде възстановена повторно.

Значението на града нараства още повече през 18 век с прокопаването на канал до Мехелен. По това време започва разрастването на пивоварната на Stella Artois, която се превръща в ядрото, около което израства InBev, най-големият производител на бира в света.

Льовен
Leuven
Знаме
      
Герб
Общината на Льовен

Общината на Льовен
Белгия
50.8667° с. ш. 4.7° и. д.
Льовен
Фламандски Брабант
50.8667° с. ш. 4.7° и. д.
Льовен
Страна Flag of Belgium.svg Белгия
Регион Фламандски
Общност Фламандска
Провинция Фламандски Брабант
Окръг Льовен
Площ 56,63 km²
Надм. височина 39 m
Население 90 706 души (2006)
1602 души/km²
Кмет Луи Тобак (SP.A)
NIS 24062
Пощенски код 3000, 3001, 3010, 3012, 3018
Телефонен код 016
Официален сайт www.leuven.be

Градът днес

Днес Льовен е малък университетски град в състояние на икономически подем. В града са съсредоточени няколко изследователски центрове както и много индустрия. Развит е ИТ-браншът. Българската общност в Льовен е една от най-големите в Белгия. Състои се предимно от научни работници, студенти и икономически имигранти, дошли в началото на 90-те години на миналия век.

Известни личности

Родени в Льовен
Починали в Льовен
Други
  • Андреас Везалий (1514 – 1564), лекар, завършва университета през 1536 година
  • Корнелий Янсен (1585 – 1638), теолог, завършва университета в началото на 17 век и преподава в него през 1630 – 1635 година

Външни препратки

Арсхот

Арсхот (на нидерландски: Aarschot) е град в Централна Белгия, окръг Льовен на провинция Фламандски Брабант. Намира се на 11 km североизточно от град Льовен. Населението му е около 27 900 души (2006).

Баутерсем

Баутерсем (на нидерландски: Boutersem) е селище в Централна Белгия, окръг Льовен на провинция Фламандски Брабант. Намира се на 10 km източно от град Льовен. Населението му е около 7530 души (2006).

Бегейнендейк

Бегейнендейк (на нидерландски: Begijnendijk) е селище в Централна Белгия, окръг Льовен на провинция Фламандски Брабант. Намира се на 16 km северно от град Льовен. Населението му е около 9400 души (2006).

Бекеворт

Бекеворт (на нидерландски: Bekkevoort) е селище в Централна Белгия, окръг Льовен на провинция Фламандски Брабант. Намира се на 15 km източно от град Льовен. Населението му е около 5830 души (2006).

Бертем

Бертем (на нидерландски: Bertem) е селище в Централна Белгия, окръг Льовен на провинция Фламандски Брабант. Намира се на 4 km западно от центъра на град Льовен. Населението му е около 9220 души (2006).

Бортмербек

Бортмербек (на нидерландски: Boortmeerbeek) е селище в Централна Белгия, окръг Льовен на провинция Фламандски Брабант. Намира се на 12 km северозападно от град Льовен. Населението му е около 11 500 души (2006).

Брабант

Херцогство Брабант (на нидерландски: Hertogdom Brabant; на френски: Duché de Brabant) е историческа васална държава в Западна Европа през Средните векове, част от Свещената Римска империя. Територията на Херцогство Брабант съвпада приблизително с днешната провинция Северен Брабант в Нидерландия и провинциите Фламандски Брабант, Валонски Брабант и Антверпен и Столичния регион Брюксел в Белгия. По-големи градове в Брабант са Брюксел, Антверпен, Льовен, Бреда, 'с-Хертогенбос.

Брабант се обособява като графство в края на ІХ в., по времето на Каролингите, като по-късно става част от Свещената Римска империя. През 1085 г. графството е въздигнато в ландграфство, а сто години по-късно, през 1185 г. ландграфство Брабант е преобразувано в херцогство в рамките на Долна Лотарингия. Първоначално то включва ограничена територия западно от съвременния Брюксел, но в края на 12 век, след разпокъсването на Долна Лотарингия, нейните владетели започват да се наричат херцози на Брабант и Долна Лотарингия, като разпростират наименованието Брабант върху остатъците от своите владения. През 1430 година титлата е наследена от Филип III Добрия, херцог на Бургундия, а през 1477 година преминава към Хабсбургите като част от зестрата на Мария Бургундска. След Осемдесетгодишната война (1568 – 1648 г.) Брабант е разделен, като северната му част е присъединена към Нидерландия, а южната остава владение на Хабсбургите до края на 18 век.

Гетбетс

Гетбетс (на нидерландски: Geetbets) е селище в Централна Белгия, окръг Льовен на провинция Фламандски Брабант. Намира се на 28 km източно от град Льовен. Населението му е около 5770 души (2006).

Дист

Дист (на нидерландски: Diest) е град в Централна Белгия, окръг Льовен на провинция Фламандски Брабант. Намира се на 24 km североизточно от град Льовен. Населението му е около 22 700 души (2006).

Доминик Пир

Доминик Пир или Жорж Пир(на френски: Georges Charles Clement Ghislain Pire) е белгийски доминикански–монах. За основаването на многоброини благотворителни организации в помощ на бежанците, удостоен с Нобелова награда за мир за 1958.

Кортенакен

Кортенакен (на нидерландски: Kortenaken) е селище в Централна Белгия, окръг Льовен на провинция Фламандски Брабант. Намира се на 21 km източно от град Льовен. Населението му е около 7540 души (2006).

Ланден

Ланден (на нидерландски: Landen) е град в Централна Белгия, окръг Льовен на провинция Фламандски Брабант. Намира се на 30 km югоизточно от град Льовен. Населението му е около 14 700 души (2006).

Льовен (окръг)

Льовен (на нидерландски: Leuven) е окръг в Централна Белгия, провинция Фламандски Брабант. Площта му е 1163 km², а населението – 506 355 души (по приблизителна оценка от януари 2018 г.). Административен център е град Льовен.

Регинариди

Регинаридите (на немски: Reginare) са знатна средноевропейска аристократична фамилия, която играе голяма роля от началото на 10 век преди всичко в днешна Белгия.Издигането на фамилията започва, когато Гизелберт, граф в Маасгау, отвлича през 846 г. една дъщеря на император Лотар I и се жени за нея. Бракът е признат 849 г., потомците имат произход от Карл Велики и така принадлежат – въпреки предишното престъпление – към най-горното съсловие на европейската аристокрация.

Фамилията дава три херцога в Долна Лотарингия, графове на Хенегау и Льовен, ландграфове на Брабант по-късно херцози на Брабант (едновременно са и херцози на Долна Лотарингия). От 1247 г. са с Дом Хесен ландграфове на Хесен, по-късно курфюрстове на Хесен и Велики херцози на Хесен.

Владетелството на Регинаридите свършва със смъкването на последния Велик херцог Ернст Лудвиг през ноември 1918 г.

Ротселар

Ротселар (на нидерландски: Rotselaar) е селище в Централна Белгия, окръг Льовен на провинция Фламандски Брабант. Намира се на 6 km северно от град Льовен. Населението му е около 15 100 души (2006).

Тервьорен

Тервьорен (на нидерландски: Tervuren) е селище в Централна Белгия, окръг Льовен на провинция Фламандски Брабант. Намира се на 10 km западно от град Льовен и на 8 km източно от центъра на Брюксел. Населението му е около 20 600 души (2006).

Тийнен

Тийнен (на нидерландски: Tienen) е град в Централна Белгия, окръг Льовен на провинция Фламандски Брабант. Намира се на 17 km югоизточно от град Льовен. Известен е в страната като център на преработката на захарно цвекло. Населението му е около 31 800 души (2006).

Фламандски Брабант

Фламандски Брабант (на нидерландски: Vlaams-Brabant) е провинция в Централна Белгия, част от Фламандския регион. Граничи с провинция Източна Фландрия на запад, провинция Ено на югозапад, провинция Валонски Брабант на юг, провинция Лиеж на югоизток, провинция Лимбург на изток и провинция Антверпен на север. Фламандски Брабант обгражда отвсякъде Столичен регион Брюксел.

Площта на провинцията е 2106 км², а населението – около 1 138 489 души (по приблизителна оценка от януари 2018 г.). Административен център е град Льовен.

Провинция Фламандски Брабант се подразделя на 2 окръга: Хале-Вилворде и Льовен.

Херент

Херент (на нидерландски: Herent) е селище в Централна Белгия, окръг Льовен на провинция Фламандски Брабант. Намира се на 3 km северозападно от центъра на град Льовен. Населението му е около 19 200 души (2006).

Flag of Belgium (civil).svg Общини в провинция Фламандски Брабант, Белгия
Окръг Льовен
Окръг Хале-Вилворде

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.