Летни олимпийски игри

Летните олимпийски игри са най-голямото международно спортно събитие, в което спортисти от цял свят се състезават в различни спортове. Провеждат се на всеки 4 години.

Модерните олимпийски игри се подновяват през 1896 г., когато се провеждат I летни олимпийски игри в Атина.

Следващите олимпиади са:

Olympic rings without rims
Летни олимпийски игри 1912

Петите летни олимпийски игри се провеждат в Стокхолм, Швеция, от 5 май до 22 юли 1912 г. Други градове, кадидатирали се за домакинство, няма. За разлика от игрите през 1900, 1904 и 1908 г., олимпиадата в Стокхолм е много по-добре организирана. За пръв път на олимпиада се използва електронно измерване на времето.

За пръв път на олимпиада участват спортисти от пет континента, което символизират олимпийските кръгове.

Летни олимпийски игри 1924

VIII летни олимпийски игри се провеждат в Париж, Франция от 4 май до 27 юли 1924 г. Другите градове кандидатирали се за домакини са Рио де Жанейро, Берлин, Амстердам, Лос Анджелис и Рим. За подготовката на игрите са похарчени 10 милиона френски франка.

Това е последната олимпиада организирана под ръководството на Пиер дьо Кубертен.

Летни олимпийски игри 1936

Единадесетите летни олимпийски игри се провеждат в Берлин, Германия от 1 до 16 август, 1936 г.

Единственият друг град кандидат за домакин е Барселона. След като нацистите идват на власт в Германия, те виждат в олимпийските игри идеална възможност за разпространяване на идеите им и придобиване на широка известност.

Това е първата олимпиада, на която е въведена церемонията по внасяне на олимпийския огън. Най-много медали печелят домакините, но доминацията им не е пълна поради наличието на спортисти като Джеси Оуенс, който печели 4 златни медала.

Антифашистите в Европа смятат да проведат като протест нова алтернативна олимпиада в Барселона. Това така и не се случва поради избухването на испанската гражданска война.

Любимият режисьор на Хитлер – Лени (Берта) Рифенщал режисира култовия филм „Олимпия“ (1936) за олимпийското движение и олимпизма.

Т. нар. „расови закони“ на Хитлер са отменени по време на олимпиадата, която е посетена от 1,35 млн. чужденци.

Летни олимпийски игри 1952

Петнадесетите летни олимпийски игри се провеждат в Хелзинки, Финландия от 19 юли до 3 август, 1952 г. Другите градове кадидатирали се за домакинство са Амстердам, Лозана, Атина, Стокхолм и пет американски града.

Хелзинки е избран за домакин на игрите през 1940, които не се провеждат заради втората световна война.

Летни олимпийски игри 1956

Шестнадесетите летни олимпийски игри се провеждат в Мелбърн, Австралия от 22 ноември до 8 декември 1956 г. Състезанията по конен спорт се провеждат в Стокхолм, Швеция поради наложената карантина в Австралия. Така това стават единствените олимпийски игри, провели се на 2 континента. Другите градове, кандидатирали се за домакинство, са Мексико, Буенос Айрес, Монреал и още шест американски града.

В началото повечето членове на МОК не одобряват кандидатурата на Мелбърн поради географското положение на града. Игрите е трябвало да се проведат по време на австралийското лято, като в същото време в Европа и Северна Америка е зима. Опасенията на олимпийското движение са били, че атлетите от другите континенти трудно биха могли да се аклиматизират.

Появилите се финансови затруднения в Австралия принуждават президента на МОК да потърси заместващ град. Като такъв е определен Рим и до април 1955 все още не е сигурно дали ще има игри в Мелбърн. Въпреки че градът изостава със строежите, в началото на 1956 е установено, че Мелбърн е готов да приеме олимпиадата.

Поради суецката криза Египет, Ирак и Ливан отказват участие. По същото време Испания, Холандия и Швейцария обявяват, че няма да вземат участие поради намесата на СССР в унгарската революция. Две седмици преди откриването Китай също бойкотира игрите, тъй като на Тайван е позволено да участва като самостоятелна страна.

Летни олимпийски игри 1960

XVII летни олимпийски игри се провеждат в Рим, Италия от 25 август до 11 септември 1960 г. Другите градове кандидатирали се за домакини са Лозана, Детройт, Будапеща, Брюксел, Мексико и Токио.

Олимпийските игри са посетени от 197 000 туристи, от които 148 000 от чужбина.

Летни олимпийски игри 1964

XVIII летни олимпийски игри се провеждат в Токио, Япония от 10 до 24 октомври 1964 г. За първи път се провеждат в Азия.

Игрите се организират в Япония 24 години, след като Олимпиадата през 1940 г. е провалена поради Втората световна война.

Това е първата олимпиада, на която е забранено да участва ЮАР заради режима на апартейд, който страната води. Германия и Корея участват с общи отбори въпреки разделението на страните (ГДР и ФРГ; КНДР и Република Корея).

Летни олимпийски игри 1968

Деветнадесетите летни олимпийски игри се провеждат в Мексико Сити, Мексико от 12 октомври до 27 октомври 1968 г. Другите градове, кандидатирали се за домакини, са Детройт, Буенос Айрес и Лион.

Олимпийските игри, организирани в Мексико, фигурират в историята с два запомнящи се момента. Първо, с изключителните постижения, регистрирани от лекоатлетите, благодарение на надморската височина, на която се намира столицата на ацтеките. Второ, с равенството между чернокожи и бели, което се опитват да афишират в американския олимпийски отбор.

Десет дни преди церемонията по откриването, студенти протестират срещу политическия режим в страната. Те изпълват до краен предел площад „Трес културас“, в столичния район Тлателолко. Демонстрациите завършват по трагичен начин с над 300 загинали вследствие на намесата на военни подразделения, които имат за цел да разпръснат протестиращите. МОК се опитва да обърне гръб на проблема и на 12 юни дава начало на провеждането на олимпийските игри. Това са единствените игри, проведени в Латинска Америка

Голямата надморската височина на града (2240 м) се оказва голямо препятствие пред повечето атлети. Те се климатизират трудно към ниските нива на кислород. От друга страна това е предпоставка за рекорди в експлозивните дисциплини, поради по-ниското атмосферно налягане и въздушно съпротивление. За първи път в Мексико жена носи факела с олимпийския огън на последния пост на щафетата. Това е атлетката Норма Енрике Базилио.

Летни олимпийски игри 1972

Двадесетите летни олимпийски игри се провеждат в Мюнхен, Германия от 26 август до 11 септември 1972 г. Това са вторите летни олимпийски игри, проведени в Германия, след така наречената „нацистка олимпиада“ през 1936. На игрите в Мюнхен германците желаят да представят страната си в демократична и оптимистична светлина (по думите на вътрешния министър Паул Люке „възможност за младата Германия да покаже на света, че народът е живеещ в мир и демократичен“) Игрите са наречени неслучайно „щастливите игри“.

Олимпиадата е белязана от мюнхенското клане. Въпреки терористичния акт, игрите са прекъснати само за 34 часа. Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Ейвъри Бръндидж става известен с речта си, в която казва „Игрите трябва да продължат“ След Мюнхенското клане седемкратният олимпийски шампион от Игрите по плуване Марк Шпиц напуска Мюнхен и се прибира в САЩ с цел осигуряването на неговата сигурност, понеже изповядва юдаизъм. Египетският отбор също напуска Мюнхен. Игрите в Мюнхен подобряват рекорда за най-много участници – участват 7134 участника (1 059 жени и 6075 мъже) от 121 национални олимпийски комитета. В Мюнхен в програмата на игрите дебютира хандбалът в зала. Германката Лизелот Линзенхоф става първата жена спечелила олимпийска титла в конния спорт. Стрелбата с лък се завръща в програмата след 52-годишно прекъсване. Олимпиадата е наблюдавана от почти един милиард души по телевизията, което е рекорд за телевизионно предаване дотогава. За осъществяването на предаването са използвани четири сателита, а програмата е с дължина близо 1200 часа (75 денонощия при 16-дневна олимпиада). Отразяването на Игрите струва на 100 милиона германски марки. Възможно е телевизионното предаване на 13 различни състезания и 60 различни коментатора. По западногерманската телевизия са излъчени 230 часа от Игрите (над 14 часа дневно). Следва телевизията на ГДР с 225 и „Би Би Си“ със 170. Състезания се провеждат в Мюнхен, Аугсбург, Гьопинген и Кил. Американският плувец Марк Шпиц печели седем златни медала и поставя седем световни рекорда. Медийната звезда на Олимпиадата е съветската гимнастичка Олга Корбут. За пръв път на олимпиада има клетва на съдиите. За първи път САЩ губи златото в баскетбола, а финалът на баскетболния турнир между САЩ и СССР се превръща в най-голямото зрелище на Олимпиадата. Това са първите олимпийски игри, в които участват отделни отбори на Федерална република Германия и Германската демократична република. Според анализ на „Ди Цайт“ в този момент западногерманците са приели разделението на страните. Половината от разходите за организирането на Олимпиадата са платени от германското федерално правителство, а Бавария и град Мюнхен покриват по една четвърт от тях. За олимпийските игри за построени и модернизирани над 60 обекта, сред които са олимпийското село, стадион, многофункционален спортен център, спортен комплекс, басейн, колодрум и пресцентър.

Летни олимпийски игри 1976

Двадесет и първите летни олимпийски игри се провеждат в Монреал, Канада от 17 юли до 1 август 1976 г. Другите градове, кандидатирали се за домакини, са Москва и Лос Анжелис.

Игрите са организирани с огромен финансов дефицит.

Летни олимпийски игри 1980

Летните олимпийски игри през 1980 г. се провеждат в Москва, СССР от 19 юли до 3 август 1980 г.

Поради нахлуването на съветските войски в Афганистан в края на 1979 г. някои западни страни обявяват бойкот на олимпиадата в Москва.

Символ на игрите е руското мече Миша.

Летни олимпийски игри 1984

Летните олимпийски игри 1984 (Games of the XXIII Olympiad), се провеждат в Лос Анджелис, САЩ. Откриването е на 28 юли 1984 а церемонията по закриването на 12 август 1984 година.

Като отговор на бойкота организиран от САЩ и някои други страни от Западна Европа на Летни олимпийски игри 1980, страните от бившия социалистически лагер (с изключение на Румъния) бойкотират игрите в САЩ -1984, организирайки алтернативни спортни игри наречени „Дружба-1984“, провеждащи се в различни страни (вкл. България), в периода юли-август 1984.

Летни олимпийски игри 1988

XXIV летни олимпийски игри (официално название „Игри на XXIV Олимпиада“) се провеждат в столицата на Южна Корея — Сеул от 17 септември до 2 октомври 1988 г. При избирането на игрите по време на 84. среща на МОК в Баден-Баден на 30 септември 1981 година Сеул печели срещу японския град Нагоя. Участват 8391 атлета от 159 страни, което е подобрение на дотогавашния рекорд за брой участници. Сред отличните спортисти са Кристин Ото, спечелила шест златни медала в плуването, Мат Бионди, с пет златни и общо седем медала от плуването, и лекоатлетката Флорънс Грифит-Джойнър с три златни медала.

Летните олимпийски игри през 1988 са първите, при които участва професионални спортисти и бележи края на бойкотите, след бойкотите на летните олимпийски игри през 1980 в Москва и през 1984 в Лос Анджелис. Все пак Албания, Етиопия, Куба, Мадагаскар, Никарагуа, Северна Корея и Сейшелските острови на изпращат отбори на игрите. Допингът е доминираща тема, след залавянето на лекоатлета Бен Джонсън. Олимпийските игри водят до „откриването“ на Южна Корея и спомагат за последващата политическа промяна.

Летни олимпийски игри 1992

XXV летни олимпийски игри се провеждат в Барселона, Испания от 25 юли до 9 август 1992 г. Барселона е избран за домакин като родно място на президента на МОК - Хуан Антонио Самаранч. Другите градове кадидатирали се за домакинство са Амстердам, Бризбейн, Бирмингам, Париж, Лозана и Белград.

Игрите са посетени от 250 000 туристи.

Летни олимпийски игри 1996

XXVI летни олимпийски игри се провеждат в Атланта, Съединените американски щати от 19 юли до 4 август 1996 г. Другите градове, кандидатирали се за домакинство, са Атина, Белград, Манчестър, Мелбърн и Торонто.

По случай стогодишния олимпийски юбилей на церемонията по откриването е поканен най-възрастният жив олимпийски медалист — словенецът Леон Щукел.

В олимпийската програма правят дебют спортовете плажен волейбол, планинско колоездене и софтбол.

На 27 юли в олимпийския парк при бомбен атентат загиват двама души, а 111 са ранени.

Журналистът Лоурънс Донегън определя игрите като „организационен хаос“ и „комерсиална алчност“.

Летни олимпийски игри 2000

XXVII летни олимпийски игри се провеждат през 2000 година в Сидни, Австралия. Сидни е избран за домакин на Игрите през 1993, като останалите кандидати са Пекин, Берлин, Истанбул и Манчестър.

Медалите за България:

Златни:

Таню Киряков (стрелба) – пистолет, свободен образец

Мария Гроздева (стрелба) – спортен пистолет

Гълъбин Боевски (вдигане на тежести) — кат. до 69 kg

Армен Назарян (класическа борба) — кат. до 58 kg

Тереза Маринова (лека атлетика) – троен скок

Сребърни:

Георги Марков (вдигане на тежести) — кат. до 69 kg

Алан Цагаев (вдигане на тежести) — кат. до 105 kg

Румяна Нейкова (гребане) – скиф

Петър Мерков (кану-каяк) – 1000 и 500 м едноместен каяк

Серафим Бързаков (свободна борба) — кат. до 63 kg

Бронзови:

Йордан Йовчев (гимнастика) – земя и халки

Летни олимпийски игри 2004

XXVIII летни олимпийски игри се провеждат в Атина, Гърция през август 2004 г.

Те са резултат на огромни инвестиции (около 10 млрд. евро), преодоляване на сериозни проблеми (системата за сигурност е причина за спорове) и най-вече на желанието на гърците да върнат игрите в античната им родина.

Участие взимат около 11 000 спортисти, от които около 100 са българи.

Градът е посетен от 150 000 туристи по време на Игрите. 31 спортисти са уличени в употреба на допинг.

Летни олимпийски игри 2012

XXX летни олимпийски игри се провеждат в Лондон, Англия, от 27 юли до 12 август 2012 г. Това са третите олимпийски игри, които се провеждат в Лондон. Другите градове, кандидатирали се за домакинство, са Париж, Мадрид, Ню Йорк и Москва.

Председател на Организационния комитет е лорд Себастиан Коу. Спортистите с най-много медали от олимпиадата са Майкъл Фелпс с шест (от които четири златни) и Миси Франклин, Алисън Шмит, Раян Локти и Алиша Коутс с по пет (от които съответно четири, три, два и един златни). Всички те са плувци, а традиционно в техния спорт състезателите получават най-много медали. По време на игрите са подобрени 27 световни рекорда в седем спорта – плуване (8), вдигане на тежести (5), колоездене и лека атлетика (по 4), спортна стрелба (3), стрелба с лък (2) и гребане (1).

Летни олимпийски игри 2016

XXXI летни олимпийски игри се провеждат от 5 до 21 август 2016 г. в град Рио де Жанейро, Бразилия. Това са първите олимпийски игри, проведени в Южна Америка.

Игрите струват 12,8 милиарда щатски долара, от които 2,236 милиарда за изграждане на съоръженията.

Олимпийския знак Олимпийски игри Олимпийския знак
Летни олимпийски игри
Зимни олимпийски игри

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.