Лайпциг

Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града в Германия. За окръга вижте Лайпциг (окръг).
Лайпциг
Leipzig
— град —
Знаме
      
Герб
Leipzig Fockeberg Zentrum
Германия
51.3333° с. ш. 12.3833° и. д.
Лайпциг
Саксония
51.3333° с. ш. 12.3833° и. д.
Лайпциг
Страна Flag of Germany.svg Германия
Провинция Саксония
Окръг Лайпциг
Площ 297,36 km²
Надм. височина 113 m
Население 544 479 души (2014)
1831 души/km²
Основаване 1165 1015
Пощенски код 04003 – 04357
Телефонен код +49 (341)
МПС код L
Официален сайт www.leipzig.de

Лайпциг (на немски: Leipzig  [ˈlaɪptsɪç]; на горнолужишки: Lipsk; на чешки: Lipsko; на полски: Lipsk) е най-големият град в Саксония, Германия. Градът е голям търговски и панаирен център. Прочут е с полиграфическите си комбинати. В града се печатат книги, атласи, календари на различни езици.

Лайпциг е с население от около 544 479 души към 31 декември 2014 г. Площта му е 297,36 km², а гъстотата на населението – 1758 д/km². [1]

История

В края на 19 век Лайпциг е вторият най-важен център на книгоиздаването в Германската империя. [2]

Известни личности

Родени в Лайпциг
Починали в Лайпциг
Свързани с Лайпциг

Братски градове

Лайпциг е побратимен с:

Вижте също

Източници

  1. Statistisches Jahrbuch 2012  Statistisches Jahrbuch. Deutschland und Internationales. Wiesbaden, Statistisches Bundesamt, 2012. ISBN 978-3-8246-0990-1. с. 30 – 31. Посетен на 20 януари 2013.
  2. Блед, Жан-Пол. История на Мюнхен. София, Рива, 2013. ISBN 9789543204236. с. 162.
Албертини

Албертините (на немски: Albertiner) са линия на стария немски княжески род Ветини. Те са херцози на Саксония, маркграфове на Майсен).

Двамата братя Фридрих II и Албрехт III от Саксония, синове на Фридрих II (1412 – 1464), си разделят страните през 1485 г. (подялбата от Лайпциг). Албрехт и неговите наследници получават своя територия с Дрезден като център, която започват да управляват като херцози на Саксония.

През 1546 г. Албертинският протестант Мориц от Саксония поддържа император Карл V в борбата му с протестантските князе от Шмалкалденския съюз и след края на Шмалкалденската война през 1547 г. е награден затова с титлата курфюрст и с големи части от земите на Йохан Фридрих I от Ернестините. Оттогава Албертините са водещата линия на общия Дом Ветини.

Албертинският курфюрст Фридрих Август I Силни (* 12 май 1670; † 1 февруари 1733) става през 1697 г. крал на Полша. Неговият син Фридрих Август II (* 17 октомври 1696; † 5 октомври 1763) e също крал на Полша

През 1806 г. Наполеон I назначава курфюрст Фридрих Август I Справедливи за крал на Саксония.

Битка при Лайпциг

Битката при Лайпциг, известна и като Битката на народите (на немски: Völkerschlacht bei Leipzig), се състои между 16 и 19 октомври 1813 г.

Това е най-голямото сражение по време на Наполеоновите войни и най-голямата битка в световната история до началото на Първата световна война – в нея участват над 500 000 души. Френският император Наполеон Бонапарт претърпява поражение от обединените сили на Шестата коалиция.

Сражението се води на територията на Саксония, близо до град Лайпциг, и включва германски войски, както от едната, така и от другата страна (част от армията на Наполеон е от войски от неговите съюзници от Рейнския съюз). Битката има решаващ характер за последвалите военни и политически действия – тя води до нахлуването на коалиционните сили във Франция през 1814 г. и до първото оттегляне на Бонапарт от престола.

Богдан Филов

Богдан Димитров Филов е виден български археолог, историк на изкуството и политик. Той е министър-председател на България в 57-ото и 58-ото правителство (1940 – 1943) и регент на малолетния цар Симеон II (1943 – 1944).

Богдан Филов е учен с важни приноси в археологията и историята на античното и средновековно българско изкуство. Като политик Филов до голяма степен е отговорен за включването на Царство България във Втората световна война на страната на Нацистка Германия. Това става на 1 март 1941 г. с договор, подписан във виенския дворец „Белведере“.

Осъден е на смърт и екзекутиран на 2 февруари 1945 г. от т.нар. Народен съд, сформиран почти веднага след преврата от 1944 г. и последвалия го комунистически режим в България.

Ветини

Ветините (на немски: Wettiner; на английски: House of Wettin) са немски княжески род, дал представители на Династия Уиндзор, управлявала във Великобритания, а също и на Династията Сакс-Кобург и Гота.

Династия Ветини господствала повече от 800 години в среднонемското пространство. След подялбата от Лайпциг 1485 г. Ветините имат две линии: Ернестинската (Курфюрсти и херцози на Саксония) и Албертинската (Херцози на Саксония).

Основател на династията е Видукинд (херцог на Саксония от 755 до 7 януари 810 г.).

Гео Милев

Георги Милев Касабов, известен като Гео Милев, е български поет и публицист, основен представител на експресионизма в българската литература. Заедно с други симпатизанти на левицата е убит от полицията по време на Априлските събития през 1925 г. Баща е на детската писателка Леда Милева. Днес в София има квартал, наречен на неговото име.

Гера

Гера (на немски: Gera) е град в провинция Тюрингия, Германия. Той е третият по големина град в провинцията, след Ерфурт и Йена. Разположен е в източната част на Тюрингия, на реката Вайсе-Елстер, на около 60 km на юг от Лайпциг и на 80 km на изток от Ерфурт. Населението му е 95 384 жители (2012 г.)

Ернестини

Ернестините (на немски: Ernestiner) са линия на стария немски княжески род Ветини. Те са курфюрсти и херцози на Саксония, ландграфове на [Тюрингия], маркграфове на Майсен.

Името им произлиза от прародителя на линията курфюрст Ернст от Саксония.

Ернст и Албрехт от Саксония, синове на курфюрст Фридрих II (1412–1464) управляват първо дълго време заедно наследството на баща им, като по-голямият Ернст е курфюрст (1482–1486).

След подялбата от Лайпциг 1485 г. династията Ветини се дели на линии Ернестини (ландграфове на Тюрингия, маркграфове на Майсен ot 1485 г.) и Албертини (херцози на Саксония, маркграфове на Майсен).

През 1547 г. Йохан Фридрих I загубва саксонската курфюрст-титла на албертинската линия и оттогава е „херцог на Саксония“.

През 17 век Ернестинската линия Династия Сакс-Кобург и Гота, чрез нейната политика на женитби, получава интернационално водещо значение. Членове на фамилията стават крале в Европа. Днес членове на фамилията управляват още в Белгия и Великобритания, където обаче от 1917 г. имат името Династия Уиндзор (Haus Windsor).

Ерфурт

Ерфурт (на немски: Erfurt [ˈɛrfʊrt]) е град в Германия, столица и най-голям град на федерална провинция Тюрингия, и един от трите регионални центъра на провинцията наред с Йена и Гера. Най-важните институции на града освен органите на регионалната власт са Федералният трудов съд, Университетът Ерфурт и Професионалното висше учебно заведение Ерфурт, и католическата епархия на Ерфурт, чиято катедрала (Ерфуртската катедрала) от своя страна е една от главните забележителности на града наред с моста на търговците – Кремербрюке, многоетажна сграда с магазини. Освен това градът разполага с почти 3 km² стар център в средновековен стил с около 25 енорийски църкви и множество занаятчийски и градски къщи. Секторът на услугите и администрацията определят до голяма степен икономиката на града, Ерфурт е градът с втория по големина панаир в новите провинции (бившата ГДР) след Лайпциг. Освен това централната му гара представлява важен транспортен възел в центъра на Германия. Между многото заводи най-известни са тези за електротехника, полупроводници и фотоволтаици, тук са пивоварната „Braugold“ и производителят на тюрингска горчица Born Feinkost. Тук се провеждат и големи изложби на цветя и кактуси, в града има и особено красив парк – произведение на градинарското изкуство, Егапарк Ерфурт.

Иван Багрянов

Иван Иванов Багрянов е български политик, министър-председател на България в 60-то правителство (1944). Осъден е на смърт от т.нар. Народен съд на 1 февруари 1945 г.

Йохан Себастиан Бах

Йохан Себастиан Бах (на немски: Johann Sebastian Bach) е немски композитор и клавирен майстор, признат за един от най-великите гении в световната музикална история.

Представител е на немската музикална школа и музикалното изкуство в периода и стила барок. До днес са оцелели и каталогизирани над хиляда негови произведения, а друга, навярно по-малка част е изгубена. Приживе е почитан най-вече като виртуозен изпълнител на орган и клавесин. В творчеството му са представени всички значими тогавашни жанрове освен операта и е признат майстор на полифонията. След смъртта на Бах музиката му бързо излиза от мода и се изпълнява все по-рядко, но през XIX век интересът към нея се засилва благодарение на някои ентусиасти, сред които най-известен днес е Феликс Менделсон Бартолди. Творчеството на Бах оказва силно влияние върху музиката на поколения композитори и изпълнители след него, включително и през XX век. Педагогическите произведения на Бах се използват по предназначение.

Йоханес Щарк

Йоханес Щарк (на немски: Johannes Stark) е германски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1919 г. за откритието на оптичен ефект на Доплер в катодни лъчи и разцепването на спектралните линии в електрическо поле, наречено по-късно ефект на Щарк.

Кемниц

Кемниц (на немски: Chemnitz; на горнолужишки: Kamjenica; на чешки: Saská Kamenice; на полски: Kamienica Saska; от 1953 до 1990 г. – Карлмарксщат) е град в Саксония, Германия.

От 10 май 1953 г. до 1 юни 1990 г. градът се казва Карлмарксщат (Karl-Marx-Stadt). Старото му име Кемниц е върнато след обединението на Германия.

Площта на Кемниц е 220,84 km², населението – 243 248 жители към 31 декември 2010 г., а гъстотата на населението – 1101 д/km². По брой на населението се нарежда на трето място в провинция Саксония след Дрезден и Лайпциг.

Лайпцигер Гозе

Лайпцигер Гозе (на немски: Leipziger Gose) е традиционна германска регионална бира, тип ейл, която се прави в района на Лайпциг, Германия, и има съдържание на алкохол от 4 до 5 об. %. През последните години Гозе се произвежда и от няколко пивоварни в САЩ и Канада.

Лайпцигски университет

Лайпцигският университет (на немски: Universität Leipzig; на латински: Alma mater lipsiensis) е най-голямото висше училище в Лайпциг, Германия. Член е на университетското обединение Утрехтска мрежа.

Той е исторически вторият университет в границите на днешна Германия след Хайделбергския университет (по-отдавна откритите университети в Кьолн, Ерфурт и Вюрцбург междувременно са затворени или са открити отново).

Паул фон Хинденбург

Паул Лудвиг Ханс Антон фон Бенекендорф унд фон Хинденбург (на немски: Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg, познат като Паул фон Хинденбург) е германски военен и политик, президент на Германия в периода 12 май 1925 – 2 август 1934 година.

През февруари 1925 г. първият президент на Ваймарската република Фридрих Еберт умира. По това време Паул фон Хинденбург е пенсиониран и верен на кайзера в изгнание. Според Хинденбург в Германия трябва да се възстанови монархията по английски модел. Въпреки нежеланието си, подложен под силен натиск, той се кандидатира за президент на Германия при условията на Ваймарската конституция. Основна роля за промяната на позицията му има адмирал Алфред фон Тирпиц. Печели изборите с 14 655 766 гласа пред Вилхелм Маркс с 13 751 615 гласа и Ернст Телман с 1 931 151 гласа.

РБ Лайпциг

Разен Балшпорт Лайпциг (на немски: RasenBallsport Leipzig), по–популярен като РБ Лайпциг, е немски спортен клуб от град Лайпциг. Отборът е основан на 19 май 2009 година, и е собственост на на австрийския енергиен гигант Ред Бул. Играе домакинските си мачове на стадион Централщадион.

Саксония

Свободна държава Саксония (на немски: Freistaat Sachsen; лужишки: Swobodny Stata Sakska) е една от шестнадесетте федерални провинции на Германия. Намира се в източната част на страната и граничи с провинциите Бранденбург, Тюрингия, Бавария и Саксония-Анхалт. Също така с държавите Чехия и Полша.

Столица на Саксония е град Дрезден. Други по-големи градове са Лайпциг и Кемниц. Федералната провинция е образувана отново след Обединението на Германия през 1990 и заема приблизително земите на бившето Кралство Саксония (до 1918 година).

По време на ранното Средновековие терминът Саксония се е отнасял за региона, който е заемал земите на днешните германски провинции Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия. Саксонците мигрират там от земите на днешната провинция Шлезвиг-Холщайн между 250 и 500 година.

Саксония не може директно да се свързва с всички значения на етнонима саксонци. Саксонец не се отнася само за жител на Саксония, има и англо-саксонци и трансилвански саксонци.

Световно първенство по футбол 2006

Световното първенство по футбол Германия 2006 е международен футболен турнир, който започва на 9 юни 2006 г. и завършва на 9 юли 2006 г. Във финалния мач световен шампион става Италия, побеждавайки Франция след изпълнение на дузпи. Това е 18-ото в историята Световно първенство по футбол. През юни 2000 г. Германия спечелва правото на домакинство, побеждавайки кандидатурите на Бразилия, Англия, Мароко и РЮА (която е домакин на Световното първенство по футбол през 2010 г.).

Играчи, които получат жълт картон в два мача, биват наказани за един мач. На играчите с един от двата жълти картона преди полуфиналния мач този жълт картон бива опростен.

Феликс Менделсон Бартолди

Якоб Лудвиг Феликс Менделсон Бартолди (на немски: Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy) е германски композитор от еврейски произход, диригент и пианист, роден на 3 февруари 1809 г. в Хамбург.

1 000 000+
500 000+
200 000+
100 000+

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.