Кремиковци

Емблема за пояснителна страница Тази статия е за квартала на София. За района на Столичната община вижте Кремиковци (район). За металургичната компания вижте Кремиковци АД.
Кремиковци
— квартал —
Kremikovski-monastery-1
България
42.8° с. ш. 23.5333° и. д.
Кремиковци
Област София
42.8° с. ш. 23.5333° и. д.
Кремиковци
София
42.8° с. ш. 23.5333° и. д.
Кремиковци
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област София
Община Столична община
Част от София
Надм. височина 946 m

Кремѝковци е квартал на София. Той е част от административния район Кремиковци на Столичната община.

Той е самостоятелно село до 1978 година, когато е присъединен към град София. Кварталът е населен от около 4000 души

Транспорт

През квартала минава само автобусен маршрут № 117. Пътува от автостанция Изток (на Ботевградско шосе) до град Бухово и обратно.

Религия

Около 3/4 от населението на селото са православни християни, другите са главно мюсюлмани.

Образование

Кварталът има само 1 училище – 156 основно училище „Васил Левски“, поради което учениците след 7 клас учат в основната част на града.

Икономика

Около 80 % от жителите на Кремиковци са работили в закрития металургичен комбинат „Кремиковци“, понастоящем работят в основната част на града.

Забележителности

Стенописите в църквата „Св. Георги Победоносец“ на територията на Кремиковския манастир са обявени за паметницик на културата през 1969 г., а иконостасът на манастирската църква „Покров Богородичен“ – от 1980 г.

В квартала се намира гробът на Димитър Казака – четник от Ботевата чета), обявен за паметник на културата през 1979 г.

Гергьовден

Saint-George-Day-fest-in-Kremikovtsi

Гергьовски празненства край Кремиковския манастир

StGeorgesDay-Stage-at-Kremikvtsi-Monastery

Сцена с народни танци по време на Гергьовските празненства в Кремиковския манастир

Fair-at-Kremikovtsi-Monastery

Гергьовски панаир пред портите на Кремиковския манастир

Всяка година на 6 май се събират от 5000 до 10 000 души в манастира и правят панаир.

Личности

Ботунец

Ботунец е квартал на София, в район Кремиковци. Застроен е през 1980-те години в непосредствена близост до металургичния комбинат „Кремиковци” за жилищните нужди на тогава работещите в Кремиковци. Днес в Ботунец живеят 7414 души (с настоящ адрес, 14 септември 2007, ГРАО), а от емблематичния за социалистическата епоха промишлен комплекс са останали само парчета метал за скрап.

Бухово

Бухово е град в състава на район „Кремиковци“ на Столичната община, област София. Бухово отстои на 7,6 km източно от центъра на Кремиковци и съответно на 8 и 11,5 km северно от Горни Богров и Долни Богров.

Висш ислямски институт

42.708167, 23.410139

Висшият ислямски институт (съкратено ВИИ) е висше училище за обучение на мюсюлмански духовници и ислямоведи. Намира се в квартал „Враждебна“ в София.

Има статут на висше училище от 1998 година, когато наследява създадения през 1991 г. Полувисш духовен ислямски институт.

Висшият ислямски институт и неговите специалности не са акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация при Министерския съвет на Република България.

Враждебна

Враждебна е квартал в София. Намира се в Район Кремиковци на Столичната община.

Лежи северно от бул. „Ботевградско шосе“, като е разположен на североизток от ж.к. „Васил Левски“ и на югоизток от махала Япаджа. В квартала се намират 85 СОУ „Отец Паисий“ и 75 ЦДГ. Застроен е предимно с къщи. Поради близостта до Аерогара София в квартала започват да се изграждат все повече фабрики и други индустриални обекти.

Горни Богров

Горни Богров е село в Западна България.

То е включено в район Кремиковци на Столична община, област София. Намира се на 17km. североизточно от гр. София.

Селото наброява 1239 жители.

В селото се намира Манастир „Св. Георги Победоносец" и Църквата „Св. Харалампий".Горни Богров е родното място на известната състезателка по лека атлетика Йорданка Донкова.

Долни Богров

Долни Богров е село в Западна България.

То е включено в район Кремиковци на Столична община, област София.

Желява

Желява е село в Западна България.

То е включено в район Кремиковци на Столична община, област София.

Квартал

Кварта̀л (от лат. quartа – четвърт, през нем. Quartal) е част от населено място, ограничена от определени улици, понякога обособена социално, етнически, по време на застрояване и други . Квартал на населено място може да бъде и негова селищна част, разположена извън границите на централната му част.

Кремиковски манастир

Кремиковският манастир „Свети Георги Победоносец“ е български православен манастир.

Кремиковци (компания)

„Кремиковци“ е най-голямата металургична компания в България между 1963 и 2009 г. След прехода на България към пазарна икономика е приватизирана. През 1999 г. държавната компания е продадена на българската фирма „Дару Металс“ за 1 долар. През 2005 г. „Дару Металс“ продава предприятието на индийския предприемач Прамод Митал за 110 милиона долара. През 2008 г. компанията банкрутира и преустановява дейността си през 2009 г.

Кремиковци (район)

Кремиковци е един от 24-те административни района на Столична община. Намира се в североизточната част на общината и заема 213 кв. км или около 18,3% от територията ѝ. Включва кварталите Враждебна, Челопечене, Ботунец, Кремиковци и Сеславци, селата Горни Богров, Долни Богров, Яна и Желява, както и град Бухово. Най-голямото населено място е кв. Ботунец, а най-малко – село Желява.

Районът заема значително място в Столичния промишлен комплекс. Основните промишлени отрасли са минна и металургична промишленост (черни метали), призводство на строителни материали и др.

Обработваемата земя в района е почти 90 хил. дка, а горския фонд – гори, пасища и ливади, около 62 хил. дка. Застъпено е предимно отглеждането на зеленчуци, житни и фуражни култури. Към месец май 2001 г. в района са отглеждани 1140 крави, 3706 овце, 1608 кози, 1906 свине, 19 006 птици и 388 пчелни семейства.

На територията на район „Кремиковци“ има обявени за паметници на културата над 50 обекта. Дванадесет от тях са с национално значение, останалите – с регионално.

Купа на България по футбол 1997/98

Тази страница представя турнира за Купата на България, проведен през сезон 1997/98 година. Победителят получава право на участие в турнира за КНК за следващия сезон.

Купа на България по футбол 1998/99

Тази страница представя турнира за Купата на България, проведен през сезон 1998/99 година. Регламента на турнира отрежда победителят до 1/16 финала да се определя в една среща, а в по-горните етапи от надпреварата (без финала) в две срещи. Победителят получава право на участие в турнира за КНК за следващия сезон.

Сеславци

Сеславци е квартал на българската столица София в район „Кремиковци“. До 1978 година, когато е присъединено към града, Сеславци е самостоятелно село. През квартала преминава редовна автобусна линия на Софийския Център за градска мобилност номер 117. На два километра северно от квартала се намира Сеславският манастир "Св. Никола" ("Св. Николай Мирликийски").

На 8 юли 2005 г. жители на квартала подават молба „за разрешение за протест срещу ползването на площадка в района за третиране на битови отпадъци“, но молбата не е приета от Столична община, защото е подадена много късно.

Столична община

Столичната община е единствената община в област София, Западна България.

ФК Кремиковци

ФК „Кремиковци“ е български Футболен отбор от квартал Кремиковци, София.

Основният екип на отбора е червено-бели фланелки и гащета и червени чорапи.

Челопечене

„Челопечене“ е квартал на София, част от район „Кремиковци“. Намира се извън околовръстното шосе, на около 12 км североизточно от центъра на София.

За името на квартала има 2 легенди. Едната е, че името идва от структурата на квартала, където слънцето винаги напича челната част. Има и друга легенда, която разказва, че по време на Руско-турската освободителна война турците, отстъпвайки, запалват източната част на селото и изгаря цяла махала. Тогава при пожара изгаря и челото на една, та името на тогавашното село става Челопечене.“От 1978 г. е квартал на София.Населението (с постоянен адрес) на квартала е 1720 души (15.09.2011).

Иконостасът на храма „Възкресение Христово“ е дело на дебърски майстори от рода Филипови. В храма има икони на струмишкия зограф Григорий Пецанов. На иконата на Света Богородица има подпис: „сіѧ икона ѡбдарисе ѿ Гіор... Петковъ, съ собругомъ, и чедомъ за душевно ихъ спасеніе, и тѣлесно, здравіе. Из рук Григоріа иконопісца македонецъ от Струміца 1879 март 16-ый“.

Чепинско шосе

„Чепинско шосе“ е един от кварталите на София. Намира се в североизточната част на града и е кръстен на едноименния път, който съответно води до софийското село Чепинци. "Чепинско шосе" е с население от 128 жители към 15.03.2013 г., което го прави най-малкия по население квартал на София. По едноименното Чепинско шосе върви маршрутна линия №20.

Яна (област София)

Яна е село в Западна България, част от район Кремиковци на Столична община, област София. Населението му е около 1160 души (2015).

Квартали и жилищни комплекси на София

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.