Кенсингтън и Челси

Кенсингтън и Челси (на английски: Royal Borough of Kensington and Chelsea) е един от централните райони на Лондон. Разположен е западно от района Град на Уестминстър.

Кенсингтън и Челси
— квартал —
Typical Street In The Royal Borough Of Kensington And Chelsea In London
Англия
51.5022° с. ш. -0.1953° и. д.
Кенсингтън и Челси
Голям Лондон
51.5022° с. ш. -0.1953° и. д.
Кенсингтън и Челси
Страна Flag of the United Kingdom.svg Великобритания
Съставна страна Flag of England.svg Англия
Адм. графство Голям Лондон
Част от Лондон
Площ 12,13 km²
Население 157 700[1] души
Пощенски код NW, SW, W
Телефонен код 020
Официален сайт www.rbkc.gov.uk

Източници

  1. www.ons.gov.uk
Harrods

Harrods (Херодс) е най-известният универсален магазин в Лондон. Той е смятан за един от най-големите и модни магазини в света. Сградата се намира на Бромптън Роуд в кралското боро Кенсингтън и Челси, в западната част на Лондон.

Площта на магазина възлиза на 90 000 m², търговската площ се състои от 330 отдела. Персоналът на магазина е над 5000 души. Всеки ден Harrods се посещава от над 300 000 човека. Девизът на магазина е: Omnia Omnibus Ubique – „Всичко за всеки и навсякъде.“ Някои от отделите са световноизвестни, например отделът за коледни стоки или този за хранителни продукти. Много ефектно е също нощното осветление на фасадата, състояща се от 12 000 лампи.

„Harrods“ се смята за едно от най-скъпите места в Лондон, а освен това той влиза в тройката на най-известните забележителности на Лондон, заедно със сградата на парламента и Биг Бен. От 1989 г. официално съществува дрескод, който изключва влизането на лица, облечени небрежно, предизвикателно, с мръсни дрехи.

Кенсингтън

Кенсингтън е квартал на Лондон. Намира се на юг и запад от Хайд Парк и е считан за един от луксозните квартали заедно с непосредствените си съседи Челси (от юг), Найтсбридж (от изток) и Нотинг Хил (от север). В него са разположени някои от основните туристически атракции на Лондон: Албърт Мемориал, Роял Албърт Хол, музеят „Виктория и Албърт“, музеят по естествена история, дворецът Кенсингтън, зала „Олимпия“. Главната артерия на квартала е Кенсингтън Хай стрийт с много магазини.

В административно отношение Кенсингтън е подрайон на община Кенсингтън и Челси, която е самостоятелна административна единица и избирателен район в рамките на Лондон.

Лондон

Ло̀ндон (на английски: London, произнася се по-близко до Ла̀ндън [ˈlʌndən] или Лъ̀ндън) е столицата на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и най–големият метрополис в Европейския съюз. Правилният изговор на името на града е най-близък до Лъндън, но в България е придобило гражданственост названието Лондон, останало от транскрипцията от немски отпреди Втората световна война. Лондон, наред с Ню Йорк, Париж и Токио, е нареждан сред най-важните 4 световни града.

През Лондон тече река Темза, над която са построени множество мостове. Най-известният сред тях е Тауър Бридж (Tower Bridge), построен в края на 19 век до крепостта Тауър (Tower of London, „Лондонска кула“), откъдето носи и името си. Други мостове над Темза в центъра на Лондон (от изток на запад) са Лондон Бридж (London Bridge), Садърк Бридж (Southwark Bridge), пешеходният Милениъм Бридж (Millennium Bridge), открит през 2000 г., Блекфрайърс Бридж (Blackfriars Bridge), Уотърлу Бридж (Waterloo Bridge) и Уестминстър Бридж (Westminster Bridge). Край реката са разположени и по-модерните „Окото на Лондон“ (London Eye) – гигантско виенско колело със 137 метра височина, и покритата зала Милениъм Доум (Millenium Dome, Куполът на хилядолетието), построени в чест на настъпването на третото хилядолетие. През 2008 Милениъм Доум е превърната в развлекателен център The O2.

Лондонското метро датира от 1863 г. и е първият метрополитен в света. Сред най-дългите му линии са Central line, Circle, Victoria и District line. Най-новата и бърза линия на Лондонското метро е Jubilee line. Метрото има 260 станции. Кмет на Лондон от 2016 г., е Садик Хан, предшестван от Борис Джонсън, заемал поста от май 2008 г. Преди 2000 година градът няма кмет и кметска управа.

Сред най-големите забележителности в Лондон са зданието на Парламента с прочутата часовникова кула Биг Бен, Уестминстърското абатство, където се извършват коронациите, сватбите и погребенията на кралското семейство, Бъкингамският дворец – резиденцията на кралското семейство, Катедралата Сейнт Пол, площадите Трафалгар и Пикадили Съркъс. Сред забележителностите в Лондон са и музеят с восъчни фигури на Мадам Тюсо, Британският музей и Природоисторическият музей, включващ четири зони. Най-голямата търговска улица в Лондон е Оксфорд стрийт (Oxford Street). Лондон е известен с червените си двуетажни автобуси и червените телефонни кабини, грабващи окото на всеки току-що пристигнал турист.

През 2012 година Лондон е домакин на XXX летни олимпийски игри.

Нотингхилски карнавал

Нотингхилският карнавал (на английски: Notting Hill Carnival) е ежегоден карнавал в Лондон.

Провежда се от 1966 г. на улиците на квартал Нотинг Хил, район Кенсингтън и Челси в 2 почивни дни през август („банков понеделник“ и предшестваща неделя).

Водеща роля в карнавала обикновено играят представители на британската афрокарибска общност, особено с произход от островите Тринидад и Тобаго, съставяли значителна част от жителите на района през 1950-те години.

В миналото карнавалът е събирал до 2 милиона зрители и е заемал 2-ро място в света сред карнавалите по брой на участниците след Карнавала на Тринидад и Тобаго.

Райони на Лондон

Райони на Лондон (също боро, на английски: London borough) са административни единици на Лондон на общинско ниво. 32-та района заедно с Лондонското сити образуват Голям Лондон, който е едновременно регион, метрополно графство и церемониално графство с особен статут в Англия.

Дванадесет от районите и Сити образуват Вътрешен Лондон (на английски: Inner London), а останалите 20 – Външен Лондон (на английски: Outer London). Ситито не е район, а административна единица с особен статут Sui generis.

Четири района нямат думите лондонско боро (на английски: London Borough of) в името си:

Район Уестминстър има статут на „град“ (даван от монарха), City of Westminster.

Три района – Кенсингтън и Челси, Кингстън на Темза и от 2012 г. Гринуич имат статут на кралско боро (на английски: Royal Borough).

Всички останали райони имат статут на боро.Районите се управляват от районни съвети (на английски: Borough Council). Уестминстър, тъй като е сити, се управлява от градски съвет (на английски: City Council).

Уестминстър (район в Лондон)

Градът на Уестминстър (на английски: City of Westminster) е район на Лондон, заемащ по-голямата част от централната част на града.

Разположен е западно от Лондонското Сити и на изток от район Кенсингтън и Челси, а южната му граница е река Темза.

Челси

Челси от английското: Chelsea може да се отнася за:

Челси – някогашно предградие на Лондон, днес район на Лондон. От неговото име произлизат редица географски названия в англоезични страни;

Ърлс Корт Сентър

„Ърлс Корт Сентър“ е изложбен център в Лондон, Великобритания. Разположен е в района Кенсингтън и Челси и е най-голямата подобна сграда в централен Лондон.

Мястото на събитието вече има голяма олимпийска история след като е било домакин на състезанията по бокс, гимнастика, вдигане на тежести и борба по време на Игрите през 1948. „Ърлс Корт Сентър“ е и едно от съоръженията за Лондон 2012.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.