Каналето

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Каналето.
За българското телевизионно предаване вижте Каналето (телевизионно предаване).
Каналето
италиански художник
Каналето 
Роден: 17 октомври 1697 г.
Починал: 19 април 1768 г.

Джовани Антонио Канал (на италиански: Giovanni Antonio Canal), познат под името Каналето, е художник от Венеция, известен предимно със своите пейзажи от родния си град. Те са били като пощенски картички за онези, които са могли да си го позволят. Каналето е син на художника Бернардо Канал, откъдето идва умалителното му име.

Каналето учи рисуване в ателието на баща си, който изработва декори за театрални представления. Прочува се с картините си от Венеция. Те се отличават със своя много точен и винаги богат на детайли рисунък. За това той често използва камера обскура, подпомаган от своя племенник Бернардо Белото, който по-късно също използва артистичното име Каналето.

Canaletto Bacino di San Marco
Каналето. Докът Сан Марко, Венеция
Giovanni Antonio Canal, il Canaletto - Regatta on the Canale Grande - WGA03904
Каналето. Регата на Канал Гранде, поглед от къщата Фоскари

Основни клиенти на Каналето са английските туристи, предприели т. нар. Гранд Тур (Grand Tour - „Голямо пътешествие“) - пътуване из Европа с познавателна цел. Един от най-големите меценати на Каналето е английският консул във Венеция Йозеф Смит, който намира клиенти-англичани за голяма част от картините му. След избухването на Войната за наследството на Австрия потокът от туристи намалява и поръчките на художника рязко спадат. Той заминава за 10 години в Англия, след като научава за условията на живот там от Джакопо Амигони (1675-1752), който работи като художник на острова в продължение на много години. Картините му стават по-тъмни, като че ли в унисон с по-облачното небе над острова. Те започват да страдат от спад в качеството, повторяемост на сюжета и известна механичност, затова художникът не намира на острова признание, съпоставимо с това в родината му.

Последните 10 години от живота си той се връща отново във Венеция, като пренася със себе си типичния за английския пейзаж по-сив, по-тъмен тон в творбите си. През 1763 г. е избран за член на Академията във Венеция. Каналето продължава да рисува до смъртта си през 1768 г.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Canaletto“ и страницата „Giovanni Antonio Canal“ в Уикипедия на английски и италиански език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.  
20 април

20 април е 110-ият ден в годината според григорианския календар (111-ви през високосна). Остават 255 дни до края на годината.

7 октомври

7 октомври е 280-ият ден в годината според григорианския календар (281-ви през високосна). Остават 85 дни до края на годината.

Бернардо Белото

Бернардо Белото (на италиански: Bernardo Bellotto) е италиански художник на градски пейзажи и известен автор на гравюри на много европейски градове като Дрезден, Виена, Торино, Варшава. Племенник и ученик на Каналето, Белото понякога използвал името на знаменития си вуйчо, като се подписвал като Бернардо Каналето, с цел мошеничество според някои. За подписаните като „Каналето“ картини, рисувани в Полша, се знае, че са дело на Белото; подобни съмнения съществуват и за тези в Германия.

Стилът на рисуване на Белото се отличава с детайлно изобразяване на архитектурните и природните гледки и с характерното изпълнение на светлината. Изглежда правдоподобно Белото и други венециански майстори да са използвали камера обскура, за да получат такава върховна точност при рисуването на градския пейзаж.

Българска музикална компания

Българска музикална компания (БМК) е българска продуцентска и дистрибуторска къща. Основана е през 1993 г. под името „Музикална къща Ку-Ку“ и първоначално се занимава предимно с продуцирането на групата „Ку-ку бенд“. БМК организира и турнетата из България на „Каналето“, по-късно на „Хъшове“. Компанията държи и голям дял от пазара на попфолк музика в страната. За наследник на БМК може да се счита продуцентската компания „Седем-осми“ основана през 2001 г.

Васил Василев-Зуека

Васил Василев, по-известен с прякора си Зуека, е български актьор.

Ведут

Ведут (на италиански: veduta: изглед, гледка) е вид пейзажна живопис и представлява достоверно изображение на природен или градски пейзаж. В историята на оформлението на градини с това понятие често се обозначава и отделна част от парка, която може да се наблюдава от един или няколко определени гледни точки.

Рисуването на ведути се числи към пейзажната живопис. Най-често това понятие се използва като синоним на „градски изглед“. По-правилно обаче би било, ако се придържаме към италианската етимология на думата, понятието да обхваща и представянето на природни пейзажни мотиви в почти реалистична форма, както например често рисуваните през 18 век изгледи от водопадите в Тиволи.

Венеция

Венеция (на италиански: Venezia) е град в Североизточна Италия, център на областта Венето, пристанище на Адриатическо море с товарооборот над 20 млн. тона. Населението му е около 263 736 души към 31 септември 2015 г. Градът е разположен върху множество малки острови – около 118 на брой – в плитка лагуна на Адриатическо море, позната като Венецианска лагуна. Соленоводната лагуна заема крайбрежието между устията на реките По и Пиаве. Около 1/3 от града се намира върху континенталната част.

Символът на Венеция е крилат лъв, който фигурира на знамето и герба на града.

Промишлено-пристанищната част на града се намира на континента. Характеризира се с корабостроене, ремонтиране на кораби, цветна металургия, нефтопреработваща, химическа, електротехническа и лека промишленост. Слави се със занаятчийското си производство на изделия от стъкло – венецианско стъкло, дантели, мозайки. Има университет и консерватория, оперен театър и богати музеи.

Островната Венеция е морски курорт, център на международния туризъм със световно значение, място за провеждане на международни кинофестивали и художествени изложби. В градския транспорт са запазени традиционните за града гондоли и моторни лодки.

Селище там съществува от V век пр.н.е., а градът е създаден през IX век. От X до XIV век той е значителен център; посредник в търговията между Западна Европа и Изтока. В Средновековието Венеция е република – Венецианската република, оглавявана от дожи. Тя е независима държава, съществувала между IX и XVIII век. През периодите 1797 – 1805 и 1815 – 1866 г. е владение на Австрия.

Градът и лагуната са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, защото градът е уникален както в архитектурата на сградите, така и в основите на града. Венеция е построена върху дървени подпори (пилони). Заради слягането на почвата и основите си Венеция е застрашена от постоянни наводнения (на италиански: acqua alta (букв. висока вода).

Виктор Калев

Виктор Нанков Калев е български актьор, роден в Златоград.

През 1994 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Здравко Митков. Първоначално работи в Каналето. От 2004 г. до 2015 г. е в екипа на „Шоуто на Слави“. През 2017 г. е жури на „Като две капки вода“.

Камен Воденичаров

Камен Борисов Воденичаров (роден на 13 май 1966 г.) е български актьор, певец и телевизионен водещ, режисьор, сценарист.

Каналето (пояснение)

Каналето може да се отнася за:

Джовани Антонио Канал, познат под името Каналето (1697 – 1768) – италиански художник;

Каналето – предаване на БНТ.

Каналето (телевизионно предаване)

„Каналето“ е предаване на БНТ, излъчвано по Канал 1 в периода от 1 април 1995 г. до 11 септември 2004 г.Подобно на предшественика си „Ку-ку“ и то е хумористично предаване. През 1997 г. целият екип на предаването протестира срещу правителството на Жан Виденов.В шоуто участват Камен Воденичаров, Мартина Вачкова, Виктор Калев (до 2003 година), Тончо Токмакчиев, Слави Трифонов и други.

На 16 юни 2007 г. стартира „Шоуто на Канала“, което е наследник на „Каналето“. В него участват актьори от „Ку-ку“ и „Каналето“.

Ку-Ку бенд

„Ку-Ку бенд“ е българска музикална група. Създадена е през 1993 г. с първоначален състав от Слави Трифонов, Евгени Димитров – Маестрото, Евгени Йотов и Илия Илиев-Професора. Групата притежава някои от най-скъпите инструменти в страната и участва в много телевизионни предавания. Има издадени 22 албума, над 300 песни , стотици концерти, 13 турнета (1 от които в САЩ).

Групата твори в различни стилове като фронтменът ѝ Слави Трифонов многократно е определял стилът на тяхната музика като „етно-рок“, смесица между рок музиката и балканското звучене, тъй като в групата има изключително различни инструменти – както електрически китари, така и кларинет. Много от песните на Ку-Ку бенд могат да бъдат определени като попфолк песни, но те имат и собствени разработки или аранжименти на някои от най-популярните народни песни.

Продуцент на Ку-Ку бенд, както и песните и клиповете на групата, през годините винаги е бил фронтменът ѝ Слави Трифонов, но – като част от различни музикални компании. От създаването на групата до 1996 г. – като съдружник с Камен Воденичаров в Камен Во. Студио; след това (от 1996 г. до 2004 г.) – еднолично чрез Българска музикална компания; а оттогава – до днес – продуцент на Ку-Ку бенд е компанията Seven-Eight Production, отново със собственик Слави Трифонов.

В началото на 2013 г. Seven-Eight Production сключва договор за дистрибуция на цялата продукция на Ку-Ку бенд в Интернет с водещата компания от този бранш – Silvernoise – създаден е официален профил на Слави Трифонов и Ку-Ку бенд във видеопортала YouTube, където е качена по-голямата част от продукцията на артистите, а част от албумите са качени и на някои от платформите за легално разпространение на музика чрез заплащане като iTunes и Amazon MP3.

Ку-ку

Студентската програма „Ку-ку“ е предаване на БНТ, излъчвано по Канал 1 от 27 януари 1990 г. до 17 октомври 1994 г.

Слави Трифонов

Станисла̀в То̀доров Трѝфонов (познат и като Слави Трифонов) e български певец, телевизионен водещ и продуцент.

Името му се свързва най-често с ТВ предаванията „Шоуто на Слави“, „Хъшове“, „Каналето“ и „Ку-ку“, както и с групата Ку-Ку бенд.

Стая с лилави стени

Стая с лилави стени е четвърти сингъл на българския поп-рок дует Дони и Момчил, съвместен с Каналето, издаден през 1999 година.

Телевизионно предаване

Телевизионно предаване (наричано понякога и телевизионно шоу) е завършен цялостен видео материал, предназначен за излъчване по телевизията. Има различни видове телевизионни предавания: информационни, новинарски, приключенски, спортни, научни, детски и т.н. Едно предаване може да бъде самостоятелно или да бъде част от поредица, често излъчвана в едни и същи дни и час по определен канал. За разлика от филмите и сериалите, повечето видове предавания обикновено има телевизионен водещ.

Телевизионните предавания се създават от телевизионните продуценти, за да отговорят на разнообразните предпочитания на зрителите на съответния канал. С тази цел създателите им се стремят да привлекат вниманието, а следователно и да увеличат рейтинга на гледаемост на съответния канал. На свой ред това привлича рекламодателите и осигурява финансовия успех на канала.

Тъпан

Тъпан e ударен музикален инструмент от групата на мембранофонните инструменти.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.