Ил дьо Франс

Ил дьо Франс (на френски: Île-de-France) е регион в Северна Франция. Граничи с регионите О дьо Франс на север, Гранд Ест на изток, Бургундия-Франш Конте и Център-Вал дьо Лоар на юг и Нормандия на северозапад. Ил дьо Франс включва град Париж и неговите предградия и сателитни селища и неофициално е наричан Парижки регион. С близо 12 074 000 жители той е четвъртата по население административна единица в Европейския съюз след Англия, Северен Рейн-Вестфалия и Бавария.

Ил дьо Франс
Région Île-de-France
Знаме
      
Герб
Разположение на Ил дьо Франс във Франция
Разположение на Ил дьо Франс във Франция
Страна Флаг на Франция Франция
Столица Париж
Площ 12 012 km²
Население (1 януари 2015) 12 074 000 души
Департаменти Вал д'Оаз
Вал дьо Марн
Есон
Ивлин
О дьо Сен
Париж
Сен е Марн
Сен Сен Дени
Окръзи 25
Кантони 155
Общини 1 280
Президент Валери Пекрес
(Републиканците) (от 2015)

Име

Името Ил дьо Франс (на френски: Île-de-France) буквално означава „Островът на Франция“ и в днешно време се обяснява с географическото положение на региона между реките Сена, Марна, Оаза и Боврон. Исторически погледнато обаче името вероятно произлиза от старофранкското назование Liddle Franke означаващо „малка Франция“.[1]

Население

Към 1 януари 2015 г. населението на региона е 12 074 000 души. Мъжете са 5 837 милиона, а жените 6 237 милиона, или на 1 000 мъже се падат 1 069 жени [2].

Най-голямата част от това население обитават градската агломерация на Париж (на френски: Unité urbaine), която е най-голямата във Франция и една от най-големите в Европа.[3]

Герб

Историческият герб представлява щит със син фон (2:1) три златни лилии, но не се ползва официално с изключение от жандармерията на региона.

Вместо герб, от 1976 се използват лога, символизиращи региона.

История

Ил дьо Франс е историческото средище и произход на Франция. От този регион произлизат както модерното име така и основата на модерния френски език.

Ile-de-France jms
Регионът със номерацията на департаментите.

След победата на Хлодвиг I над Сиагрий областта е център на владенията на франките, с малко прекъсване през 7 век. От 9 век става ядрото на Кралството на Западните Франки. Границите стават почти идентични са кралските владения (на френски: domaine royal). От тука произлиза готическият архитектурен стил, който първоначално е стилът на франкските крале.[4]

От времето на Луи XIV френските крале владеят от Версай, където се намира огромният и често копиран дворец.[4]

След Френската революция Ил дьо Франс се разделя на множество департаменти и престава да съществува като административна единица. Чак след създаването на регионите за планиране (на френски: Régions de programme) в 1956 г. областта получава пак административно значение, първоначално под името Парижки регион (на френски: Région Parisienne) и от 1976 – като Ил дьо Франс.[4]

Икономика

Регионът е най-проспериращият във Франция. Сравнено със средния БВП на ЕС, измерен като покупателна способност, Ил дьо Франс достига 169,7% за 2006 г. [5]

Източници

  1. Етимология на името. Предаването „Карамболаж“ на френско-немската обществена телевизия ARTE. Посетен на 6 май 2012.
  2. Население на Ил дьо Франс според Френския статистически институт. Посетен на 6 май 2012.
  3. Население на Париж според Френския статистически институт. Посетен на 6 май 2012.
  4. а б в Bernus.Pierre (1971): „Histoire de l'Île-de-France“. Boivin et Cie.
  5. Eurostat News Release 23/2009.
Аржантьой

Аржантьо̀й (на френски: Argenteuil) е град във Франция. Той е промишлено предградие (град-сателит) на Париж. Разположен е в департамент Вал д'Оаз на регион Ил дьо Франс, на около 12 km северозападно от централната част на Париж на десния бряг на река Сена. Първите сведения за града датират от 7 век. Транспортно машиностроене, металургия, електро-химическа, гумена и фармацевтична промишленост. Има жп гара. Население около 102 683 жители към 2006 г.

Вал д'Оаз

Вал д'Оаз (на френски: Val-d'Oise, „Долина на Оаз“) е департамент в регион Ил дьо Франс, северна Франция. Образуван е през 1968 година от северните части на дотогавашния департамент Сен е Оаз. Площта му е 1 246 km², а населението - 1 168 892 души (2009). Административен център е град Сержи.

Вал дьо Марн

Вал дьо Марн (на френски: Val-de-Marne, „Долина на Марна“) е департамент в регион Ил дьо Франс, северна Франция. Образуван е през 1968 година от югоизточните части на дотогавашния департамент Сен. Площта му е 245 km², а населението - 1 318 537 души (2009). Административен център е град Кретей.

Гранд Ест

Гранд Ест (на френски: Grand Est, буквално „Голям изток“) е регион в североизточна Франция. Граничи с Белгия и Люксембург на север, с Германия на изток, с Швейцария на югоизток, с регион Бургундия-Франш Конте на юг и с Ил дьо Франс и О дьо Франс на запад. Административен център е Страсбург. Регионът е официално образуван на 1 януари 2016 г. от сливането на регионите Елзас, Лотарингия и Шампан-Ардени. Населението му е 5 518 188 жители (по приблизителна оценка към 1 януари 2019 г.).

Дидие Пирони

Дидие Пирони (на френски: Didier Pironi) е френски пилот от Формула 1 и състезател по водомоторен спорт.

Докато се е състезавал, е нареждан сред надеждите на Франция за световен шампион във „Формула 1“. Има 72 състезания и 3 победи.

Есон (департамент)

Есон (на френски: Essonne) е департамент в регион Ил дьо Франс, северна Франция. Образуван е през 1968 година от югоизточните части на дотогавашния департамент Сен е Оаз и получава името на река Есон. Площта му е 1 804 km², а населението – 1 208 004 души (2009). Административен център е град Еври-Куркурон.

Ивлин

Ивлин (на френски: Yvelines) е департамент в регион Ил дьо Франс, северна Франция. Образуван е през 1968 година от средните части на дотогавашния департамент Сен е Оаз и получава името на местна гора. Площта му е 2 284 km², а населението - 1 407 560 души (2009). Административен център е град Версай.

Леон Жуо

Леон Жуо (на френски: Léon Jouhaux) е френски профсъюзен деятел. Заловен от нацистите през 1943 г. и впоследствие депортиран в концентрационения лагер Бухенвалд. Носител на Нобелова награда за мир за 1951 г. за изключителната си роля в профсъюзното мирно движение и дългогодишната си борба за правата на работническата класа.

Нормандия

Нормандия (на френски: Normandie) е регион в северозападна Франция. Граничи с протока Ламанш на север и запад, с Бретан на югозапад, с Пеи дьо ла Лоар на юг, с Център-Вал дьо Лоар и Ил дьо Франс на югоизток и с О дьо Франс на североизток. Административен център е град Руан.

Регионът е образуван през 2016 година с обединяването на Долна Нормандия и Горна Нормандия.

О дьо Сен

О дьо Сен (на френски: Hauts-de-Seine, „Височини на Сен“) е департамент в регион Ил дьо Франс, северна Франция. Образуван е през 1968 година от западните части на дотогавашния департамент Сен. Площта му е 176 km², а населението – 1 561 745 души (2009). Административен център е град Нантер.

О дьо Франс

О дьо Франс (на френски: Hauts-de-France, буквално – „Горна Франция“) е регион в северна Франция. Граничи с Ла Манш на северозапад, Белгия на север, с регионите Нормандия на югозапад, с Ил дьо Франс на юг и с Гранд Ест на югоизток. Административен център е Лил.

Регионът е създаден през 2016 година с обединението на дотогавашните региони Север-Па дьо Кале и Пикардия.

Пикардия

Пикардия (на френски: Picardie) е регион в Северна Франция до 2016 година, когато е присъединен към новия регион О дьо Франс.

Той включва историческата провинция Пикардия, както и департамента Оаз и южната част на Ен, които исторически и географски са свързани с Ил дьо Франс. Главни градове са адмнистративният център Амиен, Бове, Лаон.

Сен Дени

Сен Дени (на френски: Saint Denis, френско произношение: [sɛ̃.d(ə).ni] – Сен Дьони) е град-община в департамент Сен Сен Дени в регион Ил дьо Франс във Франция.

Той е северно предградие на столицата Париж. Населението му е 100 800 жители към 1 януари 2007 г.

Името Сен Дени е често срещано наименование на топоними във франкофонските страни, произлизащо от името на свети Дени, първия епископ на Париж.

Градът е известен със своята Кралска базилика, в която са погребани свети Дени и повечето френски крале. Църквата е катедрала, седалище на епископа на Сен Дени от 1966 г.

Сен Сен Дени

Сен Сен Дени (на френски: Seine-Saint-Denis, (френско произношение: [sɛn.sɛ̃.də.ni])) е департамент в регион Ил дьо Франс, северна Франция. Образуван е през 1968 година от североизточните части на дотогавашния департамент Сен и малки части на Сен е Оаз, като получава името на департамента Сен и на град Сен Дени. Площта му е 236 km², а населението - 1 515 983 души (2009). Административен център е град Бобини.

Сен е Марн

Сен е Марн (на френски: Seine-et-Marne, „Сена и Марна“) е департамент в регион Ил дьо Франс, северна Франция. Образуван е през 1790 година от части на дотогавашните провинции Ил дьо Франс и Шампан. Площта му е 5 915 km², а населението - 1 313 414 души (2009). Административен център е град Мелюн.

Сена

Сена (на френски: Seine, на френски се произнася Сен) е бавнотечаща река в Северна Франция. Извира близо до град Дижон и преминава през Париж, като накрая се влива в Атлантическия океан чрез естуар. Дълга е около 780 km. Сена е пълноводна и плавателна река, която гъсто прорязва многото полегати хълмове от Парижкия басейн.

Сена е важна транспортна артерия. В нея се намира остров Сите, на който първоначално се е намирал Париж и където днес е разположена катедралата Света Богородица. Към реката има голям туристически интерес и тя често присъства като романтичен фон на снимки от Париж.

Списък на градовете във Франция

Това е списък на общините във Франция с най-голямо население.

Данните са от преброяването, проведено през 2014 във Франция

Фонтенбло

Фонтенбло̀ (на френски: Fontainebleau) е град в Северна Франция. Разположен е в департамент Сен е Марн на регион Ил дьо Франс. Отстои на 65 km югоизночно от столицата Париж. Има жп гара. Курортен град, бивша резиденция на френските крале. Посещаван от туристи заради интересните дворци. Порцеланова промишленост. Население 15 688 жители от преброяването през 2006 г.

Шампан

Шампан (Champagne, френско произношение: [ʃɑ̃paɲ]) е историческа област в Североизточна Франция. Днес по-голямата част от областта принадлежи към регион Гранд Ест, а отделни нейни по-малки части са включени в състава на Бургундия-Франш Конте, Ил дьо Франс и О дьо Франс.

Шампан е прочута с шампанското, което се произвежда в сегашната форма от 17 век –

вино се произвежда от римско време.

Граничи на запад с историческите области Пикардия и Ил дьо Франс, на юг с Бургундия и Франш Конте, и на изток с Лотарингия.

През нея тече река Сена. В Шампан се намират градовете Реймс, Еперне, Троа.

През древността Шампан е населявана от келтските каталауни (catalauni). След завладяването на Галия от Гай Юлий Цезар (58 – 51 пр.н.е.) става част от римската провинция Галия Белгика.

През 451 г. Флавий Аеций спира тук чрез Битката на Каталаунските полета нахлуването на хуните на Атила.

В Шампан са кръстени първият християнски крал на франките Хлодвиг I (496) от Свети Ремигий (епископ на Реймс), по-късно и Лудвиг Благочестиви (816).

Заедно със Сен Дени Реймс става важен религиозен център на Франция. В Реймската катедрала са короновани и миросвани всички френски крале.

Гримоалд Млади е херцог на Шампан (708-април 714 г.).

През Средновековието Шампан е графство, чиито графове са могъщи князе на Франция.

Юг дьо Блоа е граф на Шампан (1093 – 1125), Луи X (1305 – 1316 г.), Жана II Наварска (1316 – 1335). Жан II присъединява Шампан 1361 г. към Domaine royal.

Региони на Франция

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.