Икономически растеж

Икономически растеж е нарастването на общия обем и стойността на стоките и услугите, произвеждани от дадена икономика в определен период, в сравнение с предходен. Ако стoйността на стоките и услугите за дадена икономическа област е по-висока от предходната година, то тя има позитивен ръст, обикновено наричан "икономически растеж". Ако в дадената година има по-малка стойност от предходната на произведеното и продаденото, то има "негативен икономически растеж", още наричан "рецесия" или "депресия".

Обикновено икономическият растеж се измерва в процентно нарастване на реалния брутен вътрешен продукт (БВП), като отношение към даден базисен период. Трябва да се прави разлика между краткосрочно (конюнктурно) изменение, което се изразява като икономически подем и процеса на икономически растеж – при икономическия растеж икономиката надраства потенциала си.

Gdp accumulated change
Ръст на БВП през периода 1990-1998 и 1990-2006 в някои страни.

Вижте също

Атланта

Атла̀нта (на английски: Atlanta) е столицата на американския щат Джорджия. През 2000 г. в града живеят 416 474 души.

Градът е основан през 1837 г., като първите заселници са били земеделци, занаятчии и търговци. По време на Гражданската война Атланта играе важна роля, тъй като през града минавали четири железопътни линии. След дълги и продължителни битки със Севера, Атланта се предава на 2 септември 1864 г., като голяма част от сградите са напълно разрушени.

Градът постига бърз икономически растеж след Гражданската война и е възстановен напълно за 10 години.

Сега Атланта е основният метрополис в Югоизточните американски щати, седалище на CNN, Coca-Cola, United Parcel Service (UPS) и др. Домакин на Летните олимпийски игри през 1996 г.

Барак Обама

Барак Хусейн Обама II (на английски: Barack Hussein Obama II) е 44-ият президент на САЩ, от Демократическата партия. Избран е на 4 ноември 2008 г. и встъпва в длъжност на 20 януари 2009 г. Барак Обама е първият цветнокож в историята, който е избран на този пост. Награден е с Нобелова награда за мир през 2009 г.

На 6 ноември 2012 е преизбран на президентския пост в конкуренция с републиканеца Мит Ромни, въпреки недоволството на американците от ниския икономически растеж и трайно високата безработица по време на първия мандат.

Веселин Никифоров

Веселин Иванов Никифоров е български икономист, член-кореспондент на Българската академия на науките.

Той е роден на 5 януари 1927 г. във Вършец. През 1951 г. завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (УНСС) в София със специалност „Планиране“.

Работи в БАН, където ръководи секцията “Възпроизводство и икономически растеж”. В периода 1966-1974 година е заместник-председател и първи заместник-председател на Държавния комитет за планиране. От 1974 до 1984 г. е председател на Българската народна банка. Между 1975 и 1984 година е и в министерския съвет. През периода 1983 - 1987 г. е председател на Комитета за социална информация (днес Национален статистически институт)..

Веселин Никифоров умира на 16 декември 2010 г.

Виетнам

Виетна̀м, официално Социалистическа репу̀блика Виетна̀м (на виетнамски: Cộng hoà xã hội chủ nghĩa Việt Nam; произнася се Конг хоа са хои ту ния Виет Нам чуй), е държава в Югоизточна Азия. Намира се в източния край на полуостров Индокитай и граничи с Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море. С площ 331 688 km² и 85 милиона жители Виетнам се нарежда на 13-то място по население в света и на 65-то по площ.

Още от древността Виетнам се намира под силното влияние на Китайската цивилизация, което се запазва и след 10 век, когато в страната се утвърждават династии с местен произход. В средата на 19 век тя е превърната в колония на Франция, но през 40-те години на 20 век французите са изтласкани от силно националноосвободително движение, което оставя страната разделена на две – Северен Виетнам и Южен Виетнам. Виетнамската война, започнала като сблъсък между тези две държави, става едно от най-интензивните огнища на Студената война, като комунистическият блок подкрепя Севера, а Съединените щати – Юга. През 1975 година комунистите удържат победа и страната е обединена под техен контрол.

В края на 70-те години Виетнам се намесва с военни сили в полза на една от комунистическите фракции в Камбоджа, което предизвиква и краткотрайната Китайско-виетнамска война през 1979 година. От средата на 80-те години комунистическият режим провежда политика на стопанска либерализация, която довежда до бърз и продължителен икономически растеж. През 2007 година Виетнам става член на Световната търговска организация, а на следващата година е избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации. Страната членува успешно и в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Грюндерцайт

Грюндерцайт (буквално от немски "Епоха на основаване") е икономическият период от 19 век в Германия и Австрия преди краха на борсата от 1873 г.. Това е времето на индустриализацията в Централна Европа, чието начало е през 40-те години на века. Не могат да бъдат дадени точни граници на Грюндерцайта, но Мартенската революция от 1848 година е приемана за начало на икономическите промени и политическите реформи. В Германия, като последица от натрупването на капитали вследствие от победата във Френско-пруската война и последващото обединение на Германия настъпва икономически растеж, който трае през следващите години и е описван като "години на основаване". В тези години в Централна Европа гражданите започват все повече да участват в културното развитие. Това е и епохата на класическия либерализъм. Индустриализацията поставя нови естетически предизивкателства ней-вече пред архитектите и занаятчиите чрез развитието на съществуващите форми.

Грюндерцайтът често се бърка с Историцизма, който доминира след 1900 г. В исторически контекст следващите десетилетия често също се наричат Грюндерцайт. Поради тази причина периода Грюндерцайт е поставян в различни времеви граници, като например: 1850 – 1873, 1871 – 1890, понякога 1850 – 1914 или дори 1871 – 1873.

Държавен бюджет

Държавният бюджет обхваща всички приходи и разходи на дадено правителство за определен период от време.

Той се съставя по определена процедура, която често започва почти веднага след като е приет предходния бюджет. В началото се определя макрорамката – списък от показатели, с които трябва да бъде съобразен бюджетът. Такива са например валутните курсове (на валутата на държавата спрямо основните валути, с които се работи), лихвените равнища, платежният баланс на страната, размерът на държавния дълг (оттук величината на плащанията по него), ръстът на инфлацията, очакваният икономически растеж.

Правилното съставяне и стриктното изпълнение на бюджета, в съчетание подходяща фискална политика е от решаващо значение за икономическата стабилност на държавата.

Държавните органи често разполагат и с извънбюджетни средства.

Зелена партия

Зелена партия или партия на зелените се наричат редица политически партии по света, които обявяват за свои приоритети обикновено екологията, справедливостта, демокрацията и мира.

Някои по-известни зелени партии:

В България:

Зелена партия,

Зелените,

В САЩ:

Зелена партия.

Икономика на Китай

Икономиката на Народна република Китай е най-голямата икономика в света. Тя измества от 1-то място тази на САЩ през 2015 г.

Съвременната китайска икономика е плод на политика на реформи и откритост. Икономиката на Китай е водеща в БРИКС, а централата на банката на съюза се намира в Шанхай.

Китайската икономика е с най-голям принос за глобалния икономически растеж, като от 2009 до 2014 година годишният растеж на БВП на Китай е 8,7%, а този на световната икономика е 2%. Делът на китайската икономика за глобалния икономически растеж надминава 30%, а този на САЩ е 18% през 2015 г. Китайската икономика се характеризира със стабилност и растеж. Страната притежава най-голямата производствена база в света, но има и най-голям брой потребители, чиито изисквания за внос са големи. Същевременно китайската икономика е зависима от вноса на зърнени храни, медни руди и суров петрол. Китайската външна търговия е дебалансирана, след като през 2014 г. дела на вноса от Азия, Африка и Латинска Америка е над 60% от общия за Китай, а общия китайски износ за тези световни региони не надхвърля и 20%. Вътрешният дисбаланс също е значителен, след като през 2014 г. БВП на глава от населението на Китай достига 7591 щатски долара, а този в Пекин, Шанхай и Тиендзин надминава 10 000 щатски долара, макар политиката да е насочена към уравнение. През 21 век китайците пътуват масово по света. Също така, от 2015 г. запачват да нарастват преките китайски инвестиции в чужбина и страната се превръща и в пръв световен стратегически инвеститор в страните от т.нар. трети свят. Китайската икономика не е милитаристична, но е налице и такава перспектива. През 2013 г. ККП взема държавно решение да развива стратегически настъпателен флот от самолетоносачи и изтребители пето поколение , в изпълнение на заключителния етап на концепцията си начертана още от Дън Сяопин. Същевременно заместващата МКС в перспектива ще бъде само китайска.

Икономика на Латвия

Икономиката на Латвия се квалифицира като малка и отворена, с износ, формиращ почти 1/3 от БВП на страната. Заради географското ѝ разположение транспортните услуги са силно развити, както и други сектори като добива и обработката на дървен материал, земеделието и производството на храни, машиностроенето и електронната индустрия. След годините на силен икономически растеж, през 2008 г. икономиката на Латвия се сблъсква с двуцифрен спад, преди да бъдат наложени реформи за устойчив растеж и социоикономическо развитие.

Настоящето състояние на икономиката на Латвия е по-добро от прогнозираното. С нейния растеж от над 5% за 2012 г., той е най-бързият за Европейския съюз - тенденция, която се запазва и през 2013 г. В същото време за 2012 г. инфлацията леко намалява, рефлектирайки върху цените на храните и енергията.

Безработицата отчита спад, след върховата си позиция в размер на 21,3% през първото тримесечие на 2010 г., до 11,4% през второто тримесечие на 2013 г.

Икономика на развитието

Икономика на развитието e клон на икономиката, който се занимава с икономическите аспекти на процеса на развитие в страните с нисък доход на населението.

Фокусира сее не само върху методите на промотиране на икономически растеж и структурна промяна, но също върху подобряване на потенциала на по-голямата част от населението – например, чрез здраве и образование, както и условия на труд, независимо дали чрез държавни (публични) или частни канали. Теории за икономическото развитие (в хронологичен ред):

Меркантилизъм

Икономически национализъм

Индустриално развитие

Акумулация на капитала

Теория за структурната промяна

Теория за международната зависимост

Неокласическа теория

Икономическа експанзия

Икономическа експанзия e увеличаване на нивото на икономическа активност, както и на стоките и услугите, които са на разположение в пазара. Това е период на икономически растеж, измерван с увеличаване на реалния БВП Обяснението на такива флуктуации общата икономическа активност е от основен интерес за макроикономиката.

Обикновено икономическата експанзия е белязана от възход и увеличаване на продукцията и утилизацията на ресурсите. Икономическото възстановяване и просперитет са две последователни фази на експанзията. Това може да бъде породено от фактори, външни на икономиката, като метеорологични условия или техническа промяна, или от фактори вътрешни на икономиката като фискални политики, монетарни политики, възможността за кредитиране, лихвени нива, регулаторни политики или други фактори, влияещи върху продуктовото производство. Благоприятните международни и глобални условия могат да повлияят също така нивата на икономическа активност в множество страни.

Икономически тигър

Икономически тигър в икономическия жаргон е държава, която се намира в момент на рязък икономически растеж, който обикновено е съпроводен от осезаемо повишаване на жизнения стандарт. Като показател за превръщането на икономика в "тигрова" се приема наличието на 9-12% годишен темп на нарастване на брутния вътрешен продукт.

Понятието първоначално е използвано за Южна Корея, Сингапур, Хонконг и Тайван ("източно азиатските икономически тигри"), чиито икономики избуяват, след като в края на 1980-те привличат големи количества чужди инвестиционни капитали. И четирите страни обаче преживяват икономически кризи през 1997-1998 г., като причините са основно в огромните разходи по обслужване на дълговете и неравномерното разпределение на богатството. Икономическият им потенциал днес отново се възстановява и източно азиатските икономически тигри отново са активни участници в глобалния пазар.

Впоследствие понятието "икономически тигър" се прилага и към други държави, които бележат значителен подем в ръста на икономиките си. Такава страна е например Ирландия (наричана "келтския тигър"), чийто икономически подем трае от 1990-те до 2001-2003 г.

"Гръцкото икономическо чудо" от 1950-те и 1960-те години също може от днешна гледна точка да бъде описано като "тигрова икономика". Ако това название не се ползва често, особено в рамките на страната, причината е в това, че тези две десетилетия са белязани с големи политически вълнения, вместо икономическо благоденствие.

В последните години, още преди приемането им в Европейския съюз през 2004 г., Естония, Латвия и Литва започват да бъдат наричани колективно "балтийски икономически тигри". Оценките за икономическия ръст на трите страни за първите осем месеца на 2006 г. отговарят добре на тези очаквания и са съответно: 12%, 11%, 8%.

Корлеоне

Корлео̀не (на италиански: Corleone) е италиански град и община на остров Сицилия в близост до Палермо. В Корлеоне живеят 11 376 души по данни от преброяването през 2009 г.

Прибалтийски републики

Прибалтѝйски републики или Приба̀лтика е обобщаващото название, въведено най-напред в СССР, за бившите съветски републики край Балтийско море и настоящи независими държави – членове на Европейския съюз: Литва, Латвия и Естония. Тогава към този регион са причислявали и Калининградска област на Русия.

Общата площ на региона е 175 000 km². Населява се от общо 6,98 млн. души.

Регионът е известен и като Балтийския тигър. Това се дължи на факта, че след 2000 г. 3-те държави имат най-висок икономически растеж в Европа – 7,5 % за Литва, 11,2 % за Естония и 11,9 % за Латвия през 2006 г. Естония е член на Еврозоната от 1 януари 2011 г.

Продуктивност

Продуктивност, също и производителност, е показател на измерването на ефикасността на продукцията в икономиката. Продуктивността е съотношението на продукта на продукцията към материалите или единиците, необходими, за нейното производство.

Ползите от високата продуктивност са много. На национално ниво, ръстът на продуктивността повишава стандарта на живот, тъй като по-голямата доходност подобрява покупателната способност на хората по отношение на стоки и услуги, възможността за удоволствие от отмората и почивката, подобрени условия за домовете, подобрения в областта на образованието, ръстът има и отношение към подобряване и разширяване на социалните и свързани с околната среда програми. В същото време по отношение на фирмата, повишената продуктивност има за резултат повече реален приход, с който тя може да посрещне своите (вероятно растящи) задължение към клиенти, доставчици, работещи, акционери и по отношение на таксите и регулациите, положени от управлението, като в същото време запазва своята конкурентоспособност на пазара.

Рецесия

Рецесията може да се разглежда като период на временен спад в икономическата активност и производството , увеличаване на безработицата и други в резултат на продължителна инфлация, упадък или като специализиран термин – бавно изчезване на някои наследствени признаци в организма.

Тиендзин

Тиендзин (на китайски 天津; пинин: Tiānjīn, понякога изписван неправилно по руски образец като Тянцзин) е един от четирите градове-провинции в Китайската народна република. Като такъв, той има статут на провинция и е подчинен пряко на централното правителство. Градската агломерация на Тиендзин е третата най-голяма в Китай, след Шанхай и Пекин.

Град Тиендзин е разположен около реката Хайхъ. Неговите пристанища са отдалечени и се намират на брега на Бохайския залив. Тиендзинският муниципалитет граничи с провинция Хъбей на север, юг и запад, с Пекинския муниципалитет на северозапад и с Тихия океан (Бохайския залив) на изток.

Преди 1404 година, когато настоящото му име е дадено от император Йонлъ, Тиендзин се нарича Джъгу (Zhigu). Днешното му име буквално означава „Небесен брод“, като това произтича от обстоятелството, че императорът (Син на Небето) преминава през реката през мястото, където се намира градът, преди да завземе със сила престола от своя племенник.

Статутът на муниципалитет е даден на Тиендзин през 1927 година. Този статут се запазва и след превземането на града от армията на Китайската комунистическа партия на 15 януари 1949, като единственото изключение е периодът между 1958 и 1967, когато градът става част от провинция Хъбей и същевременно неин административен център.

През 1976 Таншанското земетресение, считано за най-смъртоносното в съвременната история с общо 240 хиляди жертви, убива почти 24 хиляди от жителите на града и причинява тежки материални щети.

След като Китай започва да се отваря към края на 70-те години на 20 век, Тиендзин търпи бърз икономически растеж, макар понастоящем да изостава в това отношение от Шанхай, Пекин и Гуанджоу.

Най-развитият и бързорастящ сектор на икономиката на Тиендзин е индустриалният, който съставлява 53,2% от нея. Водещи подотрасли са нефтохимическата и текстилната индустрия, автомобилостроенето, машиностроенето и металургията. На територията на муниципалитета има важни петролни залежи и солници.

Сред най-важните земеделски култури, отглеждани в Тиендзин, са пшеницата, оризът и царевицата, като обработваемите площи заемат 40% от територията на муниципалитета. Важен отрасъл в крайбрежните райони е риболовът.

Населението на Тиендзин към 2016 г. е 15 621 200 жители. Мнозинството от жителите (97,3% към 2000 г.) са хански китайци; сред представените малцинства присъстват хуейци (1,75%), манджурци (0,57%), монголци (0,12%), корейци (0,11%) и други.

В градската част на Тиендзин широко разпространен е тиендзинският диалект. Въпреки близостта със столицата Пекин той се различава значително от пекинския диалект, върху който се основава официалният език на КНР.

Четири азиатски тигъра

Четирите азиатски тигъра са високо развитите икономики Южна Корея, Сингапур, Хонконг и Република Китай (Тайван).

Те са измежду първите новоиндустриализирани държави (след Япония). Характеризират се с изключително висок темп на икономически растеж в периода от 1960-те до 1990-те години. В първото десетилетие на 21 век 4-те страни са включвани в категорията на високо развитите икономики. Те вече имат високо образована работна ръка, много ниски нива на раждаемост и високи нива на спестяване и инвестиране.

Хонконг и Сингапур в наши дни се специализират в услугите и се превръщат в световни финансови центрове, а Южна Корея и Тайван са водещи в сферата на информационните технологии.

Щирия

Щирия (на немски: Steiermark; на словенски: Štajerska) е федерална провинция в състава на Австрия.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.