Изчервяване

Изчервяването е неволно зачервяване на лицето на човек поради психически причини, като емоционален стрес, притеснение, гняв или романтична стимулация. При някои хора ушите, шията и горната част на гръдния кош може също да се зачервят.

Тежко зачервяване е често срещано при хора, които изпитват екстремна и постоянна тревожност в социални и работни ситуации, и може да ги затрудни да се чувстват удобно в такива среди. Психологическото лечение и медикаментите могат да подпомогнат за контролиране на зачервяването.

Страхът от изчервяване се нарича еритрофобия (на старогръцки: ερυθρός – червен; φοβία – страх; буквално „страх от зачервяване“).[1][2]

Blushing girl 0001
Изчервявяне на млада жена.

Вижте също

Източници

  1. Gieler, Uwe, Kusnir, Daniel, Tausk, Francisco A.. Clinical Management in Psychodermatology. Springer Science & Business Media, 14 ноември 2008. ISBN 9783540347187. p. 59. Посетен на 7 декември 2014. (на английски)
  2. W, Stekel,. Conditions Of Nervous Anxiety And Their Treatment. Routledge, 4 юли 2013. ISBN 9781136299315. p. 236. Посетен на 7 декември 2014. (на английски)
Алкохолна напитка

Алкохо́лни напи́тки са напитките, съдържащи етанол – етилов спирт, в разговорния език алкохол. Алкохолът, който хората употребяват за пиене, се получава чрез ферментация на продукти, които съдържат въглехидрати – най-често плодови захари. Процесът се извършва под въздействието на живи организми – дрожди. Това налага известни ограничения върху силата на получаваните напитки, тъй като при концентрация на алкохол повече от 10 – 15% дрождите умират и ферментацията спира; така от гроздов сок се получава вино, а от зърно – бира.

Съдържанието на алкохол в различните напитки се измерва в градус (т.нар. алкохолен градус), който обикновено показва обемната концентрация на алкохола в %. Концентрираните (т.н. спиртни) напитки могат да се получават само чрез дестилация на алкохола във ферментирали вече продукти. По този начин може да се получи алкохол с произволно силен градус, но обикновено концентратите съдържат 40 до 50% алкохол.В повечето питиета не се съдържа чист алкохол, защото приемането му може да бъде смъртоносно. Малко количество чист алкохол повишава много бързо съдържанието на алкохол в кръвта до опасно ниво.

Понятието Алкохо́лни (спиртни) изде́лия се използва и при определянето на данъци и акциз върху стоките.

Антропофобия

Антропофобия или Антрофобия (буквално „страх от хора“, на гръцки: ἄνθρωπος, ánthropos – „човек“ и на гръцки: φόβος, phóbos – „страх“), също наричана междуличностна отношенческа фобия е патологичен страх от хора или човешка компания. Според Международната класификация на болестите (10-та ревизия) тя е частен случай на социална фобия.Антропофобията е екстремна, патологична форма на срамежливост и неувереност. Може да бъде изразена като страх от изчервяване, от втренчване на другите, несръчност и стеснение, когато човек се появява в обществото. Специфичната японска културна форма е известна като тайджин куофушо.

Бриана Банкс

Бриана Банкс (на английски: Briana Banks) е артистичен псевдоним на Бриана Бани – американската порнографска актриса и модел от германски произход.

Еритрофобия

Еритрофобията (на латински: Erythrophobia) е страхът от изчервяване. Не самото изчервяване, а страхът от него.

Ким Суперплюс

„Ким Суперплюс“ (на английски: Kim Possible) е американски анимационен сериал, създаден от Walt Disney Television Animation в периода 2002 – 2007 г.

ЛСД

Диетиламид на лизергиновата киселина (по-известна като LSD – от немското Lysergsäure-diethylamid, също ЛСД) е мощно психоактивно вещество, което спада към групите на халюциногените и ентеогените. LSD е изолиран за първи път в 1938 г. в лабораториите „Sandoz“, (Швейцария) по полусинтетичен път от алкалоиди на моравото рогче (вид паразитна гъба) от швейцарския химик Алберт Хофман, наречен по-късно „бащата на LSD“.

Дозите се измерват в микрограмове (μg, една милионна от грама) и дозата може да варира между 100 и 500 μg (силна доза). Доказано е, че LSD няма токсичен ефект върху организма и с него не може да се „предозира“, защото смъртоносната доза е над 12 000 μg, а това е 30 пъти повече от „силната“ единична доза. Приемане на такива дози на практика не се среща.

През първите години употребата на добилата митични измерения съставка „LSD“, преди нейната инкриминализация, намира своята употреба в психиатричните клиники, където веществото се е смятало за обещаващ терапевтичен инструмент. LSD обаче бързо попада на улицата и започва да се употребява предимно от музиканти, актьори, писатели, артисти, както и от много битници и хипита. Свързването на LSD с групи, несъгласни с господстващата културна и политическа обстановка, води до инкриминализирането на LSD. Регулационните режими обаче са леко разхлабени от 90-те години на 20 век насам, но въпреки това притежанието и употребата остават преследвани.

Настръхване

Настръхването представлява образуване на неравности по кожата (т.нар. „гъша кожа“) в основата на космите на тялото, които могат неволно да се „изправят“, когато човек е подложен на студ или изпитва силно емоционално вълнение, като гняв, страх, еуфория или сексуална възбуда. Изправените косми правят животните да изглеждат по-големи, за да сплашат враговете си. Това може да се наблюдава при шимпанзетата, някои маймуни от Новия свят като памукоглавите тамарини, при стресирани мишки и плъхове, както и при уплашени котки. При хората това може да се наблюдава дори като реакция на слуха, при драскане с нокти, слушане на страхопочитателна музика или усещане или спомняне на силни и положителни емоции (например след спечелване на спортно събитие или при гледане на филм на ужасите).

Съпротива (психология)

Съпротивата или още съпротива на осъзнаване е защитен механизъм на Аз-а. Съпротивата се проявява чрез реакции на гняв, смущение, притеснение, забравяне, отказ от дискусия и психосоматични реакции като треперене, изчервяване, изпотяване и други в индивида, обикновено в психоаналитичната практика. Съпротивата се появява с цел да не позволи на дадено психично съдържание, което е било изтласкано да се осъзнае поради опасността за здравето на индивида (истинска или въображаема).

Тревожност

Тревожността или безпокойство е психично състояние у човека и животните, при което се активират защитни реакции. Характерни за тревожността са емоционалната напрегнатост, лесната възбудимост, очакването за нещо неопределено. Преживяването често е съпроводено от характерни физически усещания: „буца в гърлото“, „топка в стомаха“ и подобни.

Треперене

Треперенето представлява телесна функция в отговор на ранна хипотермия или просто усещане за студ при топлокръвните животни. Когато температурата на тялото спадне, рефлексът на треперене се задейства за да се поддържа хомеостазата. Скелетните мускули започват да се съкращават извършвайки малки движения, които създават топлина и изразходват енергия.

Основният двигателен център отговорен за треперенето е разположен в задната част на хипоталамуса в близост до стената на третата камера.

Новородените бебета, кърмачетата и малките деца изпитват по-голяма загуба на топлина от възрастните, защото не могат да треперят, за да поддържат топлината на тялото.

Реакцията на треперене може да бъде значително намалена или дори да липсва при възрастните хора, което води до значителен спад в средната телесна температура при излагане на студ.

Хуманистична психология

Хуманистичната психология е едновременно социално движение в рамките на психологията и трайна перспектива. Тя в повечето от своите прояви дава предимство на човешкия опит, смисления живот в обикновения свят с неговите трагични и комични аспекти.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.