Запад

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Запад.
Географски посоки

Запад е една от четирите главни посоки на света. Намира се отляво на наблюдател застанал с лице, обърнато в посока север. Означава се: на български с З, на английски с W (west), на руски с З (запад), на немски с W (westen) и на френски с O (ouest).

Запад е посоката, обратна на посоката в която Земята се върти около оста си, както и посоката, от която залязва Слънцето.

Етимология

Произхожда от древнославянската форма на думата западане, залез на слънцето, (древногръцки δύσις, δυσμαί; латински occidēns).

В Древен Египет Западът е смятан за портал на подземния свят и е кардиналното направление, разглеждано във връзка със смъртта – скриването на бога Слънце Древните египтяни също вярват, че богинята Амунет е олицетворение на Запада.[1]

Източници

  1. Кембъл, Джоузеф. Митичното изображение. Princeton University Press, 1981.
Англия

А̀нглия (на английски: England) е най-големият по територия и население съставен историко-географски район в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и заема южните две трети от остров Великобритания. На север граничи с Шотландия, а на запад с Уелс, също части на Обединеното кралство. Останалите граници са морски – със Северно море, Ирландско море, Атлантическия океан и Ла Манш. Населението на Англия е над 83% от общото население на Обединеното кралство. Главен град на Англия е Лондон, най-големият град на Британските острови и столица на Обединеното кралство.

Географска координатна система

Географската координатна система е координатна система за описване (определяне) на положението на дадена точка от повърхността на Земята. Всяка точка може да се опише с 3 географски координати:

Географска ширина φ – е ъгълът между отвесна линия в дадената точка и плоскостта на екватора, измерена от 0 до 90° в двете страни на екватора.

Географска дължина λ – е ъгълът между плоскостта на меридиана, прекаран през дадената точка, и плоскостта на нулевия меридиан, от който се мери дължината. За нулев меридиан е избран меридианът, преминаващ през Гринуич – Гринуичкия меридиан. Дължините се мерят от 0 до 180° на изток и на запад от нулевия меридиан и се наричат съответно източни и западни.

надморска височина или просто височина. Отрицателната надморска височина се нарича „под морското равнище“ за обекти на сушата, а за такива в моретата и океаните – просто дълбочина.Географските координати служат и за определяне местоположението на точки в близост до земята, например на летящи тела. За по-далече разположени тела понякога се дава не надморската височина, а разстоянието до центъра на земята.

Граф

Граф (от нем. graf), или конт – прието по времето на Карл Велики от византийското комит (от лат. comes през фр. comte), е висша благородническа титла на поземлен феодал през Средновековието, която в различните периоди е имала различна стойност. Възниква като служебно наименование на назначените от Карл Велики военно-административни управители и отначало няма смисъла на наследствена аристократична титла. Жената на графа се нарича графиня или контеса. В ранното Средновековие тя се дава от суверена – император или крал на член на неговия двор, който управлява дадена територия (графство) от негово име. Впоследствие титлата и владението стават наследствени, а графовете управляват от свое име.

В хералдическата история на Славянска Източна Европа през ранното средновековие се среща титлата жупан, съответстваща по степен на графската на Запад.

В йерархията на титлите граф е по-ниска от маркиз и по-висока от виконт. Английският вариант на титлата е ърл (earl), макар че на английски език за графовете от континентална Европа се използва думата count.

Във Великото литовско княжество титлата е нямала номинална стойност, и е била само въпрос на престиж . В Русия титлата е въведена от Петър I също като почетна и е съществувала до 1917 г.От основната титла се оформят различни производни форми:

ландграф – управител на подвластна страна (land) в Свещената Римска империя;

маркграф – управител на гранична област (от нем. mark – граница);

пфалцграф (граф-палатин) – управител на централната столична област (от нем. Pfalz – дворец);

виконт – вице-конт (вместо граф), впоследствие става самостоятелна титла.

Еквадор

Еквадор, официално Република Еквадор (на испански: República del Ecuador, букв. Република на екватора), е демократична република в северозападната част на Южна Америка.

Граничи с Колумбия на север, с Перу на изток и юг и с Тихия океан на запад. Тя е една от двете страни в Южна Америка, заедно с Чили, която не граничи с Бразилия. Републиката включва и Галапагоските острови, които се намират на около 1000 km от континента.

Еквадор се намира от двете страни на екватора, откъдето произлиза и името ѝ. Столицата на страната е град Кито.

Йордания

Хашемитското кралство Йордания, наричано за кратко Йордания, е държава в Близкия изток. Граничи със Сирия на север, с Ирак на североизток, със Саудитска Арабия на изток и юг, и с Израел и Западния бряг на запад. Заедно с Израел има граници по брега на залива Акаба и Мъртво море.

Йордания е модерна държава, йорданското общество е предимно урбанизирано. Кралството е класифицирано като развиващ се пазар със свободна пазарна икономика в книгата с факти за света на ЦРУ (CIA World Factbook). Страната има най-много свободни търговски споразумения, в сравнение с другите страни от региона. Режимът в страната е прозападен и поддържа близки взаимоотношения с Обединеното кралство и САЩ. Йордания става основен съюзник на НАТО през 1996 г. и е другата страна в региона, освен Египет, която поддържа дипломатически взаимоотношения с Израел. Йордания е учредителен член на Арабската лига, СТО, МВФ, Международния наказателен съд, ООН и др.

Колумбия

Колумбия или Коломбия, официално Република Колумбия, е държава в северозападната част на Южна Америка. Граничи с Карибско море на север, Венецуела и Бразилия на изток, Еквадор и Перу на юг, Панама и Тихия океан на запад. Столицата е Богота. Населението на столицата е 6 834 000 души, което поставя града на 30-то място в света според големината на населението и на 4-то в Южна Америка след Сао Паоло (Бразилия), Буенос Айрес (Аржентина) и Лима (Перу).

Мароко

Кралство Мароко е държава в Северозападна Африка. Покрай Атлантическия океан има дълга крайбрежна ивица, която през Гибралтарския проток достига до Средиземно море. На изток граничи с Алжир, на юг със Западна Сахара и Мавритания, а на север и запад с Атлантическия океан. На север граничи по суша с испанските анклави Сеута и Мелиля. Най-високият връх е висок 4165 м.

Мозамбик

Мозамбик, официално Република Мозамбик, е страна в югоизточна Африка, която граничи с Индийския океан на изток, с Танзания на север, с Малави и Замбия на северозапад, Зимбабве на запад и с Есватини и РЮА на юг. Страната е с площ 801 590 кв. км и е на 25-то място по големина на територията сред другите държави. Площта на Мозамбик е приблизително колкото тази на Турция.

Днешните мозамбикански земи са били открити от Вашку да Гама през 1498 и станали португалска колония през 1505. Мозамбик е член на общност на португалоезичните държави и на общността на нациите.

Перу

Перу, официално Република Перу (на испански: República del Perú, на кечуа и аймара: Piruw) е държава в северозападната част на Южна Америка, граничеща с Еквадор и Колумбия на север, с Бразилия на изток, с Боливия на югоизток и юг, с Чили на юг и с Тихия океан на запад. На територията на Перу има богат материал за културна антропология. Там се е зародила и империята на инките. Република Перу е с площ 1 285 220 km². Столица е гр. Лима (6,4 млн. жители). На 28 юли 1821 г. Хосе де Сан Мартин провъзгласява независимостта на Перу.

Републикански път III-637

Републикански път IIІ-637 е третокласен път, част от Републиканската пътна мрежа на България, преминаващ по територията на области Перник и Кюстендил. Дължината му е 68,2 km.

Пътят се отклонява наляво при 54,0-ти km на Републикански път II-63 на 3 km западно от град Трън, пресича река Ерма и се насочва на юг през Трънската котловина, като преминава между планините Лешниковска на запад и Люляк (Люцкан) на изток. След това пътят продължава между Еловишка планина на запад и Люляк (Люцкан) на изток, като минава през селата Вукан и Мрамор, преодолява Главния български вододел между планините Еловишка на запад и Ерулска на изток и при село Горочевци слиза в долината на Пенкьовска река от басейна на река Струма. От там Републикански път IIІ-637 продължава на юг по долината на реката между планините Пенкьовска на запад и Ерулска на изток, като последователно минава през селата Видрар, Докьовци и Пенкьовци и на 4,5 km южно от последното, при съединяването си с Републикански път III-6052 пътят свършва. По проект той трябва да бъде изграден на запад през южната част на Пенкьовска планина до село Трекляно, но има само пътека. В този си непостроен участък дължината на пътя е измерена по права линия по карта и е 4 km и същевременно навлиза в Кюстендилска област.

След село Трекляно пътят продължава отново в южна посока по долината на Треклянска река (десен приток на Струма), минава през село Габрешевци, при село Сушица преодолява седловината между планините Кобилска на запад и Земенска на изток и слиза в село Злогош. От там пътят продължава отново на юг през западните склонове на Земенска, преминава през село Полска Скакавица и достига до село Драговищица, където се съединява с Републикански път III-601 при неговия 9,6 км.

От Републикански път III-637 при неговия 5 km надясно се отклонява третокласен Републикански път III-6372 (35,1 km) през селата Костуринци, Стайчовци, Долна Мелна, Дълга лука и Косово до село Трекляно при 38,4 km на Републикански път III-637.

Сардиния

Сардиния (на италиански: Sardegna; на сардински: Sardigna; на каталански Sardenya; на латински: Sardinia) е административен регион в Италия, разположен на запад от Апенинския полуостров с население 1 651 793 жители, който се ползва със специален автономен статут.

Сенегал

Сенегал (на френски: Senegal) е държава в Западна Африка. Граничи с Гвинея Бисау, Мали, Гамбия, Гвинея и Мавритания. На запад страната има обширна брегова линия с Атлантическия океан – 720 km. Столицата на Сенегал е Дакар. Други по-големи градове в страната са Тиес, Каолак, Зигиншор, Сен Луи.

Стара планина

Стара планина (в Античността: Хемос или Хемус, на старогръцки: Αίμος, на латински: Haemus; на славянски: Маторни гори; на турски: Коджабалкан или Балкан, от персийската дума balkaneh – „висок, който се извисява“), е планинска верига на Балканския полуостров, на територията на България (предимно) и Сърбия. За пръв път името Стара планина се споменава през 16 век.

Простира се на запад от Белоградчишкия проход (между община Белоградчик, област Видин и община Княжевац, Зайчарски окръг) до нос Емине на Черно море на изток. По-голямата ѝ част се намира на територията на България, разположена по дължината на страната, като условно я разделя на Северна и Южна България. Най-високата ѝ точка е връх Ботев (2375,9 m).

В нейното землище са обособени много природни паркове, защитени местности и един национален парк. Тя е сред най-големите центрове на ендемични и реликтни видове. В нея са изградени 81 хижи. Поради изградената материална база, чистия въздух и високопланински характер Стара планина често е предпочитана цел за туризъм и отдих.

Тексас

Тексас (на испански: Texas или Tejas (Техас); означава „приятел“ на местния индиански език) е щат в САЩ. Тексас е вторият по брой население (след щата Калифорния) и вторият по големина щат на САЩ (след Аляска). Географски той се намира в южната централна част на страната, като споделя международната граница с мексиканските щати Чиуауа, Коауила, Нуево Леон и Тамаулипас на юг и граничи с американските щати Ню Мексико на запад, Оклахома на север, Арканзас на североизток, и Луизиана на изток. Тексас е с обща площ от 695 626 km², от които 678 045 km² суша и 17 581 km² вода (2,52%). Броят на населението е нарастващо, с 27 469 114 жители (2015).

Град Хюстън с население 2 195 914 (2010) е най-големият град в Тексас и четвъртият по големина град в САЩ, докато град Сан Антонио е вторият по големина в щата и седмият по големина град в САЩ. Далас-Форт-Уърт и Грейтър Хюстън са четвъртите и петите по-големина урбанизирани зони в САЩ. Други големи градове са Ел Пасо и Остин – столицата на щата. Прякорът на Тексас е „Щатът на самотната звезда“.

През 1845 г. щатът Тексас се присъединява към САЩ, като става 28-ия щат. Известно време той е отделна република, отделила се от Мексико.

Теодосий II

Флавий Теодосий или Теодосий II (на латински: Flavius Theodosius Junior) е източноримски, ранновизантийски император от 408 до 450 година, син и приемник на Аркадий.

Наричан още Теодосий Млади, той наследява малолетен трона в Константинопол и е един от най-дълго управлявалите императори. Властва повече от 40 години, които са важен период в оформянето на Източната Римска империя. Макар че във външната политика Теодосий II е принуден да направи редица отстъпки, то вътрешното състояние на държавата продължава да е стабилно, за разлика от разпадащата се Западна Римска империя.

Тесалия

Тесалия е историко-географска област в Гърция и една от 13-те административни области. Главен град на областта е Лариса.

Тесалия граничи с Македония на север, с Епир на запад, със Същинска Гърция на юг и Егейско море на изток. Преди гръцките тъмни векове, Тесалия е известна с името Еолия от Одисея на Омир.

Уганда

Република Уганда е държава в централната част на Източна Африка. На югоизток граничи с езерото Виктория, на изток с Кения, на север с Южен Судан, на запад с Демократична република Конго (Заир) и на югозапад с Руанда и Танзания.

Френска Гвиана

Френска Гвиана (на френски: Guyane française) е отвъдморски департамент (département d’outre-mer или DOM) и същевременно административен регион на Франция (което прави Френска Гвиана част от Европейския съюз). Разположена е в североизточната част на Южна Америка. Граничи със Суринам на запад, Бразилия на юг и Атлантическия океан на север и изток. Административен център е град Кайен.

На територията на Френска Гвиана се намира космодрумът „Куру“, от който се осъществяват изстрелвания на апарати по космическата програма на Европейския съюз чрез ракетите Ариана.

Централна Македония

Централна Македония (на гръцки: Κεντρική Μακεδονία) е една от 13-те области на Гърция. Включва седем нома: Иматия, Солун (Тесалоники), Кукуш (Килкис), Пела, Пиерия, Халкидики и Сяр (Серес).

Областта граничи със Северна Македония и България на север, с област Източна Македония и Тракия на изток, Западна Македония на запад и Тесалия на юг, както и по море с областите Централна Гърция и Северен Егей.

От 2010 година областен управител на Централна Македония е Панайотис Псомиадис, но е заместен от Дионисис Псомиадис в 2011 година на тази длъжност, тъй като Панайотис е осъден от Апелативния съд на една година лишаване от свобода.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.