Женева

За кантона със същото име вижте Женева (кантон).
Женева
Genève (френски)
Знаме
      
Герб
Geneva from saleve
Швейцария
46.2° с. ш. 6.15° и. д.
Женева
Женева
46.2° с. ш. 6.15° и. д.
Женева
Страна Flag of Switzerland.svg Швейцария
Кантон Женева
Площ 15,93 km²
Надм. височина 375 m
Население 198 072 души (2015)
12 434 души/km²
Основаване ок. 2000 г. пр.н.е.
Пощенски код 1201, 1202, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208, 1209
МПС код GE
Официален сайт www.ville-geneve.ch

Женѐва е град в Югозападна Швейцария и е главен административен център на едноименния кантон Женева. Женева е седалище на много европейски и световни организации и е вторият по големина град в страната след Цюрих.

На френски език градът се нарича Genève, [ʒənɛv] (българска транскрипция: Жьонев); на немски: Genf, [ɡɛnf] (българска транскрипция: Генф), а на италиански: Ginevra, [dʒiˈneːvra] (българска транскрипция: Джиневра).

История

Първите селища на мястото на съвременния град са възникнали преди 2000 години. През 120 г. пр.н.е. римските войски завладели вече развит град в устието на река Рона, който се е казвал Женева и е бил основан от келтите няколко века преди това. Името се появява за първи път в описанията на войната в Галия, направени от Юлий Цезар. Името на града е идентично с името на лигурския град Геноа и означава коляно или глезен. През IV век населението приема християнството.

През IX век Женева става столица на Бургундия. Макар и оспорвана от франките, бургундите и Свещената римска империя, на практика Женева през Средновековието е управлявана от местните епископи чак до Реформацията, когато става република. Заради дейността на реформатори като Жан Калвин там, Женева често е била наричана протестантският Рим. През XVI век тя става център на калвинизма и приема много религиозни бежанци, включително и от съседна Франция. През 1526 г. Женева, Цюрих и Берн сключват отбранителен съюз, а през 1584 г. – постоянен съюз. През 1798 г. градът е присъединен от Наполеон към Франция, а от 1815 г. Женева става кантон на Швейцария.

Едно от най-важните събития в историята на града се нарича Л`Ескалад или изкачването на стените. За хората от Женева това събитие, което се чества всяка година, става символ на независимостта. Действието се развива през 1602 г., когато се проваля последният опит на Шарл Емануел I, Дюк на Савоа (Savoie) да завладее града и да го превърне в столица на север от Алпите. Всяка година през декември победата се отбелязва в стария град с демонстрации, конни паради и топовни изстрели.

Първата от Женевските конвенции за защита на ранените и пленените по време на война е подписана в града през 1864 г.

География

Градът е разположен в югозападния край на Швейцарското плато, на мястото, където река Рона изтича от Женевското езеро, наричано още „езерото Леман“ от французи и френскоговорящите швейцарци. Друга пълноводна река там е Арв, която събира водите си от масива на Мон Блан, криволичи из Женева и се влива в Рона на 1 км след езерото. Женева е обградена от три планини – Алпите и планините Юра и Салев. Координатите на града са 46°12' с. ш. и 6°09' и. д..

Икономика

Икономиката на Женева е ориентирана главно към услугите. Градът има значителен финансов сектор, ориентиран към частно банкиране (управлява около един трилион долара) и финансиране на международната търговия. Много от световноизвестните фирми решават да създадат своите офиси точно в Женева. Градът е седалище на компании като JT International, Mediterranean Shipping Company, Serono, SITA и др. Много други мултинационални компании като Caterpillar, Electronic Arts, DuPont, Helwett-Packard, Procter & Gamble и Sun Microsystems имат своите европейски седалища в този град. Нека не забравяме старата традиция на правенето на часовници – Ролекс, Патек Филип, Франк Мюлер и още много други. Едно от най-интересните събития всяка година е автомобилното шоу на Женевския автомобилен салон, който се провежда в Палекспо.

Население

Населението на Женева е 185 526 души, а на целия кантон е 441 000 души. Населението на кантона Женева е съвкупност от местни женевци (33,7%), швейцарци от другите кантони (27,6%) и чужденци от 180 страни (38,7%). Женева е възприеман като град на протестанти, но в нея има повече римокатолици (39,5%), отколкото протестанти (17,4%), които живеят в кантона Женева. 22% от населението се определят, че не са част от нито една религия.

Международни организации

В Женева се намира Европейското седалище на ООН.

Многобройни международни неправителствени организации избират Женева за свои седалища:

Образование

Женевският университет е основан от Жан Калвин през 1559 г. Също така тук се намира и най-старото международно училище в света – Женевското международно училище, основано през 1924 г.

Забележителности

Schweiz Genf Jet-DEau
Най-известната забележителност на града Же д'О
 • Английската градина
 • Ботаническата градина
 • Катедралата „Сен Пиер“
 • Кметството (XV век)
 • Колежът на Калвин
 • Международният музей на Реформацията
 • Музеят на Червения кръст
 • Родната къща на Жан-Жак Русо
 • Седалището на Организацията на обединените нации
 • Стъкленият дом „Кларте“
 • Фонтанът Же д'О с височина 140 м., скорост на струята 200 км/час, маса на водния стълб 8 тона (работи от средата на март до средата на октомври)

Друго

За българските автотуристи един удобен и живописен път до Женева е през Италия и тунела под връх Мон Блан. Тунелът излиза точно на високопланинския френски курорт Шамонѝ, а оттам до Женева е около час по т.н. „Бяла магистрала“ (Autoroute Blanche А40). Летището на Женева пък е най-удобното за туристи, желаещи да посетят конкретно Шамонѝ и да изкачат върха.

Женева в литературата, киното и телевизията

 • В научно-фантастичния сериал Вавилон 5 Женева е градът, избран за столица на Земния Съюз, който обединява в себе си всички държави на Земята.

Вижте също

 • Женевци, списък на хора, свързани с града

Външни препратки

Анри Дюнан

Жан Анри Дюнан (на френски: Jean Henri Dunant) е швейцарски предприемач, хуманист и филантроп, носител на Нобелова награда за мир през 1901 година.

Базел

Ба̀зел (на немски: Basel; на френски: Bâle – Бал, на италиански: Basilea – Базилеа) е град в Швейцария, който се намира до мястото, където се срещат границите на Франция, Германия и Швейцария (нем.: Dreiländereck).

Заедно с общините Риен и Бетинген образува кантона Базел Щат. Градът се разделя от река Рейн на Малък Базел и Голям Базел. Центърът на Базел представлява стария град и се намира в Голям Базел около пазара и старото кметство. В голямата си част освободен от движение и с прекрасните си тесни улички, старият град е „магнит“ не само за туристите, но и за жителите на града.

Базел е третият по големина град в Швейцария след Цюрих и Женева. Той е център на химическата и фармацевтичната индустрия на Швейцария. Тук са разположени седалищата на компаниите Novartis и Hoffmann-La Roche, а също на международни банкови организации. Tук е едно от седалищата на банката UBS. Най-старият университет на Швейцария също е в Базел.

Там се намира своеобразен железопътен кръстопът с една от най-големите товарни гари в Европа, в съседен Мутенц. Благодарение на товарните пристанища в региона на Базел, които са единствените в страната, Швейцария осъществява транспортна връзка със Северно море.

Летището Базел-Мюлуз-Фрайбург е построено от и обслужва 3-те съседни държави: Швейцария, Франция и Германия. Намира се на френска територия, достига се от Швейцария по екстериториален път. В самото летище има граничен пункт.

Ели Дюкомен

Ели Дюкомен (на френски: Élie Ducommun) е швейцарски журналист и политик, ръководител и почетен секретар на Постоянното международно бюро за мир в Берн. Удостоен с Нобелова награда за мир за 1902 г. заедно с Шарл Албер Гоба.

Лудвиг Квиде

Лудвиг Квиде (на немски: Ludwig Quidde) е германски историк, публицист, пацифист и ляволиберален политик по време на Германската империя и Ваймарската република. Той е един от видните критици на Кайзер Вилхелм II. Заедно с Фердинан Бюисон е удостоен с Нобелова награда за мир за 1927 г. за успехите си в организирането на многобройни международни мирни конференции.

Международен комитет на Червения кръст

Червеният кръст е международно хуманитарно движение, създадено за защита на човешкия живот и здраве, за осигуряване на уважение към човешкото достойнство и за предотвратяване и облекчаване на страданията на хората, без разлика на националност, раса, пол, религия, класа или политически възгледи. То обединява няколко международни и множество национални организации с приблизително 97 милиона членове и доброволни сътрудници.Дейността на Червения кръст по време на война е посветена на облекчаване страданията на ранените военни, цивилни и военнопленници, а в мирни времена е насочена към осигуряване на медицинска и друг вид помощ, особено след бедствия, като наводнения, земетресения, епидемии, към подобряване на здравното образование и възпитание, организиране на кръводаряването и други.

Основните части на движението на Червения кръст са:

Международен комитет на Червения кръст (МКЧК) – частна институция, основана през 1863 година в Женева от Анри Дюнан. Според международното хуманитарно право комитетът има специални права за защитата на живота и достойнството на жертвите на международни и вътрешни въоръжени конфликти. Той е трикратно награждаван с Нобелова награда за мир – през 1917, 1944 и 1963 година.

Международна федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП) – обединение на националните червенокръстки дружества, основано през 1919 година и включващо днес 191 организации. Федерацията координира дейността на националните организации, особено при събития от голям мащаб. Седалището на нейния секретариат е в Женева. Организацията получава Нобелова награда за мир през 1963 година.

Червенокръстки дружества – национални организации в почти всяка страна по света. В зависимост от обстоятелствата и възможностите си, националните дружества могат да поемат и задачи, които не ся пряко дефинирани в международното хуманитарно право. В много страни те са тясно свързани с местното здравеопазване като част от системата за бърза медицинска помощ.

Международно движение на Червения кръст и Червения полумесец – през 1928 г. е създаден „Международният съвет“, който да координира сътрудничеството между Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (тогава наричана „Лига на дружествата на Червения кръст“) – задача, която по-късно се поема от „Постоянната комисия“. През същата година за първи път е приет общ закон, определящ съответните роли на МКЧК и Лигата в рамките на движението.

Международна асоциация за въздушен транспорт

Международна асоциация за въздушен транспорт, ИАТА (англ.: International Air Transport Association, IATA) е международна неправителствена организация. Централата ѝ се намира в Монреал, Канада, а европейският център е в Женева, Швейцария. ИАТА има 101 представителства по целия свят.

Международна кампания за забрана на ядреното оръжие

Международната кампания за забрана на ядреното оръжие (на английски: International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) е международна неправителствена организация със седалище в Женева, поставила си за цел налагането на глобална забрана на ядреното оръжие.

Тя е основана през 2007 година като обединение на голям брой организации, към 2017 година – 468, от различни страни. Вдъхновена е от успеха на Международната кампания за забрана на противопехотните мини. Дейността на организацията довежда през 2017 година до разработването от Организацията на обединените нации на Договор за забрана на ядреното оръжие, към който се присъединяват известен брой страни, но нито една от ядрените сили.

Международната кампания за забрана на ядреното оръжие получава Нобелова награда за мир за 2017 година „за нейната дейност за привличане на вниманието към катастрофалните хуманитарни последствия от всяко използване на ядрени оръжия и за нейните решаващи усилия за постигане на договорна забрана на тези оръжия“.

Международна организация на труда

Международната организация на труда или съкратено МОТ (на английски: International Labour Organization, ILO; на френски: Organisation internationale du travail, OIT) е специализирана агенция на Организацията на обединените нации.

Занимава се с трудови теми и въпроси, в частност международните стандарти на труда и достоен труд за всички .

Международна организация по стандартизация

Международната организация по стандартизация (на английски: International Organization for Standardization) или ISO (от гръцки ίσος – еднакъв) е най-големият международен орган за разработване и публикуване на стандарти, съставен от представители на 148 национални стандартизационни организации (по данни от края на 2004 г.). Основана е в Лондон на 23 февруари 1947 г. от делегати на 26 страни. Централният секретариат на организацията се намира в Женева, Швейцария. Публикуваните от организацията (до момента повече от 13 700 на брой) индустриални и търговски стандарти се ползват от всички страни по света.

Международно бюро за мир

Международното бюро за мир (на френски: Bureau international de la paix; на английски: International Peace Bureau), съкратено МБМ е най-старата международна организация, посветена на мирното решаване на конфликти. Удостоена е с Нобелова награда за мир за 1910 г.

Създадена е като Постоянно международно бюро за мир (Bureau international permanent de la paix, Permanent International Peace Bureau), използва съкратеното наименование Международно бюро за мир от 1912 година.

Междуправителствена експертна група по климатични промени

Междуправителствената експертна група по климатичните промени (на английски: Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) е организация, създадена за оценяване на риска от глобалното изменение на климата, предизвикано от техногенни фактори (човешка дейност).

Общество на народите

Обществото на народите (на англ.: League of Nations), съкратено ОН, е международна организация, съществувала между Първата и Втората световна война. Нейните цели са понижаване степента на въоръженост, разрешаването на международни спорове и подобряването на световното благосъстояние.

Дипломатическата философия на Обществото представлява коренна промяна в мисленето, в сравнение с предходните сто години. Създаденият на Виенския конгрес (1815) модел разглежда Европа като поле на съюзи между националните държави, създавайки равновесие на силите, поддържано от силни войски и тайни споразумения. Според новото схващане Обществото на народите действа като правителство на правителствата, като разрешава спорове между отделните държави по открит и правноориентиран начин. Идеята за създаването на Обществото е на американския президент Удроу Уилсън.

Лишено от собствени въоръжени сили и зависимо от Великите сили за налагане на решенията си, Обществото на народите трудно се справя със задачите си. След няколко забележителни успеха и други първи провали, Обществото в крайна сметка се оказва неспособно да предотврати враждебността от страна на фашистките страни през 30-те години. Началото на Втората световна война показва, че Обществото се е провалило в основната си цел - предотвратяване на мащабен военен сблъсък. Организацията на обединените нации (ООН) заменя Обществото на народите с по-голям успех, като наследява някои негови агенции и организации.

Ромен Грожан

Ромен Грожан (на френски: Romain Grosjean) е роден на 17 април 1986 г. в Женева, Швейцария. Има швейцарско и френско гражданство. Флагът, под който той се състезава, e френският.

Световна здравна организация

Световната здравна организация (СЗО, на английски: World Health Organization, WHO; на френски: Organisation mondiale de la santé, OMS) е специализирана агенция на Организацията на обединените нации (ООН), която функционира като координиращ орган на международното здравеопазване. Учредена е на 7 април 1948 г., с централа в Женева, Швейцария и наследява мандата и ресурсите на Здравната организация, която е агенция на Обществото на народите (ОН).

Целите на СЗО са постигане на възможно най-високо здравно равнище на всички народи. Здраве, според дефиницията дадена в конституцията на СЗО, означава не просто липса на болести и недъзи, а цялостно физическо, психическо и социално благосъстояние.

Световна търговска организация

Световната търговска организация (СТО; на френски: Organisation mondiale du commerce, OMC; на английски: World Trade Organization, WTO) е международна организация, създадена на 1 януари 1995 година с договора от Маракеш, подписан на 15 април 1994 г., с цел да координира либерализацията на международната търговия. Тя е продължител на основаното през 1947 година Общо споразумение за митата и търговията (ГАТТ).

СТО се занимава с регулирането на търговията между своите членове, като създава обща рамка от търговски споразумения и система от правила за разрешаване на спорове. Основните области на търговската политика, върху които се фокусира организацията, водят началото си от по-ранни преговори в рамките на ГАТТ, най-вече от последния успешно приключил Уругвайски кръг (1986 – 1994).

По отношение на Кръга преговори Доха, започнат през 2001 година и поставящ си за цел да даде възможност за справедливо участие в работата на организацията на по-бедните страни, страните членки срещат много затруднения, породени от противоречията между големите износители на селскостопански продукти и страните с голям брой дребни земеделци, което прави прогнозите за завършване на преговорите несигурни.В СТО членуват 162 държави, които реализират над 97% от международната търговия в света, както и над 20 наблюдатели или страни в процес на присъединяване. Организацията се ръководи от конференция на министрите, която се провежда на всеки 2 години, Общ съвет, който ръководи текущата дейност между конференциите, и генерален директор, назначаван от конференцията. Секретариатът на СТО е в Женева, Швейцария.

Симон ван дер Меер

Симон ван дер Меер е холандски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1984 г.

Станислав Краков

Станислав Краков (на сръбски: Станислав Краков или Stanislav Krakov) е сръбски писател, режисьор и революционер, деец на Сръбската пропаганда в Македония от началото на XX век.

ФК Сервет

ФК Сервет (Servette Football Club, първата дума на френски, втората и третата на английски) е швейцарски футболен отбор от град Женева. Играе в Швейцарската Чалиндж Лига. Цветовете на отбора са виненочервено и бяло.

Швейцария

Швейцария, официално Швейцарска конфедерация, е малка вътрешноконтинентална конфедерация от двадесет и шест кантона в Централна Европа. Латинското наименование на страната е Confoederatio Helvetica. От това име идва съкращението на швейцарската валута, както и кодът на страната по ISO (също и означението на швейцарския интернет-домейн) – CH. Върху пощенските марки също се използва латинското название Helvetia. Площта ѝ е 41 749 km², от които 39 996 km² суша и 1753 km² водна площ. Тя граничи с Германия на север, Франция на запад, Италия на юг, Австрия и Лихтенщайн на изток.

Швейцария няма официална столица. Седалище на федералните правителство и парламент (и де факто столица) е федералният град Берн. Други големи градове с икономическо и културно значение са Цюрих, Женева, Базел, Лозана и Люцерн.

Населението на страната е около 8 милиона души, като се състои от три основни етнолингвистични групи – немска, френска и италианска – и малък процент ретороманско говорещо население. Имигрантите наброяват около 2 милиона. В този смисъл швейцарците нямат единна национална идентичност, а са група от народи, споделящи обща история и ценности като федерализъм, неутралитет и пряка демокрация, както и приспособеността към алпийската природа.Икономиката на Швейцария е една от най-развитите в света. Тя се нарежда на деветнадесето място по размер на брутния вътрешен продукт и на шесто по БВП глава от населението. Качеството на живот в страната се оценява изключително високо, като Цюрих и Женева редовно заемат челни позиции в различни световни класации.В международните си отношения Швейцария традиционно поддържа неутралитет, като не е участвала като страна във въоръжени конфликти от 1815 г. Това е една от причините на територията ѝ да са разположени седалищата на редица международни хуманитарни, икономически и спортни организации, включително Червения кръст, Световната търговска организация и ФИФА.

По традиция Швейцария се счита за основана на 1 август 1291 г. На тази дата е и националният празник на страната.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.