Енория

Енория (на гръцки: ενορία) или парохия (на гръцки: παροικία) е районът, обслужван от един енорийски свещеник,[1] базиран в енорийска църква, която често има централно разположение в района. Възникнали още през Античността, енориите се използват в организационната структура на всички традиционни направления на християнството - православие, католицизъм, лутеранство, англиканство, както и от някои методистки и презвитериански църкви.

Източници

  1. Речник на чуждите думи в българския език, Изд. БАН, 1993
Антигуа и Барбуда

Антигуа и Барбуда (на английски: Antigua and Barbuda; на испански: Antigua y Barbuda) е островна държава, разположена в източната част на Карибско море, на границата с Атлантическия океан.

Тя е част от Подветрените острови (Leeward Islands), които са в състава на островната група Малки Антили. Съседи на Антигуа и Барбуда са Гваделупа на юг, Монсерат на югозапад, Сейнт Китс и Невис на запад, Сен Бартелми (Saint Barthélemy), Сен Мартен (Saint-Martin) и Ангуила (Anguilla) на северозапад. Столицата е град Сейнт Джонс.

Барбадос

Барбадос (също Барбейдос; на английски: Barbados, /bɑrˈbeɪdɒs, bɑrˈbeɪdoʊs/) е островна държава, част от островната група Малки Антили. Той е с дължина 34 km и ширина до 23 km, като покрива площ от 432 km². Разположен е в западната част на северната част на Атлантическия океан, на 100 km източно от Подветрените острови и Карибско море. Барбадос е част от Малките Антили, приблизително на 13° с.ш. от екватора. Намира се на около 168 km източно от двете страни на Сейнт Лусия и Сейнт Винсент и Гренадини и на 400 km североизточно от Тринидад и Тобаго. Барбадос е извън атлантическата „Алея на ураганите“. Негова столица и най-голям град е Бриджтаун.

Обитаван от индиаци-кариби от 13-ти век и преди това от други американски индианци, Барбадос е посетен от испански навигатори в края на 15-ти век и обявен за владение на испанската корона. Островът се появява за първи път в испанска карта през 1511 г. Португалците посещават острова през 1536 г., но остават непотърсени, като единственият им принос е въвеждането на диви свине за добро снабдяване с месо. Английски кораб пристига на Барбадос през 1625 г. и англичаните завладяват острова в името на крал Джеймс I. През 1627 г. първите постоянни заселници пристигат от Англия и той става английска и по-късно британска колония. Като богата захарна колония, тя се превръща в английски център на африканската търговия с роби, докато тази търговия не е обявена за незаконна през 1807 г., с окончателно освобождаване на робите в Барбадос през 1833 г.

На 30 ноември 1966 г. Барбадос става независима държава и член на Британската общност с британския монарх (понастоящем кралица Елизабет II) като наследствен държавен глава. Има население от 284 996 души, предимно от африкански произход. Въпреки че е класифициран като атлантически остров, Барбадос се счита за част от Карибите, където е класиран като водеща туристическа дестинация. Четиридесет процента от туристите идват от Великобритания, като следващите големи групи посетители на острова са от САЩ и Канада.

Българска православна старостилна църква

Българската православна старостилна църква е православна църква в България, която използва юлианския календар. Тя се отделя от Българската православна църква (БПЦ) през 1990 година, поради несъгласие с използването на новоюлианския календар в църковното богослужение, макар че сред някои от консервативните среди в православната ни църква отдавна съществува недоволство от неговото приемане през 1968 година. От 1993 година църквата се оглавява от епископ Фотий Триадицки, който от 2016 година носи титлата митрополит.

Гренада

Гренада (на английски: Grenada; на френски: Grenade; на испански: Granada) е островна държава в Централна Америка от групата на Наветрените острови, които са част от архипелага Малки Антили. Разположена е в югоизточно Карибско море. Включва остров Гранада и южната част на о-ви Гренадини. Гренада е на второ място сред най-малките независими страни в Западното полукълбо след Сейнт Китс и Невис. Тя е разположена на север от Тринидад и Тобаго и южно от Сейнт Винсент и Гренадините.

Доминика

Доминика (на английски: Commonwealth of Dominica; на френски: Dominique; на испански: Mancomunidad de Dominica), официално Дружество Доминика, е островна държава в Карибско море. На латински името ѝ означава Неделя – това е денят, през който Колумб открива острова. Местното население както в Северна Америка и тук живее главно в резервати. Тъй като Доминика се намира между две френски владения тя често е наричана Френска Доминика. Въпреки това, официалният език е английски, но се долавя и френски-креолски.

Доминика е наричана „Острова-природа на Карибите“ тъй като тук са запазени изключително редки животински и растителни видове като папагалът Сисеру, който е на знамето на страната. Важни за икономиката на страната са туризмът и земеделието.

Куклен

Ку̀клен е град в Южна България, административен център на община Куклен, област Пловдив.

Монсерат

Монсерат (Монтсерат) (на английски: Montserrat; на испански: Montserrat; на френски: Montserrat) е задморска територия на Великобритания, разположена на едноименния остров, който е част от островната група Малки Антили. Заема площ от 102 km². Административен център де юре е град Плимът (Плимут) (3500 жители), а де факто град Брейдс.

По конституцията от 1960 г. Монсерат се управлява от губернатор, назначаван от кралицата на Великобритания. Губернаторът е председател на Изпълнителния съвет (органа на изпълнителната власт).

Монсерат е член на Организацията на източнокарибските държави и на Регионалната система за безопасност.

Никополска епархия

Никополска епархия (на латински: Dioecesis Nicopolitana) е диоцезна административна единица на Римокатолическата църква в България, обхващаща цяла Северна България и всички вярващи католици от римски латински обред, живеещи на територията ѝ̀. Седалището на католическия никополски епископ е в град Русе.

На юг граничи с Софийско-пловдивска епархия, на запад – с Белградската архиепархия в Сърбия а на север с Букурещката архиепархия в Румъния.

Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат (Костур)

„Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ (на гръцки: Αγίου Θεοδώρων) е православна църква в енория Варлаам на град Костур (Кастория), Егейска Македония, Гърция. Храмът е част от Костурската епархия.Църквата е разположена във Варлаамска енория. В архитектурно отношение е еднокорабна базилика с минимална фасада и дървен покрив. Според ктиторския надпис църквата е обновена в 1882 година. Дървеният иконостас е от 1896 година. В 1991 година храмът е обявен за защитен паметник.

Свети Димитър Варлаамски

„Свети Димитър Варлаамски“ (на гръцки: Άγιος Δημήτριος Βαρλαάμ) е възрожденска православна църква в град Костур (Кастория), Егейска Македония, Гърция. Храмът е част от Костурската епархия.

Църквата е изградена в 1882 година във Варлаамска енория. В архитектурно отношение представлява трикорабна базилика с красив дървен иконостас, на който има икони от 1889 година

Свети Димитър Икономски

„Свети Димитър Икономски“ или „Свети Димитър Каравидски“ (на гръцки: Άγιος Δημήτριος Οικονόμου, Καραβιδά) е сренодвековна православна църква в град Костур (Кастория), Егейска Македония, Гърция. Храмът е част от Костурската епархия.Църквата е изградена в XII – XIII век. Разположена е в Икономска енория, в близост до Първа костурска гимназия.В 1924 година църквата е обявена за паметник на културата.

Свети Йоан Богослов (Костур)

„Свети Йоан Богослов“ (на гръцки: Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου) е православна църква в махалата Долца на град Костур (Кастория), Егейска Македония, Гърция. Храмът е част от Костурската епархия.Църквата е в енория Сервиотис. В архитектурно отношение е трикорабна базилика с притвор с балкон от южната страна. Построена е в XIX век върху основите на стар храм, архитектурни елементи от който са вградени в зидарията. Във вътрешността има ценни икони, като тази на патрона светец и красива, изрисувана дърворезба. В 1991 година църквата е обявена за защитен паметник. На амвона на църквата е имало надписи на български език.

Свети Николай и Свети Харалампий (Костур)

„Свети Николай и Свети Харалампий“ (на гръцки: Άγιος Νικόλαος και Άγιος Χαράλαμπος) е възрожденска православна църква в град Костур (Кастория), Егейска Македония, Гърция. Храмът е част от енория „Свети Безсребреници“ на Костурската епархия.Църквата е в архитектурно отношение е еднокорабен храм с дървен покрив, висок притвор и тристранна апсида на изток.Във вътрешността са оцелели части от стенописи, които по стила се датират в XVI или началото на XVII век.

Сейнт Винсент и Гренадини

Сейнт Винсент и Гренадини или само Сейнт Винсент (на английски: Saint Vincent and the Grenadines; на испански: San Vicente y las Granadinas; на френски: Saint-Vincent-et-les Grenadines) е суверенна островна държава в Централна Америка от групата на Наветрените острови, които са част от архипелага Малки Антили. Заема площ от 389 км2. Столица е град Кингстаун.

Сейнт Питър Порт

Сейнт Питър Порт (на английски: Saint Peter Port) е административен център на Гърнси, както и главно пристанище на острова. Наслението му е 16 488 (2001).

Сейнт Питър Порт е енория, малък град със стръмни тесни улички. Пощенския код на тази енория започва с GY1.

Софийска апостолическа екзархия

Софийската апостолическа екзархия (на латински: Exarchatus apostolicus Sophiae) е апостолическа екзархия в България, единствената епархия на източнокатолическата Църква на съединените с Рим българи, обхващаща цялата територия на страната.

На север граничи с архиепархията на Фъгъраш – Алба Юлия в Румъния, на запад – със Сръбско-черногорската апостолическа екзархия и със Струмишко-Скопската епархия, на юг – с Гръцката апостолическа екзархия от византийски обред и с Истанбулската апостолическа екзархия от византийски обред.

Софийският екзарх има седалище в София, при катедралата „Успение Богородично“.

Софийско-пловдивска епархия

Софийско-пловдивската епархия (на латински: Dioecesis Sophiæ et Philippopolis) е диоцезна административна единица на Римокатолическата църква в България, обхващаща цяла Южна България и всички вярващи католици от римски латински обред, живеещи на територията ѝ̀. Софийско-пловдивският епископ има 2 седалища в двата града – Пловдив и София, като най-често пребивава при пловдивската катедрала.

На север граничи с Никополската епархия, на запад – с Белградската архиепархия в Сърбия и със Скопска епархия, на юг – със Солунския апостолически викариат в Гърция и с Истанбулския апостолически викариат в Турция.

На територията ѝ се намира националното светилище на католиците – „Дева Мария Лурдска“ в Пловдив. Епархийното светилище е „Свети Роко“ в квартал Коматево в Пловдив.

Тринидад и Тобаго

Тринидад и Тобаго (на английски: Trinidad and Tobago; на испански: Trinidad y Tobago; на френски: Trinité-et-Tobago), официално Република Тринидад и Тобаго, е държава от Карибския басейн, в непосредствена близост до северния бряг на Южна Америка. Тя е част от островната група Малки Антили. Намира се на 130 километра южно от Гренада до северния край на южноамериканския континент, на 11 километра от брега на североизточната част на Венецуела. Споделя морските граници с Барбадос на североизток, Гренада на северозапад, Гвиана на югоизток и Венецуела на юг и запад. Столица е град Порт ъф Спейн.

Остров Тринидад е испанска колония от пристигането на Христофор Колумб през 1498 г., докато испанският губернатор Дон Хосе Мария Чакон е предал острова на британски флот под командването на сър Ралф Абъркромби през 1797 г. През същия период остров Тобаго се прехвърля между испански, британски, френски, холандски и курландски колонизатори повече от всеки друг остров в Карибския басейн. Тринидад и Тобаго са предадени на Великобритания през 1802 г. по силата на Договора от Амиен като отделни държави и са обединени през 1889 г. Тринидад и Тобаго получава независимост през 1962 г. и през 1976 г. става република.

Към 2015 г. суверенната държава Тринидад и Тобаго има третия най-висок БВП на глава от населението, основан на паритета на покупателната способност (ППС) в Америка след САЩ и Канада. Тя е призната от Световната банка като икономика с високи доходи. За разлика от повечето англоговорящи карибски страни, икономиката е предимно индустриална с акцент върху петрола и петролните продукти; голяма част от богатството на страната се получава от големите запаси от нефт и природен газ.Тринидад и Тобаго е известен със своето карнавално празненство и като родно място на стилпан, лимбото и музикални стилове като калипсо, соца, паранг и чатни.

Успение Богородично (Ново Делчево)

„Успение Богородично“ е източнокатолическа църква в санданското село Ново Делчево, България. Църквата е част от униатската Софийска апостолическа екзархия и е единствената католическа църква и енория в Пиринска Македония.По време и след Междусъюзническата война, след която Кукушко остава в Гърция, българите униати от Кукуш и кукушките села бягат в България и се установяват в Струмишко. След предаването на Струмишко на Кралството на сърби, хървати и словенци в 1919 година, част от кукушките униати се установяват край Гара Левуново и основават село Делчево (от 1966 г. Ново Делчево). Към края на 1926 година униатите пращат до униатския епископ Кирил Куртев молба за храм и свещеник. Униатската църква в Гара Левуново е построена в 1929 година, като в двора ѝ има и манастир на сестрите евхаристинки.По данни от Централния държавен архив католиците в село Делчево, Светиврачко са:

От кръщелния регистър на енорията „Успение Богородично“ се вижда произходът на кръстените – Морарци, Кукушко (29 кръщелни свидетелства), Мутолово, Кукушко (14 кръщелни), Мирово, Кукушко (3 кръщелни), Алексово, Кукушко (13 кръщелни), Лельово, Кукушко (1 кръщелно), Горни Тодорак, Кукушко (3 кръщелни) и Баница, Серско (5 кръщелни).Като първи енорийски свещени в Ново Делчево епископ Кирил Куртев изпраща отец Никола Костадинчев, като в началото службите се водят в селското училище. Отец Никола Костадинчев е от Стояково и е брат на Магдалина Костадинчева, наследила Еврозия Алоати начело на евхаристинската общност в 1921 година и преместила общността в България. По-късно Костадинчев става свещеник в униатската енория в София. След това свещеници в селото са Димитър Капсаров (1929 – 1930 и 1933 – 1935) и Иван Чекичев (1930 – 1931) и двамата председатели на Македонската католическа лига.Иконостасните икони в храма са на преподавателя в Художествената академия в София Здравко Каменаров.Храмов празник – 15 август.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.