Древен Близък Изток

Древният Близък Изток е исторически термин, използван в културната антропология.

Като историко-географско пространство се отнася до Древния Близък Изток (но не само), но липсва стандартно определение за времето и пространството, които обхваща. Като цяло понятието се свързва с първите в историята на човечеството високоразвити култури, възникнали в този регион на Азия (с изключение на Древен Египет). В понятието Древен Близък Изток задължително се включват териториите на Месопотамия, Персия, Анатолия и Леванта.

Погледнато през призмата на съвременните основно лингвистични и археологически проучвания, това е територията–люлка в развитието на човечеството, на която се появяват първата писменост и урбанизация – маркиращи и трасиращи прехода от праистория към история.

В Древния Близък Изток високоразвитите цивилизации възникват постепенно и в продължение на няколко хилядолетия, като най-значими са първата от тях – тази на шумерите, следвана от вавилонците, асирийците и персите, като в Мала Азия възниква и тази на хетите. Последната ориенталска цивилизация, отнасяна към древните, и същевременно преходна към ислямските, е тази на Сасанидите, след чийто край този регион навлиза в нова фаза от развитието си и в друго културно пространство поради експанзията на исляма.

Alter Orient
Карта със страните които включват територии от Древния Изток

Източници

Вижте също

Библия

Библията (от койне гръцки: βιβλία – книги) е каноническа колекция от текстове, смятани за свещени от юдаизма и християнството. Различни религиозни групи включват различни книги в своите канони, в различен ред; а понякога разделят или съединяват книги, или включват допълнителен материал в каноничните книги. Християнските Библии варират от 66 книги в протестантския канон до 81 книги в канона на Етиопската православна църква.

Плодороден полумесец

Плодородният полумесец е регион в Близкия изток, включващ днешните Израел и Ливан, както и части от Йордания, Сирия, Ирак и Югоизточна Турция, а на запад достигащ плодородните земи около делтата и северното поречие на река Нил в Египет.

Понятието на английски Fertile Crescent е въведено от американския археолог от Чикагския университет Джеймс Хенри Брестед около 1900 г. Напояван от реките Йордан, Ефрат и Тигър и заемащ около 500 000 км², регионът заема територията от източния бряг на Средиземно море, северно от Сирийската пустиня и през Джазира и Месопотамия до Персийския залив. Там най-рано са се зародили земеделието и животновъдството през каменната ера. Това е мястото на най-старите известни градски култури Йерихон и Чатал Хююк.

През зимните месеци се наблюдава повишено количество на валежите.

Угарит

Угарит (Рас-Шамра) е град-държава в северното крайбрежие на Древна Сирия.Разположен е близо до днешния град Латакия, Сирия – на 12 км северно от него, както и на 1 км югозападно от залив на Средиземно море.

Достига своя разцвет между 1450 пр.н.е. и 1200 пр.н.е., когато поддържа дипломатически и търговски отношения с Египет и Кипър.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.