Джърси

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Джърси.
Джърси
Jersey
Jersey by Sentinel-2
Джърси, погледнат от космоса
Страна Flag of the United Kingdom.svg Великобритания
Акватория Атлантически океан
Площ 118 km²
Население (2019) 106 800 жители
905 души/km²
Europe relief laea location map
49.19° с. ш. -2.11° и. д.
Местоположение в Европа

Джърси (на английски: Bailiwick of Jersey; на френски: Bailliage de Jersey) е остров в протока Ла Манш и коронно владение на Великобритания, част от така наречените Нормандски острови. Има специфичен статус на политическа зависимост от Британската корона и формално не е част нито от Обединеното кралство, нито от Европейския съюз.

География

Джърси е остров с размери 118,2 km2. Той се намира в Ла Манш, на около 22 km от континенталната суша Нормандия във Франция и на около 161 km южно от Великобритания. Той е най-големият и най-южен остров от тези в Ла Манш.

Климатът е умереноокеански с мека зима и прохладно лято. Средната годишна температура от 11,6 °C (52,9 °F) е близка до тази на южния бряг на Обединеното кралство, но часовете слънчева светлина, които са 1918, са значително повече от където и да било във Великобритания.

Територията на острова се състои от плато, дълги песъкливи плажове на юг и високи скални брегове на север. В платото се простират и долини.

Административно деление

Джърси се състои от 12 окръга.

Население

Населението през 2007 година е 90 800 души.

Външни препратки

.je

.je е Интернет домейн от първо ниво за Джърси. Администрира се от Island Networks. Представен е през 1996 г.

Джърси Сити

Джърси Сити (на английски: Jersey City) е град в североизточната част на Съединените американски щати, в щата Ню Джърси. Разположен е на десния бряг на устието на река Хъдсън срещу Манхатън, Ню Йорк. Населението му е около 240 000 души (2000). Свързан е с Нюарк чрез моста Пуласки.

Джърсийски дявол

Джърсийският дявол, наричан и Демон (дявол) от Лийдс, е митично същество (криптид), наблюдаван за първи път в Ню Джърси през 1735 г.

Дългомуцунест тюлен

Дългомуцунестите тюлени (Halichoerus grypus) са вид едри бозайници от семейство Същински тюлени (Phocidae), единствен представител на род Halichoerus.

Разпространени са в северните части на Атлантическия океан, от Ню Джърси до Балтийско море. Мъжките достигат 3,3 m дължина и 400 kg маса, а женските - 2,0 m дължина и 250 kg маса, като животните в западната част на ареала са по-едри. Хранят се главно с риба, като ловуват на дълбочина до 70 m.

Ензо Аморе

Ерик Арндт (роден на 8 декември 1986) е американски професионален кечист.

Познат от WWE, където участва с името Ензо Аморе.

Илинойс

Илино̀й (също Илинойс или Илиноис) (на английски: Illinois, произнася се Илиной) е щат в Съединените американски щати. Столицата му е Спрингфийлд.

Има население от 12 859 995 жители (2015). Общата му площ е 140 998 km². Пощенски код IL.

Илинойс става 21вият щат в САЩ през 1818 г.

Лисабон

Лисабон (на португалски: Lisboa, изговор на португалски Лижбо̀а) е столица и най-голям град на Португалия с население (2001 г.) на града 564 477 жители, а агломерацията – около 2 700 000 души. Разположен е при вливането на река Тежу в Атлантическия океан.

Майкъл Дъглас

Майкъл Дъглас (на английски: Michael Douglas) е американски киноактьор и продуцент (Полет над кукувиче гнездо, 1975).

Мерил Стрийп

Мерил Луиз Стрийп (на английски: Meryl Streep родена Mary Louise Streep) е американска актриса, работеща в киното, театъра и телевизията. Считана е за най-великата жива актриса и една от най-великите на всички времена.

Ню Джърси

Ню Джърси е щат в региона на Средния Атлантик в североизточната част на САЩ, чийто пощенски код е NJ и Трентън. Площта му е 22 102 km², от които 18 856 km² суша и 3 246 km² вода. Ню Джърси е с население от 8 958 013 жители (2015). Той е полуостров, граничещ на север и изток с щата Ню Йорк, особено по протежение на дължината на Ню Йорк Сити на западния край; на изток, югоизток и на юг от Атлантическия океан; на запад от река Делауеър и Пенсилвания; и на югозапад с Делауеърския залив и щата Делауеър. Ню Джърси е четвъртият най-малък щат по площ, но единадесетият по население с около 9 милиона жители (2017 г.) и най-гъсто населеният сред 50-те американски щата.

Ню Джърси е обитаван от индианци в продължение на повече от 2800 години с исторически племена като делавари по крайбрежието. В началото на XVII век холандците и шведите основават първите европейски селища в щата. По-късно англичаните завземат контрол над региона, като го наричат Провинция Ню Джърси в чест на най-големият остров от Нормандските острови – Джърси, предоставяйки го като колония на сър Джордж Картерет и Джон Бъркли, първи барон Беркли от Стратън. Ню Джърси е мястото, където се случват няколко решителни битки по време на Американската революционна война през XVIII век.

Нюарк

Нюарк (на английски: Newark) е град в североизточната част на САЩ, най-големият в щата Ню Джърси, и 65-ят най-населен град в САЩ. Нюарк е административен център на окръг Есекс. Разположен е на брега на Атлантическия океан, на около 8 km западно от Манхатън, Ню Йорк и на около 3,2 km северно от Статън Айлънд. Населението му е 285 154 души (по приблизителна оценка от 2017 г.). Нюарк получил статут на град на 11 април, 1836 година

Принстън

Принстън (на английски: Princeton) е град в окръг Мърсър, Ню Джърси, Съединени американски щати.

В града се намира известният Принстънски университет. Населението на Принстън е 31 822 души (по приблизителна оценка от 2017 г.).

Принстънски университет

Принстънският университет (на английски: Princeton University) е частен университет, намиращ се в град Принстън, щата Ню Джърси, САЩ.Като член на Бръшляновата лига (Ivy League), той е един от най-престижните университети в света. Създаден е през 1746 под името Колеж на Ню Джърси. Преименуван е на Принстънски университет през 1896.

Северна Европа

Сѐверна Евро̀па е термин за северната част от Европа, макар че точните граници са неясни и размити и определянето варира. Ето и следните дефиниции:

Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция както и Аландските острови, Фарьорски острови, Ян Майен, Шпицберген.Макар политически и исторически да са близко до Северна Европа Гренландия въпреки това географски е по-близка до континента Северна Америка. Покрай това заедно с някои от по-долу изброените варира определянето за региона:

Прибалтийските републики: Естония, Латвия и Литва

Британските острови: Остров Великобритания, Нормандски острови, Остров Ман (виж също и Западна Европа)

Ирландия

Гранични зони или в близост до Балтийско море и Северно море т.е. Северозападна Русия (включително Калининград), Северна Полша, Северна Германия, Холандия, Белгия, Люксембург и френския регион Север-Па дьо Кале

Понякога и Ленинградска област, Република Карелия и Мурманска област (виж също и Източна Европа)Обединените нации определят Северна Европа като:

Дания

Фарьорски острови (Дания)

Естония

Финландия

Оланд (Финландия)

Исландия

Ирландия

Ман

Литва

Латвия

Норвегия

Шпицберген и Ян Майен (Норвегия)

Швеция

Великобритания

Гърнси и Джърси (Великобритания)

Преди 19 век терминът „Северен“ е бил обикновено със значение Северна Европа в смисъл, че включва скандинавсите страни, Европейска Русия, Прибалтийските републики (в това време Лифландия и Курландия) и Гренландия.

В ранната ера когато Европа била доминирана от Средиземноморския регион (т.е. Римската империя) всичко, което не е близо до това море е било Северна Европа включително Германия, Ниската земя (виж Холандия) и Австрия. Това значение е все още употребявано и днес в някой контекст като дискусията за Северния ренесанс.

Сейнт Хелиър

Сейнт Хелиър е една от дванадестетте енории на Джърси, както и най-голям град на остров Джърси, най-големия остров в Ла Манша. Има население от около 28 000 души и е административен център на Джърси.

Енорията покрива около 4.1 квадратни мили, което е около 9% от цялата площ на острова

Списък на реките в Ню Джърси

Списъкът на реките в Ню Джърси включва в по-големите реки, които текат в щата Ню Джърси, Съединените американски щати.

Щатът се отводнява в Атлантическия океан. Най-големите реки са Делауеър, Раритан, Хакенсак и Пасаик.

Суперкупа на Италия

Суперкупа на Италия (на италиански: Supercoppa italiana di calcio) е италиански футболен трофей, двубоят за който се провежда седмица преди началото на сезона в Италия.

Мачът се играе от 1988 г. и в него се противопоставят шампионът на Серия А срещу носителя на Купата на Италия. Домакин на срещата е отборът, спечелил Скудетото. Някои финали се играят извън пределите на Италия. През 1993 г. е игран във Вашингтон – столицата на САЩ, през 2003 г. – в Източен Ръдърфорд, Ню Джърси, а през 2002 година домакин на срещата е Триполи, Либия. През 2009 г. срещата се провежда в Пекин, Китай, а по-късно същата година се взима решение градът да приеме сблъсъка и следващите 3 години.

Рекордът държи отбора на „Ювентус“ с осем суперкупи.

Франк Синатра

Франсис Албърт Синатра (на английски: Francis Albert Sinatra) е американски актьор и певец от италиански произход. Той е известен с прозвищата The Voice (Гласът) и Ol' Blue Eyes (Старите сини очи). Като певец Синатра дебютира през 1937 г. и записва първата си плоча в Балтимор. Има възможността да работи с първокласни оркестри и аранжори: Хари Джеймс, Каунт Бейзи, К. Джоунс, Бъди Рич, Били Мей и Нелсън Ридъл. Неговата популярност продължава 60 години.

На 26-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“ Синатра печели статуетката в категорията за най-добра мъжка поддържаща роля за изпълнението си в класиката „Оттук до вечността“ (1953) на режисьора Фред Зинеман.Познат е като филантроп. Помага на Джуди Гарланд, включително когато е във финансови затруднения.

Първата жена на Синатра е Нанси Барбато. От нея има три деца. През 1951 г. се жени за холивудската легенда Ава Гарднър. Неговото име се свързва с едни от най-красивите жени на неговото време – Марлене Дитрих, Лорен Бекол, Лана Търнър, Мерилин Монро. През 1960 г. среща Мия Фароу. Той е на 45, а тя на 20 години. Женят се през 1966 г., но две години по-късно се развеждат. Последната му съпруга е Барбара Маркс, с която остава до края на живота си.

Макар че през целия си живот той отрича каквато и да е връзка с мафията, след неговата смърт се намират безспорни доказателства в документи на ФБР, които сочат наличието на такива връзки. Освен това през целия си живот той е в компанията на принцове, крале и президенти.

Хъдсън (река)

Хъ̀дсън (на английски: Hudson River) е река в източната част на САЩ.

Тя преминава през източната част на щата Ню Йорк, като в южния си край определя границата между щатите Ню Йорк и Ню Джърси. Влива се в Нюйоркския залив и Атлантическия океан.

Река Хъдсън е дълга 507 км (315 мили), басейн 35 000 кв.км. Плавателна е до 280 км до град Троя. Чрез канали е съединена с езерата Ери и Шамплейн.

Реката е наименувана на Хенри Хъдсън – английски морски изследовател, плавал под холандски флаг, който я отркива през 1609 г.

Съставни страни и зависими територии на Обединеното кралство
Съставни страни
Задморски територии
Коронни владения
Суверенни бази
Държави
Зависими територии
Непризнати държави

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.