Джон Хершел

Джон Фредерик Уилям Хершел (на английски: John Frederick William Herschel), срещан като Хершъл[1], е английски ученматематик, астроном, химик и експериментален фотограф-изобретател, със значителни приноси и в областта на ботаниката[2]. Той е син на астронома Уилям Хершел и баща на 12 деца.

Джон Хершел
John Frederick William Herschel
английски учен
Sir John Herschel with Cap by Julia Margaret Cameron (detail)

Роден
Починал
Колингууд, Великобритания
Погребан Уестминстърско абатство, Великобритания

Националност Флаг на Великобритания Великобритания
Образование Итън Колидж
Научна дейност
Област астрономия, математика, химия, ботаника
Семейство
Баща Уилям Хершел (1738 – 1822)
Майка Мери Болдуин
Съпруга Маргарет Броди Стюарт (ж. 1829 – 1871)

Използвана литература

  • Садул, Жорж. История на киноизкуството. София, Наука и изкуство, 1959. ISBN 07-566-03-08.

Източници

  1. Садул 1959, с. 17.
  2. „Herschel | Sir | John Frederick William | 1792 – 1871 | astronomer“ (biography), NAHSTE project, University of Edinburgh, NAHSTE-JHerschel
11 май

11 май е 131-ият ден в годината според григорианския календар (132-ри през високосна). Остават 234 дни до края на годината.

14 Ирена

14 Ирена е много голям астероид от основния пояс. Той е открит от Дж. Р. Хинд на 19 май 1851 и е наречен на Ирена, олицетворяваща мира в гръцката митология. Тя е една от орите, дъщеря на Зевс и Темида. Името е предложено от сър Джон Хершел.

7 март

7 март е 66-ият ден в годината според григорианския календар (67-ми през високосна). Остават 299 дни до края на годината.

8 Флора

8 Флора е голям светъл астероид от основния пояс. Той е най-вътрешен голям астероид: нито един астероид близко до слънцето няма диаметър над 25 km или две дванадесети от размера на самата Флора, и не по-малки от 148 Медуза. Той е седмият най-ярък астероид със звездна величина в противостояние +7m,9 (когато противостоянието е около перихелия, като това от ноември 2007).

IC 2163

IC 2163 е спирална галактика, разположена на около 144 милиона светлинни години от Земята, в съзвездието Голямо куче. Намира се в непосредствена близост до галактиката NGC 2207, с която е в процес на сливане. Двете галактики са открити през 1835 година от Джон Хершел.

NGC 2207

NGC 2207 е спирална галактика, разположена на около 144 милиона светлинни години от Земята, в съзвездието Голямо куче. Намира се в непосредствена близост до галактиката IC 2163, с която е в процес на сливане. Двете галактики са открити през 1835 година от Джон Хершел. В рамките на NGC 2207 са забелязани три свръхнови (SN 1975A, SN 1999ec и SN 2003H).

NGC 28

NGC 28 (други обозначения – AM 0007 – 571, PGC 730) е елиптична галактика (E1) в съзвездието Феникс.

Обектът присъства в оригиналната редакция на „Нов общ каталог“.

Галактиката е открита от английския астроном Джон Хершел на 28 октомври 1834 г.

Ариел (спътник)

Ариел е естествен спътник на Уран. Открит от английския астроном Уилям Ласел на 24 октомври 1851 г. едновременно със спътника Умбриел. Спътникът носи името на героиня от произведението на Александър Поуп „Влизане с взлом“.

Енцелад (спътник)

Енцелад е естествен спътник на Сатурн открит през 1789 г. от английския астроном Уилям Хершел. Изследван е от апарата Касини-Хюйгенс през 2004 г. и 2005 г.

Естествени спътници на Уран

За Уран са известни 27 естествени спътника. Първите два — Титания и Оберон са открити от Уилям Хершел на 11 януари 1787 г. Ариел и Умбриел са открити от Уилям Ласел през 1851 г. Имената са предложени през 1852 г. от сина на Уилям Хершел — Джон Хершел. През 1948 г. Герард Кайпер открива Миранда.

При посещението на урановата система от апарата Вояджър 2 през 1986 г. са открити 11 нови спътника. Към 2005 г. от наземни наблюдения са открити още 11.

Всички спътници на Уран носят имена на герои от произведенията на Уилям Шекспир и Александър Поуп.

Магистър на Монетния двор

Магистър на Монетния двор, (на руски: минцмейстер или мюнцмейстер, на немски: Münzemeister; от немски: Münze – монета и Meister – началник, глава, на латински: monetarius) е професия или длъжност, свързана с производството на монети. Това може да е началникът на монетния двор или на негов отдел; най-общо това е чиновник, отговорен за сеченето на монети

Нов общ каталог

Новият общ каталог (на английски: New General Catalogue) e един от най-пълните и добре познати каталози на обекти от дълбокия космос, използвани в астрономията. В каталога са включени 7840 обекта (галактики, мъглявини, звездни купове и други обекти).

Каталогът е съставен в края на 80-те години на 19 век от Джон Дрейер, който използва най-вече наблюденията на Уилям Хершел, и после го е разширил с два индексни каталога – IC I и IC II. Обектите от южното небесно полукълбо са каталогизирани по-късно от Джон Хершел.

През 20 век неточностите в каталога са поправени благодарение на дейността по проекта The NGC/IC Project.

Рея (спътник)

Рея е вторият по големина естествен спътник на Сатурн след Титан. Открит е през 1672 г. от Джовани Доменико Касини и носи името на Рея – жена на Кронос и майка на Зевс в древногръцката митология. Понякога за спътника се употребява името Сатурн 4.

Тауматроп

Тауматроп или томатроп е играчка, която е била популярна през Викторианската епоха. Представлява прикрепена към две върви картичка или картонен диск, от двете страни на който има изображения. Когато вървите се въртят бързо чрез пръстите на ръката, изглежда, че двете изображения се комбинират в единично такова поради персистенцията на човешкото зрение. Съществуват и тауматропи, към които няма прикрепени върви.

Един характерен примери за тауматроп е голо дърво, изобразено от едната страна, а от другата — неговите листа или пък птица от едната страна и кафез от другата. Срещали се и такива, съдържащи гатанки или стихотворения. Тауматропите са били едни от многото просто устроени, механични играчки, които използват персистенция на зрението. Признати са за предшествениците на кинематографията и по-специално анимацията.

Името на играчката идва от древногръцки език и буквално се превежда „чудно обръщало“ (θαῦμα – чудо и τρόπος – въртя).

За изобретател на тауматропа се счита Джон Аертон Перис. Перис използва тауматроп, за да демонстрира персистенцията на зрението на Кралския колеж на физиците в Лондон през 1824 г. Той създава изобретението си на основата на идеи на астронома Джон Хершел и геолога Уилям Хенри Фитън и някои източници приписват изобретението на Фитън. Чарлз Бабидж твърди, че идеята му представили именно Фитън и Хершел.През 2012 г. е открит праисторически тауматроп в пещера във Франция или по-точно, пещерата Шове.

Тетида (спътник)

Тетида е естествен спътник на Сатурн, открит от Джовани Доменико Касини през 1684 г.

Титания (спътник)

Титания е най-големият естествен спътник на Уран. Открит е на 11 януари 1787 г. от Уилям Хершел.

Уилям Хершел

Уилям Хершел (Фридрих Вилхелм Хершел) (на немски: Friedrich Wilhelm Herschel; на английски: William Herschel) е английски астроном и композитор от немски произход.Най-големите му постижения са откриването на планетата Уран и на двата ѝ спътника (Титания и Оберон), откриването на спътниците на Сатурн (Мимас и Енцелад), както и откриването на инфрачервеното излъчване. По-малко е известен като автор на 24 симфонии. Брат е на астрономката Каролина Лукреция Хершел и е баща на британския учен Джон Хершел.

Умбриел (спътник)

Умбриел е естествен спътник на Уран. Открит от английския астроном Уилям Ласел на 24 октомври 1851 г. едновременно със спътника Ариел.

Хершел (кратер)

Има няколко ударни кратера в Слънчевата система носещи името Хершел, въпреки че най-добре познат е този на Сатурновия спътник Мимас. Повечето са кръстени на астронома Уилям Хершел.

Хершел (кратер на Луната)

Хершел (кратер на Марс)

Хершел (кратер на Мимас)Дж. Хершел (кратер) — лунен кратер кръстен на Джон Хершел

К. Хершел (кратер) — лунен кратер кръстен на Каролин Хершел

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.