Гърнзи

Гърнзи [ˈgɜːnzɪ] (на нормандски: Vogtei Guernsey, на английски: Bailiwick of Guernsey, на френски: Bailliage de Guernesey) е вторият по големина британски остров в Ламанша, част от Нормандските острови. Той е коронно владение на Великобритания. Островите в Канала не са нито част от Обединеното кралство, нито колония на Короната, а са подчинени директно на британската корона като коронно владение (англ. crown dependency). Намира се в Общата пътническа зона на Британските острови, но не е член на Европейския съюз. Вместо това има специално взаимоотношение с него, като се третира от Европейската общност като част от нея за целта на свободната търговия на стоки.

Гърнзи
на английски: Bailiwick of Guernsey
— владение на Великобритания
Знаме
(знаме)
      
Герб
(герб)
Местоположение на Гърнзи

Местоположение на Гърнзи
География и население
Площ 78 km²
(на 223-то място)
Столица Сейнт Питър Порт
Най-голям град Сейнт Питър Порт
Официален език английски и френски
Население
(пребр., 2016)
63 026[1]
(на 206-то място)
Гъстота на нас.
(на 14-то място)
Управление
Монарх Елизабет II
Икономика
БВП (ППС, 2003) $2,1 млрд.
(на 176-то място)
БВП на човек (ППС) £33 123
(на място)
ИЧР (2008) 0.975 (много висок)
(9-то)
Валута Британска лира (GBP)
Други данни
Часова зона GMT (UTC+0)
Лятно време (UTC+1)
Код по ISO GG
Интернет домейн .gg
Телефонен код +44

География

Към Феодалното наместничество принадлежат освен главният остров Гърнзи още островите Олдърни, Сарк, Хърм, Jethou, Brecqhou, Burhou, както и други по-малки острови.

Островът е хълмиста местност със стръмни брегове (особено от юг).

История

Праистория

Гърнзи се отделя чрез евстатично покачване на морското ниво след последната ледникова епоха около 4000 г. пр.н.е. от френска земя. Заселване е доказано едва за мезолита (Jehou), за разлика от Джърси досега не са открити находки от старокаменната епоха. Островът няма находища на кремък, обаче изглежда са използвани наноси от подводни находища северно от Олдърни. На острова има много проходни и галерийни гробове от младокаменната епоха, както и частично антропоморфни менхири (най-значимият е гробището на Câtel). Известни са и много находки от културата на звънящите покали.

Въпреки трудните условия за навигация поради голямата разлика между прилива и отлива (ок. 12 м.), пристанището на Сейнт Питър порт е било важен търговски център още по римско време, за каквото сочи и един врак на входа му.

Средновековие

Островите са покръстени от Свети Самсон от Дол (срв. Дол от Бретан) и първоначално са част от херцогството Бретан, но по-късно преминават към Херцога на Нормандия.

Независимостта от Нормандия е през 1204 г. През 1066 г. Херцог Вилхелм Завоевателя покорява Англия и става английски крал. Островите на Канала и досега остават имущество на краля, без да са част от Обединеното кралство.

Ново време

Little chapel, Guernsey (1993)
Малка църква в Гърнзи

През 17 век на острова се провеждат много процеси срещу вещици.

През ранния 18 век се изграждат множество укрепления на брега срещу опасността от френско нападение (Кули Мартело). Сър Джон Дойл (Лейтенант Губернатор на Гърнзи) нарежда засипването на канала, който разделял двата острова, образуващи Гърнзи. На него се приписва и Форт Грей, понастоящем музей на корабни останки (врак).

В периода 1815 – 1835 г. се провежда експеримент за фрайгелд (Freigeld, стабилна валута).

По време на изгнанието си след 1851 г. Виктор Юго живее в Джърси и Гърнзи.

След окупацията на Франция по време на Втората световна война германците и австрийците от острова са интернирани. По-късно британското управленение напълно напуска острова, демилитаризира го; множество деца са евакуирани в Англия. На 30 май 1940 г. акостират 5 юнкертранспортьора и островът е окупиран от Вермахта. Британските поданици, неродени на Гърнзи са интернирани в лагера Линделе; с тамошния град Бибербах на Рис към 2007 г. съществува приятелско партньорство. Окупаторите изграждат укрепления като изходен пункт за нападения срещу Англия. На Олдърни е изграден вършен пункт към Нойенгаме, наречен Aurigny, „Lager Sylt“, където били държани предимно източноевропейци за принудителен труд.

Денят на освобождението 9 май 1945 г. се празнува всяка година. Изграден е музей на окупацията в Les Houards, Forest, открит през 1966 г. от Richard Heaume.

Устройство

Guernsey

Към района Гърнзи спадат Одлърни, Сарк, Brecqhou, Хърм и други по-малки острови. Разделен е на 10 енории (вж. картата). Секат се собствени монети и не е част нито на ОК, нито на ЕС. Съществува обаче митнически съюз.

Стопанство

Упражняват се предимно градинарството и животновъдството. От остров Гърнзи произхожда едноименната порода говеда за мляко.

Гърнзи е важна туристическа дестинация за любителите на птиците и природата.

Източници

  1. [1]

Вижте също

.gg

.gg е Интернет домейн от първо ниво за Гърнси. Администрира се от Island Networks. Представен е през 1996 г.

gg също така означава Good Game – Добра игра! Поздрав между играчи.

Agrostis stolonifera

Agrostis stolonifera е вид растение от семейство Житни (Poaceae). Видът е незастрашен от изчезване.

Alisma lanceolatum

Alisma lanceolatum е вид растение от семейство Лаваницови (Alismataceae). Видът е незастрашен от изчезване.

Alopecurus aequalis

Alopecurus aequalis е вид растение от семейство Житни (Poaceae).

Ани Бароуз

Ани Бароуз (на английски: Annie Barrows) е американска писателка, авторка на произведения в жанровете детска литература и исторически роман.

Атлантически вал

Атлантически вал е серия от укрепления и бункери, разположени по бреговете от Норвегия до Испания. Предназначението им е да отбраняват териториите, завзети от германците в Западна Европа, срещу евентуален десант на Съюзниците.

Въпреки, че е заплануван отпреди 8 години, строежът му започва едва през 1942 г., а към края на 1943 г. е завършен само на 20%. Главният инженер, разработващ системата от укрепления и ръководил строителството, става Фриц Тот, който вече е е разработвал Линията „Зигфрид“ между Франция и Германия.

Укрепленията са издигнати от работници, насилствено докарани за целта от окупираните територии. Всички те се трудят под егидата на т. нар. Организация „Тот“. Използвал се е и труда на строителни войски, затворнически персонал и войници от редовната армия. Към края на 1943 г. в строителството на вала са заети почти половин милион души.

В началото на 1944 г. фелдмаршал Ервин Ромел е натоварен със задачата да усъвършенства системата укрепления. Под ръководството му по крайбрежията и в някои райони на дълбочина са построени железобетонни дълговременни огневи точки за поставяне на картечници, противотанкови оръдия и лека артилерия. На самите крайбрежия са установени минни полета и противотанкови заграждения, а във водата – морски мини и подводни заграждения. В полята, удобни за въздушен десант на планери, се поставят на всеки 30 m т. нар. „аспержи на Ромел“ (Rommelspargel) – трупи, за които се закрепват мини. Въпреки усилията, Атлантическият вал се оказва, че има множество слабо укрепени участъци, които и стават причината за сравнително бързият пробив на укреплението в хода на съюзническата инвазия.

За защита от бойните кораби, на крайбрежието са построени брегови батареи, на чието разположение били 28 различни артилерийски системи, много от които трофейни. Към лятото на 1944 г. частта на батареите все още не е укрепена и по заповед на Ромел те са изтеглени навътре към брега.

Относително добре укрепени райони са били белгийското крайбрежие, Па дьо Кале, устието на река Сена, остров Гърнзи, Джърси, град Брест и Лориан. на крайбрежието на Нормандия са се намирали слаби гарнизони и по една артилерийска батарея на всеки 20 km от бреговата линия.

Беломуцунест делфин

Беломуцунестият делфин (Lagenorhynchus albirostris) е вид бозайник от семейство Делфинови (Delphinidae).

Гърнзи (окръг, Охайо)

Окръг Гърнзи (на английски: Guernsey County) е окръг в щата Охайо, Съединени американски щати. Площта му е 1368 km², а населението - 40 792 души (2000). Административен център е град Кеймбридж.

Едмънд Кенеди

Едмънд Безли Корт Кенеди (на английски: Edmund Besley Court Kennedy) е английски военен топограф и геодезист, изследовател на Австралия.

Мейбъл Колинс

Мейбъл Колинс (на английски: Mabel Collins) е британска писателка и теософ, автор на над 46 книги. Известна с книгата си "Светлина върху пътя" ("Light on the path").

Мери Ан Шафър

Мери Ан Шафър (на английски: Mary Ann Shaffer) е американска библиотекарка и писателка, съавторка на историческия роман „Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи“.

Обща пътническа зона

Общата пътническа зона (на английски: Common Travel Area) е зона с облекчен граничен контрол на пътници, обхващаща територията на Британски острови – Великобритания, Ирландия, Ман, и на Нормандски острови – главно Гърнси и Джърси.

Има минимален до несъществуващ граничен контрол по вътрешните граници на общността. Те могат да бъдат прекосявани от британски и ирландски граждани с документи за самоличност с минимални данни. Самолетният превозвач „Райънеър“ обаче изисква представяне на паспорт.

От 1997 г. насам правителството на Република Ирландия (Ейре) налага систематични проверки за самоличност на пътници, идващи по въздушен път от Обединеното кралство, както и избирателни проверки на пътници по морски път и случайни проверки при земни прекосявания. През 2008 г. британското правителство обявява, че планира да наложи систематични проверки на самоличността за пътници, пристигащи по въздух и море, идващи от Ейре, но тези намерения по-късно са изоставени.

Поддържането на зоната изисква значителна кооперация по имиграционните работи между британските и ирландските власти.

Охайо

Охайо (на английски: Ohio) е щат в САЩ, чийто пощенски код е OH, а столицата се казва Кълъмбъс. Охайо е с население от 11 658 609 (2017). Общата площ на щата е 116 098 km², от които 106 052 km² суша и 10 050 km² вода (8,66%).

На 1 март 1803 г. Охайо става 17-ят щат на САЩ. Намира се в Севера на САЩ. Разположен между езерото Ери и р. Охайо. Хълмиста равнина. Умерено-континентален климат. Главна река – Охайо. Широколистни гори. Един от най-развитите в стопанско отношение щати. Развити са промишлените отрасли: въгледобивна, металургична, металообработване, каучукова, атомна, химическа, хранителна промишленост. Интензивно селско стопанство. Животновъдство и зърнопроизводство са основните развити подотрасли. Силно развит транспорт. По-важни градове: Кливлънд, Синсинати, Акрон, Толидо.

Пъстърва

Пъстървата (Salmo trutta) е вид лъчеперка от семейство Пъстървови (Salmonidae).

Студеноводни риби е сборно несистематично наименование, използвано в рибовъдството за някои от видовете риби от семейство Пъстървови. В разговорния език те се наричат пъстърви, като групата обикновено включва дъговата пъстърва, балканската пъстърва, сивена и хибридите между тях. Тези видове най-често обитават горните течения на реките, високопланинските езера и язовири, които са богати на кислород. Има дълго вретеновидно тяло. Наричат я постна риба, защото не съдържа почти никакви мазнини. Това е в резултат на непрекъснатото ѝ движение. Тя живее в горните течения на реките и във високопланинските езера, където водата тече много бързо и силно и когато стигне средното течение, където е топло се връща в горното течение.

Сейнт Питър Порт

Сейнт Питър Порт (на английски: Saint Peter Port) е административен център на Гърнси, както и главно пристанище на острова. Наслението му е 16 488 (2001).

Сейнт Питър Порт е енория, малък град със стръмни тесни улички. Пощенския код на тази енория започва с GY1.

Списък на страните по площ

Това е списък на страните в света, подредени по площ. Площта е изразена в квадратни километри. За подреждането се използва главната държава (където е нужно), като се дават и площите на зависимите от нея територии, както и общата площ.

Териториите включват вътрешни за страната водни площи (езера, водоеми и реки).

Бележка: Площта на Земята е 510 065 284 km² – 70,8% (361 126 221 km²) от земната площ е вода, а 29,2% (148 939 063 km²) е суша.

ФА Вейз къп

ФА Вейз къп е купа по футбол в която играят отбори от Уелс, Англия, Каналните острови и остров Ман. Финалът за купата се играе на Уембли стейдиъм

Хедър Уотсън

Хедър Мириам Уотсън (родена на 19 май 1992 г.) е британска тенисистка.

Родена е в Гърнси, но за известно време тренира и живее в тенис академията на Ник Болетиери във Флорида, САЩ. На 16 юли 2012 г. Уотсън за първи път става най-добрата британска тенисистка в световната ранглиста за жени, след като измества Ан Кеотавонг от тази позиция.

На 14 октомври 2012 г. Уотсън печели своята първа WTA титла на сингъл след победа над Джан Кай-джън от Тайван във финала на Ейч Пи Оупън. Тя е първата британска тенисистка, печелила WTA титла от 1988 г. насам, когато това стори Сара Гоумър. През 2015 г. в Хобарт тя триумфира и с втората си титла. Освен това, Уотсън има още 3 WTA трофея, само че на двойки.

Успехите ѝ като девойка включват титла на US Open през 2009 г. и финал на двойки на Ролан Гарос през същата година. Стигала е до No.3 в света при девойките.

Хърм

Хърм (на английски: Herm) е малък остров от Нормандските острови, част от Гърнси – коронно владение на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, съответно и митническа територия на Европейския съюз.

Има собствен герб и знаме. Жителите на острова говорят френски език.

Това е най-малкият остров с постоянно население измежду по-големите от Нормандските острови – има площ от 2 квадратни километра. Населението на острова е само около 600 човека (2005 година).

Главна забележителност на острова са снежнобелите пясъци по крайбрежието. Забранени са автомобилите и велосипедите, могат да се използват само четириколки и малки трактори.

Държави
Зависими територии
Непризнати държави
Съставни страни и зависими територии на Обединеното кралство
Съставни страни
Задморски територии
Коронни владения
Суверенни бази

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.