Голуей

Голуей (на ирландски: Gaillimh, произнася се най-близко до Гальивь; на английски: Galway) е град в Западна Ирландия, провинция Конахт. Главен административен център на едноименното графство Голуей.

Разположен е при вливането на река Кориб в Атлантическия океан. Населението му е 72 414 жители от преброяването през 2006 г.[2] Той е третият по население град в страната след столицата Дъблин и Корк.

Голуей
Gaillimh
— град —
      
Герб
Galwaypanorama
Ireland relief location map
53.2729° с. ш. -9.0418° и. д.
Голуей
Страна Flag of Ireland.svg Република Ирландия
Площ 53,43 km²
Надм. височина 25 m
Население 79 504[1] души

Спорт

В Голуей има 3 футболни отбора. ФК Голуей Юнайтед е дългогодишен участник в ирландската Първа лига, ФК Мървю Юнайтед е участник в ирландската Първа дивизия. От квартал Солтхил е ФК Солтхил Девън, участник в ирландската Първа дивизия.

Побратимени градове

Източници

  1. www.citypopulation.de
  2. www.cso.ie

Външни препратки

Адънрай

Адънра̀й (на ирландски: Baile Átha an Rí – Балъ Аахъ ан Рии; на английски: Athenry) е град в централната западна част на Ирландия, провинция Конахт, графство Голуей. Намира се на 25 km на югоизток от главния административен център на графството град Голуей. Първите сведения за града датират от 1241 г., когато тук е построен приорат. ЖП транспортен възел. ЖП гарата му е открита на 1 август 1851 г. Населението му е 3205 жители от преброяването през 2006 г.

Голуей (графство)

Голуей (на английски: County Galway, Каунти Голуей; на ирландски: Contae na Gaillimhe) е едно от 26-те графства на Ирландия. Намира се в провинция Конахт. Главен административен център е град Голуей. Граничи с графствата Офали, Роскомън, Мейо Типърари и Клеър. На запад граничи с Атлантическия океан. Има площ 6148 km². Население 231 035 жители към 2006 г. заедно с град Голуей. Градовете в графството са Аденрай, Балинаслоу, Гленамади, Голуей (най-голям по население), Горт, Килронан, Клифдън, Лохрей, Маунтбелю, Портъмна, Туам, Уилиамстаун, Утарард, Хедфорд и Холигроув.

Ирландска висша лига

Ирландската висша лига (на ирландски Príomhroinn Sraith na hÉireann), е дивизията от най-високо ниво в ирландския футбол. Нейното официално име е Еъртрисити Лийг ъф Айрлънд (Airtricity League of Ireland), което носи заради спонсора си, електрическата компания Еъртрисити.

През 1985 г. се решава Ирландската лига да се раздели на две – Ирландска Висша лига и Ирландска Първа дивизия. През 2009 г. Ирландската футболна асосиация отказва предложенията на някои отбори лигата да бъде премахната.

Сезонът започва в началото на март и свърша в края на октомври. Разделя се на две части и всеки отбор играе с всеки и през двете части.

През 1985 г. се решава Ирландската лига да се раздели на две – Ирландска Висша лига и Ирландска Първа дивизия. През 2009 г. Ирландската футболна асосиация отказва предложенията на някои отбори лигата да бъде премахната.

Лигата съдържа 10 отбора. Всяка година последния в лигата играе бараж за оставане с първия от по-долната дивизия, а първия се класира за Втория клалификационен кръг на Шампионската лига. Втория се класира за Втория клалификационен кръг на Лига Европа, а третия за Първия клалификационен кръг.

Ирландски език

Ирландският език (Gaeilge na hEireann или само Gaeilge) е келтски език, говорен от около 355 000 души, главно в Ирландия и Великобритания. Има статут на първи национален и официален език в Ирландия. Макар че в миналото да е бил разпространен на целия остров, днес е малцинствен език. Във всекидневието се използва най-вече от населението в крайните западни части на Ирландия. От 1 януари 2007 година става официален език в Европейския съюз.

Клеър (графство)

Клеър (на английски: County Clare, Каунти Клеър; на ирландски: Contae an Chláir) е едно от 26-те графства на Ирландия. Намира се в провинция Мънстър. Главен административен център е град Енис. Граничи с графствата Лимерик, Типърари и Голуей. На запад граничи с Атлантическия океан. Има площ 3147 km². Население 110 810 жители към 2006 г. Градовете в графството са Енис (най-голям по население), Инч, Килалоу, Килкий, Килръш, Лисдунварна, Нюмаркет он Фъргъс, Скариф и Шанън.

Конахт

Конахт (на английски: Connacht; на ирландски: Connachta , изговаря се Конахта) е една от четирите провинции на Ирландия. Разположена е в северозападната част на Ирландия. Площ 17 713,18 km². Население 503 083 жители към 2006 г. Най-големият град в провинцията е Голуей. Петте графства на Конахт са:

Голуей

Лийтрим

Мейо

Роскомън

Слайгоу

Корк (графство)

Корк (на английски: County Cork, Каунти Корк; на ирландски: Contae Chorcaí) е едно от 26-те графства на Ирландия. Намира се в провинция Мънстър. Граничи с графствата Уотърфорд, Лимерик и Кери. На юг граничи с Ирландско море. Има площ 7457 km². Население 480 909 жители към 2006 г. заедно с главния град на графството Корк. Градовете в графството са Йол, Каригалайн, Корк (най-голям по население), Коув, Малоу, Мидълтън и Чарлевил.

Купа на носителите на купи 1985/86

Купата на носителите на купи 1985/86 е 26-ото издание на турнира за европейски носители на национални купи по футбол. В него участват 31 клуба, сред които 26 актуални носители на национални купи и 5 загубили финалиста (Голуей Юнайтед, Фрам Рейкявик, Университатя Крайова, Татанбаняй Баняш и Бангор Сити). България не изпраща представител вследствие на събитията от финала за Купата на България (виж: Реформа на българския футбол (1985)), а след трагедията от Хейзел английските отбори са наказани за пет години от участие в евротурнирите.

Финалът се играе на 2 май 1986 г. на стадион Стад дьо Жерлан в Лион.

Лимерик

Лѝмерик (на ирландски: Luimneach, Лимнъх; на английски: Limerick, по-близко до истинското произношение Лѝмърик и Лѝмрик) е град в Южна Ирландия, център на едноименното графство Лимерик в провинция Мънстър.

Разположен е при вливането на река Шанън в Атлантическия океан. Населението му е 52 539 жители от преброяването през 2006 г. Той е 4-ят по население град в страната след столицата Дъблин, Корк и Голуей.

Основан е през 9 век като датско селище.

Основен отрасъл в икономиката му е компютърната фирма DELL.

Лохрей

Лохрей (на английски: Loughrea; на ирландски: Baile Locha Riach) е град в централната западна част на Ирландия, провинция Конахт, графство Голуей. Разположен е по северния бряг на езерото Лох Рей. Намира се на 37 km на югоизток от главния административен център на графството град Голуей. Първите сведения за града датират от 1236 г., когато тук е построен замък. Има крайна жп гара, която е 10-километрово (в южна посока) отклонение от линията Атлоун-Голуей. Открита е на 1 декември 1890 г. Лохрей е с традиции в земеделието и фармацевтиката. През периода 1960-1975 г. е имало мини за цинк и сребро. Населението му е 4532 жители от преброяването през 2006 г. [1]

Мейо

Мейо (на английски: County Mayo, Каунти Мейо; на ирландски: Contae Mhaigh Eo) е едно от 26-те графства на Ирландия. Намира се в провинция Конахт. Главен административен център е град Касълбар. Граничи с графствата Голуей, Роскомън и Слайгоу. На запад граничи с Атлантическия океан. Има площ 5397 km². Население 123 648 жители към 2006 г. Градовете в графството са Балина, Балинроуб, Балихонис, Белмълет, Касълбар (най-голям по население), Килтимак, Клеърморис, Кросмоулина, Луисбърг, Нок, Нюпорт, Суинфорд, Уестпорт и Фоксфорд.

Оранмор

Оранмор (на английски: Oranmore; на ирландски: Órán Mór) е село в централната западна част на Република Ирландия, провинция Конахт, графство Голуей.

Разположено е по северния бряг на залива Голуей. Намира се на 11 km на югоизток от главния административен център на графството град Голуей.

Има жп гара по линията Адънрай-Голуей. Открита е на 1 август 1851 г. Населението му е 3513 жители от преброяването през 2006 г. [1]

Офали

Офали (на английски: County Offaly, Каунти Офали; на ирландски: Contae Uíbh Fhailí) е едно от 26-те графства на Ирландия. Намира се в провинция Ленстър. Граничи с графствата Голуей, Килдеър, Роскомън, Уестмийт, Мийт и Лийш. Има площ 1999 km². Население 70 868 жители към 2006 г. Главен град на графството е Тъламор. Градовете в графството са Банахър, Бир, Денгън, Идъндери, Килохи, Клара, Клохан, Маунтбоулъс, Мънигал, Стриймстаун, Тъламор (най-голям по население), Фърбан, Хорслийп и Шинроун.

Роскомън (графство)

Роскомън (на английски: County Roscommon, Каунти Роскомън; на ирландски: Contae Ros Comáin) е едно от 26-те графства на Ирландия. Намира се в провинция Конахт. Главен административен център е едноименния град Роскомън. Граничи с графствата Лонгфорд, Уестмийт, Офали, Голуей, Мейо, Слайгоу и Лийтрим. Има площ 2547 km². Население 58 700 жители към 2006 г. Градовете в графството са Атлийг, Атлоун (най-голям по население), Балахадерийн, Балинлох, Бойл, Касълрей, Роскомън и Строукстаун.

Списък на градовете в Република Ирландия

Този списък на градовете и селата в Ирландия е от преброяването през 2006 г. [1]

Типърари (графство)

Типърари (на английски: County Tipperary, Каунти Типърари, на ирландски: Contae Thiobraid Árann) е едно от 26-те графства на Ирландия. Създадено е през 13 век. Намира се в провинция Мънстър. Разделено е на две графства: Северно Типърари с главен административен център град Нина и Южно Типърари с главен административен център град Клонмел. Граничи с графствата Офали, Лийш, Килкени, Уотърфорд, Лимерик, Клеър и Голуей. Има площ 4303 km². Население 149 040 жители към 2006 г. Градовете в графството са Борисоукейн, Борисоулий, Карик он Шур, Кашъл, Кеър, Клонмел, (най-голям по население), Клъфджордан, Нина, Нюпорт, Роскрей, Темпълмор, Типърари, Търлес и Федард.

Туъм

Ту̀ъм (на английски: Tuam; на ирландски: Tuaim), на английски се произнася [ˈtʃuːəm], най-близко до Чу̀уъм) е град в Западна Ирландия, провинция Конахт на графство Голуей. Намира се на 34 km северно от главния административен център на графството град Голуей. Има жп гара от 27 септември 1860 г. и две катедрали. Населението му е 3104 , а с прилежащите му околности 6885 жители от преброяването през 2006 г. [1]

Уотърфорд

Уотърфорд (на английски: Waterford; на ирландски: Port Láirge) е град в Южна Ирландия, провинция Мънстър, главен административен център на едноименното графство Уотърфорд.

Разположен е около устието на река Шур, която се влива в Атлантическия океан. Населението му е 45 748 жители по преброяването през 2006 г. Той е 5-ят по население град в страната след столицата Дъблин, Корк, Голуей и Лимерик.

Разполага с железопътен възел, има летище.

ФК Голуей Юнайтед

„Голуей Юнайтед“ (на английски: Galway United; на ирландски: Cumann Peile Ghaillimh Aontaithe) е ирландски футболен клуб от град Голуей, Голуей, който се състезава в шампионата на Ейре. Домакинските си мачове играе на стадион „Териленд Парк“ с капацитет 5000 зрители.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.