Воден знак

Воден знак, наричан също филигран в кодикологията, е изображение на хартия, което се вижда най-добре, когато тя се държи срещу светлината. Производителите на хартия употребяват водни знаци като фирмени. На банкнотите водният знак е признак, че те не са фалшиви.

Watermark Crown CA
Воден знак „Корона и CA“ на пощенски марки на британски колонии през 1880-те1920-те години

История

Първите водни знаци се появяват в Болоня, (Италия) в 1282 или 1283 г.

Главен наръчник на водните знаци на хартията е този на Брике (C.M. Briquet), а на пощенските марки на френския филателист Жак Амабл Легран от 1866 г.

Вижте също

Литература

  • C.M. Briquet, Les Filigranes: Dictionnaire Historique des Marques du Papier des leur Apparition, vers 1282 jusqu’en 1600, 4 vols., Second Edition, New York: reprinted by Hacker Art Books 1966
  • W.F. Tschudin, The Ancient Paper-Mills of Basle and their Marks, Hilversum: The Paper Publications Society, 1958
  • Большой филателистический словарь / Под общ. ред. Н. И. Владинца и В. А. Якобса. – Москва: Радио и связь, 1988. – 320 с. – ISBN 5-256-00175-2
  • Календарь филателиста на 1973 г. – Москва: Связь, 1972. – 15–21 октября
  • Филателистический словарь / Сост. О. Я. Басин. – Москва, Связь, 1968
  • Thompson L.S. Paper // Encyclopedia of Library and Information Science / Ed. by M.J. Bates, M.N. Maack and M.A. Drake. – 2nd edn. – Marcel Dekker, 2003. – P. 2274—2292. – ISBN 0-8247-2079-2.

Външни препратки

Autodesk Maya

Autodesk Maya, или още наричана с името Maya, е софтуер за 3D компютърна графика, която е приспособена за операционни системи като Windows, OS X и Linux, разработена е от Alias Systems Corporation и е собственост на Autodesk. Тя се използва за създаване на интерактивни 3D приложения, включително видео игри, анимационни филми или визуални ефекти.

INDECT

INDECT е изследователски проект в областта на интелигентните системи за сигурност, осъществяван от няколко европейски университета от 2009 и финансиран от Европейския съюз. Проектът цели автоматичното отриване на заплахи от криминални естество чрез обработването на големи обеми видео-потоци от CCTV камери .

Обектът на изследване, приложените методи и техники са описани в документи, публично достъпни на страницата на проекта. На практика цялата свързана с изследванията информация е достъпна.

Windows XP

Windows XP е семейство 32- и 64-битови операционни системи за персонални компютри, разработени от компанията Microsoft. Windows XP е издадена официално на 25 октомври 2001 г. Двете букви „XP“ произхождат от думата eXPerience (на български – опит, опитност) . Windows XP е наследник на Windows 2000 Professional и Windows Me, и е първата операционна система на Microsoft, предназначена за крайни потребители, която използва ядрото на Windows NT (версия 5.1). Първоначално Microsoft публикуват две версии: Home (домашна) и Professional (професионална). Home е предназначен за употреба в домашни условия, докато Professional има допълнителни възможности, разработени за работа в бизнеса, като идентификация в мрежа и поддръжка на два процесора.

По време на разработването си Windows XP е с кодово име Whistler, което е името на курортния град Уислър (Whistler) в Британска Колумбия, където служителите на Microsoft обичат да почиват и карат ски.

Официално Microsoft спира продажбите на Windows XP на 30 юни 2008 г., въпреки че OEM-версии можеха да се закупуват до 31 януари 2009 г. от фирмите, познати като „системни интегратори“ или като даунгрейд от Windows Vista Business и Windows Vista Ultimate. Microsoft прекрати техническата поддръжка на операционната система на 8 април 2014 г.

Бутански нгултрум

Нгу́лтрум (на дзонгкха: དངུལ་ཀྲམ; символ: Nu.) е официалната валута на Кралство Бутан. 1 нгултрум се равнява на 100 четрума. Към днешно време обменният курс на нгултрума е фиксиран спрямо индийската рупия.

Български лев

Левът (съкратено: лв.) е паричната единица на България, емитирана от Българската народна банка. Разделя се на 100 стотинки. Името му произхожда от левъ – остаряла форма на думата „лъв“, употребявана през 19 век.

Левът е приет за българска парична единица малко след Освобождението на страната, когато на 4 юни 1880 г. е приет Закон за правото на резание монети в Княжеството, а на следващата година са отсечени и първите монети.От 1997 г. стойността на лева е твърдо свързана с тази на германската марка чрез системата на валутен борд при курс 1000 лева = 1 германска марка. След деноминацията на лева от 5 юли 1999 г. курсът става 1 лев = 1 германска марка, а след премахването на германската марка в края на същата година левът се привързва към еврото при курс 1,95583 лева = 1 евро.

Видеопиратство

Пиратските филми се разпространяват в най-различни форми от различни групи и организации. Първата версия на филм, като цяло, е с по-ниско качество (поради липса на източници), и в крайна сметка се замества с по-добри версии впоследствие, като на разположение са по-качествени източници.

Евро

Евро (банков код: EUR, символ: €, мн.ч. евро

) е паричната единица на еврозоната, включваща 19 държави от Европейския съюз. То е втората по значение резервна валута, както и втората най-търгувана парична единица в света след американския долар. Към края на 2009 година, с повече от 800 милиарда евро в обращение, то е и паричната единица с най-висока обща стойност на банкнотите и монетите в света, изпреварвайки американския долар. Според оценки за края на 2008 година, брутният вътрешен продукт с отчитане на паритета на покупателната способност на еврозоната е втори в света след този на Съединените щати. През 2015 г. еврото участва в около 33 % от всички ежедневни валутни трансакции при една пета от световните валутни позиции. Неговият дял в деноминираните правителствени и корпоративни дългови инструменти е около 40% наравно с щатския долар. Обхваща над 50 % от фактуриранията на целия внос в еврозоната и повече от 65 % от износа.Към януари 2015 г. еврозоната се състои от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Република Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словения, Словакия, Финландия и Франция. Еврото е и официалната разчетна единица на Европейския съюз. Използва се като официална валута също в Монако, Сан Марино и Ватикана, като тези страни имат правото да издават собствени монети, въпреки че не са членове на Европейския съюз. В три други държави (Андора, Косово и Черна гора) еврото е официално разплащателно средство без формални споразумения за това между тях и държавите от еврозоната. По този начин еврото се използва ежедневно от над 327 милиона души, а други 175 милиона, включително жителите на България, живеят в страни, чиито парични единици имат фиксиран обменен курс спрямо еврото.

Еврото се администрира от базираната във Франкфурт Европейска централна банка (ЕЦБ) и Евросистемата, която освен ЕЦБ включва и централните банки на страните от еврозоната. Въвеждането на еврото като основно разплащателно средство на общия европейски пазар улеснява търговията в Европейския съюз и се смята и за ключов елемент от проекта за европейска интеграция. Еврото е въведено на световните финансови пазари като разчетна единица на 1 януари 1999 г., замествайки дотогавашната европейска валутна единица (ЕКЮ) при съотношение 1:1, а монетите и банкнотите навлизат в обращение от 1 януари 2002 г.

Компютърно инженерство

Компютърното инженерство е дисциплина, която интегрира в себе си няколко области на електроинженерството и компютърните науки, необходими за разработването на компютърен хардуер и софтуер.Компютърните инженери обикновено изучават електроинженерство (или електротехника), софтуерен дизайн и хардуер-софтуер интегрирани дисциплини вместо само софтуерно инженерство или електронно инженерство. Компютърните инженери се включват в различни софтуерни и хардуерни аспекти на работните процеси, от проектирането на отделните микроконтролери, микропроцесори, персонални компютри и суперкомпютри до схемотехника. Тази област от инженерството не се фокусира само върху това как работят самите компютърни системи, но и също така как те се вписват в по-голямата картина.Обичайните задачи на компютърните инженери включват писане на софтуер и фърмуер за вградени микроконтролери, проектиране на VLSI чипове, изготвяне на аналогови системи, проектиране на платки със смесен сигнал и на операционни системи.

Компютърните инженери също могат да правят изследвания в сферата на роботиката, които до голяма степен разчитат на помощта на цифрови системи за управление и контрол на електрически системи, като двигатели, комуникационни средства и сензори.

В много институции студентите по компютърно инженерство имат възможността да избират област, в която да задълбочат своите знания през първите години на обучението си или през следващите. Големият обхват на знания, който се използва в проектирането и в компютърните приложения, се смята за извън обхвата на по-ниските образователни степени. Някои университети или академии могат да изискват от студентите си да имат завършено общо инженерство преди да се фокусират върху компютърното инженерство.

Паневропейска информация за игрите

Паневропейска информация за игрите (по-известна със съкращението PEGI от английското Pan European Game Information) е европейска система за категоризиране на съдържанието на компютърните игри. Системата се поддържа от Европейската федерация за интерактивен софтуер и не е обвързана с Европейския съюз.

Оценката за всяка компютърна програма се състои от две части – препоръчителна минимална възраст и до седем предупреждения за наличието на даден вид съдържание (насилие, вулгарен език и други). И двете приемат вида на стилизирани символи, нанесени на опаковката.

Рак (зодия)

Рак (на латински: Cancer) е четвъртата поред зодия от зодиакалния календар. Раците са родени между 22 юни и 22 юли. Ракът е воден знак. Съответства на диапазона от 90° – 120° върху небесната координатна система.

Средновековна технология

Средновековната технология се отнася за технологията, използвана в Средновековна Европа под ръководството на Църквата. След Ренесанса от XII век в Стария континент се заражда радикална промяна в броя на новите изобретения, иновации в традиционните начини на продукция и икономически растеж. Периодът е време на голям технологичен подем, включително появата и употребата на барут, изобретяването на вертикалните вятърни мелници, очилата, механичните часовници и значимото подобрение на водениците, строителството (готиката, средновековните замъци) и земеделието като цяло.

Прилагането на водна сила, познато още в Античността, се развива значително и се простира от воденици и дъскорезници до напояване в земеделието. Към момента на появата на Книгата на Страшния съд, повечето големи селища имат въртящи се мелници – 6500 само в Англия. Силата на водата се използва също широко в минното дело за извличане на руда (разбиването и изнасяне на повърхността) и за задвижването на мехове.

Европейските технически изобретения от XII до XIV в. са построени или чрез дългогодишни техники на Средновековна Европа, които произхождат от римски и византийски корени, или са развити от смесването на култури чрез търговските мрежи с ислямския свят, Китай и Индия. Често революционният аспект не е самото изобретяване, а технологическото усъвършенстване и приложението в политическия и икономически свят. Така например макар барутът дълго време да е бил известен на китайците, именно европейците развиват и усъвършенстват неговия военен потенциал, ускорявайки европейската експанзия и бъдещия империализъм на Новата история.

Значими в този аспект са и свързаните с мореплаването изобретения. Напредъкът в корабостроенето включва няколкомачтовите кораби с триъгълни платна, ахтерщевен рул и конструирането първо на скелета и после на обвивката. Новите навигационни инструменти като сухия компас и астролабията позволяват икономически и военен контрол на всички морета с европейски брегове и дава начало на Великите географски открития.

Към средата на XV в. Гутенберг изобретява нова печатарска преса, което позволява събраното знание да се разпространи и даде на по-голям брой хора, което впоследствие не само води до по-егалитарно общество, но и до такова, способно да доминира други култури, използвайки голям запас знание и опит. Техническите рисунки от късните средновековни художници-инженери Гуидо да Вигевано и Вилар дьо Онекур се смятат за предшественици на по-късните ренесансови майстори като Такола или да Винчи.

Таджикистански сомони

Сомони́ (на таджикски: сомонӣ) е официалната валута на Таджикистан. 1 сомони се равнява на 100 дирама. Валутата е кръстена на бащата на таджикската нация, Исмаил Самани.

Творчество на Йохан Себастиан Бах

Творчеството на немския композитор Йохан Себастиан Бах съдържа над 1000 оцелели и каталогизирани произведения, а друга част, навярно по-малка, е изгубена. В творчеството му са представени всички значими тогавашни жанрове, освен операта, той е признат майстор на полифонията. Бах твори през целия си жизнен път за период от около половин век.

Хартия

Хартията е тънък, плосък материал във формата на лист, използван за писане, рисуване, печатане, пакетиране, почистване и др. Произвежда се чрез пресоването на влажни растителни влакна, съдържащи целулоза. Когато влакната изсъхват те остават слепени обиковено без допълнително свързващо средство, основно благодарение на водородните връзки и донякъде на това, че те са преплетени. За добиването на целулозата най-често използваният материал е дървесна маса от подходящи дървесни видове – с мека дървесина като например смърч, ела, бор, но могат да се използват и други растителни влакна – от памук, лен, коноп и оризова слама. За производството на хартия се използват видовете дървесина от култивирани гори, които са по-точно отпадъчен дървен материал и трудно могат да бъдат употребени за друга цел. Така тази непотребна част от дървения материал се използва като суровина за хартиената промишленост. Втората важна суровина за производството на хартия е рециклиран или вторичен влакнест материал, получен от отпадъчна хартия и използван картон.

Хартията и процесът на производство от целулоза е открит в Китай в началото на II век по време на династията Хан Производството на хартия достига до пределите на средновековна Европа през Ал Андалус (днешна Испания и Португалия) през X век. Подобряването на качеството на хартията по-късно допринася за успеха на Йоханес Гутенберг в създаването на модерното книгопечатане.

Ядранка Владова

Ядранка Владова (на македонска литературна норма: Јадранка Владова) е детска писателка, критичка, преводачка и университетска преподавателка от Република Македония.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.