Бъркли

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бъркли.
Бъркли
Berkeley
— град —
      
Герб

Berkeley-downtown-Bay-bridge-SF-in-back-from-Lab

Разположние на Бъркли в окръг Аламида (вдясно) и съответно на окръга в щата Калифорния (вляво)
Usa edcp relief location map
37.8703° с. ш. -122.2681° и. д.
Бъркли
Страна Flag of the United States.svg Съединени американски щати
Площ 45,82 km²
Надм. височина 52 m
Население 122 324[1] души (2017)
Кмет Джеси Арегуин
Часова зона UTC-8
UTC-7
Официален сайт City of Berkeley

Бъркли (на английски: Berkeley) е град в окръг Аламида, в района на залива на Сан Франциско в югозападната част на САЩ, щата Калифорния. Разположен е близо до град Сан Франциско и възниква в средата на 19 век около Калифорнийския колеж (College of California). Градът е наречен на британския философ Джордж Бъркли. Население – 122 324 души (2017).

Berkeleyfromclaremont800x600
Бъркли гледан от северозапад
Berkeley glade afternoon
Калифорнийски щатски университет - Бъркли е постоянно класиран като един от най-добрите обществени университети в САЩ

В Бъркли се намира Калифорнийския щатски университет – Бъркли, както и Калифорнийския ветроходен клуб.

People's-Park
People's park (Народния парк)

Известни личности

Родени в Бъркли
Починали в Бъркли

Побратимени градове

Източници

  1. www.census.gov

Външни препратки

Адам Рийс

Адам Гай Рийс (на английски: Adam Guy Riess) е американски астрофизик.

Артър Холи Комптън

Артър Комптън (на английски: Arthur Holly Compton) е американски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1927 година.

Дейвид Грос

Дейвид Грос (на английски: David Gross) е американски физик, носител на Нобелова награда за физика за 2004 г., заедно с Франк Уилчек и Дейвид Полицер, „за откриването на асимптотичната свобода в теорията за силното ядрено взаимодействие“.

Джон Мадър

Джон Мадър (на английски: John C. Mather) е американски астрофизик и космолог, носител на Нобелова награда за физика за 2006 г., заедно с Джордж Смут, за „откриването на анизотропията на реликтовото излъчване (микровълновото фоново лъчение)“.

Джордж Бъркли

Джордж Бъркли (на английски: George Berkeley; на латински: Georgius Berkeley) е британски философ-емпирик и математик от ирландски произход. Един от видните представители на класическия идеализъм. Приживе се слави като един от най-ерудираните умове на своето съвремие.

Наричан е „предшественик на Айнщайн и Мах“, защото два века преди появата на физическите теории на Айнщайн и Ернст Мах, той опровергава Теорията за абсолютното пространство и време.

Джордж Смут

Джордж Фитцджералд Смут III (на английски: George Fitzgerald Smoot III) е американски астрофизик и космолог, носител на Нобелова награда за физика за 2006 г., заедно с Джон Мадър.

Неговата работа, със спътника COBE, е помогнала в утвърждаването на теорията за Големия взрив, както и за даване на началото на космологията като точна наука.

Доналд Глейзър

Доналд Глейзър (на английски: Donald Arthur Glaser) е американски физик и невробиолог, носител на Нобелова награда за физика за 1960 г. за изобретяването на мехурчестата камера.

Калифорнийски университет, Бъркли

Калифорнийският университет, Бъркли (на английски: University of California, Berkeley) е американски държавен изследователски университет в град Бъркли, окръг Аламида, щата Калифорния. Името е съкращавано като Бъркли (Berkeley) и другояче (Cal, California, Cal-Berkeley, UC Berkeley). Това е най-старият от 10-те университета, асоциирани с Калифорнийския университет – основан е през 1868 година.

Луис Алварес

Луис Уолтър Алварес (на английски: Luis Walter Alvarez) е американски физик, изобретател и професор, носител на Нобелова награда за физика за 1968 година „за изключителен принос във физиката на елементарните частици, в частност за откритието на голям брой резонанси, станало възможно благодарение на разработената от него техника с използване на водородна мехурчеста камера и оригинален анализ на данните“.

Ото Щерн

Ото Щерн (на немски: Otto Stern) е физик от германски произход, натурализиран американец. През 1943 г. е удостоен с Нобелова награда за физика заради експериментите и откритията си в областта на магнитните свойства на атома и „за принос в развитието на метода на молекулярните снопове и откритието и измерването на магнитния момент на протона“.

Оуен Чембърлейн

Оуен Чембърлейн (на английски: Owen Chamberlain) е американски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1959 година заедно с Емилио Сегре за откритието на антипротона.

Робърт Лафлин

Робърт Бетс Лафлин (на английски: Robert Betts Laughlin) е американски физик, дал теоретично обяснение на дробния квантов ефект на Хол. Получава Нобелова награда за физика за 1998 г., заедно с откривателите на ефекта Хорст Щьормер и Даниъл Ци.

Сол Пърлмутър

Сол Пърлмутър (на английски: Saul Perlmutter) е американски физик и астроном, носител на Нобелова награда за физика за 2011 г. за „откриването на ускореното разширяване на Вселената чрез наблюдението на експлодиращи звезди, известни като супернова“.

Стивън Чу

Стивън Чу (на английски: Steven Chu) е американски физик и политик от китайски произход.

През 1997 г. получава Нобелова награда за физика, заедно с Клод Коен-Тануджи и Уилям Филипс, за техните изследвания в областта на охлаждането и улавянето на атоми с помощта на лазер.

Уилард Либи

Уилард Франк Либи (на английски: Willard Frank Libby) е американски химик, нобелов лауреат.

Уилис Лам

Уилис Юджийн Лам (на английски: Willis Eugene Lamb, Junior) е американски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1955 година.

Уилям Джиок

Уилям Франсис Джиок е американски химик, носител на Нобелова награда за химия за 1949 година „за изследванията си върху свойствата на материята при температури, близки до абсолютната нула“. Прекарва почти цялата си образователна и професионална кариера в Университета на Калифорния в Бъркли.

Чарлз Хард Таунс

Чарлз Хард Таунс (на английски: Charles Hard Townes) е американски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1964 година. Известен е с откриването на мазера. Има основни заслуги в областта на квантовата електроника.

Ърнест Лорънс

Ърнест Орландо Лорънс (на английски: Ernest Orlando Lawrence) е американски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1939 година „за изобретението и създаването на циклотрона, за достигнатите с негова помощ резултати, особено получаването на изкуствени радиоактивни елементи“.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.