Библейска критика

Библейската критика е дял на библеистиката, изследващ билейските текстове. За разлика от религиозния подход към Библията, библейската критика ги разглежда като обикновени литературни произведения, опитвайки се да установи техния произход, от кого, кога и при какви обстоятелства са създадени и каква цел са си поставяли техните автори с написването им.

Gutenberg Bible
Библията на Гутенберг, първата отпечатана Библия
Протестантство

Протестантството или протестантизмът е религиозно, християнско движение, възникнало в Европа от католицизма по време на Реформацията през 16 век, което си поставя за цел връщането на християнството към учението на Исус Христос и апостолите. Терминът е използван за първи път през 1529 г. от последователите на доктрината на Мартин Лутер в протест на прието решение от мнозинството католици на народното събрание в гр. Шпайер.

Днес протестантството е едно от трите основни течения в християнството. Терминът покрива разнообразно множество от религиозни виждания, деноминации (изповедания), личности и организации.

По правило, за да се счита една църква за протестантска, тя трябва да приема така наречените 5 Solae – Sola scriptura (Библията, Божието Слово, е единственият и абсолютен авторитет за всички въпроси, свързани с вярата); Sola fide (спасението на човек става само и единствено чрез вяра, той не може да го заслужи чрез добри дела); Sola gratia (спасението на човек е по благодат, единствено заради Божията доброта), Solus Christus (спасението е само и единствено чрез заместителската жертва на Исус Христос на кръста, няма друг начин за спасение, няма друг посредник между Бог и човек); Soli Deo gloria (всичко, което християнинът върши трябва да е за Божия слава, а не за негова собствена).

Изповеданията, които се считат за протестантски, имат здрави корени в Протестантската реформация в Европа през XVI век.

Рабан Мавър

Рабан Мавър също Храбан Мавр, Рабан Мавр (на латински: Rabanus Maurus, Hrabanus, Rhabanus, * ок. 780 в Майнц, † 4 февруари 856 във Винкел в Рейнгау) е абат на абатство Фулда (822 – 842), архиепископ на Майнц (847 – 856) и учен. Той е един от най-значимите личности от времето на Каролингския ренесанс през 9 век и близък с император Лотар I и съпругата му Ирмингард фон Тур.

Рабан е от благородническа фамилия от Майнц. През 788 г. като дете е възпитаван в бенедиктанския манастир Фулда. След завършването на образованието си той става учен в двора на Карл Велики. По-късно Алкуин, ръководителят на императорското дворцово училище го приема в Аахен и го нарича „Мавър“ („Maurus“).

През 801 г. във Фулда става дякон и ръководител на тамошното манастирско училище (до 822). Негови ученици са Рудолф фон Фулда, Лупус Серват, Ерменрих фон Елванген, Валафрид Страбон и други. Тогава Рабан пише важни ръкописи, от които най-известни са стихотворенията De laudibus sanctae crucis (издадено 814), един Opus geminum.

На 15 юни 822 г. Рабан става за двадесет години игумен (абт) на манастир Фулда, който тогава има над 600 монаси. Той разширява манастирската библиотека, грижи се духовно за селяните и построява около 30 църкви и капели. Рабан е привърженик на Лотар I, обаче не и на Лудвиг Немски. През 842 г. той напуска службата си като абт и се оттегля в Петерсберг.

Лудвиг Немски издига през 847 г. 67-годишния Рабан за архиепископ на Майнц. Мавър започва да служи на 16 юни същата година в най-голямата църковна провинция в Източното франкско кралство. Малко след това той свиква събор.

Рабан Мавър умира на 4 февруари 856 г. във Винкел в Рейнгау и е погребан в абатствотто Св. Албан в Майнц. Скоро започват да го почитат като Светия. През 1515 г. архиепископ Албрехт фон Бранденбург мести мощите му в Хале, след това са преместени в Ашафенбург. Днешният му гроб е неизвестен.

Почита се от католиците и протестантите на 4 февруари.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.