Барбадос

Барбадос (също Барбейдос[1][2]; на английски: Barbados, /bɑrˈbeɪdɒs, bɑrˈbeɪdoʊs/) е островна държава, част от островната група Малки Антили. Той е с дължина 34 km и ширина до 23 km, като покрива площ от 432 km². Разположен е в западната част на северната част на Атлантическия океан, на 100 km източно от Подветрените острови и Карибско море[3]. Барбадос е част от Малките Антили, приблизително на 13° с.ш. от екватора. Намира се на около 168 km източно от двете страни на Сейнт Лусия и Сейнт Винсент и Гренадини и на 400 km североизточно от Тринидад и Тобаго. Барбадос е извън атлантическата „Алея на ураганите“. Негова столица и най-голям град е Бриджтаун.

Обитаван от индиаци-кариби от 13-ти век и преди това от други американски индианци, Барбадос е посетен от испански навигатори в края на 15-ти век и обявен за владение на испанската корона[4]. Островът се появява за първи път в испанска карта през 1511 г. Португалците посещават острова през 1536 г., но остават непотърсени, като единственият им принос е въвеждането на диви свине за добро снабдяване с месо. Английски кораб пристига на Барбадос през 1625 г. и англичаните завладяват острова в името на крал Джеймс I. През 1627 г. първите постоянни заселници пристигат от Англия и той става английска и по-късно британска колония[5]. Като богата захарна колония, тя се превръща в английски център на африканската търговия с роби, докато тази търговия не е обявена за незаконна през 1807 г., с окончателно освобождаване на робите в Барбадос през 1833 г.

На 30 ноември 1966 г. Барбадос става независима държава и член на Британската общност с британския монарх (понастоящем кралица Елизабет II) като наследствен държавен глава[6]. Има население от 284 996 души, предимно от африкански произход. Въпреки че е класифициран като атлантически остров, Барбадос се счита за част от Карибите, където е класиран като водеща туристическа дестинация. Четиридесет процента от туристите идват от Великобритания, като следващите големи групи посетители на острова са от САЩ и Канада.

Барбадос
на английски: Barbados
      
Герб
(герб)
Девиз: Pride and Industry
Гордост и индустрия
Национален химн: In Plenty and In Time of Need
Местоположение на Барбадос

Местоположение на Барбадос
География и население
Площ 439,0 km²
(на 183-то място)
Климат тропичен
Столица Бриджтаун
13°06′ с. ш. 59°37′ з. д. / 13.1° с. ш. 59.616667° з. д.
Най-голям град Бриджтаун
Официален език английски
Население
(пребр., 2010)
277 821
(на 181-во място)
Гъстота на нас. 648 души/km²
(на 15-то място)
Управление
Монарх Елизабет II
Министър-председател Миа Мътли
Организации ООН
История
Независимост от Великобритания
30 ноември 1966
Икономика
БВП (ППС, 2019) $5.398 млрд.
БВП на човек (ППС) $18,798
БВП (ном., 2019) $5.207 млрд.
БВП на човек (ном.) $18,133
ИЧР (2017) Повишение 0.800 (висок)
(58-мо)
Валута Барбадоски долар (BBD)
Други данни
Часова зона UTC-4
Код по ISO BB
Интернет домейн .bb
Телефонен код +1 – 246

Етимология

Името „Барбадос“ е или от португалския термин Oda Barbados или от испанския еквивалент Los Barbados, като и двете означават „брадатите“. Не е ясно дали „брадат“ се отнася до дългите, висящи корени на „брадатото“ смокиново дърво (Ficus citrifolia), местно на острова, или за предполагаемо брадатите кариби, които някога са обитавали острова, или по-приказно, за визуално впечатление за брада, образувана от морската пяна, която се разпръсква върху околните рифове. През 1519 г. карта, произведена от генуезкия картограф Visconte Maggiolo, посочва Барбадос в правилната му позиция. Освен това, остров Барбуда в Лийвъри е много сходен по име и някога е бил наричан от испанците Las Barbudas.

Не е сигурно кой европейски народ е пристигнал първо в Барбадос. Един по-малко известен източник сочи към по-рано разкрити произведения, предшестващи съвременните източници, които показват, че това може да са испанците. Много, ако не и повечето, вярват, че португалците са първите европейци, които, пътувайки към Бразилия, са дошли на острова.

Разговорно, барбадосците се отнасят към своя остров като „Bim“ или други прякори, свързани с Барбадос, включително „Bimshire“. Произходът е несигурен, но съществуват няколко теории. Името може би е възникнало поради относително големия процент роби от племето игбо от днешна югоизточна Нигерия, пристигнали в Барбадос през 18 век.

Думите „Bim“ и „Bimshire“ са записани в речника на Оксфордския английски и речниците на Chambers Twentieth Century.

География

Барбадос е с дължина 34 km и широчина най-много 23 km, което прави приблизително площ от 431 km². Разположен в западната част на Северния Атлантически океан и на 100 km източно от Карибско море. Намира се на 168 km източно от островите Сейнт Винсент и Гренадини и на 400 km североизточно от Тринидад и Тобаго.

Повърхността на острова се издига терасовидно към централните части до 336 m (връх Хилаби). Изграден е от варовици със силно развити карстови процеси.

Климатът е тропичен, с дъждовен период от юни до ноември и сух период от декември до май. Количеството на валежите през дъждовния период е около 1000 – 2300 mm. Барбадос често е пощадяван от най-лошите ефекти на тропическите бури и урагани в региона по време на дъждовния период. Неговото по-източно разположение в сравнение с останалите Карибски острови го поставя извън основната зона на честите урагани.

По-голямата част от острова е обградена от коралови рифове. Западното крайбрежие привлича с плажовете с бял пясък, но източният бряг е скалист.

История

 • 1518 г. – открит от испански мореплаватели;
 • 1625 г. – основана първата английска колония;
 • 1628 г. – започва изграждането на Бриджтаун;
 • до края на ХVIII в. – внос на роби от Африка;
 • 1838 г. – отмяна на робството;
 • 1937 г. – антиколониално въстание, потушено от англичаните;
 • 30 ноември 1966 г. – получава независимост.

Население

Bridgetown2
Изглед от Бриджтаун

В състава на населението 96% са барбадосци (баджани) – потомци на чернокожи роби и мулати. Барбадос има население от около 281 968 души и темп на растеж на населението от 0,33% (изчислено в средата на 2005 г.). Понастоящем Барбадос е четвъртата най-гъсто населена страна в Америка (18-та в света), и десетата най-населена островна държава в региона (101-ва в света).

Островът бил населен от индианците араваки, които около 1200 г. били прогонени от войнствените карибски индианци. Останалата част от населението включва групи от европейци („англо-баджани“, „евро-баджани“), основно от Великобритания, Ирландия, Китай, баджани-мюсюлмани от Индия.

Държавно устройство

Парламентарна република, част от Британската общност. Глава на държавата е кралицата на Великобритания, представена от генерал-губернатор. Законодателна власт – парламент (избиран за 5 години), състоящ се от сенат (21 назначавани сенатора) и палата на събранието (28 депутата). Изпълнителната власт – правителство, начело с премиер-министър.

Административно деление

Административно страната е разделена на 11 енории (parishes).

 • 1.Енория Крайст Чърч
 • 2.Енория Сейнт Андрю
 • 3.Енория Сейнт Джордж
 • 4.Енория Сейнт Джеймс
 • 5.Енория Сейнт Джон
 • 6.Енория Сейнт Джоузеф
 • 7.Енория Сейнт Люси
 • 8.Енория Сейнт Майкъл
 • 9.Енория Барбадос
 • 10.Енория Сейнт Филип
 • 11.Енория Сейнт Томас

Икономика

Основни отрасли са туризмът и селското стопанство, специализирано в отглеждане на захарна тръстика (около 65 хил. т. захар годишно). Отглежда се още царевица, тропически плодове, памук. Развито е животновъдството и риболовът.

Промишленост – лека и хранително-вкусова (преработка на захарна тръстика). Добива се нефт, природен газ и варовик. Развива се застраховането и офшорните финансови услуги.

Известни личности

Английското влияние е по-видимо в Барбадос, отколкото на другите острови в региона. Като добър пример за това е националният спорт на острова – крикетът. В Барабадос са родени някои от най-великите играчи на крикет, включително сър Гарфийлд Собърс и Франк Уоръл.

В Барбадос е родена RnB певицата Риана. През 2009 г. тя бе официално назначена за почетен посланик на младежта и културата на Барбадос от министър-председателя Дейвид Томпсън (починал през 2010 г.).

Външни препратки

Бележки

 1. „Българска енциклопедия А-Я“, 2007.
 2. „Нов правописен речник на българския език“, 2002.
 3. ^ Chapter 4 – The Windward Islands and Barbados – U.S. Library of Congress
 4. Sauer, Carl Ortwin (1969) [1966]. Early Spanish Main, The. University of California Press. pp. 192 – 197
 5. Secretariat. "Barbados – History". Commonwealth of Nations. Архивиран от оригинала на 20 август 2014.
 6. HRM Queen Elizabeth II (2010). "History and present government – Barbados".
.bb

.bb е Интернет домейн от първо ниво за Барбадос.

Стартира през ноември 2007 и е администриран от Телекомс юнит.

21 януари

21 януари е 21-вият ден в годината според григорианския календар. Остават 344 дни до края на годината (345 през високосна година).

30 ноември

30 ноември е 334-ият ден в годината според григорианския календар (335-ти през високосна). Остават 31 дни до края на годината.

Survivor

Survivor (транскрипция: Сървайвър; в превод: „оцелял“) е американско риалити шоу, започнало по телевизия CBS през 2000 година с първи сезон в Борнео. До момента в САЩ са минали 39 сезона. Предаването не е на живо, а се записва в продължение на няколко седмици (обикновено 39 дни), като само финалният избор на победител е на живо след края на излъчването на записаните епизоди по телевизията. В България се излъчва по bTV. Излъчени са 5 сезона на предаването. В българският вариант на шоуто са участвали общо 96 участници. От тях 11 са участвали в 2 сезона, 85 в 1 сезон.

Америка

Америка е географски регион, обхващащ континентите Северна и Южна Америка и прилежащите към тях острови. Той заема 8,3% от общата повърхност на Земята, 28,4% от повърхността на сушата и има 13,5% от населението (около 900 милиона души).

Артър Луис

Сър Уилям Артър Луис (на английски: William Arthur Lewis) е сейнт-лусийски икономист (по това време английска колония), първият цветнокож носител на Нобелова награда за икономика, заедно с Теодор Шулц (през 1979).

Бриджтаун

Бриджтаун (на английски: Bridgetown) е столицата и най-големият град на островната държава Барбадос.

Градът е с население от 110 000 жители (2014 г.) и обща площ от 40 km². Основан е през 1628 г.

Гренада

Гренада (на английски: Grenada; на френски: Grenade; на испански: Granada) е островна държава в Централна Америка от групата на Наветрените острови, които са част от архипелага Малки Антили. Разположена е в югоизточно Карибско море. Включва остров Гранада и южната част на о-ви Гренадини. Гренада е на второ място сред най-малките независими страни в Западното полукълбо след Сейнт Китс и Невис. Тя е разположена на север от Тринидад и Тобаго и южно от Сейнт Винсент и Гренадините.

Долар

Долар се нарича паричната единица на редица държави.

Най-известна е паричната единица на Съединените американски щати, наричана на български щатски долар или американски долар, смятана за основната в света резервна валута.

Думата произлиза от името на бившата парична единица талер, използвана в Северна Европа, както и днешният толар на Словения.

Долар е името и на други парични единици:

австралийски долар, парична единица на Австралия

барбадоски долар, парична единица на Барбадос

бахамски долар, парична единица на Бахамите

белизийски долар, парична единица на Белиз

бермудски долар, парична единица на Бермуда

брунейски долар, парична единица на Бруней

гаянски долар, парична единица на Гаяна

зимбабвийски долар, парична единица на Зимбабве

канадски долар, парична единица на Канада

либерийски долар, парична единица на Либерия

намибийски долар, парична единица на Намибия

новозеландски долар, парична единица на Нова Зеландия

сингапурски долар, парична единица на Сингапур

соломоновски долар, парична единица на Соломоновите острови

суринамски долар, парична единица на Суринам

Тринидадски и тобагски долар, парична единица на Тринидад и Тобаго

фиджийски долар, парична единица на Фиджи

хонконгски долар, парична единица на Хонконг

ямайски долар, парична единица на ЯмайкаИзползва се също разчетната парична единица международен долар.

Карибски регион

Карибският регион (също Кариби) е географска област, която обхваща Карибско море, Антилските острови и съседните брегове на Централна и Южна Америка.

Регионът на Карибите се състои от три островни групи:

Бахамски острови: Бахами и Търкс и Кайкос;Големи Антили: Куба, Ямайка, Испаньола (Хаити и Доминиканската република), Пуерто Рико и Кайманови острови;Малки Антили: Американски Вирджински острови, Британски Вирджински острови, Ангуила, Синт Мартен, Кюрасао, Саба, Бонер, Синт Еустациус, Аруба, Сейнт Китс, Невис, Барбуда, Антигуа, Редонда, Монтсерат, Гваделупа, Сен Бартелми, Доминика, Мартиника, Сейнт Лусия, Барбадос, Сейнт Винсент, Гренадини, Гренада, Тринидад, Тобаго, Маргарита, Тортуга.Островите започват от Флорида (САЩ) и свършват край Венецуела.

Климатът в региона е горещ и влажен тропичен, а ураганите са често явление.

Малки Антили

Малките Антили са островна група в Карибско море. Част са от териториите на така наречената Западна Индия.

Представлява дълга поредица от малки острови, най-известни от които са:

Американски Вирджински острови

Ангуила

Антигуа

Аруба

Барбадос

Барбуда

Британски Вирджински острови

Гваделупа

Гренада

Гренадини

Доминика

Маргарита

Мартиника

Монтсерат

Невис

Нидерландски Антили

Редонда

Сейнт Винсент

Сейнт Кит (Сейнт Кристофър)

Сейнт Лусия

Синт Мартен (Сен Мартен)

Тобаго

Тортуга

Тринидад

Население на Барбадос

Населението на Барбадос през 2008 година е 281 968 души.

Национален отбор по футбол на САЩ

Националният на отбор на САЩ се контролира от Амераканската футболна федерация.Отборът се класира 8 пъти на Световно първенство.През 1950 на Световното пръвество те побеждават Англия с 1:0.На Златна купа 3 пъти и на Копа Америка за пръв през 1993 година заедно с Мексико.През 1995 година пак с Мексико са поканени на Копа Америка.Там те подеждават Аржентина с 3:0.Губат от Бразилия с 0:1на четвъртфинала.Класират на Световното през 1998 година, но там губят всички срещи.През 2002 година, обаче те стигат на световното първество четвъртфинала и падат от Германия с 0:1.Отново са на световни финали през 2006 година, но губят всички срещи.През 2007 година се класират пак на Копа Америка, но губят всички срещи.През 2009 стават втори на Купата на конфедерациите 2009 като губят от Бразилия с 2:3.Американците се класираха и за Световното първенство по футбол 2010, където се очаква да се представят много добре.Но там те достигат само до осминафиналите победени от отбора на Гана с 1:2.

Национално знаме на Барбадос

Националното знаме на Барбадос е официалното знаме на страната. То е прието на 30 ноември 1966 г.

Представлява 3 равни вертикални ленти. Първата и третата са в синьо, а втората е в жълто. По средата на жълтата лента има тризъбец. Сините ленти отбелязват океана, а жълтата лента означава пясъка на острова. Тризъбецът е счупен и се показва само върхът.

Риана

Риа̀на (на английски: Rihanna, английско произношение: /riˈɑːnə/), родена като Робин Риана Фенти (Robyn Rihanna Fenty) е певица и модел от Барбадос.

През 2018 година е определена за посланик от правителството на Барбадос, като нейните задължения включват насърчаване на образованието, туризма и инвестициите.

Саба

Саба е остров в Карибско море, част от островната група Малки Антили.

Сейнт Винсент и Гренадини

Сейнт Винсент и Гренадини или само Сейнт Винсент (на английски: Saint Vincent and the Grenadines; на испански: San Vicente y las Granadinas; на френски: Saint-Vincent-et-les Grenadines) е суверенна островна държава в Централна Америка от групата на Наветрените острови, които са част от архипелага Малки Антили. Заема площ от 389 км2. Столица е град Кингстаун.

Тринидад и Тобаго

Тринидад и Тобаго (на английски: Trinidad and Tobago; на испански: Trinidad y Tobago; на френски: Trinité-et-Tobago), официално Република Тринидад и Тобаго, е държава от Карибския басейн, в непосредствена близост до северния бряг на Южна Америка. Тя е част от островната група Малки Антили. Намира се на 130 километра южно от Гренада до северния край на южноамериканския континент, на 11 километра от брега на североизточната част на Венецуела. Споделя морските граници с Барбадос на североизток, Гренада на северозапад, Гвиана на югоизток и Венецуела на юг и запад. Столица е град Порт ъф Спейн.

Остров Тринидад е испанска колония от пристигането на Христофор Колумб през 1498 г., докато испанският губернатор Дон Хосе Мария Чакон е предал острова на британски флот под командването на сър Ралф Абъркромби през 1797 г. През същия период остров Тобаго се прехвърля между испански, британски, френски, холандски и курландски колонизатори повече от всеки друг остров в Карибския басейн. Тринидад и Тобаго са предадени на Великобритания през 1802 г. по силата на Договора от Амиен като отделни държави и са обединени през 1889 г. Тринидад и Тобаго получава независимост през 1962 г. и през 1976 г. става република.

Към 2015 г. суверенната държава Тринидад и Тобаго има третия най-висок БВП на глава от населението, основан на паритета на покупателната способност (ППС) в Америка след САЩ и Канада. Тя е призната от Световната банка като икономика с високи доходи. За разлика от повечето англоговорящи карибски страни, икономиката е предимно индустриална с акцент върху петрола и петролните продукти; голяма част от богатството на страната се получава от големите запаси от нефт и природен газ.Тринидад и Тобаго е известен със своето карнавално празненство и като родно място на стилпан, лимбото и музикални стилове като калипсо, соца, паранг и чатни.

Химн на Великобритания

„Бог да пази Кралицата/Краля“ (God Save the Queen/King) е национален или кралски химн на Обединеното кралство и редица от 15-те други кралства на Британската общност и техни територии, както и в британските коронни владения.

Служи за национален химн на Нова Зеландия (от 1977 г.) и някои британски територии наред с техните местни химни. Използва се също за кралски химн (изпълняван пред монарха) в тези страни, както и в Австралия (от 1984 г.), Канада (от 1980 г.), Барбадос и Тувалу.

Страни и територии в Северна Америка
Държави
Зависими територии

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.