Балъм

Ба̀лъм (на английски: Balham, произнася се ['bæləm]) е квартал в район Уондсуърт, Южен Лондон.

В квартала има действаща полска църква. Бил е един от главните центрове, където се събирали полските имигранти до 1950 г. И досега „Уайт Игъл Клъб“ (White Eagle Club) е оживено място на общността. На характерните съботни танцови вечеринки ("zabawa") се стичат хора от цял Лондон.

Балъм
— квартал —
Полската католическа църква в Балъм

Полската католическа църква в Балъм
Англия
51.4433° с. ш. -0.1525° и. д.
Балъм
Голям Лондон
51.4433° с. ш. -0.1525° и. д.
Балъм
Страна Flag of the United Kingdom.svg Великобритания
Съставна страна Flag of England.svg Англия
Адм. графство Голям Лондон
Част от Лондон
Пощенски код SW12
Официален сайт www.balham.com
Бекташи

Бекташите са последователи на ислямския религиозен орден бекташия, основан в края на 13 век и действал главно в Османската империя.

След закриването му през 1826 г. неговите последователи продължават да се придържат към специфичните си традиции, като съвременните им потомци са включвани в групата на алевиите.Бекташите са последователи на Хаджи Бекташ Вели, полулегендарния светец от Хорасан и потомък на седмия шиитски имам Муса ал-Казим. Традиционно се смята, че той е живял между 1248 и 1337 година, като се заселва в Мала Азия през 1281 година, но в по-новите изследвания животът му се отнася към времето преди 1271 година. Бекташкият орден е превърнат във формално организирана общност по времето на Балъм султан (?-1516). По това време той възприема и открито шиитски възгледи.През първата половина на 16 век бекташкият орден се разделя на две течения – челебии и бабаи. Повод са разделението става спор за наследниците на Хаджи Бекташ Вели.

Според челебиите той имал появяващи се в различни периоди потомци, заченати по чудодеен начин.

Според бабаите, много от които са с къзълбашки произход, Хаджи Бекташ нямал потомци. От края на 16 век водачи и на двете групи пребивават в най-големия бекташки център в Кършехир, където се намират символични гробове на Хаджи Бекташ Вели и Балъм султан.В Османската империя бекташкият орден е тясно свързан с Еничарския корпус и, въпреки че не се придържа към официалния сунизъм, е покровителстван от някои султани, като Сюлейман I. След ликвидирането на Еничарския корпус през 1826 г. е забранен и бекташкият орден. Въпреки това той продължава да функционира неофициално. През 1925 година, след създаването на Република Турция, той е обявен за незаконен, заедно с всички религиозни ордени и секти.

Владислав Варненчик (квартал)

„Владислав Варненчик“ (наричан още „Владиславово“) е квартал на Варна, в неговата най-западна част с надморска височина от 190 метра. Той е най-големият квартал в Североизточна България.

Населението на Владиславово е около 50 000 души – 14% или една седма от жителите на гр. Варна. Изграден е в близост до Летище Варна. Граничи с гр. Аксаково. Разполага с ДКЦ, хипермаркети „Кауфланд“ и др., супермаркети, пощенски клон, училища, детски градини. Свързва се с центъра с тролейбусни линии 82 и 88 и множество автобусни (14, 20, 22, 41, 118, 118А, 148 и 209).

Лондон

Ло̀ндон (на английски: London, произнася се по-близко до Ла̀ндън [ˈlʌndən] или Лъ̀ндън) е столицата на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и най–големият метрополис в Европейския съюз. Правилният изговор на името на града е най-близък до Лъндън, но в България е придобило гражданственост названието Лондон, останало от транскрипцията от немски отпреди Втората световна война. Лондон, наред с Ню Йорк, Париж и Токио, е нареждан сред най-важните 4 световни града.

През Лондон тече река Темза, над която са построени множество мостове. Най-известният сред тях е Тауър Бридж (Tower Bridge), построен в края на 19 век до крепостта Тауър (Tower of London, „Лондонска кула“), откъдето носи и името си. Други мостове над Темза в центъра на Лондон (от изток на запад) са Лондон Бридж (London Bridge), Садърк Бридж (Southwark Bridge), пешеходният Милениъм Бридж (Millennium Bridge), открит през 2000 г., Блекфрайърс Бридж (Blackfriars Bridge), Уотърлу Бридж (Waterloo Bridge) и Уестминстър Бридж (Westminster Bridge). Край реката са разположени и по-модерните „Окото на Лондон“ (London Eye) – гигантско виенско колело със 137 метра височина, и покритата зала Милениъм Доум (Millenium Dome, Куполът на хилядолетието), построени в чест на настъпването на третото хилядолетие. През 2008 Милениъм Доум е превърната в развлекателен център The O2.

Лондонското метро датира от 1863 г. и е първият метрополитен в света. Сред най-дългите му линии са Central line, Circle, Victoria и District line. Най-новата и бърза линия на Лондонското метро е Jubilee line. Метрото има 260 станции. Кмет на Лондон от 2016 г., е Садик Хан, предшестван от Борис Джонсън, заемал поста от май 2008 г. Преди 2000 година градът няма кмет и кметска управа.

Сред най-големите забележителности в Лондон са зданието на Парламента с прочутата часовникова кула Биг Бен, Уестминстърското абатство, където се извършват коронациите, сватбите и погребенията на кралското семейство, Бъкингамският дворец – резиденцията на кралското семейство, Катедралата Сейнт Пол, площадите Трафалгар и Пикадили Съркъс. Сред забележителностите в Лондон са и музеят с восъчни фигури на Мадам Тюсо, Британският музей и Природоисторическият музей, включващ четири зони. Най-голямата търговска улица в Лондон е Оксфорд стрийт (Oxford Street). Лондон е известен с червените си двуетажни автобуси и червените телефонни кабини, грабващи окото на всеки току-що пристигнал турист.

През 2012 година Лондон е домакин на XXX летни олимпийски игри.

Седеф Авджъ

Седеф Авджъ (на турски: Sedef Avcı) е турска актриса и модел, съпруга на актьора Къванч Касабалъ.

Селищно образувание

Селищното образувание e вид селище и териториална единица в България. То обаче не е населено място, тъй като няма постоянно население.

Ти разкажи Черно море

Ти разкажи Черно море (на турски: Sen Anlat Karadeniz) e турски драматичен сериал, излъчващ се премиерно през 2018 г.

Ханс Кристиан Оерстед

Ханс Кристиан Оерстед (на датски: Hans Christian Ørsted, правилно произношение Йорстед) е един от най-изявените учени на 19 век, който изиграва решаваща роля в разбирането на електромагнетизма. През 1820 г. той наблюдава, че стрелката на компаса се отклонява от магнитния северен полюс, когато наблизо се включва и изключва електрически ток в проводник. Това показва, че електричеството и магнетизма са свързани явления – откритие, което полага основите на теорията на електромагнетизма и изследванията, които по-късно създават технологии като електродвигателите, радиото, и телевизията. Единицата от системата CGS за интензитет (напрегнатост) на магнитното поле – оерстед, е кръстена така в негова чест.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.