Бакалавърска степен

Бакалавърската степен, съкратено бакалавър, е вид образователна степен, която се присъжда най-често след обучение в университет и е с продължителност от 3 до 5 години.[1]

Обикновено студентът е приет по определена специалност, за която придобива съответната степен. Следващото ниво в университетското образование след бакалавъра е магистъра.

Източници

  1. Висше образование Министерство на Образованието и Науката. Посетен на 2018-9-13.
Анастасия Димитрова-Мозер

Доктор Анастасия Георгиева Димитрова-Мозер е български политик, главен секретар на БЗНС от 1992 до 1997 г. и народен представител в 37, 38, 39 и 40 Народно събрание.

Дъщеря е на видния български политик Георги Димитров – Гемето (лидер на БЗНС-„Пладне“) и на Мария Димитрова. Заедно с родителите си емигрира от България в края на 1940-те години.

Получава бакалавърска степен по френски език и магистърска от Института за езици и лингвистика към католическия йезуитски университет „Джорджтаун“ във Вашингтон. След това получава докторска степен по романски езици от университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон. Работи като журналист за „Гласът на Америка“.

Завръща се в България през 1992 г. след емиграцията. Тя е основателка и лидерка (до 2011 г.) на партията БЗНС - Народен съюз (след 2008 г.: „Обединени земеделци“). От 2008 до 2011 г. е лидерка на партия Обединени земеделци. Директор е на вестник „Народно земеделско знаме“. Заместник-председател е на 40 Народно събрание.

Анна (певица)

Анна Величкова, по-известна само като Анна, е българска попфолк певица.

Родена е на 26 май 1986 г. в гр. София. Завършва средно специално образование със специалност „Организатор на среден и дребен бизнес“. Учи в НБУ и завършва с бакалавърска степен по специалност „Икономика и финанси“.

Българска филология

Българска филология е научна (филологическа) област, която изучава езика, текстологията, литературата, обичаите, традициите, духовната култура на българите.Тя е клон на славянската филология и – в по-широк прав – на славистиката – науката за славянските езици и културата на славянските народи.

Джеймс Бюканън (икономист)

Джеймс Макгил Бюканън (на английски: James McGill Buchanan) е американски икономист. Със своята книга The Calculus of Consent (1962, в съавторство с Гордън Тълок) той поставя началото на теорията на обществения избор, която прилага икономическа методология към политическата организация на обществото. За своите изследвания в тази област Бюканън получава Нобелова награда за икономика през 1986 г.

Джеймс Бюканън е роден през 1919 г. в Мърфрийзбъроу, Тенеси. Той получава бакалавърска степен в Щатския колеж на Среден Тенеси през 1940 г. и магистърска степен в Университета на Тенеси през 1941 г. По време на Втората световна война служи в продължение на пет години във военноморския флот, след което защитава докторат в Чикагския университет през 1948 г. От 1950 г. до 1969 г. Бюканън преподава в различни университети, от 1969 г. е професор по икономика във Вирджинския политехнически институт в Блексбърг, а от 1983 г. – в Университета „Джордж Мейсън“ във Феърфакс.

Джон О'Кийф

Джон О'Кийф (на английски: John O'Keefe) е американско-британски биолог.

Роден е на 18 ноември 1939 година в Ню Йорк в семейство на ирландски имигранти. Получава бакалавърска степен в Нюйоркския градски колеж, а след това – магистърска и докторска (1967) в Университета „Макгил“ в Монреал. Малко след това се установява в Лондон, като основната част от кариерата му преминава в Лондонския университетски колеж. Работи главно в областта на невронауката и през 2014 година получава Нобелова награда за физиология или медицина, съвместно с Май-Брит Мосер и Едвард Мосер, за откритите от тях клетки, образуващи позиционираща система в мозъка.

Диплома

Диплома (от гръцки δίπλωµα, сгънато на две) е официален документ, сертификат, издаден от учебно заведение, с който се удостоверява завършването на определен курс или образователна степен.

В отделните страни образователните закони и правилата за получаване на диплома са различни.

В България диплома се дава за завършено средно образование, за степен бакалавър и за степен магистър.

Европейската комисия към Европейския съюз се опитва да създаде стандарт на образованието и издаването на дипломи за повечето страни в Европа. От друга страна американската и канадската образователна система имат свои норми за получаване на бакалавърска степен.

Елизабет Мичъл

Елизабет Мичъл (на английски: Elizabeth Mitchell) е американска актриса, най-известна с ролята си на Джулиет Бърк в сериала „Изгубени“ и агентката на ФБР Ерика Еванс в „Посетителите“.

Мичъл е родена в Лос Анджелис, след това заедно със семейството си се мести в Далас през 1970, където завършва гимназия. Тя е най-възрастната от трите деца в семейството. Има две сестри Кристи и Кейт.

През 1991 се дипломира в Stephens College с бакалавърска степен по изкуства. След това работи шест години в Dallas Theater Center и шест години в Encore Theater.

Женена е за актьора Крис Солдевила. Имат един син – Кристофър-младши, роден на 4 септември 2005.

Жерар Муру

Жера̀р Албѐр Муру̀ (на френски: Gérard Albert Mourou) е френски физик, работил през голяма част от живота си в Съединените щати.

Роден е на 22 юни 1944 година в Албервил. През 1967 година получава бакалавърска степен по физика в Гренобълския университет, през 1970 година завършва и Университета „Париж-VI: Пиер и Мария Кюри“, където през 1973 година защитава докторска дисертация. Работи в Лабораторията за приложна оптика в Палезо (1974 – 1977), Рочестърския университет (1977 – 1988) и Мичиганския университет (1988 – 2005), след което за няколко години оглавява Лабораторията за приложна оптика. Работи главно в областта на лазерната оптика и физиката на електрическите полета.

През 2018 година, заедно с Артър Ашкин и Дона Стрикланд, получава Нобелова награда за физика „за преломни открития в областта на лазерната физика“.

Загребски университет

Загребският университет (на хърватски: Sveučilište u Zagrebu) е държавен университет в Загреб, Хърватия. Той е най-старият университет в цяла югоизточна Европа и най-големият университет в Хърватия.Според Academic Ranking of World Universities (Arwu), съставян от изследователи на Шанхайския университет, Загребският университет попада сред 500-те най-добри университета в света.От 1874 г. над 200 хиляди студенти са получили бакалавърска степен, повече от 18 хиляди – магистърска степен и повече от 8 хиляди са защитили успешно докторати в Загребския университет.

Исторически факултет (Софийски университет)

Историческият факултет е един от 16-те факултета на Софийския университет.

Кеймбриджки университет

Кеймбриджкият университет (на английски: The University of Cambridge) е вторият най-стар университет във Великобритания и един от най-старите в англоговорещата част на света, а днес – едно от най-престижните училища в света. Слави се с най-строгите изисквания към кандидатите за следване във Великобритания. Намира се в едноименния град Кеймбридж на около 80 км северно-североизточно от Лондон.

Мартин Хансен

Мартин Хансен (на английски: Martin Hansen) е е шведски певец, китарист, композитор и музикален продуцент.

Известен е със сътрудничеството си с Микаел Норд. Те са собственици на музикалното студио NordHansen Studio, което се намира в Брома, Стокхолм, където работят заедно като продуценти след 1997 г. и издават 3 албума за финландската рок група „Расмус“ и Ана Джонсън за хит сингъла „We Are från“, както и саундтрака към Спайдър-Мен 2.

Хансен започва кариерата си в началото на 1990, като певец и китарист в местни групи в Гьотеборг. Учи от 1996 до 1998 в Техническия университет в Лулео, където получава бакалавърска степен в аудио техниката. Среща се с Микаел Норд Андерсън в края на 1997 г. и започват да работят заедно в музикалната продукция. Първата им работа е да създадат албум One за Софи Бонде.

Минно-геоложки университет

42.66, 23.353056

Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ е висше училище в София и филиал в Кърджали. Подготвя инженери по геоложки, минни, компютърни и електромеханични специалности.

Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ съществува като самостоятелна образователна институция от 1953 г. Оттогава насам той се утвърждава като учебен и научен център, където се подготвят инженери по геоложки, минни и електромеханични специалности, провеждат се фундаментални и приложни научни изследвания и се осъществяват всички форми за следдипломна квалификация. Доброто съчетание на обща инженерна подготовка с по-тясно профилирани знания и умения дава широки възможности за реализация на завършилите университета в страната и в чужбина.

От създаването на университета досега са подготвени над 14 000 инженери, реализиращи се в областта на геологията, минното дело, в енергийно-суровинния отрасъл, гражданското и промишлено строителство, опазването на околната среда и др., сред които граждани на близо 40 държави от Европа, Азия, Африка и Южна Америка.

Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ е защитил правото си да обучава по всички образователни степени. По продължителност и обхват те съответстват на степените давани в университетите на САЩ и Европа.

Във филиала в Кърджали, който е основно звено в структурата на МГУ, се обучават студенти по образователно-квалификационната степен „бакалавър“. Продължителността на обучението е 4 години.

Първата основна квалификационна степен е бакалавър и се получава след 4 (4,5) годишен курс на обучение. Тази образователна степен се дава по основните 12 специалности на университета. При успешно положени изпити, изработени и защитени проекти и дипломна работа, се получава държавна диплома и степен „бакалавър“. Завършилите бакалавърска степен са високо квалифицирани кадри за производството.

„Магистър“ е втората образователно-квалификационна степен. Обучението е с продължителност 1 (1,5) години след завършване на бакалавърската степен. При успешно положени изпити, изработени и защитени проекти и дипломна работа, се получава държавна диплома и степен „магистър“.

Третата образователна и научна степен включва обучение на докторанти. Обучението е по индивидуален план, като на завършилите се присъжда образователна и научна степен „доктор“, съответстваща на PhD в САЩ.

Национална академия за театрално и филмово изкуство

Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ (известна и с широко използваното съкращение НАТФИЗ) е специализирано висше училище в гр. София. До 1995 г. академията е носила името „Висш институт за театрално изкуство“ и съответно е била известна с абревиатурата ВИТИЗ.

Николай Василев (икономист)

Николай Василев Василев е български политик от Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) – вицепремиер (2001-2005 г.) и министър. Роден е на 28 ноември 1969 г. във Варна.

През 1994 г. завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония).

От 1999 г. Николай Василев притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски.

От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. През този период е натрупал богат опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

Николай Василев е бил член на две правителства на Република България, като последователно заема позиците на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001-2003 г.), зам. министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.). На неговия екип като министър на икономиката дължим облекчаването или премахването на 162 регуларторни режима. В този период работи също така за развитието на капиталовите пазари и привличането на чужди инвестиции в страната. Като министър на транспорта и съобщенията той се ангажира с обновяването на влаковете и модернизацията на БДЖ. Той договаря 50 нови мотриси Сименс. Компютризира всички училища и университети в страната.

Като министър на държавната администрация Николай Василев работи за въвеждането на обслужването на едно гише в администрациите. По негово време са приети промените в Наредбата за административното обслужване, които регламентират непрекъснатост на работния процес (т.е. без обедни и технологични почивки) на гишетата за обслужване на граждани и фирми. Като министър на администрацията той се преборва за намаляването на числеността на администрацията с около 17 000 щатни бройки.

От август 2009 г. Николай Василев е управляващ партньор в Експат Капитал, която със своето лицензирано управляващо дружество Експат Асет Мениджмънт, е една от най-големите независими компании за управление на активи в България. Групата компании на Експат Капитал управлява 3 договорни фонда с глобален фокус, 11 борсово търгувани фонда, следващи движението на основни индекси на акции от Централна и Източна Европа, 1 фонд за недвижими имоти и стотици индивидуални инвестиционни сметки.

Пол Джиамати

Пол Джиамати (на английски: Paul Giamatti) е американски актьор, носител на Еми и Златен глобус и номиниран за Оскар. Неговият баща е професор в Йейл, а майка му учителка по английски език, която се е занимавала и с актьорско майсторство. Има брат, който също е актьор. Самият той също посещава Йейлския университет като през 1989 година получава бакалавърска степен със специалност английски и след това магистърска степен по изящни изкуства. Живее в Ню Йорк, има един син и е атеист.

Сол Крипке

Сол Арон Крипке (на английски: Saul Aaron Kripke) е американски философ и логик, понастоящем емеритус в Принстън.

Преподава като професор по философия в Центъра за следдипломна квалификация на Градския университет на Ню Йорк. Крипке става централна фигура от 60-те години на ХХ век в голям брой от области – логика, философия на езика, метафизика, епистемология, теория на множествата. Има множество приноси в областите модална логика, интуиционистка логика, логическа семантика.

През 1962 г. завършва бакалавърска степен по математика в Харвардския университет. Това е единствената непочетна академична степен, която получава.От 1976 г. до своето пенсиониране през 1998 г. преподава в Принстънския университет.

Получава наградата „Ролф Шок“ по логика и философия от Кралската шведска академия на науките през 2001 г.

Университет

Университет (от латински: universitas – цяло) е организация за висше (или средно в миналото) образование и научни изследвания, която предоставя образователни и научни степени в разни научни области, като обикновено осигурява бакалавърска степен и следдипломно обучение.

Думата „университет“ произлиза от латинския израз „universitas magistrorum et scholarium“, което означава „общо (общност от) учители и учени“.

Университет на Илинойс в Ърбана-Шампейн

Университетът на Илинойс в Ърбана-Шампейн (на английски: University of Illinois at Urbana-Champaign) е американски обществен щатски университет и главен център на илинойската щатска университетска система. Разположен е в градовете Ърбана и Шампейн, на 200 км на юг от Чикаго.

Университетът на Илинойс е основан през 1867 г. като Илинойски индустриален университет.

През есенния семестър на 2005 г. университетът е имал 41 938 студента, от които 30 909 учат за бакалавърска степен и 11 029 следват висши степени.11 възпитаници и 9 професори (двама от които са също и възпитаници) са получили Нобелова награда.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.