Астролог

Астрологът е човек, който практикува астрология. Астролозите най-често изготвят хороскопи, правят предсказания за бъдещето, като изследват разположението и движението на небесните тела. Прогнозите се изготвят на база на установени устойчиви зависимости между планетните позиции и повтарящи се събития на Земята. Професията астролог е една от най-древните, възникнала е през второто хилядолетие преди новата ера в Месопотамия [1].

От 2006 г. професията астролог е вписана в Националния класификатор на професиите в България.

Външни препратки

„Астролози, гадатели и сродни на тях“ в Националната класификация на професиите и длъжностите в Република България - от сайта на МТСП

Бележки

  1. Hand, Robert. The History of Astrology — Another View (HTML). // Посетен на 16 октомври 2007.
13 юли

13 юли е 194-тият ден в годината според григорианския календар (195-и през високосна). Остават 171 дни до края на годината.

14 декември

14 декември е 348-ия ден в годината според григорианския календар (349-ти през високосна). Остават 17 дни до края на годината.

15 ноември

15 ноември е 319-ият ден в годината според григорианския календар (320-ти през високосна). Остават 46 дни до края на годината.

26 януари

26 януари е 26-ият ден в годината според григорианския календар. Остават 339 дни до края на годината (340 през високосна).

36

36 (тридесет и шеста) година е високосна година, започваща в неделя по юлианския календар.

Джовани Доменико Касини

Джовани Доменико Касини (на италиански: Giovanni Domenico Cassini; на френски: Jean-Dominique Cassini) е италиански астроном, инженер и астролог, работил през втората половина от живота си във Франция.

Касандра (комедия дел арте)

Касандра (на френски: Cassandre) е персонаж от италианската комедия дел арте. Той е старец като Доторе и Панталоне. Обикновено е представен като баща или настойник на Коломбина или Изабела. Той иска да ожени дъщеря си за белобрад старец като него, но тя обича млад благородник. От 1780 година насам в различни театри Касандра е представен като инженер, астролог, лекар и други.

Касандра е често лъган и подиграван. Той е герой и от по-късната пантомима. Въпреки това не получава популярността на другите герои от комедия дел арте.

Клавдий Птолемей

Клавдий Птолемей (на гръцки: Κλαύδιος Πτολεμαίος; на латински: Claudius Ptolemaeus), известен и само като Птоломей или Птолемей, е египетски географ, астроном и астролог, разработил математическата теория за движението на планетите около неподвижната Земя, която ни позволява да се изчисли позицията им на небето. Заедно с теорията на движението на Слънцето и Луната, това е т.нар. Птолемеева система на света.

Павия

Павѝя (на италиански: Pavìa) е италиански град и община в областта Ломбардия, на река Тичино. Той е главен административен център на едноименната провинция Павия. Население 70 914 жители от преброяването към 30 юни 2009 г.

Светлана Тилкова

Светлана Тодорова Арсова – Тилкова, позната и като Алена, е български астролог и нумеролог.

Светлана Тилкова е родена през 1955 г. в София и завършва Немската гимназия в града (1974 г.) и ВИИ „Карл Маркс“ – специалност „Международни икономически отношения“ (1980 г.)

Твърди, че от дете е имала способността да вижда неща от „незримия“ свят. През 1977 г. започва да изучава астрология. В нея я въвежда възрастен астролог в Япония. Между 1977 и 1993 г. прекарва между 30 и 45 дни в Тибет с изучаване на медитация и левитация под ръководството на духовни учители. При престоя си там получава „духовното“ си име Алена.Нейното списание „Кармичният кръг“ излиза за първи път на 26 януари 2001 г. Издала е повече от 40 книги, като сред най-известните от тях са „Буквар на душата“ „Настоящето е само ден“ и „Уроци по Карма“. Нейните хороскопи се излъчват всеки ден по bTV. Провежда курсове и пише наръчници по астрология и нумерология.

Редовен член е на Германския съюз на астролозите (DAV) от октомври 1999 г. Член е на Интернет общество - България от 2001 година. От юли 2006 г. е член на Световната астрологична асоциация (ISAR), а от 3 декември 2011 г. е първи председател на Международния приятелски кръг на DAV в България.

Сима Циен

Сима Циен или Съма Циен (Sima Qian, на традиционен китайски: 司馬遷; на опростен китайски: 司马迁, на пинин: Sīmǎ Qiān; Sima Qian) е китайски историк, писател и астролог. Смята се за основоположник на китайската историография заради своя труд Шидзи, Shiji (史記/史记), обща история на Китай, покриваща повече от две хиляди години от Жълтия император Хуанди до император Уди от династия Хан (漢武帝/汉武帝). Неговата работа дава сигурна основа за развитието на по-късната китайска историография.

Хирон

Хирон (гр. Χείρων) в древногръцката митология е мъдър кентавър, син на Кронос и океанидата Филира , които встъпили в брак тайно от Рея. Хирон се родил полукон-получовек, тъй като Кронос, настигнат от Рея, приел вид на кон . След като видяла ужасното си дете, поискала боговете да я превърнат в каквото и да е, само да е далеч от детето си. Превърнали я в липа. След като останал сам и изоставен (баща му се върнал при жена си) в гората Пелион, Хирон се отдал на учение. Натрупал много знания, научил се да свири изкусно на лира, както и изучил целебните свойства на билките. Счита се, че Хирон е първият астролог. Живеел в пещера в Тесалия, където приемал и обучавал своите ученици. Хирон (както и Фол), за разликата от другите кентаври се отличавали с мъдрост и добронамереност и се явили възпитатели на много от героите (Тезей, Язон, Ахил, Орфей); той е обучил в лечителското изкуство и Асклепий. Характерът и мъдростта му се приписват от митовете на обучението, което получил в ранните си години от Аполон и Артемида. Името на Хирон означава изкусна ръка (гр.χερι, „ръка“).

При битката на Херкулес с кентаврите, Хирон случайно е уцелен от напоените с отровата на лернейската хидра стрели на своя приятел Херкулес. Страдайки от неизлечима рана, безсмъртният Хирон желаел смъртта и се отказал от безсмъртието си в замяна на освобождението на Прометей.. След смъртта си, за своите добри дела боговете го поставили на небето като съзвездието Кентавър.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.