Арман Жан дю Плеси дьо Ришельо

Емблема за пояснителна страница Тази статия е за френския държавник от XVII век. За френския аристократ на руска служба вижте Арман-Еманюел дю Плеси дьо Ришельо.
Арман Жан дю Плеси, кардинал Ришельо
Cardinal de Richelieu mg 0053
1-ви главен министър на Френския крал
Мандат 12 август 1624 – 4 декември 1642
Монарх Луи XIII
Наследник Джулио Реймондо Мазарини
Лични данни
Роден
Починал
Националност Флаг на Франция Франция
Религия Римокатолик, християнин
Професия държавник, благородник, духовник
Подпис
Cardinal Richelieu Signature
Военна служба
Войни/Битки Тридесетгодишна война

Кардинал Ришельо, Арман Жан дю Плеси дьо Ришельо (на френски: Armand Jean du Plessis de Richelieu) е френски духовник, благородник и държавник. Роден е на 9 септември 1585, починал на 4 декември 1642.[1]

Посветен за епископ през 1607, той навлиза късно в политиката, ставайки Държавен секретар през 1616. Ришельо бързо се издига в църквата и в държавното управление, ставайки кардинал на Католическата църква през 1622, и Първи министър на Луи XIII през 1624. Той остава на този пост до смъртта си през 1642. Наследен е от кардинал Джулио Реймондо Мазарини.

Richelieu, por Philippe de Champaigne (detalle)
Кардинал Ришельо

Кардинал Ришельо често е наричан Главен Кралски министър и поради това се счита, че той е първият министър-председател в историята. Чрез ограничаване властта на благородниците, той трансформира Франция в силно централизирана държава. Той успява да укрепи кралската власт и да потуши местните фракции. Установява стабилност в държавата, докато в останала част на Европа гори Тридесетгодишната война. Негова главна външнополитическа цел е да ограничи мощта на Австро-Испанската Хабсбургска династия. Въпреки че не всички причини за войната са религиозни, тя се поляризира и от една страна застават силно католическите – Австрия и Испания, а от друга – протестантските Швеция и Германия. През 1633 г. Ришельо включва Франция във войната, но на страната на протестантските държави, въпреки че той самия е Римокатолически кардинал. За да постигне основната си цел – господство на Франция над Европа, той пренебрегва религията си и страната му се бие с протестантските Швеция и Германия срещу католическите Испания и Австрия, тъй като те са най-големите сили в Европа по това време и съответно основен конкурент на Франция за господство.

През 1635 г. Ришельо основава Френската академия.[2]

Сред военните операции, ръководени лично от Ришельо, е обсадата на Ла Рошел, започнала на 10 септември 1627, която продължава 14 месеца. Крепостта е превзета, след което е отменено правото на хугенотите да имат укрепени градове и военни гарнизони. Падането на Ла Рошел възстановява напълно властта на краля в южната и западната част на Франция.

Източници

  1. George Payne Rainsford James. Lives of the Cardinal de Richelieu, Count Oxenstiern--Count Olivarez and Cardinal Mazarin. Т. 1. Филаделфия, Carey, Lea & Blanchard, 1836. с. 2.
  2. Harro Stammerjohann. Lexicon Grammaticorum: A bio-bibliographical companion to the history of linguistics. 2. Тюбинген, Max Niemeyer Verlag, 2009. ISBN 978-3-484-73068-7. с. 499.

Външни препратки

17 април

17 април е 107-ият ден в годината според григорианския календар (108-ми през високосна). Остават 258 дни до края на годината.

4 декември

4 декември е 338-ият ден в годината според григорианския календар (339-и през високосна). Остават 27 дни до края на годината.

9 септември

9 септември е 252-рият ден в годината според григорианския календар (253-ти през високосна година). Остават 113 дни до края на годината.

Арман-Еманюел дю Плеси дьо Ришельо

Арман-Еманюел дю Плеси дьо Ришельо (на френски: Armand-Emmanuel du Plessis de Richelieu) е френски политик и благородник, живял дълго време в Руската империя.

Парижани

Парижани (на френски: Parisiens, parisiennes) са жителите на град Париж, столицата на Франция. Това е списък с най-известните от тях.

Ришельо (пояснение)

Ришельо може да се отнася до:

Арман Жан дю Плеси дьо Ришельо (1585—1642), кардинал Ришельо — френски държавник, кардинал (1622); персонаж от Тримата мускетари.

Арман-Еманюел дю Плеси дьо Ришельо – (1766—1822) френски аристократ на руска служба

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.