Амстердам

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Амстердам.
Амстердам
Amsterdam
— град —
Знаме
      
Герб
AmsterdamLuchtfotoBmz
Нидерландия
52.3833° с. ш. 4.9° и. д.
Амстердам
Северна Холандия
52.3833° с. ш. 4.9° и. д.
Амстердам
Страна Flag of the Netherlands.svg Нидерландия
Провинция Северна Холандия
Площ 219 km²
Надм. височина 2 m
Население 857 713 души (2018)
3916 души/km²
Кмет Фемке Халсема (Зелените леви (Нидерландия))
Пощенски код 1000 – 1109
Телефонен код +31 6
Официален сайт www.amsterdam.nl

Амстердам (на нидерландски: Amsterdam,  ['ɑmstərdɑm]) най-големият град в Нидерландия. Разположен е в западната част на страната, в провинция Северна Холандия. Градът, който с предградията си има население около 1,36 милиона души (2008), заема северната част на Рандстад, шестия по големина метрополен район в Европа с общо население от около 6,7 милиона души.

Днешното име на града идва от Амстелердам (Amstellerdam),[1] което означава „бент на Амстел“, реката, преминаваща през града. Възникнал като малко рибарско селце в края на 12 век, в резултат на развитието на търговията през Нидерландския златен век Амстердам се превръща в едно от най-големите пристанища в света. По това време градът е водещ център в областта на финансите и търговията и обработката на диаманти.[2] През 19 и 20 век градът се разраства и се образуват множество нови квартали и предградия.

Амстердам е финансовата и културна столица на Нидерландия. В града са разположени седалищата на множество нидерландски институции и на 7 от 500-те най-големи компании в света, сред които Philips и ING.[3] Амстердамската фондова борса, най-старата в света, е разположена в центъра на града. Забележителностите на Амстердам, сред които историческите канали, Държавният музей, Музеят Ван Гог, Ермитажът, къщата на Ане Франк, кварталът на червените фенери и „кофишоповете“, привличат над 3,66 милиона чуждестранни посетители всяка година.[4]

География

Намира се в провинцията Северна Холандия, в Рандстад, на устието на реката Амстел в Ай. Амстердамското пристанище е свързано чрез Нордзееканал със Северно море. Към 1 януари 2018 г. в града живеят 857 713 души. Градският район (Амстердам заедно с други прилежащи общини, виж Регионален орган Амстердам, Алмере и др.) наброява повече от 1,5 милиона жители. Към района може да се брои територията между Алкмаар, Занстад, Пюрмеренд, Алмере, Амстелвен, Хофддорп, Харлем, Аймойден, Димен и Абкауде.

Климат

Амстердам се намира в зоната на умерения пояс, с голямо влияние на морето върху климата на града. В града преобладават северозападни ветрове, често има шквалове и бури. През зимата температурата рядко пада под 0 °C, поледици се появяват при придвижването на студени въздушни маси от Скандинавия и Източна Европа. Лятото в града е топло, но не горещо. Средната годишна стойност на валежите е 760 mm, като по-голямата част от тях са в периода от октомври до март.

Климатични данни за Амстердам Флаг на Нидерландия Нидерландия (1981−2010)
Показатели ян фев мар апр май юни юли авг сеп окт ное дек годишно
Абсолютни максимални температури (°C) 14 16 21 27 29 32 32 34 28 25 18 15 34
Средни максимални температури (°C) 5,4 6,0 9,2 12,4 17,1 19,2 21,4 21,8 18,4 14,1 9,2 6,5 13,4
Средни минимални температури (°C) 0,5 0,2 2,4 4,0 7,8 10,4 12,5 12,3 10,2 7,0 3,9 1,9 6,1
Абсолютни минимални температури (°C) −16 −14 −8 −4 −1 3 4 6 2 −1 −7 −14 −16
Средни месечни валежи (mm) 62 43 59 41 48 68 66 61 82 85 89 75 778
Източник: [5][6]

История

Amsterdam airphoto
Историческият център на Амстердам

Амстердам започва като рибарско селище. През 13 век е построен бентът (на нидерландски: dam), от който Амстердам получава името си. Частта от реката от външната му страна, Дамрак, е началото на амстердамското пристанище. В началото на 20 век са намерени останки от онзи бент на сегашния площад Дам (площад), между Националния монумент и сградата на универсалния магазин „Бейенкорф“.

Най-старото споменаване на Амстердам е в документ от 27 октомври 1275 г., в който граф Флорис V освобождава жителите от пътни такси. Има несигурност относно точната дата, на която Амстердам получава статут на град, но според едно от предположенията утрехтският епископ Ги ван Авен дава статут на град на селището през 1306 г. Всъщност не може да се твърди нищо повече от това, че това е станало скоро след 1300 г.[7].

Скоро след това е въведен акциз върху бирата. Контактите по търговията с бира с Хамбург дават начален тласък за търговията с района на Балтийско море, поставило началото на утвърждаването на Амстердам като търговски град. През 15 век Амстердам е израснал до най-важен търговски град в Нидерландия.

Градът бързо развива традиция на гражданско управление, в която важна роля играе vroedschap – съвет на изтъкнати граждани, които определят повечето управници.

В началото на Осемдесетгодишната война Амстердам остава лоялен към Испания, но накрая през 1578 г. се присъединява към бунтовниците, главно поради търговски интерес. След завземането на Антверпен от испанците през 1585 г. много граждани на Антверпен заедно с търговската си мрежа пристигат в Амстердам. Идването им, както и идването на португалските евреи, има голяма роля за идването на Златния век за Амстердам и Нидерландия.

През този период населението на Амстердам бързо нараства. Около 1570 г. Амстердам има по-малко от 30 000 жители, а през 1622 г. броят им е нараснал до над 100 000. Към края на 17 век населението наближило 200 000. Това нарастване на населението създава необходимост от систематичен поглед върху развитието на града, благодарение на който са създадени красивите концентрични канали с техните красиви къщи на търговци и складове.

През 1667 г. Амстердам става третият град в света, след Париж и Лил, в който е въведено уличното осветление[8]

По-късно растежът на града достига до стагнация. Около 1683 г. строителството спира. От източната страна на Амстел има толкова много земя, че парцелите се раздават на благотворителни дружества, а Плантаже е предназначен за парк.

AmstelAmsterdamNederland
Каналът Зингел с монумента Мунторен в заден план, снимка от около 1900.

Едва около 1850 г. Амстердам започва да се разширява навън от построения през 17 век канал Синхелхрахт. От 1876 г. Нордзеканал е пряка връзка между амстердамското пристанище и шлюзовете при Аймойден, които дават достъп до Северно море. Тогава настъпва индустриалната революция и започва нов период на разширение. Обновяване на пристанището, нова промишленост и експлозия на прираста на населението, която е поета от пояса от канали от 19 век. Населението се удвоява от 250 000 около 1850 г. до 510 000 през 1900 г.

Обществените неправди, с които е придружена индустриалната революция, правят от Амстердам център на нидерландската социалдемокрация и водят до широкомащабни разширения на града.

Към края на 20 век разширението получава нов импулс със строителство за „компактен град“ и за Амстердам настъпва нов период на процъфтяване: център на толерантност и еманципация, на нови медии и икономика на знанието, на разнообразие (културно, икономическо, етническо).

Amsterdam333
Карта на Амстердам
AmsterdamChannel
Нощен изглед от Амстердам

Флаг и герб

Wapen van Amsterdam bewerkt
Герб на Амстердам

Трите кръста на Свети Андрей обозначават трите достойнства на града: доблест, твърдост и милосърдие. Народната традиция също така свързва трите кръста с трите заплахи за града: водата, огъня и епидемиите.

Трите кръста на Свети Андрей (макар за покровител на града да се счита Свети Николай) са включени и в герба на Амстердам. В герба присъства и австрийската императорска корона. През 1489 г. Максимилиан I, от благодарност за заслугите и заемите, дарява правото на Амстердам да украси герба си с кралската корона, а през 1508 г., след коронацията на Максимилиан I за император на Свещената Римска империя, тя е заменена с императорска. През 17 век тя отново е заменена с короната на Рудолф II. Лъвовете се появяват в герба през 16 век, когато Нидерландия е република.

Девизът на града, Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig („Доблестен, решителен, съчувстващ“) е дарен през 1947 г. от Вилхелмина II в знак на признание за твърдостта, проявена по време на Втората световна война.

Икономика

Амстердам е главният финансов център на държавата, с най-голямата борса и с най-много банки. По броя на банки и корпорации, той е сред водещите градове в Европа, след Лондон, Париж, Франкфурт и Барселона. В Амстердам се намират центровете на организации като ABN AMRO, Akzo Nobel, Heineken, ING Group, Ahold, TNT Express, TomTom, Delta Lloyd Group, VimpelCom Ltd и Philips. Офисите на някои компании са разположени в историческия център на града, но повечето са изнесени в южната част на столицата.

Амстердамската фондова борса е най-старата в света и една от най-големите в Европа. Разположена е близо до площад „Дам“ в центъра на града.

Амстердам има разнообразна промишленост – автомобили, самолети, кораби, електротехника, химикали, лекарства, полиграфически артикули, модна конфекция, шлифовани диаманти, хранителни продукти. Столицата на Холандия е известна и с леката си промишленост. Тук е съсредоточен около 50 % от оборота на всички отрасли в страната. Производството на храни е основано на обработката на кафе, тютюн и какао, кокосово масло, картофи, царевица и захарно цвекло.

Туризъм

Амстердам е един от най-популярните туристически центрове в Европа. Ежегодно е посещаван от над 4,63 млн. туристи от други страни (2009 г.). Две трети от хотелите са разположени в центъра на града. На четири- и петзвездните хотели се падат около 42 % от всички спални места. Повечето туристи (74 %) пристигат от други европейски страни. Сред гостите от други държави най-голям дял са гражданите на САЩ (14 % от общото количество туристи).[9]

Транспорт

Амстердам е един от градовете, в които много разпространено е използването на велосипеди. През 2006 г. в града се наброяват около 465 000 велосипеда. Популярността им се дължи на удобството на придвижване, относително неголямата територия на Амстердам, големия брой специални пътеки, равната местност и относителните неудобства при използването на автомобил.

Обществен транспорт

GVB Combino 2075 (Amsterdam tram) on route 10, January 2005
Амстердамски трамвай

Амстердам има добре развита система на обществен транспорт. В града действат метрополитен, традиционни и скоростни трамвайни линии, автобусна мрежа и фериботи през река Ай. Целият градски обществен транспорт е под управлението на организацията GVB (Gemeentevervoerbedrijf, тоест общинска транспортна компания). Извънградските автобуси, свързващи Амстердам с околните градове, принадлежат на други оператори, предимно Arriva и Connexxion.

Във всички видове градски транспорт се използват магнитни транспортни карти и билети.

Автотранспорт

През града преминават автомагистралите A1, A2, A4, A6, A7, A8, A9 и A10:

Въздушен транспорт

Амстердамското летище Схипхол е четвъртото по големина пътническо и второто по големина товарно летище (след Франкфурт Рейн-Майн) в Европейския съюз с преминали през него 44,1 милиона пътници и 1,50 милиона тона товари през 2005 г.[10] Летището се намира на 20 минути с автобус от централната гара на града. Построено е през 1916 г., на мястото на пресушеното Харлемско езеро. Схипхол разполага с шест полоси, като се разработват планове за разширението му.

Наука и образование

Nemo at night
Музеят NEMO през нощта.

На територията на Амстердам има два университета: Амстердамският и Амстердамският свободен университет.

Амстердамският университет е основан през 1632 г. като Лицей за просвета и първоначално включва два факултета: икономически и философски. През 1877 г. на лицея е присвоено званието университет. Понастоящем университетът се дели на седем факултета: за хуманитарни науки, за обществени науки, за естествени науки, факултет за икономика и бизнес, юридически факултет, медицински факултет и отделно от него стоматологичен факултет. В университета учат над 25 хиляди студенти.

Свободният университет е основан през 1880 г. със средства на протестантската община. До 60-те години на 20 век в него се обучават на практика студенти основно от протестантско вероизповедание. Университетът включва 13 факултета и 11 научноизследователски института.

В града се намира големият научен музей „Немо“ (основан през 1997 г.), насочен предимно към младежката аудитория. Тук посетителите могат да се запознаят с основните закони на физиката, химията, биологията и други науки в непринудена игрова форма.[11]

KeizersgrachtReguliersgrachtAmsterdam
Канали, мостове и къщи в Амстердам с типичната за центъра на града архитектура.
Amsterdam Dam 2008
Кралският дворец на площад „Дам“.

Архитектура и забележителности

Дамрак
Улица „Дамрак“
Sint-Nicolaaskerk (Amsterdam)
Църквата „Свети Николай“
Muntorren
Монетната кула

Архитектура

Историческият център на Амстердам се отличава с голям брой добре съхранени средновековни здания: църкви, жилища и търговски здания. Поради голямата и разклонена мрежа от канали, много постройки са построени на масивни дървени колове, като с времето някои от тях са прогнили и зданията са започнали да „танцуват“, удържани от срутване от съседните. На някои фасади може да се видят напречни греди, стърчащи навън. С помощта на система от блокове и кука, тези греди са използвани за повдигане на товари от палубите на морски и речни кораби направо в складовите помещения на зданието. Скулптурният декор на фронтоните преди всичко е изпълнен във вид на монолитна рамка с квадратна или кръгла форма в съчетание с орнаменти, символизиращи занаята на домакина (инструмент, фигурки на пекари, рибари, щивачи и др.).[12]

Друга типична част от архитектурата на града са жилищата-лодки. Голяма част от тях са пълноценни жилища, след като общината им е осигурила ток, вода, газ, и канализация. Този тип жилища са над 2000, но поради големия им брой поставянето на нови е забранено. Наречени са „уикенд-къщи“, тоест домове, в които по правило хазяите (не само от Холандия) идват за уикенда или по празниците.

По централната улица на столицата – „Дамрак“, са разположени културни центрове, множество кафенета, търговски работилници и музеи. На пресечката на „Дамрак“ с улица „Рокин“ се намира историческият площад „Дам“. В западната част на площада е един от най-забележителните архитектурни обекти в Амстердам – Кралският дворец, който от над 200 години е резиденция на нидерландските монарси. До него се намира Музеят на Мадам Тюсо. Източно от двореца е Националният монумент, издигнат през 1956 г. в памет на жертвите на нидерландския народ в борбата с нацизма.

За историята на евреите в Амстердам разказва Еврейският исторически музей, помещаващ се в бившата Голяма синагога на столицата.

Интересни са и средновековните кули на Амстердам – Монетната кула, Схрейерсторен и Монтелбансторен, съхранени в отлично състояние, както и зданието на Мерната палата, построено през 1488 г.

Към съвременните архитектурни забележителности спада еклектичният театър Тушински (сега кинозала), открит през 1921 г.

Сред младежите Амстердам има голяма популярност благодарение на разрешението за употреба на леки наркотици, но само в специални заведения – т.нар. „кофишопове“,[13] както и благодарение на Квартала на червените фенери, където в прозорци-витрини, осветени обикновено в червена светлина, се показват проститутки. [14]

В Амстердам се намира голям зоопарк – Artis Zoo. В зоопарка има над 750 вида животни и над 300 вида растения.

Култура

Amsterdam - Rijksmuseum
Държавният музей, в който се намира известната картина „Нощна стража“.
Van Gogh Museum
Музеят на Ван Гог, който съдържа най-голямата колекция в света от картини и писма на Винсент ван Гог.

В края на 16 век амстердамската камара по реторика започва да организира конкурси между различни камари по четене на поезия и драматично изкуство. През 1638 г. Амстердам отваря първия си театър. В него са изпълнявани балетни спектакли още през 1642 г. През 18 век става популярен френският театър. Докато Амстердам е ​ под влияние на немската музика, през 19 век са композирани няколко национални оперни постановки – зданието на Холандската опера в Амстердам е ​​построено през 1888 г. с цел насърчаването на холандското оперно изкуство.[15]

През 19 век, около района Нес в Амстердам е съсредоточена популярната култура по това време (предимно водевили и вариетета). Метрономът, едно от най-важните постижения в европейската класическа музика, е изобретен тук през 1812 г. от Дитрих Винкел. В края на същия век са построени Държавният музей и Stedelijk Museum. През 1888 г. е създаден Кралският оркестър Concertgebouworkest. През 20 век навлизат киното, радиото и телевизията. Въпреки че повечето студиа са разположени в Хилверсум и Алсмеер, влиянието на Амстердам върху разпространението им е много силно. Много хора, работещи в телевизионната индустрия, живеят в Амстердам. Седалището на SBS 6 също се намира в Амстердам.[16]

Музеи

 • Държавен музей (Рейксмюзеум)
 • Музей на Винсент ван Гог
 • Градски музей
 • Ермитаж на Амстел
 • Музей на корабоплаването (Амстердам)
 • Кралски дворец
 • Еврейски исторически музей
 • Музей на мадам Тюсо
 • Музей на чантите
 • Научен музей „Немо“
 • Дом на Ане Франк („Убежището“)
 • Олимпийски стадион-музей
 • Дом-музей на Рембранд
 • Музей на историята на Амстердам Amsterdam Museum
 • Музей Вилет-Холтхайзен, мебели и предмети от интериора от 18 век
 • Музей Ван Лоон, образец на търговски/дворянски дом, 16 – 19 век
 • Музей на каналите на Амстердам Het Grachtenhuis
 • Музей на фотографско изкуство, FOAM
 • Музей на киното, EYE
 • Музей на Библията
 • Музей Амстелкринг, или църквата „Господ на тавана“ (тайна католическа църква)
 • Музей на брилянтите (Diamond Museum)
 • Музей на котките
 • Музей на бирата Хайнекен с дегустация
 • Етнографски музей (Tropenmuseum)
 • Музей на Съпротивата, посветен на Втората световна война
 • The Amsterdam Dungeon, интерактивен музей-атракцион и стая на ужасите с тема историята на Амстердам
 • Археологически музей „Алард Пирсон“

Фестивали

Koninginnedag2007
Koninginnedag през 2009 г. в Амстердам.

През 2008 г. в града се провеждат 140 фестивала и културни събития.[17] По-известните фестивали в Амстердам включват: Koninginnedag, Holland Festival за сценични изкуства, ежегодния Prinsengrachtconcert (класически концерт на канала Принцен) през август, Stille Omgang (римокатолическо вечерно шествие всеки март), гей парада на Амстердам, Cannabis Cup и Uitmarkt. Koninginnedag се провежда всяка година на 30 април, като стотици хиляди хора пътуват до Амстердам за да празнуват с жителите на града. Целият град се препълва с туристи, купуващи продукти от freemarket или посещаващи някой от многобройните музикални концерти по време на фестивала.

Ежегодният фестивал Holland привлича международни артисти и гости от цяла Европа. Гейпарадът е ежегоден местен ЛГБТ парад с лодки по каналите на Амстердам, който се провежда през първата събота на август. Това събитие често е източник на критики и похвали.[18] Ежегодният фестивал Uitmarkt е тридневно културно събитие в началото на културния сезон в края на август.[19]

Спорт

От Амстердам е футболния отбор Аякс. В града има и отбори по бейзбол, баскетбол и хокей на лед.

Стадионът „Амстердам АренА“ е домашният стадион на „Аякс“. Той се намира в югоизточната част на града в непосредствена близост до новата гара Amsterdam Bijlmer ArenA. Преди да се премести на настоящото си място през 1996 г., „Аякс“ играе домакинските си мачове на стадион „Де Меер“.[20]

През 1928 г., Амстердам е домакин на Летни олимпийски игри. Олимпийският стадион, построен за случая, е напълно реставриран и днес се използва за културни и спортни събития, като Амстердамския маратон.[21]

През 1920 г. Амстердам подпомага домакинството на ветроходните спортни събития на Летните олимпийски игри през 1920 г., проведени в съседния Антверпен, Белгия.

В града се провежда Dam tot Damloop, 15 километрово състезание от Амстердам до Заандам, както и Амстердамският маратон.

Отборът по хокей на лед, „Амстел Тайгърс“ играе мачовете си на ледената пързалка „Яап Еден“. Тимът се състезава в холандската Висша лига по хокей на лед. Първенствата по бързо пързаляне с кънки се провеждат на 400-метровото трасе на съшата ледена пързалка.

Амстердам има два отбора по американски футбол: „Амстердам Крусейдърс“ и „Амстердам Пантърс“. Бейзболният отбор „Амстердам Пайрътс“ се състезава в холандската Мейджър лига. Градът има три отбора по хокей на трева: „Амстердам“, „Пиноке“ и „Хърли“, които играят мачовете си на стадион „Вагенер“ в близкия град Амстелвеен. Баскетболният отбор MyGuide Amsterdam се състезава в холандската първа дивизия и играе мачовете си в „Спортхален Зюд“.[22]

От 1999 г. град Амстердам отбелязва най-добрите си спортисти с наградите „Спортист на годината“. Боксьорът Раймон Йовал и полузащитничката по хокей на трева Карол Тат са първите, които получават наградите през 1999 г.

Известни личности

Rembrandt
Паметник на Рембранд ван Рейн на площад Рембранд
Родени в Амстердам
Починали в Амстердам
Други личности, свързани с Амстердам
 • Ане Франк (1929 – 1945), писателка, живее в града през 1934 – 1944

Бележки

 1. Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, Vol 1, p896-898.
 2. Capitals of Capital -A History of International Financial Centres – 1780 – 2005, Youssef Cassis, ISBN 978-0521845359
 3. Forbes Global 2000 Largest Companies – Dutch rankings.
 4. Key Figures Amsterdam 2009: Tourism. // City of Amsterdam Department for Research and Statistics, 2009. Посетен на 30 септември 2009.
 5. Климатични данни за Амстердам на сайта „Worldweather.org“
 6. weatherbase.com
 7. Gemeente Archief: Géén Stadsrecht in 1306.
 8. Stephanie Hegarty. The myth of the eight-hour sleep. // Би Би Си, 22 февруари 2012. Посетен на 26 февруари 2012. (на английски)
 9. Fedorova, T and Meijer, R. Toerisme in Amsterdam 2006/2007 (PDF). // Януари 2007. Архивиран от оригинала на 27 май 2012. Посетен на 22 май 2008. (на нидерландски)
 10. European business. Facts and figures. 2007 edition. Luxembourg, Office for Official Publications of the European Communities, 2007. ISBN 978-92-79-07024-2. с. 349.
 11. Тезисы доклада специалиста по коммуникациям центра „Немо“
 12. Достопримечательности Амстердама
 13. Официален сайт на Кралство Нидерландия. Наркотици: въпроси и отговори
 14. Полиглот. Путеводитель „Нидерланды“. АЯКС-ПРЕСС. Москва, 2008, стр. 20
 15. Grout, Donald Jay и др. A short history of opera. Columbia University Press, 2003. ISBN 978-0-231-11958-0. с. 541. Посетен на 11 януари 2010.
 16. Contact SBS 6. // Архивиран от оригинала на 24 май 2008. Посетен на 19 май 2008. (на нидерландски)
 17. Amsterdam kans op 'evenementenstad'. // AT5 Nieuws. Amsterdam, 17 май 2008. Посетен на 10 май 2012. (на нидерландски)
 18. Gay Pride in Amsterdam. // Municipality Amsterdam. Архивиран от оригинала на 1 юни 2008. Посетен на 4 юни 2008. (на нидерландски)
 19. Uitmarkt in Amsterdam. // IAmsterdam. Архивиран от оригинала на 31 януари 2008. Посетен на 4 юни 2008.
 20. De Meer. // Stadiums. AFC Ajax. Архивиран от оригинала на 16 ноември 2008. Посетен на 8 ноември 2008.
 21. Athletics (in Dutch). // Olympisch Stadion Amsterdam. SOSA. Архивиран от оригинала на 21 декември 2008. Посетен на 8 ноември 2008.
 22. Over Sporthallen Zuid: Referenties. // Sporthallenzuid.amsterdam.nl, 7 септември 2009. Посетен на 10 октомври 2010.

Външни препратки

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Амстердам“ и страницата „Amsterdam“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.  
АФК Аякс

АФК „Аякс“ (на нидерландски: AFC Ajax) е нидерландски футболен клуб от град Амстердам.

Той е сред най-престижните европейски футболни отбори, роден клуб на редица известни футболисти. Това е един от доминиращите отбори в Ередивиси, заедно с ПСВ Айндховен и Фейенорд. Аякс е един от петте отбора, които имат право да пазят Купата на Европейските Шампиони. Те са нейни носители три пъти подред през периода 1971 – 1973. През сезон 1971 – 1972 те постигат Требъл печелейки Ередивиси, КЕШ и Купата на Нидерландия.

Европейско първенство по футбол 2000

Финалите на Европейското първенство по футбол 2000, обикновено наричано ЕВРО 2000, се провеждат в Белгия и Нидерландия от 10 юни до 2 юли 2000 г. и са спечелени от отбора на Франция. Европейското първенство по футбол е футболно състезание между национални отбори, организирано от УЕФА, европейската футболна асосиация. През 2000 г. за първи път финалите се провеждат съвместно в две държави – Белгия и Нидерландия.

Ередивиси

Ередивизи (на нидерландски: Eredivisie, Почетна дивизия) е най-висшата футболна лига в Нидерландия. Нейният български аналог е нашата „Първа лига“, като както и в България, нидерландското първенство е администрирано от Кралският Нидерландски Футболен Съюз (Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond или KNBV).

От 1990 до 1999, официалното име на лигата е ПТТ Телекомпетиси (на името на спонсора ПТТ Телеком), променено на КПН Компетиси през 1999 и с КПН Ередивиси през 2000. От 2002 до 2005 лигата носи името Холанд Казино Ередивиси. От сезон 2005/06 лигата е спонсорирана от лотарията Спонсорлотерий, но поради законни причини, името не може да бъде добавено към това на лигата.

Висшата дивизия се състои от 18 клуба. Всеки клуб играе по два пъти през сезона с всеки, като домакин и гост. В края на всеки сезон, последният отбор в класирането автоматично отпада във второто ниво на нидерландската лига – Ерсте Дивиси (Първа Дивизия), а шампионът на Ерсте влиза директно в Ередивиси. Следващите два клуба от долната част на класирането в Ередивиси играят плейофи за изпадане/влизане. Плейофите се играят в две групи. Всяка група се състои от един отбор от Ередивиси и четири отбора от първите в Ерсте Дивиси. В двете плейоф групи всеки отбор играе като домакин и гост с другите отбори. Победителят във всяка плейоф група играе следващия сезон във Ередивиси, другите тимове играят във Ерсте Дивиси.

Редом с това едно място за турнира за Лига Европа също се определя чрез плейоф. В него участват отборите, завършили на места от 6-то до 9-мо, като се играе по системата на директната елиминация. Победителят от този плейоф започва участието си от вторият предварителен кръг на Лига Европа. Победител от сезон 2009/10 за този плейоф беше отборът на Утрехт, завършил на 7-мо място.

Аякс печели най-много титли, 29. ПСВ Айндховен го следва с 21 и Фейенорд с 14. От 1965 г. тези три отбора печелят всичко освен три титли (през 1980/81 и 2008/09 титлата печели АЗ Алкмар, а през 2009/10 - Твенте).

Йохан Кройф Арена

Йохан Кройф Арена (на нидерландски: Johan Cruijff ArenA; стилизирано като Йохан Кройф АренA; предишно наименование – Амстердам Арена) е най-големият стадион в Нидерландия, като е построен през периода 1993 – 1996 година, а стойността му е 140 милиона евро. Официалното му откриване е на 14 август, като оттогава се използва за футболни и ръгби мачове, концерти и други спортни събития като мачове по кикбокс (това е един от най-популярните спортове в „страната на лалетата“). Стадионът разполага с подвижен покрив и е с капацитет от 53 052 места. По време на концерти или други събития, където сцената е в средата на терена, местата се увеличават до 68 000.

Йохан Кройф Арена е дом на нидерландския футболен гранд „Аякс“ още от създаването си, като е сред стадионите, на които се играят мачовете от Евро 2000.

Там са се провеждали и концертите на Селин Дион, Майкъл Джексън, Ролинг Стоунс, Мадона и други световни звезди, като всяка година Йохан Кройф Арена е сцена на уникални събития от света на музиката и танцовите изкуства, наред със спортните прояви.

Йоханес ван дер Ваалс

Йоханес Дидерик ван дер Ваалс (на нидерландски: Johannes Diderik van der Waals) е нидерландски физик, носител на Нобелова награда за физика през 1910 година. Известен е със своето уравнение на състоянието на газ, което дава връзка между налягането на даден газ с неговите обем и температура, при които се отчитат размерите на молекулите и някои от взаимодействията между тях.

Летни олимпийски игри 1928

IX летни олимпийски игри се провеждат в Амстердам, Холандия от 17 май до 12 август, 1928 г. Амстердам е кандидат за домакин също през 1920 и 1924, но не е одобрен. Единственият опонент на Амстердам през 1928 е Лос Анджелис.

Тук МОК приема две важни решения — в годините на Олимпийските игри да няма световни първенства, а самите игри да не продължават повече от 15 дни. По-късно и двете решения отпадат.

Летни олимпийски игри 1992

XXV летни олимпийски игри се провеждат в Барселона, Испания от 25 юли до 9 август 1992 г. Барселона е избран за домакин като родно място на президента на МОК - Хуан Антонио Самаранч. Другите градове кадидатирали се за домакинство са Амстердам, Бризбейн, Бирмингам, Париж, Лозана и Белград.

Игрите са посетени от 250 000 туристи.

Лига Европа

Лига Европа е международен футболен турнир, в който участват европейски футболни отбори.

Предшествениците на турнира са Купата на панаирните градове, Купата на Носителите на Купи, турнирът Интертото и Купата на УЕФА. Лига Европа се смята за втория най-престижен европейски клубен футболен турнир след Шампионската лига.

Нидерландия

Кралство Нидерландия (на нидерландски: Koninkrijk der Nederlanden) или само Нидерландия (Nederland), наричана също Холандия, е държава, конституционна монархия, разположена основно в Северозападна Европа и включваща територии извън Европа (Аруба, Бонер, Кюрасао, Синт Мартен, Синт Еустациус, Саба).

Под името Нидерландия може да се разбира страната – само европейската част на държавата (която граничи на север и запад със Северно море, на юг с Белгия и на изток с Германия), докато с пълното име Кралство Нидерландия се обхваща цялата държава, тоест страната заедно с отвъдморските територии.

Нидерландия е сред най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света. Известна е със своите диги, вятърни мелници, дървени обувки, лалета и осезаема толерантност в обществото. Либералната ѝ политика често се споменава зад граница. Страната е домакин на Международния съд и други международни организации.

Както е записано в конституцията, официалната столица (hoofdstad) на Кралство Нидерландия е Амстердам, а Хага (Den Haag или 's-Gravenhage) е административната столица, където се намират правителството (regeringszetel), дворецът на монарха (residentie), както и повечето чуждестранни посолства. Най-големият град е Амстердам.

Нидерландска източноиндийска компания

Нидерландската източноиндийска компания (на нидерландски: Vereenigde Oost-Indische Compagnie; на английски: Dutch East India Company) е търговска компания основана през 1602 г. Генералните щати на Нидерландия дават на компанията 21-годишен монопол да търгува с Азия. Впоследствие Нидерландската източноиндийска компания се превръща в първата в света мултинационална корпорация. Дадени са ѝ специални правомощия от правителството, които включват правото ѝ да води война, да провежда мирни преговори, да сече монети и да основава колонии. Компанията запазва монопола върху търговията с Азия в продължение на две столетия. Това е най-голямата търговска компания (корпорация) в света през 17 век.

Нидерландската източноиндийска компания се състои от шест камери в пристанищните градове: Амстердам, Делфт, Ротердам, Енкхойзен Миделбьорг и Хорн.

Ню Йорк

Ню Йорк (официално на английски: The City of New York, по-често срещано разговорно New York City) е американски метрополис, разположен в щата Ню Йорк. С площ близо 1 215 km², той е един от най-големите градове в света и осмият по гъстота на населението от 8 мил. души.Метрополисът се намира в центъра на една от най-гъсто населените градски агломерации в света – Голям Ню Йорк. Като силно глобален град, Ню Йорк упражнява значително влияние върху търговията, финансите, медиите, изкуството, модата, научните изследвания, технологиите, образованието и забавлението. Дом на главната квартира на ООН, градът е важен център на международната дипломация и е описан като културната и финансова столица на света.Разположен на едно от най-големите естествени пристанища, Ню Йорк се състои от пет района, всеки от който е окръг на щата Ню Йорк. Районите Бруклин, Бронкс, Манхатън, Куинс и Статън Айлънд са консолидирани в един и същ град през 1898 г. В Ню Йорк се говорят 800 различни езика, което го прави едно от най-лингвистично разнообразните места в света. Преброяването на населението в САЩ от 2018 г. потвърждава, че метрополният регион е най-голямата метрополна статистическа зона, наброяваща 19 979 477 души, а също така и част от най-гъсто населената комбинирана (метрополитна и микрополитна) статистическа зона в страната (Голям Ню Йорк) с население 22 679 948 души, който обхваща окръзи в четири щата: Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът и Пенсилвания.

Корените на Ню Йорк започват от неговото основаване през 1624 г. като търговски пункт на колонисти от нидерландската република. През 1626 г. е кръстен Нов Амстердам. Градът и околностите му попадат под английски контрол през 1664 г. и е преименуван Ню Йорк, след като кралят на Англия Чарлз II предоставя земите на брат си, херцога на Йорк. Ню Йорк е столица на Съединените щати от 1785 до 1790 г. Той е бил най-големият град в страната от 1790 г. Статуята на свободата поздравява милиони имигранти, когато те пристигат в Америка с кораб в края на XIX и началото на XX век. Тя е световно признат символ на Съединените щати и тяхната демокрация.Много места и забележителности от Ню Йорк са предварително известни на около 55-те милиона посетители, пристигащи годишно. Няколко източника класират метрополиса като най-фотографирания град в света. Площад Таймс Скуеър, наричан „Кръстопътят на света“, е ярко осветеният център на района на Бродуейските театри, едно от най-натоварените пешеходни кръстовища, и център на развлекателната индустрия в света. Имената на много от мостовете, небостъргачите и парковете на Ню Йорк са световноизвестни. Финансовият район на града, около Уол Стрийт в Долен Манхатън, е водещият световен финансов център и дом на Нюйоркската фондова борса, която е най-голямата борса в света по общата пазарна капитализация на представените на нея компании. Пазарът на недвижими имоти в Манхатън, е сред най-скъпите. Китайският квартал Чайнатаун в Манхатън има най-високата концентрация на китайци в Западното полукълбо, заедно с още няколко китайски квартали в различни точки на метрополиса. С денонощен режим на работа, Нюйоркското метро е една от най-обширните метро системи, с 472 станции в експлоатация. Многобройни колежи и университети са разположени в Ню Йорк, включително Колумбийският, Нюйоркският, и Рокфелеровият университети, класирани сред първите 35 в света.

Питер Зееман

Питер Зееман (на нидерландски: Pieter Zeeman) е нидерландски физик, носител на Нобелова награда за физика през 1902 година.

Столица

Столицата е най-главният град на една държава. Обикновено столицата е градът, в който се намират правителството и другите висши органи на държавната (законодателна, изпълнителна, съдебна) власт – държавният глава, парламентът, върховният съд. Но тя може да е различна от действителното седалище на правителството. Например в Нидерландия столицата е Амстердам, а седалището на правителството е Хага.

В монархиите столицата често е там, където се намира кралският двор (може да се мести от един в друг дворец). Самата етимология на столица идва от престол. Обикновено столицата е регламентирана в законодателството. Често столицата е център на дейности от много голямо значение за страната – политически, икономически, културни и други.

В повечето случаи столицата е най-големият град в страната, но има много изключения. Например в Швейцария столицата е Берн, a най-големият град е Цюрих. В САЩ столицата е Вашингтон, докато най-големият град е Ню Йорк. Също така много от столиците на американските щати не са най-големите градове в щата си – например столицата на Калифорния Сакраменто не е най-големият град в щата, а това е Лос Анджелис. Въпреки това някои столици на американски щати са и най-големите градове в щата си, например Бостън в щата Масачузетс.

Някои държави имат повече от една столица. Например Република Южна Африка има 3 столици – парламентът заседава в Кейптаун, изпълнителната власт е съсредоточена в Претория, висшите съдебни органи се намират в Блумфонтейн. Най-големият град в РЮА е Йоханесбург.

Териториалните политически единици (особено във федералните държави) и автономни области с по-голяма самостоятелност в управлението също наричат административните си центрове столици – например републиките в Русия, провинциите в Германия и Австрия, кантоните в Швейцария, щатите в Бразилия, Индия, Мексико и Съединените американски щати и др.

Утрехт

Утрехт (на нидерландски: Utrecht, [ˈytrɛxt]) е град в Нидерландия, столица на провинция Утрехт. Той е четвъртият по големина град в Нидерландия с население от от 282 000 души и гъстота от 2883 д/км² и е част от метрополиса Рандстад. Утрехт се разполага на 99,32 км² (95,67 км² – сухоземни и 3,65 км² – водни). Координатите на града са 52,09° северна ширина 5,12° източна дължина.

ФК Фейенорд

„Фейенорд“ (на нидерландски: Feyenoord) е нидерландски футболен отбор от Ротердам.

Заедно с ПСВ Айндховен и Аякс Амстердам формира „голямата тройка“ на нидерландския футбол. В последни години клубът не показва убедителни резултати и не се доказва като един от лидерите в първенството, като не е печелил титлата от 1999 г.

Френски южни и антарктически територии

Френските южни и антарктически територии (на френски: Terres australes et antarctiques françaises) са френска отвъдморска територия. Състоят се от архипелазите Кергелен и Крозе, островите Амстердам и Сен Пол и Разпръснатите острови (Îles Éparses) Европа, Глориосо, Хуан де Нова, Тромлен и Басас да Индия. Намират се в Индийския океан покрай френския сектор на Антарктида (Земя Адели). Отстоят на почти равно разстояние от Африка, Антарктида и Австралия. Главен град – Мартин дьо Вивие (о. Амстердам). Координати – 43°ю.ш., 67°и.д.

Фриц Цернике

Фредерик „Фриц“ Цернике (на холандски: Frederik 'Frits' Zernike) е холандски физик, носител на Нобелова награда за физика за 1953 г., присъдена му за обосноваването на фазовоконтрастния метод и изобретяване на фазовоконтрастния микроскоп, уред, с помощта на който може да се наблюдава вътрешната структура на биологична клетка без да е необходимо тя да се оцветява.

Хага

Хага (на нидерландски: Den Haag; официално наименование 's-Gravenhage) е град в Нидерландия. Тя е резиденция на нидерландските правителство и парламент – смята се за административна столица на страната, но официалната е Амстердам. Хага е столица на Южна Холандия.

Разположена е в западната част на страната в провинцията Южна Холандия. С население 485 818 (1 011 459 с предградията) (31.05.2009) и площ около 100 km², тя е трети по големина град в Нидерландия след Амстердам и Ротердам и заедно с тях е част от метрополиса Рандстад.

Хага е седалище на Първата (Сената) и Втората камара на Генералните щати – нидерландския парламент. Кралица Беатрикс също живее и работи в Хага. Министерствата и всички чужди посолства са там, а също така и Върховният съд, както и много лобиращи организации. Въпреки всичко това официална столица на Нидерландия е Амстердам, като това е упоменато в конституцията.

Хага е седалище на няколко институции на Обеднинените нации:

Международния съд, разположен в Двореца на мира (Vredespaleis, чието построяване е финансирано от американския бизнесмен и филантроп Андрю Карнеги).

Международен трибунал за военните престъпления в бивша Югославия.

Международен наказателен съд.

Организация за забрана на химическите оръжия.Други важни международни организации в Хага са Европол и Хагската академия по международно право.

Хайнекен (пивоварна)

„Хайнекен“ (на нидерландски: Heineken NV, МФА: [ˈɦɛi̯nəkə(n)]) е нидерландска пивоварна компания, със седалище в гр. Амстердам; трета по големина в света след Anheuser-Busch InBev и SABMiller. Компанията е основана през 1864 г. от холандския предприемач Герард Адриан Хейнекен, и днес притежава над 125 пивоварни в повече от 70 страни по света.

Flag of Europe.svg Столици на страните-членки на Европейския съюз
На независими държави
На зависими територии
На непризнати държави

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.